Skoda Octavia - produkcja w Rosji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 05c11172
    Classic
    • 2010
    • 18

Zasada jest prosta - im antena dłuższa, tym lepiej. 8) Anteny zamontowane na stałe w dziurze w dachu, z reguły lepiej się stroją. Ale musisz niestety wiercić w blasze... Jak nie szkoda Ci lakieru, wierć dziurę, jak szkoda - użyj odpowiednio dobranej podstawy magnesowej (odpowiednia średnica do Twojej prędkości jazdy).

Co do przystawki, (liniowy wzmacniacz mocy 35W) odradzam montaż z radiem z dwóch powodów:

1. Jego użycie na terenie RP jest nielegalne
    2. Efekt jego działania może być dyskusyjny...

- wzmacniacze takie mogą być źródłem większych zakłócenia dla nas (zwykła instalacja radiowa i innych, poprzez tzw. zakłócenia skrośne, "przytykanie" ich radiostacji CB)
    - większe zużycie energii z instalacji samochodu (przez małą sprawność elektryczną wzmacniaczy - za gnieździe zapalniczki na pewno nie pójdzie - pobór prądu to kilkanaście, czasem kilkadziesiąt amperów)
    - ze wzrostem mocy - zasięg stacji nadawczej rośnie ale do kwadratu mocy (aby zwiększyć zasięg dwukrotnie - potrzebujesz 4x więcej mocy). Przy obecnie występujących na rynku antenach (wynalazki poniżej 1 metra skutecznej długości) - mija się to z celem...

Od wieków w radiokomunikacji panuje opinia, że kluczem do prawidłowej i skutecznej pracy i dalekich zasięgów - jest przede wszystkim dobrze wykonana i dobrana antena, później dopiero cała reszta equipmentu...

Uprzedzając pytania - na paśmie CB pracuje z anteną CTE ML-145 z podstawą magnesową 120 mm. 8)
  • bzik13
    Rider
    • 2009
    • 514

Więcej na RoadLook.pl
    Mój liftback scout

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

mam nadzieje, ze nie beda ich do nas exportowac... ;-)
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• t271828
        Elegance
        • 2008
        • 928

Zamieszczone przez marlej108
        mam nadzieje, ze nie beda ich do nas exportowac... ;-)
        Obawiasz sie o jakosc? Tak samo Niemcy mogli myslec o oplach Made in Poland
        a okazalo sie ze sa to najlepiej wykonane samochody w calym koncernie,
        fiaty podobnie.

Komentarz

• tomecki994
          Ambiente
          • 2009
          • 201

Zamieszczone przez t271828
          Obawiasz sie o jakosc? Tak samo Niemcy mogli myslec o oplach Made in Poland
          Ale to jest Rosja, nie Poland

Wg. mnie nieciekawy pomysł.
          Octavia jest jak dobry lokaj - czasami zapominasz, że on w ogóle istnieje, ale gdyby go nie było, to świat zwaliłby Ci się na głowę.

Komentarz

Pracuję...