Nowa oferta silników ©kody

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

AdamB, Nie musial, dlatego kupil benzyne z suszarka do wlosow :twisted:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• aLBATROS
      Ambiente
      • 2010
      • 104

loyd To nie do końca tak. Ale chodzi mi o to jak te silniki nabierają mocy i zachowują się w trasie. Na to jaki jest silnik nie składa się tylko moc i moment obrotowy. Oczywiście że silniki o tych samych parametrach ale z innych koncernów będą podobne. Nie twierdze że 1.9 PD to rakieta ale miałem na przykład okazje robić trasę do Berlina Zafirą 1.9 TDCI (czy jakoś tak) o mocy 150 KM i wkurzała mnie ciągła konieczność redukcji żeby wykonać manewr wyprzedzania(na dodatek nie czułem różnicy mocy w stosunku do mojego 1.9 PD a w szczególności do mojego byłego 1.9 AVF). Pisząc o mocy przede wszystkim bije do elastyczności. Zresztą loyd iloma dieslami jeździłeś? Bo każdy kto już ich trochę zjeździł wie że to co jest na papierze to nie wszystko.

[ Dodano: Czw 13 Maj, 10 22:47 ]
      Maicroft fajnie wiedzieć że ktoś jeszcze pamięta co było pierwsze bo masz racje ze było to 1.6 TDI o mocy bodajże 75 czy 80 KM. Ale szybko się okazało że ta pojemność nie dawała możliwości wykorzystania technologi a 1.9 tak.

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Maicroft
        No tak :roll:
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Hunter
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1655

Zamieszczone przez loyd
          1999 r. z 1.9 tdi
          Kolego loyd, zdziwiłbyś się nad żywotnością tych silników. Więc takie docinanie chyba nie za bardzo jest na miejscu. 1.9 TDI z grupy VAG to jeden z najlepszych silników. Więcej problemów było z 2.0 TDI, a o 2,5 TDI nie wspomnę... A jeśli chodzi o określenie "traktor", to pewnie przez zazdrość, że się nie ma TDI :twisted:
          ...nie ma to jak Octavia :drive:
          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• byku123
            Rider
            • 2008
            • 269

Co do silników w Skodzie,to poproszę jeszcze 2.0 TDI CR 170KM w Fabii RS i będzie gites :diabelski_usmiech:

Co do silników 1.9 TDI to obecnie mamy 1.9TDI BXE z przebiegiem 151.000km i jak na razie cieknie tylko EGR, który najprawdopodobniej zostanie usunięty , a wcześniej była 1.9TDI AGR, która poza częściami które się zużywały nie było nic wymieniane a samochód został sprzedany przy przebiegu 330.000km...

Komentarz

• Tomasz_WS
              Ambiente
              • 2008
              • 170

myslę że w tych różnicach w mocy jest trochę racji - dobrze dotarte 1.9 tdi pokaże na hamowni 120km a np znajomego laguna 2.2 dci w serii 150KM pokazała na hamowni też niecałe 120Km!!! konie niemickie i np francuskie jak widać są różne. Zreszta wczoraj miałem okazję przejechać się Mondeo 1.8 tdci 125KM i przynam szczerze moje 1.9tdi wcale mu nie oddstaje. Nie wierzę w to że całkowicie odstawią 1.9tdi - na pewno będzie montowany na inne rynki a może trochę go poprawią (ekologia) i dalej będzie w ofercie. Szczerze to jesli Skoda wycofa go z produkcji to kupię inny model np leona jesli tam będzie 1.9
              Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Dość sporo jeźdzę wszelkiej maści traktorami w pracy (Fordy, Octavie, Passaty - typowe służbówki) i nie mogę się do traktora przyzwyczaić.

Wszytsko dużo ciężej działa - sprzęgło trzeba mocniej wciskać, biegi mocniej "wbijać", nawet kierownica ciężej chodzi. I do tego ten "terkot". Jak ktoś ma geny kierowcy ciężarówki/traktora i mu to pasuje, to krzyż na drogę. Ja wole auta dla białych ludzi

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

loyd, Podjedz przewioze Cie, zadnych biegow nie wbijam, sprzegla nie ma, z kierownica nie mam problemu. Magiczne 100 pojawia sie po ~8sek, wiec ujdzie w tlumie jak na traktor.

Co kto lubi, ale 1.4TSI demonem prekosci nie jest...
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Nigdy nie twierdziłem, że jest.

Gdybym miał kupić auto do szybkiej jazdy wziąłbym 2.0 tfsi, które bije traktory na głowę we wszytskim.

Robi się OT, ale co tam. Zawsze mnie wpienia jak się porównuje osiągi silników dizla z turbiną do wolnossących benzyn. Porównującie te silniki do turbo benzyn o takiej samej pojemności i wtedy wyciągajcie wnioski co lepsze :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8030
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
                      Wszytsko dużo ciężej działa - sprzęgło trzeba mocniej wciskać, biegi mocniej "wbijać", nawet kierownica ciężej chodzi.
                      Co Ty za bzdury opowiadasz. Przesiadłem się z Fabii benzynowej, w domu mam jeszcze Yariskę z benzynowym silnikiem i nic w OII nie chodzi ciężej.

[ Dodano: Pią 14 Maj, 10 11:10 ]
                      Zamieszczone przez loyd
                      Porównującie te silniki do turbo benzyn o takiej samej pojemności i wtedy wyciągajcie wnioski co lepsze :diabelski_usmiech
                      Zacząłeś OT i dalej prowokujesz do dyskusji nie na temat.

Komentarz

• rlapinski
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 138

Zaczyna się odwieczna walka benzyna vs diesel
                        Każdy jeździ tym co lubi/czym musi*

* niepotrzebne skreślić

1.4TSI demonem prekosci nie jest
                        W wersji 122PS nie jest to rakieta ale nie takie jest przeznaczenie tego silnika. Jest on wystarczająco mocny i dynamiczny aby zapewnić rodzinie sprawne przemieszczanie się. Nawet przy 4 osobach nie ma żadnych problemów z wyprzedzaniem na trasie. Do tego spalanie na akceptowalnym poziomie. Jak ktoś potrzebuje więcej mocy to kupuje 1.8TSI

Porównywanie 1.4TSI z 2.0TDI moim zdaniem nie ma w ogóle sensu. Przepaść cenowa pomiędzy tymi motorami jest tak ogromna, że osoba kupująca takie auto musi nim robić na prawdę duże przebiegi, żeby taka operacja się opłaciła.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Ale Wy nie rozumiecie jednej prostej rzeczy. Masa tych 2.0TDI ktore sa na forum to sa auta kupione w czasach kiedy wybor byl okrojony: 1.4 Pb, 1.6Pb, 2.0Pb oraz diesle 1.9TDI i 2.0TDI. Tak wiec o czym tu mowic. Teraz wybor jest szerszy i stad ta gigantyczna dyskusja.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• rlapinski
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 138

Sam zacząłeś ;P

Proponuję skończyć ten OT.

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8030
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

rlapinski, tak jak Maicroft, napisał jak duża cześć ludzi na forum wybierała pomiędzy 1.6MPI a 1.9TDI więc dużego wyboru nie było. Teraz pewnie bym miał duży dylemat czy 1.4TSI czy 1.9TDI, musiałbym nim pojeździć z tydzień aby go wypróbować. Ale to nie jest powód, aby loyd, wieszał psy nad 1.9TDI i robił wycieczki z traktorami w pole.

Komentarz

• mol
                                Ambiente
                                • 2009
                                • 118

Jeśli dobrze zrozumiałem - ma się pojawić Octavia 4x4 z DSG?
                                Słyszałem od jednego z pracowników Skody że ma się pojawić Yeti TDI 140 4x4 z DSG 7 !!!
                                Jakaś nowa przekładnia? bo z tego co się orientuje montowana DSG w Skodzie wytrzymuje max 300N

PS. Mam 1.8 TSI (O2FL z DSG) i średnie spalanie wg. komputera z 5.000 miałem 8,6L. Udaje mi się czasami zrobić w trasie/mieście 60km ze spalaniem 6,4 a 170 km 6,9 !!!
                                Wyprzedzenie 8 tirów na raz - bezcenne ;]

Komentarz

• rlapinski
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 138

Zamieszczone przez AdamB
                                  loyd, wieszał psy nad 1.9TDI i robił wycieczki z traktorami w pole
                                  Jazda traktorem po polu może dawać dużo frajdy

A tak serio to wybór silnika to zawsze jest jakiś kompromis. Czynników decydujących o wyborze jest mnóstwo i każdy wybiera te, które dla niego są najważniejsze. Nawet wybór 1.6MPI vs 1.9TDI nie jest oczywisty.

Komentarz

• loyd
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2342

Zamieszczone przez rlapinski
                                    Zamieszczone przez AdamB
                                    loyd, wieszał psy nad 1.9TDI i robił wycieczki z traktorami w pole
                                    Jazda traktorem po polu może dawać dużo frajdy

A tak serio to wybór silnika to zawsze jest jakiś kompromis. Czynników decydujących o wyborze jest mnóstwo i każdy wybiera te, które dla niego są najważniejsze. Nawet wybór 1.6MPI vs 1.9TDI nie jest oczywisty.
                                    Zbyt do serca sobie bierzecie takie rzeczy - traktor to takie pieszczotliwe określenie tedeika

Komentarz

• Hanz2k
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 522

mol, poszukaj postu o nazwie DQ500.
                                      Hanz2k
                                      1,8 T by MT
                                      :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• marcinz40
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 1

Zamieszczone przez mol
                                        Słyszałem od jednego z pracowników Skody że ma się pojawić Yeti TDI 140 4x4 z DSG 7 !!!
                                        Jakaś nowa przekładnia? bo z tego co się orientuje montowana DSG w Skodzie wytrzymuje max 300N

W ofercie jest superb z napędem 4x4 i silnikiem benzynowym 3,6 - który ma jakies 350Nm (jak dobrze wyczytalem z katalogu)

Ja wlasnie czekam na Scouta z DSG - mam nadzieje ze niedlugo wkoncu sie pojawi.

Komentarz

• Morgoth
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1116

Wszystko z czasem się pojawi (w koncernie VAG technologie pomału spływają na coraz szerszą gamę modeli), szczególnie po liftingu.
                                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                          G.B.Show

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

la mnie optymalne zestawienie to superb 4x4 2.0tsi o ile taki wejdzie do sprzedazy plus ewentualnie dsg :szeroki_usmiech
                                            hehe kilka modów i juz jest 300KM w 4x4
                                            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• _tm_
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 2333
                                              • Superb III (3V3)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez marcinz40
                                              Zamieszczone przez mol

W ofercie jest superb z napędem 4x4 i silnikiem benzynowym 3,6 - który ma jakies 350Nm (jak dobrze wyczytalem z katalogu)
                                              Ale to jest DSG6, a nie DSG7.
                                              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                                              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                                              -------------------------------------------------------------------------
                                              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                                              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                                              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• radzio_s
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 14

Zreszta wczoraj miałem okazję przejechać się Mondeo 1.8 tdci 125KM i przynam szczerze moje 1.9tdi wcale mu nie oddstaje. [/quote]
                                                W osiągach może i nie odstaje bo to jeden z słabszych silników ale całą resztą bije na głowę.
                                                Bo to nie kompakt ale klasa średnia.

Komentarz

• loyd
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2342

Zamieszczone przez radzio_s
                                                  Zreszta wczoraj miałem okazję przejechać się Mondeo 1.8 tdci 125KM i przynam szczerze moje 1.9tdi wcale mu nie oddstaje.
                                                  W osiągach może i nie odstaje bo to jeden z słabszych silników ale całą resztą bije na głowę.
                                                  Bo to nie kompakt ale klasa średnia.[/quote]

No podyskutowałnym w tym biciu octavii 2 przez mondziaka na głowę.

Komentarz

• mol
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 118

Ja miałem Mondeo z 2003 i zmieniłem właśnie na O II FL i jestem bardziej zadowolony ze Skody niż z Forda ... kolosalna różnica !

Ale powracając do silników - czekam na Yeti 4x4 TDI 170 i DSG ... Tiguan ma 4x4 z DSG ale 140 - może Skoda przeskoczy i będzie 170 z 7/8 biegową skrzynią? Ktoś zamieścił swojego czasu harmonogram silników dla Yeti i właśnie taka konfiguracja widniała - ma się pojawić właśnie w te wakacje ;]

Komentarz

Pracuję...