No, ale ciagle przeciez ropa drozeje - i imho skok w stosunku do benzyny na przestrzenii paru lat miala wiekszy.
Wakacje na drogiej benzynie.
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez blind_walkerPomijając fizykę, to dlaczego ceny paliw w okresie letnim są zauważalnie wyższe?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroMorgoth napisał/a:
A w czym jest ukryty ten drugi raz?
W paliwie. W winietkach czy oplatach bramkowych.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Morgoth, osobowka, ktora pomykasz, to niejedyne autko w Polsce. Mamy jeszcze busy, ciagniki itd ... Oni placa i w paliwie i w obowiazkowych naklejkach.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Morgoth, ło matko. Ciagnik to nie tylko popularny traktor, ale tir - tyle ze tir mowiac kolokwialnie.
Ci ciezko pracujacy panowie, tyrajacy aby kazdy z nas mial miesko w markecie i inna spozywke, rtv, agd - placa podatek wlasnie dwukrotnie :evil: I na tym forum osobiscie znam jednego zawodowego kierowce, a podejrzewam, ze jest ich wiecej. Takze my forumowicze, to takze zawodowo zawodowi kierowcy, rolnicy itd ... a nie tylko uzytkownicy Octavii w wersji osobowej 8)Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
panowie, nie będzie paliwa po 5 zł. Będzie po 6
Także UE szykuje nam droższą benzynęPAP | 11.06.2010 | 02:50
Za benzynę i olej napędowy będziemy płacić co najmniej o 20 gr więcej. Część tej podwyżki szykuje nam Unia Europejska, a część nasz resort finansów - akcentuje "Dziennik Gazeta Prawna".
Bruksela zdecydowała się wprowadzić - od grudnia 2010 r. - system certyfikacji biokomponentów dodawanych do benzyny i diesla. Zapłacą za niego kierowcy - kilka groszy na litrze. Wejście tej regulacji jest przesądzone - zaznacza gazeta.
Wszystko wskazuje też na to, że Ministerstwo Finansów zlikwiduje z kolei ulgę akcyzową od biopaliw. A to kolejne 15 gr na litrze - ubolewa "Dziennik Gazeta Prawna" w piątkowej publikacji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wroNo to teraz czekac, az skonstruuja instalacje do 1.8 TSI- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Jac_ek, tego nie neguje, ale jak moje byle 1.9 Tdi tez duzo nie palilo, jednak jak paliwa dojda do okolic 5-6 zl to juz pozostanie tylko gazByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiek^wrojednak jak paliwa dojda do okolic 5-6 zl to juz pozostanie tylko gaz
Instalacja LPG to dla mnie rzecz niepojęta :lol:, no chyba że z czasem tak się rozwinie technika że z instalacją LPG silnik będzie miał więcej mocy ;-), będzie mniej palił itd... - wtedy zacznę to rozumieć :szeroki_usmiech- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Jac_ek, w pewnym sensie rozumiem Cie, ale Ty musisz zrozumiec, ze sa branze gdzie nie idzie wejsc z cena wyzej - bo po prostu jest taka konkurencja, ze trend jest mimo wszystko malejacy jezeli idzie o koszta - wiec wszedzie szuka sie oszczednosci :diabelski_usmiech Takze w takim wypadku gaz to inwestycja w celu zmniejszenia kosztow. Sam dochod jest juz na tyle maly, ze nie ma sensu go jeszcze bardziej obnizac.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekInstalacja LPG to dla mnie rzecz niepojęta :lol:, no chyba że z czasem tak się rozwinie technika że z instalacją LPG silnik będzie miał więcej mocy ;-), będzie mniej palił itd... - wtedy zacznę to rozumieć :szeroki_usmiech
chcialbys zeby samochod palil mniej litrow lpg niz pali litrow benzyny, jesli wartosc
energetyczna lpg jest mniejsza niz benzyny ?
To tak jakby ktos wymyslil samochod na wode a Ty narzekalbys, ze strasznie duzo tej
wody idzie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828Przeciez mniej pali - emisja CO2 na lpg jest nizsza niz na benzynie. Dlaczego
chcialbys zeby samochod palil mniej litrow lpg niz pali litrow benzyny,
misiek^wro, każdemu według potrzeb i chęci ;-) ja nic nie narzucam - jedynie wynurzam się ze swoimi przemyśleniami w temacie LPG ;-), a i tak nikogo nie przekonam bo dla każdego są gdzie indziej priorytety.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
No to kto głosował za wejściem do eurokołchozu to powinien być szczęśliwy. Tak jak i Ci co głosowali za PO i za PiS. Nie łudźcie się że coś się zmieni. Lepszych czasów można się spodziewać dopiero jak Euro się wypier%$% a zaraz po nim cała UE. Na szczeście to już niedługo bo to cholerstfo gnije w oczach.
Acha ktoś pytał o podwójne opodatkowanie. Tak paliwo jest podwójnie opodatkowane. Wystarczy spojrzeć - cena netto paliwa zawiera ileś tam procent (dajmy na to że to równowartość 2 zł) akcyzy. Na stacji płacimy tą akcyzę + 22% VAT Co daje nam 2,44 zł. Więc innymi słowy płacimy podatek od podatku.Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
czarna AR 156 1.8 T.Spark
Komentarz
-
-
A ja póki co mam to gdzieś LPG 1.92zł za litr i ceny PB i ON nie bolą mnie wcale.
Na razie poza kosztem instalacji - 2400zł, wymianą filtrów - 50zł, przeglądem 100zł nie wydałem nic więcej z powodu LPG. Na gazie zaoszczędziłem przez 35000km co najmniej 4500zł - 2550zł daje mi 1950zł mniej przez nie cały rok. W przyszłym roku oczywiście oszczędności będą większe o koszt zamontowania instalacji.
Daje to około 5000zł rocznie - dla fajnych wakacji gratis
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez t271828Zamieszczone przez dudek_tA ja póki co mam to gdzieś LPG 1.92zł za litr i ceny PB i ON nie bolą mnie wcale.
Komentarz
-
-
moje poprzednie bryki lepiej chodziły na gazie niz na benzynie, generalnie jak bym miał problemy finansowe lub poprostu nie miał bym kasy na on czy bp to tylko gaz bo naprwade mozna sporo zaoszczedzić no chyba za nam putin przykręci kurek to wtedy juz takiej róznicy nie ma.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz