Dopłaty do nowych aut w Polsce - aż 500 zł ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiogreg
    Classic
    • 2010
    • 22

Zamieszczone przez Space99
    A tak w temacie to mam nadzieje że większość dwójek jest OK ?
    tak, oprócz jednego przypadku z Krakowa brak informacji o innych :lol:

Maicroft, myslisz, że stare uszczelki znowu dają :?: :shock:
  • bzyq_74
    RS
    • 2008
    • 3467
    • Volkswagen
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Dopłaty do nowych aut w Polsce

--------------------------------------------------------------------------------
    Wraca pomysł rządowych bonusów mających zachęcić kierowców do kupowania ekologicznych samochodów.
    Jak pisze "Dziennik Gazeta Prawna", premie wrakowe otrzymają ci, którzy zezłomują stare auto i kupią nowszy, niekoniecznie nowy, mniej szkodzący środowisku pojazd.Sprawą dopłat zająć się ma jeszcze dziś międzyresortowy zespół ds. wzrostu konkurencyjności przemysłu motoryzacyjnego.

Nie ma co liczyć na tak wysokie bonusy, jakie były oferowany w niektórych krajach Europy.
    Według informacji "Dziennika Gazety Prawnej" może być to zaledwie 500 zł. ( :haha: )

Dodatkowo, kierowcy otrzymają dopłatę wówczas, gdy rząd zdecyduje się na zamianę obecnie płaconej akcyzy na podatek ekologiczny uzależniony od poziomu emisji spalin, na co naciska Bruksela.

źródło:

Kod:
    http://moto.onet.pl/1617564,1,doplaty-do-nowych-aut-w-polsce,artykul.html?node=6
    W zeszłym roku w Europie dawano m.in.:
    Niemcy - 2500 euro
    Francja - 1000 + (700) euro
    Włochy - 1500-5000 euro
    Rosja - 50000 rubli (5000zł)
    MARCIN
    Mój szkodnik

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

już widzę ten tłum pędzący po hybrydy :lol:
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

taraz polska brawo dla bandy kretynów
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Zamieszczone przez piramida
          mam nadzieje, ze mowiac o kretynach miales na mysli te panstwa, ktore wydaly kupe (nie swojej) forsy na doplaty do aut nie wiadomo po co

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

e 500 zł no no to się postarali już widzę tłumy przed salonami samochodowymi.
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

nie no gruby hajs będą dawali kurka :shock: zaraz średnia wieku samochodów w Polsce spadnie o 10 lat
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• PIETRO1973
                Ambiente
                • 2008
                • 240

Na tych doplatach nie maja "zarobic" kierowcy. Trzeba przeciez zorganizowac caly "system" do obslugi doplat, stworzyc odpowiednie instytucje, stworzyc nowe lub usankcjonowac istniejace etaty uzednicze , powolac szefow, dyrektorow i zastepcow, wyplacic nagrody i premie itp.
                To przeciez kosztuje. tak wiec na doplaty zostaje tyle co nic. Nie zdziwilbym sie, gdyby za 3 lata Uzad Skarbowy stwierdzil, ze taka doplata to preciez jest przychod, ktory nie zostal opodatkowany i nalezy od niego zaplacic podatek + nalezne odsetki.
                I to tyle w temacie mojej wiary w uczciwosc i poszanowanie obywateli w Naszym Kraju.
                przed Virusem
                to wina ROGALA
                http://www.bitvisitor.com/?ref=1E884...CkvxK4XMRf7JiA

Komentarz

• kbjanek
                  Rider
                  • 2009
                  • 381

Zamieszczone przez PIETRO1973
                  doplata to preciez jest przychod, ktory nie zostal opodatkowany i nalezy od niego zaplacic podatek + nalezne odsetki.
                  biorac moje doswiadczenia w prowadzeniu wlasnej firmy podpisuje sie obiema rekami i nogami

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

W zeszłym roku w Europie dawano m.in.:
                    Niemcy - 2500 euro
                    Francja - 1000 + (700) euro
                    Włochy - 1500-5000 euro
                    Rosja - 50000 rubli (5000zł)
                    Wielka Brytania - £2000.
                    Ja tam wciąż trzymam moje 11 letnie Tico. Jak kiedyś będę tu (mieszkam w UK) kupował auto i wciąż będą dopłacać, to nawet licząc koszty przeróbki itp i tak się będzie mega opłacać
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• lisek1981
                      Drive
                      • 2010
                      • 69

Zamieszczone przez t271828
                      mam nadzieje, ze mowiac o kretynach miales na mysli te panstwa, ktore wydaly kupe (nie swojej) forsy na doplaty do aut nie wiadomo po co
                      hmmm.... a jestes pewny ze wydaly ? Mi sie wydaje, ze nic nie wydaly i jeszcze na tym interesie sporo zarobily. Taki bonus to nic innego jak umozenie czesci naleznego podatku (VATow, akcyz itd). Czyli placisz calosc, skladasz wniosek, a po kilku tygodniach dostajesz zwrot. Zwrot, ktory jest powiedzmy polowa zaplaconego podatku VAT. Niemcy i inne kraje sprytnie skalkulowaly, ze lepszy wrobel w garsci, czyli ta polowa VATu, niz golab na dachu, bo bez bonusu sprzedaz nie szla, wiec nie bylo wplywow. No a taki nowy samochod bedzie przynosil wplywy przez najblizsze 15 lat, z tytulu kupna gadzetow, wykonanych uslug i akcyzy paliwowej. Do tego jak sprzedaz nie bedzie szla, to sie zaczna zwolnienia i sporo ludkow wyciagnie lapke do panstwa po zasilek. Proste. Niestety w Polsce to za trudne
                      Pozdrawiam
                      Grzesiek

Obecnie śmigam: Skoda Superb II 1.8TSI DSG Platinum
                      Średnie spalanie: | Smarowanie zapewnia

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez lisek1981
                        Zamieszczone przez t271828
                        hmmm.... a jestes pewny ze wydaly ? Mi sie wydaje, ze nic nie wydaly i jeszcze na tym interesie sporo zarobily. Taki bonus to nic innego jak umozenie czesci naleznego podatku (VATow, akcyz itd). Czyli placisz calosc, skladasz wniosek, a po kilku tygodniach dostajesz zwrot. Zwrot, ktory jest powiedzmy polowa zaplaconego podatku VAT. Niemcy i inne kraje sprytnie skalkulowaly, ze lepszy wrobel w garsci, czyli ta polowa VATu, niz golab na dachu, bo bez bonusu sprzedaz nie szla, wiec nie bylo wplywow. No a taki nowy samochod bedzie przynosil wplywy przez najblizsze 15 lat, z tytulu kupna gadzetow, wykonanych uslug i akcyzy paliwowej. Do tego jak sprzedaz nie bedzie szla, to sie zaczna zwolnienia i sporo ludkow wyciagnie lapke do panstwa po zasilek. Proste. Niestety w Polsce to za trudne
                        Po pierwsze doplaty obejmowaly (bo musialy) wszystkie panstwa unijne wiec Niemiec zasponsorowal swoimi podatkami polska fabryke

Po drugie wzrost sprzedazy w ubieglym roku odbil sie na sprzedazy tegorocznej wiec panstwo zarobilo na Vacie w zeszlym roku a stracilo w tym (a na doplacie jest do tylu)

Po trzecie wreszcie pieniadze nie spadaja ludziom z nieba i te ewentualne dodatkowe
                        wydatki na samochody odbyly sie kosztem innych zakupow wiec zysk podatkowy jest watpliwy

Komentarz

Pracuję...