Polski rynek motoryzacyjny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • GandalfSiwy
    Classic
    • 2011
    • 30

Panowie, nie jest tak źle, mój Tour już się produkuje. Dzwoniłem dzisiaj do dilera, 4 tydzień produkcja, początek lutego odbiór, jeśli tak będzie to trochę w szoku jestem bo myślałem o marcu i nie wiem czy kasy uzbieram... a straszyliście 6. miesiącami
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

Podsumowanie pierwszego półrocza 2010 r.

Sprzedaż wg. marek

Sprzedaż wg. modeli

Sprzedaż wg. innych kategorii

Czas oczekiwania na auto wg. wybranych modeli

(źródło : Samar i Auto Świat nr 31/2010)
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

nie pamiętam jak było, ale chyba Toyota nieźle spadła a Ford do góry...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Kiedy "jak było" bo nie rozumiem??
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

jeszcze 3-4 lata temu
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Aha, bo już myślałem że w ubiegłym kwartale, albo roku. Rynek dość mocno się zmienia, w PL nie ma reguły, ani silnej kilkuletniej dominacji. No może Skoda Octavia jest w czubie, nawet pojawił się tu wątek o 6-letniej dominacji tego modelu w swojej klasie, ale to tylko wyjątek. Polacy mają swoje preferencje i faworytów - raz jest to Fiat, innym razem Toyka czy Skoda - ale jakie to ma znaczenie, gdy bodaj w 2008 czy 2009, niestety już nie pomnę, ponad 50% nowych aut kupowały firmy, a te jak wiadomo mają swoje preferencje, rabaty, układy i polityki. Obecnie jest prawie połowa dla firm.

Co do Toyki, faktycznie ostatnio dostała po tyłku, ale to tendencja na każdym niemal rynku. Niemal, bo w rodzimej Japonii i tak sprzedają ponad 50% nowych aut Powodów jest kilka, problemy z usterkami i pogorszeniem wizerunku to jedno, a wydłużenie okresów istnienia modeli na rynku to drugie - nie mają ciekawej oferty i wstrzymują zaprojektowane już nowości (FT-86 na przykład).
            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

zakodował mi się obraz ze skodą i toyotą na 2 pierwszych miejscach, w różnej konfiguracji.
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

Wygrzebałem jeszcze z innego źródła info o czasie oczekiwania na auta. Tutaj cytat dotyczący Skód :

„Na wszystkie modele trzeba czekać około 12 tygodni” – powiedział nam sprzedawca w warszawskim salonie Skody Auto Wimar. Dlaczego tak długo? Fabryka ma przerwę technologiczną, a poza tym trzeba się liczyć z dużym zainteresowaniem samochodami czeskiej marki. To oficjalna wersja :wink:
                Prawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku :zastrzelic :klnie:
                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Morgoth
                  Prawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku :zastrzelic :klnie:
                  tak, ale zawsze zamawiałem samochody idące do produkcji (oprócz jednego) i 8 tygodni to był maks, więc coś się zmieniło nie mającego nic wspólnego z trzymaniem na placu :?
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

Ja też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej, a jeszcze "bezczele" przesunęli mi odbiór o ponad tydzień później. Niby z mojej winy, bo po ok. 3 tygodniach od zamówienia dołożyłem w aucie sportową kierownicę, co już uważam za jawną próbę zrobienia mnie w konia. Dzwoniłem do dilera co jakiś czas i praktycznie do ostatniego tygodnia przed pierwotnie ustaloną datą odbioru słyszałem, że auto jeszcze nie trafiło do produkcji i ciągle mogę coś tam zmienić w zamówieniu, a tu nagle moja wina że im się w ostatniej chwili przesunęło :evil:

Za to mają u mnie krechę i nie dziwię się, że sporo osób dowiedziawszy się jakie są czasy realizacji zamówień w grupie VAG idzie tam gdzie auta praktycznie stoją na placu lub są dostarczane bardzo szybko (Kia).
                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Ja też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej
                      ale ja mam większą próbę skód
                      to oczekiwanie rzeczywiście wydłużyło się jakoś ostatnio - w ciągu ostatniego roku mniej więcej...
                      jak usłyszałem o oczekiwaniu na superba ~8 miesięcy to... chyba bym nie czekał :lol:
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

[Superb] Zależy co byś chciał osiągnąć takim zakupem
                        Jak wybierzesz wersję z sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby (żeby nie było navi w cenie, czy foteli z masażem to istny skandal ) to może warto poczekać, a w międzyczasie powozić się ze sprzedażą obecnego awaryjnego BMW, Merca czy Audi :lol:
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

z sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby
                          dobry temat do conjointa :lol:
                          ja w tym przypadku chyba jednak mimo wszystko zmieniam markę
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                            L&K
                            • 2010
                            • 1116

A widzisz. Kolega toykowy mi opowiadał, jak jakiś businessman z rodziny kupił Superba z najmocniejszym dieslem i wypasem ... żonie i jeszcze wykłócił się w ASO, żeby Skoda była obuty w koła 16" ... bo tańsze oponki są na zimę i na naszych drogach lepiej się sprawują. Co kto lubi, nie? Ile czekał nie wiem, IMO fabryka powinna go szczególnie zniechęcić odległym czasem odbioru, żeby wizerunku im 16-tkami nie psuł

BTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu. I czasy oczekiwania wcale nie są krótsze, kumpel z pracy brał BMW 530xd w kombiaku i czekał chyba jeszcze dłużej niż ja na Octę.
                            Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Co kto lubi, nie?
                              tylko cholera wie czy żona lubiła

BTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu.
                              moje oczekiwania to klimatyzacja (jakakolwiek), elektryczne szyby (z przodu) i central, tak więc jestem wyluzowany pod tym względem

poza tym ostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można.
                              a chciałoby się jeszcze czymś naprawdę mocnym pojeździć chociaż trochę.

300C... :food

albo zajeżdżę Białą na śmierć i tyle :szeroki_usmiech
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                                L&K
                                • 2010
                                • 1116

Zamieszczone przez szkoda
                                moje oczekiwania to klimatyzacja (jakakolwiek), elektryczne szyby (z przodu) i central, tak więc jestem wyluzowany pod tym względem
                                Tym bardziej dziwię się, że jeździsz czym jeździsz Po co tak przepłacać hi hi.

ostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można.
                                Podejdź do tego jak normalny Europejczyk, zmień auto po gwarancji i tyle
                                Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Tym bardziej dziwię się, że jeździsz czym jeździsz Po co tak przepłacać hi hi.
                                  no ale czym jeżdżę?
                                  właśnie tu nie zapłaciłem za ani jedno niepotrzebne mi gówno

Podejdź do tego jak normalny Europejczyk, zmień auto po gwarancji i tyle
                                  nie nie, nie będę robić prezentów łosiom, którym sprzedasz dwuletnie auto i będą się cieszyć, że wziąłeś w tył najwięcej ile tylko można i sprzedajesz za pół ceny, ja to przynajmniej robię jakieś konkretne przeloty, ale jak widzę innych, to takie samochody są z mojego punktu widzenia praktycznie nowe.
                                  no i ja akurat zupełnie nie jestem europejski, w ogóle nie mam takich ciągot
                                  zresztą europa europie nie równa, są różne modele używania i wymieniania samochodów.
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1116

no ale czym jeżdżę?
                                    Z opisu pod awatarkiem widzę, że Octą II 1.9 TDI, więc mało nie dałeś. Były tańsze auta na rynku, a Ty od razu Octę wziąłeś

zresztą europa europie nie równa, są różne modele używania i wymieniania samochodów.
                                    A nie mówisz przypadkiem o Europie, która się nie liczy w moto świecie? Przykład z dziś, Panzerwagen podał że w PL sprzedali w pierwszej połowie 2010 "aż" ~12.500 samochodów nowych. Super, a w Chinach 950.000 sztuk
                                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

A nie mówisz przypadkiem o Europie, która się nie liczy w moto świecie?
                                      nie mam pojęcia, nawiązałem do Twojej wypowiedzi o europejskości, ale już się zaczynam gubić :szeroki_usmiech

Z opisu pod awatarkiem widzę, że Octą II 1.9 TDI, więc mało nie dałeś. Były tańsze auta na rynku, a Ty od razu Octę wziąłeś
                                      de facto tańsze diesle to już były takie, do których się średnio mieszczę
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• nibelung
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 94

I sprzedaż w Europie.
                                        Track events-M3RS Cup-300/ /S-max 2.0T Powershift/MX5 ND ;-)

Komentarz

• Morgoth
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1116

To już wiemy kto kupuje Skody Octavie

Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

To już wiemy kto kupuje Skody Octavie
                                            od zawsze ci sami - rekiny smolbiznesu
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1116

No chyba, że "smol"

Swoją drogą marketingowcy kilku firm powinni wylecieć na bruk, za brak ich marek w tym zestawieniu. Na początek wywaliłbym tych z Toyoty i Renaulta potem z Panzerwagena.
                                              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

No chyba, że "smol"

Swoją drogą marketingowcy kilku firm powinni wylecieć na bruk, za brak ich marek w tym zestawieniu. Na początek wywaliłbym tych z Toyoty i Renaulta potem z Panzerwagena.
                                                passat do listopada zeszłego roku nie miał chyba homologo w ogóle, potem pojawiła się na jeden silnik, nie wiem jak jest teraz, w każdym razie porażka IMO.
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1116

passat do listopada zeszłego roku nie miał chyba homologo w ogóle, potem pojawiła się na jeden silnik, nie wiem jak jest teraz, w każdym razie porażka IMO.
                                                  A nie mają Tiguana z kratką, Caddy i innych golfów kombi? Zresztą co mnie to obchodzi, bardziej martwi mnie dostawanie w doopę japsów. Na własne życzenie, swoją drogą, bo tylko skośny mógł wyciąć Corollę kombi z linii produktowej
                                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

Pracuję...