Panowie, nie jest tak źle, mój Tour już się produkuje. Dzwoniłem dzisiaj do dilera, 4 tydzień produkcja, początek lutego odbiór, jeśli tak będzie to trochę w szoku jestem bo myślałem o marcu i nie wiem czy kasy uzbieram... a straszyliście 6. miesiącami
Polski rynek motoryzacyjny
Zwiń
X
-
Aha, bo już myślałem że w ubiegłym kwartale, albo roku. Rynek dość mocno się zmienia, w PL nie ma reguły, ani silnej kilkuletniej dominacji. No może Skoda Octavia jest w czubie, nawet pojawił się tu wątek o 6-letniej dominacji tego modelu w swojej klasie, ale to tylko wyjątek. Polacy mają swoje preferencje i faworytów - raz jest to Fiat, innym razem Toyka czy Skoda - ale jakie to ma znaczenie, gdy bodaj w 2008 czy 2009, niestety już nie pomnę, ponad 50% nowych aut kupowały firmy, a te jak wiadomo mają swoje preferencje, rabaty, układy i polityki. Obecnie jest prawie połowa dla firm.
Co do Toyki, faktycznie ostatnio dostała po tyłku, ale to tendencja na każdym niemal rynku. Niemal, bo w rodzimej Japonii i tak sprzedają ponad 50% nowych autPowodów jest kilka, problemy z usterkami i pogorszeniem wizerunku to jedno, a wydłużenie okresów istnienia modeli na rynku to drugie - nie mają ciekawej oferty i wstrzymują zaprojektowane już nowości (FT-86 na przykład).
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Wygrzebałem jeszcze z innego źródła info o czasie oczekiwania na auta. Tutaj cytat dotyczący Skód :
„Na wszystkie modele trzeba czekać około 12 tygodni” – powiedział nam sprzedawca w warszawskim salonie Skody Auto Wimar. Dlaczego tak długo? Fabryka ma przerwę technologiczną, a poza tym trzeba się liczyć z dużym zainteresowaniem samochodami czeskiej marki. To oficjalna wersja :wink:
Prawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku:zastrzelic :klnie:
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothPrawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku:zastrzelic :klnie:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej, a jeszcze "bezczele" przesunęli mi odbiór o ponad tydzień później. Niby z mojej winy, bo po ok. 3 tygodniach od zamówienia dołożyłem w aucie sportową kierownicę, co już uważam za jawną próbę zrobienia mnie w konia. Dzwoniłem do dilera co jakiś czas i praktycznie do ostatniego tygodnia przed pierwotnie ustaloną datą odbioru słyszałem, że auto jeszcze nie trafiło do produkcji i ciągle mogę coś tam zmienić w zamówieniu, a tu nagle moja wina że im się w ostatniej chwili przesunęło :evil:
Za to mają u mnie krechę i nie dziwię się, że sporo osób dowiedziawszy się jakie są czasy realizacji zamówień w grupie VAG idzie tam gdzie auta praktycznie stoją na placu lub są dostarczane bardzo szybko (Kia).Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothJa też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej
to oczekiwanie rzeczywiście wydłużyło się jakoś ostatnio - w ciągu ostatniego roku mniej więcej...
jak usłyszałem o oczekiwaniu na superba ~8 miesięcy to... chyba bym nie czekał :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
[Superb] Zależy co byś chciał osiągnąć takim zakupem
Jak wybierzesz wersję z sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby (żeby nie było navi w cenie, czy foteli z masażem to istny skandal) to może warto poczekać, a w międzyczasie powozić się ze sprzedażą obecnego awaryjnego BMW, Merca czy Audi :lol:
Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Morgothz sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby
ja w tym przypadku chyba jednak mimo wszystko zmieniam markęsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
A widzisz. Kolega toykowy mi opowiadał, jak jakiś businessman z rodziny kupił Superba z najmocniejszym dieslem i wypasem ... żonie i jeszcze wykłócił się w ASO, żeby Skoda była obuty w koła 16" ... bo tańsze oponki są na zimę i na naszych drogach lepiej się sprawują. Co kto lubi, nie? Ile czekał nie wiem, IMO fabryka powinna go szczególnie zniechęcić odległym czasem odbioru, żeby wizerunku im 16-tkami nie psuł
BTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu. I czasy oczekiwania wcale nie są krótsze, kumpel z pracy brał BMW 530xd w kombiaku i czekał chyba jeszcze dłużej niż ja na Octę.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothCo kto lubi, nie?
Zamieszczone przez MorgothBTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu.
poza tym ostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można.
a chciałoby się jeszcze czymś naprawdę mocnym pojeździć chociaż trochę.
300C... :food
albo zajeżdżę Białą na śmierć i tyle :szeroki_usmiechsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodamoje oczekiwania to klimatyzacja (jakakolwiek), elektryczne szyby (z przodu) i central, tak więc jestem wyluzowany pod tym względemPo co tak przepłacać hi hi.
Zamieszczone przez szkodaostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothTym bardziej dziwię się, że jeździsz czym jeździszPo co tak przepłacać hi hi.
właśnie tu nie zapłaciłem za ani jedno niepotrzebne mi gówno
Zamieszczone przez MorgothPodejdź do tego jak normalny Europejczyk, zmień auto po gwarancji i tyle
no i ja akurat zupełnie nie jestem europejski, w ogóle nie mam takich ciągot
zresztą europa europie nie równa, są różne modele używania i wymieniania samochodów.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodano ale czym jeżdżę?
Zamieszczone przez szkodazresztą europa europie nie równa, są różne modele używania i wymieniania samochodów.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothA nie mówisz przypadkiem o Europie, która się nie liczy w moto świecie?
Zamieszczone przez MorgothZ opisu pod awatarkiem widzę, że Octą II 1.9 TDI, więc mało nie dałeś. Były tańsze auta na rynku, a Ty od razu Octę wziąłeśsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
No chyba, że "smol"
Swoją drogą marketingowcy kilku firm powinni wylecieć na bruk, za brak ich marek w tym zestawieniu. Na początek wywaliłbym tych z Toyoty i Renaultapotem z Panzerwagena.
Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MorgothNo chyba, że "smol"
Swoją drogą marketingowcy kilku firm powinni wylecieć na bruk, za brak ich marek w tym zestawieniu. Na początek wywaliłbym tych z Toyoty i Renaultapotem z Panzerwagena.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodapassat do listopada zeszłego roku nie miał chyba homologo w ogóle, potem pojawiła się na jeden silnik, nie wiem jak jest teraz, w każdym razie porażka IMO.Morgoth
G.B.Show
Komentarz
-
Komentarz