Rób od razu :P Prędzej czy póżniej bedziesz musiał jechać do tego mechanika :diabelski_usmiech Wcześniejsze wykrycie wady może być tańsze w naprawie
Koniec redukcji punktów karnych
Zwiń
X
-
Koniec redukcji punktów karnych
Dla kierowców szykuje się rewolucja. Ministerstwo Infrastruktury chce całkowitej likwidacji możliwości redukowania co sześć miesięcy punktów karnych.
Teraz każdy kierowca może uczestniczyć w kursie organizowanym przez Wojewódzkie Ośrodki Ruchu Drogowego, a po jego ukończeniu zostanie mu odjętych sześć punktów karnych.
Kurs ten składa się z trzech części. Pierwsza obejmuje spotkanie z psychologiem, druga - pokazywanie uczestnikom filmów z wypadkami natomiast w trzeciej kursant spotyka się z policjantem, który przekazuje o prawach i obowiązkach kierującego pojazdem.
Obecnie w kursie można uczestniczyć raz na pół roku. Koszt - 280 zł. Na kursie najczęściej można spotkać kierowców zawodowych oraz tych, których charakter pracy wymaga szybkiego przemieszczania autem. Niestety, w opinii Ministerstwa Infrastruktury kursy te są nieskuteczne, gdyż kierowcy szybko wracają do starych nawyków.
W zamian resort chce wprowadzić zapis, który odsyłałby każdego kto uzbiera 24 karne na szkolenie reedukacyjnej. Po nagromadzeniu kolejnych 24 punktów traciłby prawo jazdy na wszystkie posiadane kategorie, a prawo jazdy musiałby robić jeszcze raz.
Motofakty.pl http://moto.wp.pl/kat,15951,title,Ko...l?ticaid=1aa4cM47N2
-
-
Zamieszczone przez Kowal_ldzi to jest lepsze rozwiązanie bo w sumie może uzbierać 48pkt
napisz prosze ze to ironia byla....
cyt : W zamian resort chce wprowadzić zapis, który odsyłałby każdego kto uzbiera 24 karne na szkolenie reedukacyjnej. Po nagromadzeniu kolejnych 24 punktów traciłby prawo jazdy na wszystkie posiadane kategorie, a prawo jazdy musiałby robić jeszcze raz.
moim zdaniem pomysl kompletnie bez sensu , przyznaje sie bez bicia, sam nie zawsze jezdze przepisowo,mimo to zawsze w granicy rozsadku , ale po moich obserwacjach mam wrazenie ze dla niektorych kierowcow to nawet 24pkt to za duzo .... ale to tylko moje zdanie ........ >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....
Komentarz
-
-
mnie to tam szczerze ganze gall, ja staram się jeździć przepisowo nie zawsze oczywiście ale tak jak ty w granicach rozsądku i takie ustawy mnie nie obowiązują więc śmiać się mogę tylko z nichautoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!
VW POLO 9N 2004r. obecnie
Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie
Komentarz
-
-
domino_EL, trudno się nie zgodzić z kolegą Kowal_ldz, z prostej przyczyny- czy panowie policjanci chcą podnosić bezpieczeństwo czy może kosić kierowców. Ja skłaniam się raczej ku temu drugiemu, bo jak wytłumaczyć to, że zawsze ustawiają się na dziwnych nakazach (np. do 30 km/h), czy też podwójnych ciągłych na prostym i płaskim odcinku drogi.It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Kowal_ldz, BADZZE USPRAWIEDLIWIONY :szeroki_usmiech
zartuje, tez chcialem ironii troszke u siebie ale lichy dzien mam wiec moze mi nie wyszlo pozdrawiam serdecznie sasiada z Uodzi
tomil, , tysz prowda........ >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomildomino_EL, trudno się nie zgodzić z kolegą Kowal_ldz, z prostej przyczyny- czy panowie policjanci chcą podnosić bezpieczeństwo czy może kosić kierowców. Ja skłaniam się raczej ku temu drugiemu, bo jak wytłumaczyć to, że zawsze ustawiają się na dziwnych nakazach (np. do 30 km/h), czy też podwójnych ciągłych na prostym i płaskim odcinku drogi.
Komentarz
-
-
Sprawa dokładnie taka sama jak z fotoradarami.
Nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o nabijanie kasy gminom. Postawmy fotoradary na sciezkach rowerowych i ograniczenie do 20 km/h - to bedą żniwa !
Może coś się zmieni ...trąbili w TV, że pracują nad weryfikacją miejsc ustawienia fotek. Teraz bez AM z POI oraz CB nie idzie jeździć :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
wszyscy starają się przekraczać przepisy "w granicach rozsądku" :lol:
Panowie, bądźmy dorośli, albo przekraczamy albo nie, każdy ma inny "rozsądek"
właśnie to jest PODOBNO (a byłem na takim kursie więc wiem :lol: ) najczęstszy błąd -> "wiem na co mnie stać, przekraczam przepisy, ale tam gdzie można i z głową", więc już darujmy sobie w tej sytuacji ocenianie innych.
Zamieszczone przez AndiTw opinii Ministerstwa Infrastruktury kursy te są nieskuteczne, gdyż kierowcy szybko wracają do starych nawykówsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez golibrodaSprawa dokładnie taka sama jak z fotoradarami.
Nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o nabijanie kasy gminom. Postawmy fotoradary na sciezkach rowerowych i ograniczenie do 20 km/h - to bedą żniwa !
Może coś się zmieni ...trąbili w TV, że pracują nad weryfikacją miejsc ustawienia fotek. Teraz bez AM z POI oraz CB nie idzie jeździć :szeroki_usmiech
niech sobie staną przy skrzyżowaniu i tych co przechodzą na czerwonym świetle nagradzają mandatem.
Komentarz
-
Komentarz