Koniec redukcji punktów karnych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gucio1916
    Drive
    • 2010
    • 41

Rób od razu :P Prędzej czy póżniej bedziesz musiał jechać do tego mechanika :diabelski_usmiech Wcześniejsze wykrycie wady może być tańsze w naprawie
  • AndiT
    Rider
    • 2008
    • 332

Dla kierowców szykuje się rewolucja. Ministerstwo Infrastruktury chce całkowitej likwidacji możliwości redukowania co sześć miesięcy punktów karnych.

Teraz każdy kierowca może uczestniczyć w kursie organizowanym przez Wojewódzkie Ośrodki Ruchu Drogowego, a po jego ukończeniu zostanie mu odjętych sześć punktów karnych.
    Kurs ten składa się z trzech części. Pierwsza obejmuje spotkanie z psychologiem, druga - pokazywanie uczestnikom filmów z wypadkami natomiast w trzeciej kursant spotyka się z policjantem, który przekazuje o prawach i obowiązkach kierującego pojazdem.

Obecnie w kursie można uczestniczyć raz na pół roku. Koszt - 280 zł. Na kursie najczęściej można spotkać kierowców zawodowych oraz tych, których charakter pracy wymaga szybkiego przemieszczania autem. Niestety, w opinii Ministerstwa Infrastruktury kursy te są nieskuteczne, gdyż kierowcy szybko wracają do starych nawyków.

W zamian resort chce wprowadzić zapis, który odsyłałby każdego kto uzbiera 24 karne na szkolenie reedukacyjnej. Po nagromadzeniu kolejnych 24 punktów traciłby prawo jazdy na wszystkie posiadane kategorie, a prawo jazdy musiałby robić jeszcze raz.

Motofakty.pl http://moto.wp.pl/kat,15951,title,Ko...l?ticaid=1aa4c
    M47N2

Komentarz

• Kowal_ldz
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 515

i to jest lepsze rozwiązanie bo w sumie może uzbierać 48pkt aczkolwiek w naszym kraju nie jest to strasznie trudne
      autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!

VW POLO 9N 2004r. obecnie
      Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
      Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie

Komentarz

• domino_EL
        Ambiente
        • 2009
        • 204

Zamieszczone przez Kowal_ldz
        i to jest lepsze rozwiązanie bo w sumie może uzbierać 48pkt
        i pisze to ktos kto zaprasza do auto szkoly :?: :?: :?: :shock:

napisz prosze ze to ironia byla....

cyt : W zamian resort chce wprowadzić zapis, który odsyłałby każdego kto uzbiera 24 karne na szkolenie reedukacyjnej. Po nagromadzeniu kolejnych 24 punktów traciłby prawo jazdy na wszystkie posiadane kategorie, a prawo jazdy musiałby robić jeszcze raz.

moim zdaniem pomysl kompletnie bez sensu , przyznaje sie bez bicia, sam nie zawsze jezdze przepisowo,mimo to zawsze w granicy rozsadku , ale po moich obserwacjach mam wrazenie ze dla niektorych kierowcow to nawet 24pkt to za duzo .... ale to tylko moje zdanie ...
        ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• Kowal_ldz
          Rider
          S_OCP Member
          • 2008
          • 515

mnie to tam szczerze ganze gall, ja staram się jeździć przepisowo nie zawsze oczywiście ale tak jak ty w granicach rozsądku i takie ustawy mnie nie obowiązują więc śmiać się mogę tylko z nich
          autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!

VW POLO 9N 2004r. obecnie
          Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
          Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie

Komentarz

• tomil
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1179

domino_EL, trudno się nie zgodzić z kolegą Kowal_ldz, z prostej przyczyny- czy panowie policjanci chcą podnosić bezpieczeństwo czy może kosić kierowców. Ja skłaniam się raczej ku temu drugiemu, bo jak wytłumaczyć to, że zawsze ustawiają się na dziwnych nakazach (np. do 30 km/h), czy też podwójnych ciągłych na prostym i płaskim odcinku drogi.
            It doesn't matter what we're losing
            It only matters what we're going to find!

Komentarz

• domino_EL
              Ambiente
              • 2009
              • 204

Kowal_ldz, BADZZE USPRAWIEDLIWIONY :szeroki_usmiech

zartuje, tez chcialem ironii troszke u siebie ale lichy dzien mam wiec moze mi nie wyszlo pozdrawiam serdecznie sasiada z Uodzi

tomil, , tysz prowda...
              ..... >>> JEŻELI ZA PIERWSZYM RAZEM CI SIĘ NIE POWIEDZIE, TO SKOKI SPADOCHRONOWE NIE SĄ DLA CIEBIE <<<<< ....

Komentarz

• papikus
                Drive
                • 2010
                • 56

Zamieszczone przez tomil
                domino_EL, trudno się nie zgodzić z kolegą Kowal_ldz, z prostej przyczyny- czy panowie policjanci chcą podnosić bezpieczeństwo czy może kosić kierowców. Ja skłaniam się raczej ku temu drugiemu, bo jak wytłumaczyć to, że zawsze ustawiają się na dziwnych nakazach (np. do 30 km/h), czy też podwójnych ciągłych na prostym i płaskim odcinku drogi.
                zaszyci w krzaczorach dbają o bezpieczeństwo na drodze, wystawiając suszarkę zza wiaty przystankowej, gromiąc bandytów pędzących 50km/h na właśnie takiej 30-tce...

Komentarz

• golibroda
                  Rider
                  • 2009
                  • 530

Sprawa dokładnie taka sama jak z fotoradarami.

Nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o nabijanie kasy gminom. Postawmy fotoradary na sciezkach rowerowych i ograniczenie do 20 km/h - to bedą żniwa !

Może coś się zmieni ...trąbili w TV, że pracują nad weryfikacją miejsc ustawienia fotek. Teraz bez AM z POI oraz CB nie idzie jeździć :szeroki_usmiech
                  Pozdrawiam
                  Piotr

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

wszyscy starają się przekraczać przepisy "w granicach rozsądku" :lol:
                    Panowie, bądźmy dorośli, albo przekraczamy albo nie, każdy ma inny "rozsądek"

właśnie to jest PODOBNO (a byłem na takim kursie więc wiem :lol: ) najczęstszy błąd -> "wiem na co mnie stać, przekraczam przepisy, ale tam gdzie można i z głową", więc już darujmy sobie w tej sytuacji ocenianie innych.

Zamieszczone przez AndiT
                    w opinii Ministerstwa Infrastruktury kursy te są nieskuteczne, gdyż kierowcy szybko wracają do starych nawyków
                    oczywiście, że nieskuteczne, do tego cholerrrrrrrrrrrrrrrnie nuuuuuuuuuuudne...
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Jagna
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 156

Zamieszczone przez golibroda
                      Sprawa dokładnie taka sama jak z fotoradarami.

Nie chodzi o bezpieczeństwo tylko o nabijanie kasy gminom. Postawmy fotoradary na sciezkach rowerowych i ograniczenie do 20 km/h - to bedą żniwa !

Może coś się zmieni ...trąbili w TV, że pracują nad weryfikacją miejsc ustawienia fotek. Teraz bez AM z POI oraz CB nie idzie jeździć :szeroki_usmiech
                      Trudno się nie zgodzić że straż głównie wiejska stawia rozkładane Fotoradary gdzieś daleko w krzakach ostatnio właśnie przyszła nam pamiątka z wakacje zdjęcie z fotoradaru 8 punktów karnych 400 złotych ale jeśli nie powiemy kto prowadził to 0 punktów za to 500 złotych mandatu i tak sobie kasę nabijają nie zależy im na tym kto popełnił wykroczenie ale tylko na pieniądzach. Jak już są tacy super cacy to niech się też zajmą np staruszkami przechodzącymi na czerwonym świetle. Ostatnio miałam taką sytuację starszy pan wyszedł mi na pasy na skrzyżowaniu, mam zielone światło jadę a ten na pasy wyłazi jak zaczęłam na niego trąbić to tylko jego palec zobaczyłam.
                      niech sobie staną przy skrzyżowaniu i tych co przechodzą na czerwonym świetle nagradzają mandatem.

Komentarz

Pracuję...