Zmiany w gamie modelu SEAT Exeo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

http://www.tvn24.pl/-1,1696034,0,1,l...wiadomosc.html :shock: :shock: :shock:
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

SEAT Exeo sedan oraz kombi oferują teraz jeszcze więcej przestrzeni ze względu na dodatkowe miejsce, jakie po przeprojektowaniu wszystkich siedzeń zyskali pasażerowie siedzący z tyłu.

Kolejną z nowości dotyczących gamy Exeo jest wyposażenie wersji 143 KM 2.0 TDI CR w skrzynię biegów Multitronic, łączącą dynamiczne osiągi z wyjątkową wydajnością. Zaawansowanie technologiczne Exeo widać od razu dzięki przednim lampom biksenonowym i nowym tylnim światłom wykonanym w technologii LED.

Jak zapewnia hiszpański producent, Exeo to eleganckie wzornictwo i charakterystyczna stylistyka oraz najnowocześniejsze rozwiązania techniczne i doskonała jakość. Korzystny stosunek wartości do ceny sprawia, że jest to kusząca propozycja dla tych kierowców, którzy równie dużą wagę przykładają do radości z jazdy oraz pierwszorzędnego wyglądu i funkcjonowania, jak i do tego, czy samochód jest wydajny, funkcjonalny i ekonomiczny.

Dla klientów oczekujących oprócz sportowego ducha także szczególnego wyrafinowania, bezstopniowa przekładnia Multitronic może być atrakcyjną alternatywą dla ręcznej skrzyni biegów. Ta wydajna automatyczna skrzynia biegów występuje również w Exeo ze 143-konnym (105 kW) silnikiem wysokoprężnym 2.0 TDI Common Rail. Ze średnim spalaniem wynoszącym zaledwie 5,8 l/100 km, ta jednostka napędowa łączy w sobie cechy typowe dla hiszpańskiej marki: wyrafinowaną dynamikę i wysoką wydajność.

W elektronicznie sterowanej skrzyni Multitronic dzięki stale zmiennym przełożeniom silnik pracuje płynnie z maksymalną wydajnością. Kierowcy lubiący dynamiczną jazdę mogą korzystać z programu sportowego, który zmienia biegi przy wyższych prędkościach obrotowych, oraz z trybu ręcznej zmiany biegów za pomocą łopatek zamontowanych przy kierownicy. Poza komfortem i dynamiką, Multitronic zapewnia imponującą efektywność. Wydajność mechaniczna i szeroki zakres przełożeń tej nowoczesnej skrzyni biegów gwarantują oszczędne zużycie paliwa i niską emisję spalin.

Exeo cechują również niezwykła precyzja i dbałość o szczegóły. Najlepsza z możliwych jakość wykonania zapewnia pojazdowi wysoką pozycję wśród modeli należących do klasy średniej. Dodając to tego doskonałej jakości materiały i tworzywa, wyrafinowany komfort i najnowocześniejsze systemy informowania kierowcy, otrzymujemy auto wyjątkowe w tej klasie cenowej - podkreśla producent.

Mierzący 4,66 m Exeo wyznacza sportowe standardy w segmencie klasy średniej. Zapewnia dużo miejsca dla pięciu pasażerów i obszerną przestrzeń bagażową. Dzięki przeprojektowaniu przednich i tylnych siedzeń zarówno w Exeo, jak i Exeo ST zyskano z tyłu dodatkowe 44 mm, przy czym nie zmniejszyły się ani komfort siedzenia, ani pojemność bagażnika, zwiększyła się zaś wygoda w czasie długich podróży.

Wersja Exeo ST ma jeszcze większe walory użytkowe. Bagażnik o pojemności od 442 l do 1354 l, szeroka tylna klapa i niezwykła funkcjonalność czynią z Exeo ST idealnego partnera, który sprosta wszelkim wyzwaniom niesionym przez aktywny i sportowy styl życia czy też udany dzień biznesowy.

saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez szkoda
      Mierzący 4,66 m Exeo wyznacza sportowe standardy w segmencie klasy średniej
      a to się uśmiałem z tego reklamowego bełkotu !! No to chyba VW powinien sie na Seata obrazić, bo z tego wynika że ... stare Audi A4 wysnacza standardy, czyli konstruktorzy np. nowego Audi A5 dali ciała na całej linii 8)
      Zapewnia dużo miejsca dla pięciu pasażerów
      Nastepna ciekawostka. Ciekawe jakim cudem skora poprzednie Audi A4 było własnie za ten brak miejsca krytykowane, a Seat Exeo to... poprzednie A4 ze mienionym przodem i lampami z tyłu.
      Ogólnie Seat stacza się w przepaść. Najpierw w stylistycznie ładne, ale dokładnie takie samo, nadwozie ubrali 3 różne modele (Altea, Toledo III i Leon). Potem wpierali że toledo III, czyli paskuda roku, jest ... sedanem 8)
      Nastepnie wzieli stare Audi A4 i ... schrzanili mu przód oraz nazwali go Seatem Exeo.
      Wnetrza ich samochodów mają plastiki porównywalne do aut ... amerykanskich, czyli rodem z chinskiej fabryki zabawek dla dzieci od lat 3
      Dla mnie ta firma stacza się w przepaśc na własne życzenie !! Ostatnim ładnym i porzadnym samochodem Seata było Toledo II/Leon I. Nastepne modele to tragedia.
      Czarny Elegance

Komentarz

• bartman
        Ambiente
        • 2009
        • 104

@Big, gdybyś wybrał się do salonu i zajrzał do wnętrza Exeo, to z pewnością zmieniłbyś zdanie na temat plastików..... :roll:
        co do reszty.... jak ktoś woli Skodę, to niech jeździ Skodą....
        Sam wybierałem pomiędzy Octavią II, Exeo i innymi. Wybrałem Exeo i jestem zadowolony. Na Octavię II nie powiem złego słowa... na Exeo też nie.... Pozdrawiam

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez bartman
          @Big, gdybyś wybrał się do salonu i zajrzał do wnętrza Exeo, to z pewnością zmieniłbyś zdanie na temat plastików.....
          Kolego, czytaj ze zrozumieniem Wyraźnie napisałem, że "Seat Exeo to... poprzednie A4 ze mienionym przodem i lampami z tyłu.", więc rozumie się samo przez się, że akturat Exeo kwestia tandatnych plastików nie dotyczy. Tylko Exeo to taki Seat jak Matiz to FSO , to po prostu stare Audi A4 ze znaczkami Seata.
          P.S.
          Wybierać do salonu sie nie muszę, bo Exeo jeździłem jako jeden z pierwszych w Polsce ( jeszcze przed oficjalną jego premierą w naszym kraju) i jakoś nie zrobiło ono na mnie piorunującego wrażania, zwłaszcza ze wtedy na rynku było już nowe ... A4.
          Czarny Elegance

Komentarz

• bartman
            Ambiente
            • 2009
            • 104

Kolego, przecież czytam Dla mnie fakt, że Exeo zostało zrobione z Audi B7 było jednym z argumentów, który zdecydował o wyborze tego auta. Cieszę się, że doceniłeś jakoś plastików w jego wnętrzu. Skoro jechałeś Exeo (trochę dawno...), to może opiszesz swoje wrażenia?

Komentarz

• rkb
              RS
              • 2008
              • 2152
              • Rapid Spaceback (NH1)
              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Troche za drogie jak na podróbke Audi
              Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Zamieszczone przez bartman
                Skoro jechałeś Exeo (trochę dawno...), to może opiszesz swoje wrażenia?
                Ale już opisywałem !! Był taki temat w dziale off topic.
                Ale cóż mozna napisać. Jeździłem egzempalżem z silnikiem 2.0 TDI z pieknym jasnym wnetrzem ze skórzaną tapicerką. Jedyne co moge napisac to to że wrażenia takie same jak z jazdy takim samym Audi A4 poprzedniej generacji. Czyli świetne materiały, dobra jakośc wykonania, porządne prowadzenie, to na plus. Na minus natomaist - mało miejsca w środku, zwłaszcza z tyłu i dość przestarzała juz konstrukcja oraz trochę za wysoka cena jak na model który został juz wycofany z produkcji.
                Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
                  Elegance
                  • 2008
                  • 928

Zamieszczone przez Big
                  porządne prowadzenie, to na plus. Na minus natomaist - mało miejsca w środku, zwłaszcza z tyłu i dość przestarzała juz konstrukcja oraz trochę za wysoka cena jak na model który został juz wycofany z produkcji.
                  Malo miejsca to rozumiem - konkret, ale opinie typu "przestarzala konstrukcja" w ogole do mnie nie trafiaja.

BTW ktos pamieta ile to A4 kosztowalo przed wycofaniem z produkcji i reinkarnacja jako seat?

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez t271828
                    opinie typu "przestarzala konstrukcja" w ogole do mnie nie trafiaja
                    do mnie trafiają, tylko nie wiem co jest przestarzałego w tej konstrukcji w porównaniu do O2 na przykład, zawias?
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• b707
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1272

Przestarzała bo sam projekt auta jest stary. Został stworzony w innych czasach. Przez co auto jest ciaśniejsze w porównaniu do konkurencji

To jak z OI Tour... Patrząc na inne kompakty pod względem mechaniki nie było to auto przestarzałe. Ale pod względem całości już tak.

Exeo było by czymś gdyby VAG zgodził się na napęd 4x4.... Ale ponieważ to musiałby być Torsen to raczej nikłe szanse by to zrobił.

Chyba ze cos przespałem i zrobili?
                      Adam

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

nie wiem czy przeczytaliście pierwsze zdanie tego "niusa" czy tylko tak sobie gadacie o tym miejscu z tyłu

przestarzała konstrukcja O1 vs. O2 nie polega na tym, że jest "stara" tylko np. na tym, że zawias z tyłu jest na belce.
                        dlatego chciałbym usłyszeć - bo nie wiem - co jest w Exeo takiego przestarzałego, czy jest mniej bezpieczny, jakieś archaiki w konstrukcji tego samochodu - jakie?

bo generalnie w klasie marek premium, a taką jest Audi (A4) pewne roziązania wchodzą dużo szybciej niż w takich tam kompaktach jakim jest O2, dlatego jestem ciekaw jak to tam wygląda\ło.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• b707
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1272

No i co z tego że jest na belce... Obecny Civic htb nawet w Type-R ma z tyłu belkę:P Nowa Corolla tez ma belkę.

A co do dodatkowe miejsca to może być to tak jak w OI po FL gdzie ponoć zrobiono cieńsze plecy kanapy i pasażerowie zyskali 18mm. Kwestia jak te dodatkowe miejsce przełoży się na komfort.

Kotlety schabowe z ziemniakami to przestarzała potrawa... Ale to nie znaczy że kotlecik jest BE :diabelski_usmiech
                          pzdr
                          Adam

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez b707
                            No i co z tego że jest na belce... Obecny Civic htb nawet w Type-R ma z tyłu belkę:P Nowa Corolla tez ma belkę.
                            nooooooo, i mało się każdy nie spuści, że nowy civic ma belkę, i co to za argument, skoro rozwiązanie jest właśnie starsze, gorsze (ale tańsze) i powoduje to, że auto gorzej jeździ :szeroki_usmiech

Zamieszczone przez b707
                            A co do dodatkowe miejsca to może być to tak...
                            a jak jest :?:

właśnie chciałbym usłyszeć JAK JEST, a nie jak może być i że corolla ma belkę...
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• daneczek76
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3642
                              • Toyota

Niewiem czego się czepiać ma wielowahacz i dobrze Audi jest marką która kładzie na komfort i takiego A4 niema co porównywać z Octawią bo ona ze swoim Mc Personem tego komfortu nie uzyska i na pewno wielowahacza z przodu w Octavii nie zobaczymy.

Co do Belki Wleczonej Skrętnej bo tak fachowo się ona nazywa na pewno mniej komfortowa ale na pewno mniej awaryjna niż wielowahacz z tyłu.
                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

opinie typu "przestarzala konstrukcja" w ogole do mnie nie trafiaja
                                do mnie trafiają, tylko nie wiem co jest przestarzałego w tej konstrukcji w porównaniu do O2 na przykład, zawias?
                                No wlasnie o to mi chodzi - mowmy co jest "przestarzalego" i jakie sa w zwiazku z tym mankamenty (a jakie plusy) dla uzytkownika, a nie piszmy ze samochod jest przestarzaly, bo konstrukcja miala premiere x-lat temu. Samochody wyzszej klasy sprzed kilku lat moga miec/maja lepsze i "nowoczesniejsze" rozwiazania niz swieze konstrukcje budzetowe.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Samochody wyzszej klasy sprzed kilku lat moga miec/maja lepsze i "nowoczesniejsze" rozwiazania niz swieze konstrukcje budzetowe.
                                  no i właśnie dokładnie o to mi chodzi
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PiterNZ
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 389

Mnie natomiast ciekawi czy trafi do Polski silnik 1,8 TSI 120 KM jest oferowany w Niemczech ale nie u nas.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

Zamieszczone przez PiterNZ
                                      Mnie natomiast ciekawi czy trafi do Polski silnik 1,8 TSI 120 KM jest oferowany w Niemczech ale nie u nas.
                                      no ale co to za atrakcja kiedy mamy 1,4 122KM?
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• setnik
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 11

W Exeo?

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

Hmmm, w Exeo już nie ma silnika 1.6i i nie ma jego następcy? W cenniku widzę, że najtańsza opcja to 1.8TSI za 85kzł... Więc chyba drogo jak na "najtańszą" wersję...
                                          Adam... Używam:
                                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez setnik
                                            W Exeo?
                                            aaaaa, w Exeo
                                            domyslnie jak "czegos nie ma u nas" to jest to dla mnie Skoda :lol: ops:
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Krzysiek25
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 154
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

"Stara" w Exeo jest nie tylko konstrukcja.

1.8 to nie TSI tylko 1.8T 20V ;p Popatrzcie sobie na dane techniczne - 220nm i 150koni, ale jest 6-biegowa skrzynia. Może zmienią mu podstawowe serce za jakiś czas na jakiś mniejszy TSI, aczkolwiek wątpię.

Poza tym litości... Exeo kombi 1.8T za omc 90k?

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

1.8T było, teraz jest prawdziwe TSI...
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez Krzysiek25
                                                  1.8 to nie TSI tylko 1.8T 20V ;p Popatrzcie sobie na dane techniczne - 220nm i 150koni, ale jest 6-biegowa skrzynia. Może zmienią mu podstawowe serce za jakiś czas na jakiś mniejszy TSI, aczkolwiek wątpię.
                                                  ja tam w ofercie widzę tylko 1,8 i 2,0 TSI oraz TDI CR
                                                  te starsze silniki były ale się zmyły (a nawet jeśli by były to co z tego, kwestia wyboru)

na razie jeszcze jakos nikt mnie nie przekonał niczym specjalnym w tej przestarzałości konstrukcji, a może coś mi umknęło? :roll:
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...