Wczoraj minął równo miesiąc od zamówienia przeze mnie toura 1,6. Zadzwoniłem do dealera, czy znany jest tydzień produkcji egzemplarza dla mnie i dostałem odpowiedź po sprawdzeniu, że NIE. Wg jego słów ostatnie, które weszły kilka dni temu są na 19 tydzień do produkcji. Tak więc termin odbioru - 15.06 wydaje się być mocno zagrożony...
Na autostradach pojedziemy szybciej...
Zwiń
X
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEMTagi: Brak
-
-
Prędkość maksymalna na autostradach wyniesie 140 km/h, Straż Miejska nie otrzymała większych uprawnień, zaś mandat z fotoradaru będzie nam groził przez 180 dni od momentu zrobienia przez urządzenie zdjęcia.
To efekt piątkowego głosowania Senatu nad nowelizacją do ustawy - Prawo o ruchu drogowym. Senatorzy wprowadzili do ustawy 15 poprawek, które musi jeszcze rozpatrzyć Sejm.
Po pierwsze, Senat przegłosował poprawkę, która podnosi limit dozwolonej prędkości na autostradach do 140 km/h (ze 130 km/h).
Na drogach ekspresowych dwujezdniowych prędkość maksymalna została podniesiona ze 110 km/h do 120 km/h. Zaproponowana przez Sejm tolerancja na przekroczenie prędkości (5 km/h) została podniesiona przez Senat do 10 km/h. Oznacza to, że na terenie z ograniczeniem prędkości kierowcy zarejestrowani przez fotoradar zapłacą mandat, jeśli pojadą co najmniej 10 km/h szybciej, czyli 61 km/h.
Senat odrzucił poprawkę o zwiększeniu uprawnień dla straży miejskiej lub gminnej. Oznacza to, że funkcjonariusze tej służby będą mogli używać fotoradarów na takich zasadach jak dotychczas: na drogach gminnych, powiatowych, wojewódzkich oraz na drogach krajowych, ale tylko w terenie zabudowanym. Strażnicy nie będą mogli ustawiać fotoradarów na autostradach i drogach ekspresowych, nawet w terenie zabudowanym.
Senat nie zgodził się też aby znieść konieczność oznakowywania miejsc w których stoją fotoradary. W mocy pozostał pomysł Sejmu, by ostrzegać kierowcę o prowadzonym pomiarze prędkości, dając mu czas na zmniejszenie prędkości.
całość:
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
-
-
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll...AT02/463470792 a tu widać ktos cos wiecej wie o fotoradarach.....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez piotrek_oshttp://www.echodnia.eu/ap...IAT02/463470792 a tu widać ktos cos wiecej wie o fotoradarach.....
Komentarz
-
-
Co do limitów prędkości to jestem za, 120 ekspresowa 140 autostrada, mam nadzieje że przejdzie. ale za to w miastach powinni coś zrobić żeby więcej ludzi nie przeginało z prędkością 50 (z odchyleniem do 60) powinna być bardziej egzekwowana. Jadąc szybciej narażamy innnych/siebie a nadrobimy 2min.
Komentarz
-
-
U nas to wyglada tak, ze zapala sie zielone, pierwszy wrzuca bieg, swiatlo juz swieci. Jak on ruszy i jest w odleglosci 3-4m to drugi wrzuca bieg itd. W ten sposob 10 jak ma ruszyc to juz na tej zmianie swietel nie przejedzie, bo ci przed nim mieli czas. Nie da sie zrobic tak, zeby wszyscy na raz ruszyli, bo dla wiekszosci zolte to oznacza dopiero poczatek myslenia o tym dokad to ja dzis jade
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysiek83wprCo do limitów prędkości to jestem za, 120 ekspresowa 140 autostrada, mam nadzieje że przejdzie. ale za to w miastach powinni coś zrobić żeby więcej ludzi nie przeginało z prędkością 50 (z odchyleniem do 60) powinna być bardziej egzekwowana. Jadąc szybciej narażamy innnych/siebie a nadrobimy 2min.
wg mnie 50 w miescie powinna być tylko w najbardziej newralgicznych miejscach a po za nimi spokojnie 70-80 a nie tak jak teraz 2 czy 3 pasy w jednym kierunku i mamy 50 :evil:
następna fajna sprawa to odliczanie sekundowe do zmiany swiateł tak jak jes we wrocławiusuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Trzykrotnie w przeciągu 8lat spędzonych za kółkiem zdarzyło mi się, że "zaspanie" na światłach uratowało mi 4litery. Powód - kretyni, pędzący na "późnym żółtym", wystarczyłoby, że ruszyłbym 1s wcześniej i ocp miałoby jednego klubowicza mniej. Niestety, przejazd na czerwonym z gazem w podłodze to norma w tym kraju, bo przecież "na pewno się uda". A pomyślmy, ile skrzyżowań byłoby zablokowanych, gdyby ci frustraci natrafiali na "szybką nóżkę", ruszającą akurat jak Pan Bóg przykazał. Więc IMHO uczenie much w smole dynamicznej jazdy ma sens tylko, jeśli nauczy się ludzi poszanowania dla prawa, albo wyeliminuje z ulic niemyślące preparaty bez wyobraźni. To taka mała dygresja, bo problem jest (jak zwykle) bardziej złożony, niż to się wydaje.
A co do 180 dni na wysłanie mandatu za fotkę to.. BRAWO! Cieszy mnie to niezmiernie, ten news oznacza, że policja, zamiast gonić w piętkę z wysyłaniem mandatów w terminie, będzie poświęcać więcej czasu na walkę z prawdziwą przestępczością. Bo przecież to jest prawdziwy powód tej decyzji, a nie fakt że będziemy mieć ponad tysiąc fotoradarów, które dadzą tyle materiału na mandaty za niewielkie przekroczenia prędkości, że i w pół roku będzie ciężko się wyrobić z wysyłką. :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzysiek25A co do 180 dni na wysłanie mandatu za fotkę to.. BRAWO!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzysiek25Trzykrotnie w przeciągu 8lat spędzonych za kółkiem zdarzyło mi się, że "zaspanie" na światłach uratowało mi 4litery. Powód - kretyni, pędzący na "późnym żółtym", wystarczyłoby, że ruszyłbym 1s wcześniej i ocp miałoby jednego klubowicza mniej. Niestety, przejazd na czerwonym z gazem w podłodze to norma w tym kraju, bo przecież "na pewno się uda".Ale fakt faktem nie są to codzienne przypadki
W Rzeszowie zrobiono taki myk:
Niesamowicie się sprawdza..
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Zamieszczone przez Krzysiek25A co do 180 dni na wysłanie mandatu za fotkę to.. BRAWO!
Jedno z najbardziej rozwiniętych państw świata z naszym tuskostanem ?
Komentarz
-
Komentarz