Dotarły , ale miałem mały problem z pocztą i dopiero wczoraj wieczorem udało się . Szkoda że pogoda nie dopisała. Ale i tak jest fajna pamiątka. Pozdrawiam do następnego spotkania
Banalnie prosty sposób na mniejsze spalanie
Zwiń
X
-
Banalnie prosty sposób na mniejsze spalanie
Jeśli chcesz płacić mniejsze rachunki za paliwo do swojego samochodu, naukowcy ze Szwecji mają dla Ciebie radę, popartą badaniami - myj go rzadziej!
Okazuje się bowiem, że lekko chropowata powierzchnia karoserii zapewnia lepsze parametry aerodynamiczne i bardziej optymalny przepływ powietrza niż w przypadku czystej i gładkiej blachy.
Jest to co najmniej zaskakujące, ale naukowcy z Królewskiego Instytutu Technologii w Sztokholmie potwierdzili fakt wynikami badań.
Nam pozostaje cieszyć się, że jeżdżąc lekko zakurzonym autem oszczędzamy nie tylko na paliwie, ale też na kosztach jego mycia.
Źródło: onet.pl
-
-
Weźcie pod uwagę że :
1. Szwedzi to wypalone społeczeństwo i generalnie się nudzą. Wiem co mowię , mieszkałem kilka lata w Sztokholmie i niejedną dziwne wyniki badań widziałem.
2. Jest to zapewne tego samego typu rada jak myj się rzadziej to bedziesz dłużej żył ...
3. Nawet gdyby byla to prawda to dla mnie bezużyteczna bo auto traktuje jak element ubioru ... ma być czysty na ile to jest tylko możliwe.
Komentarz
-
Komentarz