W Jaworznie otwarto pierwszy odcinek nowo wybudowanej drogi krajowej nr 79. Będzie ona konkurencją dla płatnej autostrady A4 i pozwoli na ominięcie bramek poboru opłat w Brzęczkowicach.
Trzykilometrowy, dwupasmowy odcinek powstał w niespełna rok. Jego budowa pochłonęła 36 mln zł. To pierwszy efekt walki Jaworzna ze Stalexportem, koncesjonariuszem płatnej autostrady.
- Każda droga, która powstaje, cieszy. No i udogodnienie dla kierowców, bo przejedziemy za 8, nie za 16 złotych do Krakowa - cieszą się kierowcy.
By ominąć bramki na A4 należy w Mysłowicach zjechać na trasę S1, a następnie na DK 79. Po ominięciu Jaworzna wracamy na autostradę na węźle Byczyna.
Chyba źle ze mną bo jak otwierałem wątek to spodziewałem się, że przeczytam o jakiejś promocji cenowej w Audi na model A4 (jakieś 50na 50 albo co) :diabelski_usmiech
to teraz będzie się działo w Jaworznie, jak w godzinach szczytu przyjdzie wjechać od S1 do Jaworzna będzie kosmos.
... eeee tam ... jak cały ruch przejdzie obwodnicą, to Dąbrowa narodowa będzie pusta. Pamiętaj, że Ci, którzy będą chcieli ominąć bramki, pojadą później Martyniaków i Bory. Wyskoczą koło ORLEN'a zupełnie pomijając Centrum.
Czy przypadkiem Stalexport nie założy sprawy o odszkodowanie od zarządcy tego "nowego" odcinka. Pamiętam, że oglądałem chyba superwizjer i tam była podnoszona bulwersująca sprawa min. zapisu w umowie eksploatowania A4, że mają zagwarantowane to, że w odległości chyba 20 km od osi autostrady nie można budować ani modernizować żadnej drogi, jeżeli modernizacja lub budowa może spowodować to, że z autostrady będzie korzystać mniej użytkowników.
zapisu w umowie eksploatowania A4, że mają zagwarantowane to, że w odległości chyba 20 km od osi autostrady nie można budować ani modernizować żadnej drogi, jeżeli modernizacja lub budowa może spowodować to, że z autostrady będzie korzystać mniej użytkowników.
Co za debilizm. Ja bym na miejscu tych z Jaworzna jeszcze każdemu kierowcy darmową kawę stawiał. Może w końcu by się opamiętali złodzieje z a4, którzy za przejazd przez plac budowy brali pełną stawkę. I dalej biorą, bo tam chyba nigdy nie było tak, żeby nie było remontu.
andrzej1962, tak, ale ten fragment umowy jest tajny i kiedy prezydent Jaworzna chciał to zobaczyć, to mu odmówiono. Więc formalnie on tego nie widział i o tym nie wie
tak samo jest i będzie jak w Jaworznie we Wałczu,miała być obwodnica,która umożliwiłaby
przejazd przez wałcz tranzytem wschód-zachód w 20 min.ale radny wałcza się nie zgodził bo ma serwis MANA podpisany z RUSKIMI i UKRAINĄ i by omijali wałcz z daleka , a serwis jest niemal w centrum
pawulon1971, ale ta obwodnica w Jaworznie już jest wybudowana - teraz tylko podłączenie drugiej nitki z istniejącą drogą i za miesiąc otwarcie :-) Poza tym w budowie jest już kolejny odcinek i całkiem już sobie wygląda :-)
I z tego reportażu to jeszcze pamiętam, że właśnie w okolicach Jaworzna wybudowano nitkę umożliwiającą włączenie się do autostrady i Stalexport postawił tam szlaban i założył kłódkę.
Najgorsze jest również to, że szykują się do pobierania opłat już od wrocka w kierunku na opole. Jak odcinek SK-KR będzie za 20 zł to jestem ciekawy ile wyjdzie od wroc.?
Najgorsze jest również to, że szykują się do pobierania opłat już od wrocka w kierunku na opole. Jak odcinek SK-KR będzie za 20 zł to jestem ciekawy ile wyjdzie od wroc.?
Już opracowałem sobie przejazd autostradami czeskimi i austriackimi - wyjdzie taniej.
Dzis zauwazylem tez inna ciekawa rzecz. Jadac od Rybnika na Gliwice 78 dojezdzamy do nowo wybudowanego Auchan i mozna jechac jak zawsze prosto na Gliwice, albo w lewo na Wroclaw skrecajac potem w prawo, albo w lewo na Katowice.
Tylko, ze to jest od dawna i nic w tym dziwnego, poza...
Skrecajac mamy miejce na bramki = murowane korki na tym skrzyzowaniu.
Potem jedziemy na Katowice przejezdzamy 2km i co mamy - znow bramki.
Mozliwe ze ten odcinek bedzie drukowal bilety, ale bedzie to bezplatne. W innym wypadku przejezdzamy 3km, to co 1,2PLN do zaplaty :lol:
A to Polska właśnie ! Jak to powiadają.
Jak tak dalej pójdzie za rok następna podwyżka.
Było 13 jest 16 czyli podwyżka o 3 zł teraz dołożą na 20 czyli podwyżka o 4 zł - to za rok będzie 20 na 25 czyli podwyżka o 5 zł i tak można sprawdzać cierpliwość kierowców.
I co najciekawsze nie ma na Stalexport żadnego Bata.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz