Sprawdź stan przepracowania oleju (na Shellu)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

http://www.scmapa.dt.pl/index.php wpisac kresowa i pokaze sie mapka

i ja sie dzis na chwilke pojawie , odbiore obiecana naklejke od Maicroft'a i filterki

wkoncu dupcie czeszki bedzie zdobic naklejka OCP
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Wielu kierowców zastanawia się, kiedy powinni wymienić olej silnikowy w samochodzie? Czy powinni to zrobić teraz czy jeszcze za jakiś czas? Test Kondycji Oleju, nowa usługa dostępna na stacjach Shell, pokaże, kiedy należy go wymienić.

Wielu kierowców nie wie, w jakim stanie jest olej silnikowy w ich samochodach, nawet jeżeli pamiętają, kiedy ostatnio był wymieniany. Na jakość oleju wpływają bowiem nie tylko okres użytkowania (przebieg), ale także styl (częste przyspieszenia) i warunki jazdy oraz jakość paliwa. Na stacjach Shell pojawiła się właśnie nowa usługa – Test Kondycji Oleju – która pozwala na szybkie i bezpłatne zmierzenie stopnia przepracowania oleju i wskazanie, czy jest on "świeży", "zmęczony" czy całkiem "wykończony".

Urządzenie zwane Testerem Kondycji Oleju potrzebuje tylko małej próbki oleju pobranej z silnika. Badanie trwa tylko 1,5 minuty i może być przeprowadzone w trakcie tankowania samochodu. Urządzenie potrafi określić stan oleju do silników samochodów osobowych. Pomiary wykonane przy użyciu testera są niemal tak dokładne jak specjalistyczne badania laboratoryjne. Dzięki jasnemu i czytelnemu odczytowi (kolor zielony – "świeży", żółty – "zmęczony", zaś czerwony – "wykończony") wynik badania jest łatwy do odczytania także dla osób, które nie są ekspertami w dziedzinie motoryzacji.

Zasadność wprowadzenia tej usługi na polski rynek potwierdził test wykonany przez firmę Shell na jednej z warszawskich stacji paliw. Jak się okazało – aż 40 procent przebadanych samochodów wymagało dolewki oleju. Średnia ilość dolanego podczas badania oleju wyniosła 0,5 litra na jedno auto. W kilku przypadkach jego zbyt niski poziom zagrażał bezpieczeństwu silników.

Na 100 wybranych stacjach Shell na terenie całego kraju pojawią się pracownicy ubrani w specjalne uniformy. Będą to eksperci odpowiedzialni za prowadzenie testów oleju na życzenie osób tankujących. Poinformują o stanie oleju silnikowego i ewentualnej potrzebie jego dolewki lub wymiany.
    [mojeauto.pl - link ]
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Purchawa
      Admin
      S_OCP Member
      • 2004
      • 8007

Fajne.

Przy najblizszym tankowaniu kaze im sprawdzic.
      W piatek zmienialem, zobaczymy co powiedza.
      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez Purchawa
        Fajne.

Przy najblizszym tankowaniu kaze im sprawdzic.
        W piatek zmienialem, zobaczymy co powiedza.
        tez od razu pomyslalem o takim wlasnie tescie - podjechac, ze swiezym oleum :diabelski_usmiech

ciekawe, czy trzeba tankowac, zeby to zapodac, bo ja akurat nie na shellu leje :roll:
        jakby ktos wiedzial, gdzie to sprawdzaja w wawie (bo to nie na wszystkich stacjach!) to dawajcie znaki, mnie interesuje stacja na polczynskiej na wysokosci fortu wola, sprawdzalem na stronie shella, ale tam ani slowa o tym
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• pyza99
          Rider
          • 2005
          • 467

Zamieszczone przez szkoda
          tez od razu pomyslalem o takim wlasnie tescie - podjechac, ze swiezym oleum
          własnie... ja zrobilem z 1000 zobaczymy co powiedza
          były:
          L&K Combi 1.9 Ahf 2001r - ehhhhh
          Passat Combi highline 1.8T Awt 2001r
          jest:
          Golf highline 3d 1.9 Asz 2001r

Komentarz

• Paweł T
            Elegance
            • 2006
            • 784

Zrobiłem 1500km na oleju Shella. zobaczymy jak wyjdzie
            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• nico21
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 2640
              • Volkswagen

dobra sprawa jak bede miał okazje to sobie sprawdze
              DACAR.team

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Nie skorzystam bo tam już nigdy nie zatankuję :evil:
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• MZD
                  Ambiente
                  • 2004
                  • 242

Ciekawe tylko na których stacjach Shella te pomiary będzie można wykonać. I jak długo ?
                  Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• RomanS
                    Elegance
                    • 2004
                    • 804

Zamieszczone przez szkoda
                    Zasadność wprowadzenia tej usługi na polski rynek potwierdził test wykonany przez firmę Shell na jednej z warszawskich stacji paliw. Jak się okazało – aż 40 procent przebadanych samochodów wymagało dolewki oleju. Średnia ilość dolanego podczas badania oleju wyniosła 0,5 litra na jedno auto. W kilku przypadkach jego zbyt niski poziom zagrażał bezpieczeństwu silników.
                    Zaraz, zaraz... To jest test jakości, czy ilości oleju, bo trochę autor przytoczonego przez szkoda artykułu coś jakby myli pojęcia. Jeśli ilości to naprawdę nie potrzebuję do tego Schella, a jak ktoś nie wie to mu BEZPŁATNIE :szeroki_usmiech podpowiem jak to samodzielnie sprawdzić :szeroki_usmiech

Jeśli zaś jakości to obawiam się, że może to być test tylko lepkości lub ewentualnie dodatkowo kwasowości. Wątpię bardzo aby można w ten superprosty sposób sprawdzić stan zanieczyszczenia oleju. A wg mnie jest tam zwykle cała lub prawie cała tablica Mendelejewa. :diabelski_usmiech Tyle, że nigdy nie wiemy w jakich ilościach :!:

IMHO typowy chwyt marketingowy, czyli PIC na wodę. Praw ekonomii oszukać się nie da, jak za darmo to dziadostwo. A pracownicy w specjalnych uniformach nie będą na pewno laborantami z Instytutu Technologii Nafty tylko przebranymi "pompowymi" pracownikami stacji.

Co do Shella, to jakiś czas temy (2-3 miesiące) prawie dałem się nabrać na wielką reklamę w Motorze, że na swoich stacjach rozdają żółte odblaskowe kamizelki bezpieczeństwa. Gdy spytałem po tankowaniu o taką kamizelkę, to usłyszałem, że tylko na niektórych, codziennie innych, nikt nie wie kiedy i gdzie bo decyzje zapadają znienacka (totalna tajemnica), no i że ilości są ograniczone. Gdy powiedziałem co o tym myślę, to okazało się, że jedna im jeszcze została i mi ją wręczyli (więc mieli !). Wziąłem, ale siedząc już w samochodzie pomyślałem, że ją po prostu wyżebrałem :x Samopoczucie do d..y i tyle.
                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• wasyl
                      L&K
                      • 2005
                      • 1084

No i co był ktoś zbadać ten olej. Sam jestem ciekawy czy to lipa, czy prawda. Wsumie testy na paliwo też są jednostkowe takie małe (policja takie ma ).
                      ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                      www.wasilewski-foto.pl
                      KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

Pracuję...