Jazda bez dokumentów legalna.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chrisnysa
    Classic
    • 2011
    • 28

Zamieszczone przez Rudd
    Aby wyświetlił się komunikat o przepalonej żarówce, muszą się przepalić wszystkie 4 pozycyjne w lampie
    Poważnie?

Sprawdź tablicę rejestracyjną.
    Pozdrawiam
  • dwaoka
    Elegance
    • 2010
    • 927

Jazda bez dokumentów legalna

15 kwietnia 2011

ms / Dziennik Gazeta Prawna

Kierowcy nie będą musieli wozić ze sobą dokumentów od auta, dowodu ubezpieczenia czy nawet prawa jazdy - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
    Wszystkie te dane policja znajdzie w swoim komputerze podczas kontroli, choć kiedy pojedziemy pożyczonym autem, będziemy musieli mieć np. dowód rejestracyjny.

Oprócz tego kierowca, który zda egzamin praktyczny na prawo jazdy, będzie mógł od razu, bez czekania na dokument, wsiąść za kierownicę.

To jedno z założeń projektu ustawy o Centralnej Ewidencji Kierowców i Centralnej Ewidencji Pojazdów. Jeszcze w tym miesiącu zajmie się nim Komitet Stały Rady Ministrów.

Nowe przepisy mają wejść w życie rok po ogłoszeniu. Projekt trafi do parlamentu jeszcze przed wakacjami.

Więcej w "Dzienniku Gazecie Prawnej"
    bkc+dsg

Komentarz

• PieTrzaK
      L&K
      • 2009
      • 1323
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Oba auta mamy zarejestrowane na matulę - Skodą jeździ ojciec a Lanosem ja, także akurat nam ta zmiana nic nie zmieni :lol:

Ale sam pomysł jak najbardziej popieram! Szkoda tylko że znając Polskę to coś wyjdzie nie tak jak powinno...

Komentarz

• macluke
        Elegance
        • 2010
        • 875

nareszcie (może) dołączymy do cywilizowanego świata... Od lat jest tak na przykład w Danii.

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

zapewne będzie z tego wielka kupa i nic z tego nie będzie. Dzisiaj w wiadomościach słyszałem, że znowu mają tablice rejestracyjne zmieniać czyli będzie ponowne wyciąganie kasy ...
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• mecholl
            L&K
            • 2008
            • 1006

Zamieszczone przez PieTrzaK
            Oba auta mamy zarejestrowane na matulę - Skodą jeździ ojciec a Lanosem ja, także akurat nam ta zmiana nic nie zmieni :lol:
            dlaczego nic nie zmieni ?

A co od ustawy to fajnie jak by weszła Na chwilę obecną jeżdżę po Szwecji i głownie tylko potrzebna jest mi legitymacja < dowód osobisty >, w portfelu zrobiło się wiele więcej miejsca .
            Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• PieTrzaK
              L&K
              • 2009
              • 1323
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

mecholl, ja wnioskuję ze tylko właściciel auta będzie mógł nie mieć dokumentów. A ani ojciec ani ja właścicielami wg dokumentów nie jesteśmy. Niejako "pożyczamy" samochód od matuli.

Chyba :roll:

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez macluke
                Od lat jest tak na przykład w Danii.
                I w UK
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• macluke
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875

nie rozumiem tylko, dlaczego to ma zająć aż rok! (co najmniej)
                  Jakby chcieli, to ustawa mogłaby wejść w zycie przed wakacjami 2011, trzeba się tylko odpowiednio sprężyć i no i przede wszystkim chcieć.

Już teraz - zdaje się - drogówka ma dostęp online do systemu cepik.

Komentarz

• RABIN
                    Rider
                    • 2009
                    • 450
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Biszczu, jakie wyciąganie kasy ??
                    tablice beda zmieniane tak jak odbywa się to dziś kupujesz nowe auto dostajesz nowe tablice. Nie widze tu wyciągania kasy

Komentarz

• tryton
                      Elegance
                      • 2008
                      • 935

Zamieszczone przez dwaoka
                      Kierowcy nie będą musieli wozić ze sobą dokumentów od auta, dowodu ubezpieczenia czy nawet prawa jazdy -
                      Ciekawe jak to będzie w razie stłuczki jak gość będzie bez dokumentów . Młody pokaże legitymacje studencką a dziadek kombatancką . Za każdym razem trzeba będzie wzywać policje bo raczej firmy ubezpieczeniowe będą stwarzać straszne problemy jak nie dostaną nr polisy sprawcy nr prawka itd

Komentarz

• mecholl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1006

mecholl, ja wnioskuję ze tylko właściciel auta będzie mógł nie mieć dokumentów. A ani ojciec ani ja właścicielami wg dokumentów nie jesteśmy. Niejako "pożyczamy" samochód od matuli.

a no ciekawe jak to będzie ale mam nadzieję, że tak jak u Skandynawów. Nie ważne czyj samochód, jeśli nie było zgłoszenia, że samochód kradziony i ma ważny przegląd i ubezpieczenie to jedziesz dalej. Jeszcze się nie spotkałem, żeby się mnie sptytali do kogo należy samochód. Życzę Wam i sobie żeby w PL było tak samo
                        Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• westwi78
                          RS
                          • 2008
                          • 2940

Mogę się założyć, że z tego nie będzie nic
                          Nie wyrobią się do wyborów, a potem wszystkie projekty starego sejmu idą do kosza.
                          Ale pomysł dosyć ciekawy.

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

RABIN, nie słyszałem nic o nowych tablicach jeszcze, ale dziś jest tak, że jak kupujesz z tego samego miejsca auto (powiat, miasto) to nie musisz zmieniać tablic, tylko dolepić naklejkę, dwa ostatnie zakupy takie miałem (corsa i skoda) i tablice mam te same, co poprzednicy.

Komentarz

• macluke
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875

Zamieszczone przez westwi78
                              Nie wyrobią się do wyborów, a potem wszystkie projekty starego sejmu idą do kosza.
                              wybory w tym roku, a to ma wejść w przyszłym Czyli mało komu będzie już zależało

Zamieszczone przez tryton
                              Ciekawe jak to będzie w razie stłuczki jak gość będzie bez dokumentów
                              słuszna uwaga,
                              ciekawe, jak zostanie to rozwiązane. Wiekszość stłuczek jest załatwiana bez udziału policji, spisując oświadczenie, na którym ma być numer polisy i wszystkie możliwe dane z prawka i dokumentów samochodu. A tak - zonk, klient - zgodnie z prawem powie: nie mam.
                              W takim razie jest rozwiązanie - do każdej stłuczki wzywana będzie policja
                              Czas oczekiwania na przyjazd policji: 5-6 godzin

Inna możliwość: dostęp do CEPIKu dla każdego

Komentarz

• dwaoka
                                Elegance
                                • 2010
                                • 927

w Irlandii, też jeżdżą bez dokumentów,

co do pytań odnośnie ubezpieczenia, przeglądu i innych opłat, to każde auto musi mieć ubezpieczenie, podatek (motor tax) i aktualny przegląd wywieszone przez szybę w postaci takich kółek, także nawet zaparkowane auto bez właściciela, może zostać skontrolowane

tutaj poglądowo jak to wygląda:

bkc+dsg

Komentarz

• macluke
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 875

Zamieszczone przez dwaoka
                                  ubezpieczenie, podatek (motor tax) i aktualny przegląd wywieszone przez szybę w postaci takich kółek
                                  tak, to może być rozwiązanie.
                                  Pozostanie jeszcze do ustalenia jak (a w zasadzie 'czy') uzupełniać dane z prawa jazdy: kategoria i 'ważne do'.
                                  Pola wymaga przez te oświadczenia: http://www.auto-swiat.pl/1-wspolne-o...zeniu-drogowym

No, ale to są techniczne zmiany - do przejścia

Komentarz

• filipT
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 554

wielkie halo, blankiet grubości karty kredytowej, 3 strony dowodu i świstek ubezpieczenia. zajmuj to niewiarygodną ilość miejsca. wszystko jedno
                                    Mój Szkodnik

Komentarz

• krzypaw
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 88

tylko jak będziecie mieli kolizję to już nie pójdzie na oświadczenie (chociaż jeśli ja bym był pokrzywdzonym to i tak chciałbym policję) bo jak spiszecie dane np. numery polisy

Komentarz

• dwaoka
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 927

krzypaw, zerknij na poprzednią stronę, takie rozwiązanie stosują na wyspach i się sprawdza, zaraz ktoś powie, że samemu można sobie wydrukować... ubezpieczenie też można sobie wydrukować...
                                        bkc+dsg

Komentarz

• macluke
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875

no, niestety - nic z tego nie będzie
                                          Nawet nie chce mi się tego komentować.

Nie będzie ułatwień dla kierowców
                                          Urzędnicy zablokowali planowane ułatwienia dla prowadzących auta: nie zgodzili się by kierowcy legitymowali się podczas kontroli wyłącznie dowodem, donosi "Dziennik Gazeta Prawna".
                                          Projekt ustawy o Centralnej Ewidencji Kierowców i Centralnej Ewidencji Pojazdów miał być hitem obecnego rządu. Zakładał, że podczas kontroli drogowej będzie można okazać tylko dowód osobisty. Całą resztę informacji - zarówno o kierowcy jak i pojeździe - funkcjonariusz miał znaleźć w służbowym komputerze.

Propozycja MSWiA nie znalazła jednak poparcia w innych resortach i publicznych instytucjach. Według szefa służb specjalnych gen. Krzystofa Bondaryka proponowane rozwiązania są kryminogenne. Podobnie jak minister infrastruktury ostrzega on, że rozszczelnienie centralnego systemu wydawania dokumentów może przywrócić falę przestępczości samochodowej, jaka nękała Polskę do 2004 r.

Nieprędko doczekamy się więc takiego rozwiązania jak w USA, gdzie - jeśli akurat zapomnieliśmy prawa jazdy - policjant błyskawicznie zweryfikuje naszą tożsamość zadając kilka pytań i porównując odpowiedzi z tym co ma zapisane w komputerze.

A w Anglii w ogóle nie musimy mieć przy sobie dokumentów: po tablicy rejestracyjnej policjant jest w stanie w ciągu paru sekund określić kto jest właścicielem auta, czy ma ono ważne ubezpieczenie oraz jakie wykroczenia z przeszłości ma na sumieniu jego właściciel.

za: Onet.pl

Komentarz

• ale_jak_to
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 199

To musisz miec tylko dowod a nie karte ubezp. i prawko. Kup sobie "ksiazeczke" do kluczykow wloz wszystko w ta ksiazeczke i masz zawsze przy sobie jak bierzesz kluczyki

Ja tam doceniam ze moge jechac po piwo czy gdzies blisko na chwile i nie zabierac dokumentow ktore zawsze trzeba szukac

Komentarz

• PieTrzaK
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1323
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

W sumie i tak mam cały komplet w portfelu który odruchowo zabieram :P

Komentarz

• daneczek76
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3642
                                                • Toyota

Tak jak piszecie są kraje gdzie dane o ubezpieczeniu mamy na szybie samochodu i to jest dobry pomysł.
                                                Jest nadzieja mam kolegę Policmajstra który mówił mi że mają i testują już system w samochodach który pokazuje czy auto jest ubezpieczone.
                                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• suchy
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 682

Jest nadzieja mam kolegę Policmajstra który mówił mi że mają i testują już system w samochodach który pokazuje czy auto jest ubezpieczone.
                                                  Ten nowy Seat Exeo z innego wątku jest właśnie wyposażony w kamerkę zczytującą tablice rejestracyjne samochodów i sprawdzający własnie między innymi czy jest ubezpieczony, nie kradziony itp.
                                                  Było, minęło:
                                                  RS Look @ 198KM/283Nm by Unitronic.

Komentarz

Pracuję...