Boze przenajswietszy, jesli to prawda to owa nowa wspaniala maszyna bedzie w istocie vw polo z dodana dupa... tak jak to jest sprzedawane w Rosji jako Polo sedan czy w Indiach jako VW Vento...
czyli tak naprawde bysmy mieli Fabie sedan... mam nadzieje, ze jednak to nie jest prawda...???? bo wtedy serio oplaca sie teraz kupic O2 Tour zamiast czekac na owo nowosc.
[ Dodano: Czw 28 Kwi, 11 22:24 ]
tutaj wiecej info - co zabawne to w Indiach wiedza wiecej niz u nas...
marlej108, czyli standardowo, raczej nie należało się spodziewać cudów, przeca teraz na produkcji aut łapę trzymają księgowi :diabelski_usmiech
Tak samo jak z Jetty starają się teraz zrobić osobny model a nie golfa z dupą :P
co zabawne to w Indiach wiedza wiecej niz u nas...
Bo Indie są bardzo ważnym, i rosnącym, rynkiem dla Skody, a Polska już została przez nich "kupiona" (czyli Polacy już kupują Skody jak zboże). Nowe modele są obecnie testowane np. w Indiach, przy czym na tamtejszy rynek mają trafiać te same modele co w Europie, jednak z drobnymi zmianami uwzględniającymi specyfikę tego ogromnego rynku.
Co Was boli "Fabia z bagażnikiem" czy inne "Polo by Skoda". Taki model też się sprzeda, a Octę lub coś podobnej wielkości i tak będą mieli w ofercie.
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
hehe, mnie tam nic nie boli, tylko ze jak teraz za powiedzmy 41-42k mozna miec O2 Tour 1.4 (czyli w sumie tak naprawde po prostu O2...) a za pol roku za te sama cene bedzie po prostu Fabia II sedan z takim samym (albo nie daj boze slabszym) wyposazeniem, to troche glupie zaplacic za gorszy samochod tyle samo co za lepszy...
i jesli to prawda to w sumie na kiego grzyba niby spekulacje prasy ze to bedzie super nowosc - wyznaczajaca nowa dynamiczna linie Skody... a to po prostu poczciwe Polo/Fabia z dupa w cenie O2 Tour - ale oczywiscie na razie to wszystko spekulacje, ale rok temu takie mialem wlasnie przypuszczenia (podobnie jak Agamek)...
na kiego grzyba niby spekulacje prasy ze to bedzie super nowosc
Opcji masz parę:
1. o czymś muszą pisać, im bardziej sensacyjnie opakowana wiadomość tym lepiej się sprzedaje
2. marketing Panie marketing, mogli dostać z biur prasowych Skody takie info :wink:
3. jak się dobrze zapłaci to wiele napiszą :P
to sa w ogole chyba kontrolowane przecieki, bo sie pojawiaja naraz wszedzie - i to samo.
nawet po polskiemu juz pisza, ze nowy model to fabia sedan... ciekawe jaka bedzie nazwa.
mi sie podoba Rapid - to co ma byc w Indiach.
teraz za powiedzmy 41-42k mozna miec O2 Tour 1.4 (czyli w sumie tak naprawde po prostu O2...) a za pol roku za te sama cene bedzie po prostu Fabia II sedan z takim samym (albo nie daj boze slabszym) wyposazeniem, to troche glupie zaplacic za gorszy samochod tyle samo co za lepszy...
Od kiedy Tour z prehistorycznymi silnikami jest "tak naprawde po prostu O2"? :shock:
Pamiętaj że:
- nowa Fabia (sedan czy nie) trafi na rynki gdzie ludzie nie mają problemów z pieniędzmi, jak u nas.
- wszelkie Toury, Classici, Storie i inne antyczne modele poddane reanimacji/liftingom/botoksom/itp sprzedają się tylko w krajach biednych, jak Polska właśnie. Dojrzałe rynki nawet nie mają tych modeli.
BTW w jaki sposób przyciągnąć klientów kupujących kilkuletnie (albo nie daj bosze starsze) niemieckie złomy do salonów? Przecież nawet Seat Exeo ma problemy, a to przecież przekarosowane Audi. Skoro tak, producent (Panzerwagen) wypuszcza taniznę w postaci Octavię Tour i zgarnia klientów z rynku.
Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Od kiedy Tour z prehistorycznymi silnikami jest "tak naprawde po prostu O2"? :shock:
Pamiętaj że:
- nowa Fabia (sedan czy nie) trafi na rynki gdzie ludzie nie mają problemów z pieniędzmi, jak u nas.
- wszelkie Toury, Classici, Storie i inne antyczne modele poddane reanimacji/liftingom/botoksom/itp sprzedają się tylko w krajach biednych, jak Polska właśnie. Dojrzałe rynki nawet nie mają tych modeli.
ad.1 Tour to po prostu Octavia.... wnetrze ma O2 FL a na zewnatrz O2 przed FL. Co do prehistorycznych silnikow to hehe owszem traca myszka, ale z drugiej strony nie kazdy potrzebuje turbo benzyniaka czy diesla z filtrem dpf - czyli z problemem. Wiec o co chodzi?
ad.2 nowy model Skody przeznaczony jest wlasnie PRZEDE WSZYSTKIM NA RYNKI ROZWIJAJACE SIE bo MA KONKUROWAC Z TAKIMI MODELAMI JAK DACIA LOGAN (to co napisalem wielkimi literami to cytaty z roznych wypowiedzi jakie sie pojawily dotychczas w internecie na temat nowego modelu). Trudno chyba Indie czy Rosje nazwac rynkami "gdzie ludzie nie mają problemów z pieniędzmi, jak u nas."....
Wiec bedzie to Fabia sedan (pewnie ladna :-) tylko ze to ciagle... Fabia a nie Octa (wszystko jedno czy w wersji Tour czy Mint - bo to jest dokladnie to samo) i szkoda troche jakby owa Octavia w wersji dla mniej wymagajacych albo skapych lub oszczednych zniknela wlasnie na rzecz owej Fabki (Rapida, Felicji czy jak to nazwa ostatecznie...) w wersji sedan (poniewaz mialem Fabie II i mam Octavie II to z autopsji znam roznice...).
To wszystko - tylko mi o to chodzi ze szumne zapowiedzi nowego modelu najprawdopodobniej sprowadzaja sie do wprowadzenia modelu Fabia sedan pod inna nazwa niz Fabia :-))))
wiecej nie mam nic do powiedzenia w tym temacie - czekam az oficjalnie cos tam Skoda zaprezentuje :-)
ps. dzis z kolei w internecie wyczytalem, ze ma byc tez nowy model Skody bazujacy na VW Touranie... byloby milo :-) Szkoda ze nie bedzie bazujacego na Sharanie...
ad.1 Tour to po prostu Octavia.... wnetrze ma O2 FL a na zewnatrz O2 przed FL.
Chyba najbiedniejsza wersja O2 FL Kumpel kupił takiego Toura, nędza straszna.
Zamieszczone przez pandzik
A czym jest, Citroenem? ad: Nie jest FL to wszystko.
Musisz sobie pogrubić FL, wtedy będziesz sie bardziej odcinał od nie-FL . Nie będzie problemu.
A te prehistoryczne silniki śa oferowane w całej EU.
Nie jest FL, czyli jest prehistorią, choć przyznaję nieco odnowioną.
Niczego nie muszę pogrubiać, bo nie mam na tym polu kompleksów, Skodzinka to tylko samochód.
Co z tego że silniki są oferowane w całej Europie, jeśli się nie sprzedają. Powtarzam nędza i prehistoria, świat idzie do przodu i w benzynie liczą się tylko turbawki, a nie jakieś nędzne 1.6 102 KM jak w Audikach sprzed 15 lat.
Zamieszczone przez Octan
Cytat:
Bo Indie są bardzo ważnym, i rosnącym, rynkiem dla Skody
Tak samo jak Chiny
O Chinach chyba wszyscy wiedzą, że są największym rynkiem, także dla Skody, a o Indiach jeszcze nie
Morgoth
G.B.Show
Nie jest FL, czyli jest prehistorią, choć przyznaję nieco odnowioną.
Ręce mi odpadły ad: Nawet nie wiem jak to skomentować ? dla ciebie inne lampy, kształt błotników przednich, panelu klimy (bo klima jest juz identyczna jak przed liftem) i inne radio, to rewolucja, a to co przed to prehistoria ??!! No to ciekawa interpretacja.
Zamieszczone przez Morgoth
Powtarzam nędza i prehistoria
a ja powtarzam , ze NIE jest to prehistoria i nędza. No i co??
Powtarzam nędza i prehistoria, świat idzie do przodu i w benzynie liczą się tylko turbawki, a nie jakieś nędzne 1.6 102 KM jak w Audikach sprzed 15 lat.
co ty gadasz człowieku...
ciekaw jestem czy będziesz mówił tak samo jak ci turbina padnie
po to są różne silniki w różnych ofertach żeby był większy wybór i by każdy mógł sobie coś wybrać
nie wiem czemu ale strasznie mnie wkurzają twoje wypowiedzi panie wszech-najlepiej wiedzący Morgoth
BYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Taaa, a twoja obecnośc na tym forum to potwiedza :lol: bo przecież każdy dla kogo samochód to tylko samochód i nic wiecej, siedzi na forach modelu auta które aktualnie posiada
Pierniczysz jak potłuczony.
Widziałem Toura kolegi marektbg, i po paru modach wygląda bardzo atrakcyjnie. A pewne opinie być może opierają się na plotkach. A nie rzeczywistych faktach.
marektbg Dobra robota. :!:
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Nie wiem, nigdy nie siedziałem w tak biednej wersji jak Tour kolegi. Może z Loganem wygra, ale biedniutkie to strasznie. Opis na końcu posta.
Zamieszczone przez blackrs
nie wiem czemu ale strasznie mnie wkurzają twoje wypowiedzi panie wszech-najlepiej wiedzący Morgoth
Nie jestem wszechwiedzący, ale mnie z kolei strasznie wkurzają wypowiedzi ludzi którzy podniecają się najtańszymi wersjami Skody i udają że nie wiedzą czym różni się mocno budżetowa (czyli tania) wersja od normalnej wersji (tylko nie piszcie że Ambiente jest bogato wyposażona, proszę) za dwa razy większe pieniądze.
Zamieszczone przez Big
Taaa, a twoja obecnośc na tym forum to potwiedza :lol: bo przecież każdy dla kogo samochód to tylko samochód i nic wiecej, siedzi na forach modelu auta które aktualnie posiada
Nie wiem o co Ci chodzi. Wchodzę na forum z kilku powodów, jednym z nich jest wymiana poglądów z innymi użytkownikami Octavii, tylko że z niektórymi nie ma czegoś takiego jak wymiana poglądów :diabelski_usmiech
Moje poglądy są ugruntowane i przynajmniej nie udaję, że jest inaczej niż jest - czyli że np. Skoda Octavia Tour jest super propozycją.
Dzisiaj w prasie podali, że 8 na 10 klientów Skody Octavii Tour kupuje wersje z LPG, oczywiście dla oszczędności. A mówimy o nowych autach, ile osób kupuje używki powszechnie wiadomo. Przekładając te proporcje na forum, to pewnie mniej niż 10-15% kupiło nową Skodę w salonie, co doskonale widać po wątkach technicznych, problemach z częściami, mechanikami, tanimi zamiennikami, polecanymi warsztatami, itp. Ja patrzę z innego punktu widzenia i to pewnie wielu osobom nie pasuje :diabelski_usmiech Gdybym miał kilkunastoletnią Octę I i same problemy, byłbym najlepszym kumplem, bo większość z Was miałaby lepiej ode mnie :satan
Zamieszczone przez phoneman
Widziałem Toura kolegi marektbg, i po paru modach wygląda bardzo atrakcyjnie. A pewne opinie być może opierają się na plotkach. A nie rzeczywistych faktach.
Specjalnie dla Was zapakowałem się po raz kolejny do Octavii Tour mojego kolegi i oto co zauważyłem:
- czarne klamki i lusterka (dno totalne), dobrze że chociaż wyżebrał listwy boczne pod kolor lakieru
- czarne klamki we wnętrzu (lata 80-te się kłaniają)
- jedyna lampka na suficie znajduje się nad lusterkiem wstecznym - przecież to nawet taksiarzom nie podejdzie, bo jak oświetlić tylną kanapę?
- brak Maxi-Dot, nie wiem czy jest za dopłatą, ale bez niego zegary wyglądają kulawo
- nie pamiętam czy było sterowanie radiem z kierownicy, ale przynajmniej kolega wynegocjował radio Swing
- brak klapki nad schowkiem na konsoli środkowej - przedmioty grzeją się i wypadają
- brak podłokietnika
- brak schowka na okulary nad lusterkiem wstecznym
- brak lusterka w osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy - z góry zakładają, że kobieta ma jechać jako pasażer?
Pozostałe drobiazgi nie przeszkadzają, np. 15" koła, kołpaki, antena druciana (widać komuś przeszkadzało skoro Octavia III ma mieć antenę w szybie).
Morgoth
G.B.Show
normalnej wersji (tylko nie piszcie że Ambiente jest bogato wyposażona, proszę)
Specjalnie dla Was zapakowałem się po raz kolejny do Octavii Tour mojego kolegi i oto co zauważyłem:
- czarne klamki i lusterka (dno totalne), dobrze że chociaż wyżebrał listwy boczne pod kolor lakieru
- jedyna lampka na suficie znajduje się nad lusterkiem wstecznym - przecież to nawet taksiarzom nie podejdzie, bo jak oświetlić tylną kanapę?
- brak Maxi-Dot, nie wiem czy jest za dopłatą, ale bez niego zegary wyglądają kulawo
- nie pamiętam czy było sterowanie radiem z kierownicy, ale przynajmniej kolega wynegocjował radio Swing
- brak klapki nad schowkiem na konsoli środkowej - przedmioty grzeją się i wypadają
- brak podłokietnika
- brak lusterka w osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy - z góry zakładają, że kobieta ma jechać jako pasażer?
Pozostałe drobiazgi nie przeszkadzają, np. 15" koła, kołpaki, antena druciana (widać komuś przeszkadzało skoro Octavia III ma mieć antenę w szybie).
Z rzeczy które Ci tak przeszkadzają, Ambienciak ma:
- klamki i lusterka w kolorze
- chromowane klamki we wnętrzu
- dwie lampki
- schowek na konsoli środkowej
- podłokietnik
- lusterko w osłonie przeciwsłonecznej po stronie kierowcy
normalnej wersji (tylko nie piszcie że Ambiente jest bogato wyposażona, proszę)
- brak podłokietnika
Odnosząc się do postu morghota:
- czarne klamki moim zdaniem są całkiem praktyczne
- lusterka czarne w sumie też, choć wolałbym aby były w kolorze
- nielakierowane listwy są o wiele praktyczniejsze niż lakierowane, poza tym zwróćcie uwagę, iż Tour ma listwy na zderzakach, a O2FL nie, przez co łatwiej go uszkodzić;
- czego brakuje zegarom bez Maxi-Dota?? nie rozumiem zupełnie, a przecież wszystkie Toury mają pakiet Optimum więc i kompa w standardzie...;
- woow sterowanie z kierownicy - więcej kłopotu jak pożytku, ile razy podczas kręcenia kierą zglaśnia się lub ścisza radio?!;
- podłokietnik można dokupić fabryczny, w przeciwieństwie do Minta;
- rzeczywiście 1 lampka na suficie to przesada...ale można to zmienić...zamawiając alarm fabryczny
Ale salonowy Tour nie ma listew na drzwiach, czarne, ochydnie wyglądające lusterka. Bieda z nędzą, ale tez wiele nie kosztuje, z Dacią Logan mimo wszystko wygrywa :P
Komentarz