Rozumiem, że nie trzeba mieć obowiązkowo klatki bezpieczeństwa?
Może i nie , ale auto musi samodzielnie się poruszać ( bez lawety ) :twisted: McGan, sory nie mogłem się powstrzymać
Autko jeszcze w rozsypce a ty już o wyścigach myślisz :P
jaką przyczepę bym musiał ciągnąć, żeby przekroczyć 3,5 tony?
Nie pamiętam już dokładnie, ale zdaje się, że prawo jazdy kategorii B umożliwia ciągnięcie przyczepy jednoosiowej, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750kg.
Zdecydowaną większość kierowców samochodów osobowych ten przepis nie dotyczy.
Artykuł na poziomie rynsztokowym stylistycznie - aż dziw, że Dziennik puścił takiego gniota.
[ Dodano: Czw 21 Kwi, 11 15:39 ]
Podobne rozwiązanie jest też w Austrii:
mnie dotyczy DMC mojego samochodu w dowodzie to 2510 kg - a więc jak dla mnie to złodziejstwo żeby za ciągniecie przyczepy jeszcze coś płacić.
po drugie w Octavi np: Tour przyczepę bez hamulca ciągniesz 600 kg z hamulcem w zależności od silnika i mocy np: tour 900 do 1200 kg
tu tabela:
mnie dotyczy DMC mojego samochodu w dowodzie to 2510 kg - a więc jak dla mnie to złodziejstwo żeby za ciągniecie przyczepy jeszcze coś płacić.
po drugie w Octavi np: Tour przyczepę bez hamulca ciągniesz 600 kg z hamulcem w zależności od silnika i mocy np: tour 900 do 1200 kg
tak, ale na to trzeba mieć prawo jazdy kategorii E, aby ciągnąć przyczepy o takiej DMC.
Nawet Sharanem plus standardowa przyczepa do 750 kg - jestes poniżej limitu. Chyba, że ciągniesz większe przyczepy.
Dlatego napisałem, że większości kierowców to nie dotyczy.
Komentarz