Bez prawa jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Bez prawa jazdy

poszukaj a znajdziesz odpowiedż
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Bez prawa jazdy

W samej tylko Łodzi jeszcze 11 tys. kierowców nie odebrało nowych praw jazdy. Wczoraj w Wydziale Praw Jazdy i Rejestracji Pojazdów tworzyły się ogromne kolejki. I chociaż czynnych było kilkanaście okienek, na odbiór dokumentu trzeba było czekać prawie godzinę.

Od soboty policjanci będą karać mandatami kierowców, którzy zdecydują się prowadzić samochód bez ważnego prawa jazdy.

- Nie spodziewałam się aż takiego tłoku - powiedziała kobieta, która w budynku przy ul. Smugowej pojawiła się tuż po godz. 8.00. - Całe szczęście, że uprzedziłam szefa gdzie idę, więc moje spóźnienie będzie usprawiedliwione.

Wielu kierowców nie kryło zdenerwowania. - Stoję już kilkadziesiąt minut i nawet nie wiem, czy odbiorę prawo jazdy - mówi Adam Bednarek. - Miałem wyznaczony odbiór na 20 czerwca. Przyszedłem kilka dni później, a tu taka niespodzianka.

- Urzędnicy radzą, żeby upewnić się telefonicznie, czy prawo jazdy jest już gotowe, a potem nie można się dodzwonić - narzekał kolejny kierowca. - Dzwoniłem kilkanaście razy w środę, ale nikt nie odbierał telefonu, a sygnał był wolny. Po co zachęcają ludzi do dzwonienia, skoro nie chcą z nimi rozmawiać?

Do spięć dochodziło także na parkingu. Już po godz. 8.00 zabrakło wolnych miejsc. Kierowcy zostawiali samochody na każdym skrawku placu, często blokując przejazd. Utrudnione było nie tylko poruszanie się po parkingu, ale i wyjazd z niego.

Kilkadziesiąt osób czekało w kolejce do złożenia wniosku o wymianę dokumentu. - Od rana czynnych jest ponad 20 okienek, z czego w 16 wydawane są prawa jazdy - informuje Bogusław Hawryś, dyrektor wydziału. - Dopiero teraz zgłaszają się osoby, które miały wyznaczony termin odbioru w marcu i kwietniu. Na petentów czekamy do godz. 18. Parking może pomieścić jednorazowo 260 samochodów i cały czas jest zajęty. Do wydania mamy jeszcze ok. 11 tys. dokumentów.
    [motofakty.pl - link]
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

Swoje zdążyłem odebrać na czas, nawet mi sie fartneło bo podjechałem zobaczyć jak z kolejka i byłem drugi , a wpadłem do urzędu tuż po 8 rano )
      Ale ja nie o tym, niestety podczas odbioru mimo , że sprawdzałem dane , nie zauważyłem , iż wpisali mi tylko kat. B, no i muszę jeszce raz się udać, ale dzwoniłem do UK i miła pani powiedziała, że zamówią mi poprawne prawko , tylko żebym przyszedł po tym cały sajgonie - więc polecam wszystkim bardzo skrupulatne sprawdzanie odbieranych dokumentów.

Komentarz

• Samiec
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4287
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez arci9
        niestety podczas odbioru mimo , że sprawdzałem dane , nie zauważyłem , iż wpisali mi tylko kat. B, no i muszę jeszce raz się udać, ale dzwoniłem do UK i miła pani powiedziała, że zamówią mi poprawne prawko
        Jak ja bym chcial aby mi sie pomylili i dopisali kat. A i C :wink:
        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Będą mandaty

Jeśli jeszcze nie wymieniłeś (nie złożyłeś wniosku, nie odebrałeś) swojego prawa jazdy na nowy typ, to lepiej od 1 lipca, czyli już od jutra nie wsiadaj za kierownicę.

Niestety jak zawsze, większość kierowców z przyjściem do urzędów komunikacji i złożeniem wniosku o wymianę prawa jazdy czekało do ostatniej chwili. I teraz na odbiór nowego dokumentu trzeba czekać nawet miesiąc. A jeszcze przed kilkoma tygodniami (albo i wcześniej), można było spokojnie przyjść do urzędu, bez większych kolejek złożyć wniosek i już cieszyć się z posiadania wymienionego prawa jazdy.

Co czeka osoby, które zdecydują się jednak siąść za kierownicą, mimo braku nowego, plastikowego prawa jazdy? Przede wszystkim narażają się na mandat karny, który może wynieść minimum 50 zł, ale maksymalnie nawet 500 zł. Wprawdzie policjanci mają w pierwszych dniach lipca łagodnie traktować takich kierowców, może skończyć się nawet jedynie na pouczeniu, jednak nie można zdać się tylko na łaskawość policjantów drogówki. Jeśli już zapłacimy mandat, to przynajmniej będziemy mogli kontynuować podróż, a auto nie zostanie zholowane na parking - policja zabierze nam stare prawo jazdy i wystawi stosowne zaświadczenie.

Poważniejsze jednak konsekwencje mogą nas czekać w razie spowodowania przez nas wypadku. Choć nie wiadomo, czy zgodnie z prawem, to jednak niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe zapowiadają, iż w takiej sytuacji nie dostaniemy odszkodowania.
          [mojeauto.pl - link]
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...