Skoda MissionL - nowy model z Czech

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

Zamieszczone przez Octavianos
    Z portalu auto.cz wyczytałem, że podstawowym silnikiem w Rapidzie ma być 1.2 HTP 55kW bez komentarza...
    Nie dziw się. To tak jak w przypadku O II jest silnik 1.4 16V który jest praktycznie nie zamawiany, ale pozwala na obnizenie cen i zachęcenie potencjalnych kupców do przyjscia po Octavie do salonów poprzez hasło "Octavia już od .... " a i tak 95% tych którzy pojawią sie już w salonie kupi O II z silnikiem mocniejszym niz podstawowy 1.4 16V
    Czarny Elegance

Komentarz

• Octavianos
      L&K
      • 2010
      • 1130

Wiem o tym doskonale, gdyż sam sprzedaję Skody :P, ale Czesi ładując taki silnik do dużego w sumie auta pokazują, że będzie to typowo budżetowe auto, gdzie koszty będą cięte na maxa.
      SIMPLY CLEVER
      Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• Chris11
        RS
        • 2011
        • 1587

Wcale się nie zdziwię, jeśli w dobie cotygodniowego podnoszenia cen benzyny, w najbliższym czasie coraz więcej Klientów nie będzie wyjeżdżać z salonów tymi potępionymi 1.2 i 1.4.

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

zauwazcie ciekawostke - nie ma nigdzie w sieci chyba wymiarow nowej Skody.... bo moze to po prostu na serio bedzie z ladna buda ale po prostu vw polo sedan - zwany w Indiach vento i w Rosji tez. I wtedy ten silnik 1.2 HTP w sam raz hehe ;-P jako podstawowy silniczek dla spokojnych kierowcow, ale zgadzam sie ze wiekszosc pewnie kupi mocniejszy motor (no chyba ze jakos dziwacznie ustawia cenniki...).
          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Wiem o tym doskonale, gdyż sam sprzedaję Skody , ale Czesi ładując taki silnik do dużego w sumie auta pokazują, że będzie to typowo budżetowe auto, gdzie koszty będą cięte na maxa.

Haaa - pytanie tylko co to jest budżetowe auto ? budżety sa jak wiadomo różne a nowa Skoda Rapid skoro ma się umiejscowić pomiędzy Fabia a Octavia może kosztowac np. od 40 tys. PLN . Jest przecież sporo tańszych aut ... skoro zatem cena nie definuje czy to jest budżetowe auto więc może określić je jako budżetowe w swojej klasie ? ale żeby odpowiedzieć na to pytanie należałoby znależc inne auto z tej samej klasy i porównać klase wyposażenia przy założeniu tego samego budżetu ...a jak wiadomo Skoda jest znana z dobrego stosunku jakości / wyposażenia do ceny.
            Zatem moim zdaniem będzie to auto za określoną cenę i tyle - jeżeli nie będzie miało wyposażenia dzisiejszych aut klasy niższej średniej to tylko dlatego że tak sobie Skoda zaplanowała i przecież z tego co czytałem nie kryje sie z tym więc silnik 1.2 HTP tu raczej nie dowodzi tego co jest wiadome
            Z drugiej strony pamietam co potrafiła ta wysokobrotowa wiertareczka w Fabii I i szału nie było a tutaj bedzie wieksze auto ... może coś z tego wycisną jeszcze ?
            Jak cena bedzie dobra to sporo emerytów kupi , dojazdy na działke i do kościola i da rade

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• Octavianos
              L&K
              • 2010
              • 1130

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że moją dobrą decyzją było zamówienie Toura, a nie czekanie na Nowego Rapida - bo jemu bliżej będzie do Fabii, a nie Octavii.
              SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że moją dobrą decyzją było zamówienie Toura, a nie czekanie na Nowego Rapida - bo jemu bliżej będzie do Fabii, a nie Octavii.
                dokladnie mysle to samo.... :twisted:
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• macluke
                  Elegance
                  • 2010
                  • 875

hmm, ale dostałbyś nowsze technologicznie auto

Komentarz

• marlej108
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 4976
                    • Octavia III (5E3)
                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez macluke
                    nowsze technologicznie = czytaj tak zrobione zeby sie rozpadlo po gwarancji :P
                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez marlej108
                      Octavianos napisał/a:

dokladnie mysle to samo....
                      Czy ten wniosek wynika z przypuszczenia że auto będzie mniejsze i gorzej wyposażone od dzisiejszego Toura? Jeżeli tak to rozumiem ale nie ma przecież takiej pewności dzisiaj do obydwu tych kwestii ....

[ Dodano: Sob 08 Paź, 11 11:11 ]

a skad pomysł że będzie nowsze technologicznie ? z opisu concepta nie wyczytałem nic o tym ... jedno co jest pewne to inny wygląd auta , nowa linia która mnie się bardziej podoba od obecnej Octavii oraz nowe wnętrze z deską zbliżoną stylistycznie do dzisiejszego Passata

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Kolego, tu masz te wspaniala nowosc... wczoraj zaczeli produkowac ten model w Indiach - tam bedzie sedan, u nas liftback, ale chyba reszta auta bedzie taka sama...
                        Zapomeňte na Laurettu, nová Indická Škoda se jmenuje Rapid. A dnes se začala vyrábět.

ps. wyglada jak fabia sedan z przodu....

i bedzie sie tam nazywac Skoda Rapid...

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• macluke
                          Elegance
                          • 2010
                          • 875

Zamieszczone przez voltar
                          a skad pomysł że będzie nowsze technologicznie ? z opisu concepta nie wyczytałem nic o tym ... jedno co jest pewne to inny wygląd auta , nowa linia która mnie się bardziej podoba od obecnej Octavii oraz nowe wnętrze z deską zbliżoną stylistycznie do dzisiejszego Passata
                          tak, masz rację - bedzie starsze technologicznie.

Komentarz

• voltar
                            L&K
                            • 2009
                            • 1107
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

tak, masz rację - bedzie starsze technologicznie.
                            Przepraszam ale nie wkładaj nie moich słów w moje usta ... nie napisałem że będzie starsze technologicznie tylko napisałem że nie znalazłem nigdzie informacji na ten temat ...

ps. wyglada jak fabia sedan z przodu....
                            bo to jest przód od Fabii ... to jedno zdjecie z produkcji wyglada mi na fake - ktos dokleił nazwe Rapid na rejestracji i tyle ...
                            Auto w produkcji ma byc od 03.2012 , robia testy zamaskowanego sedana a jednoczesnie pokazuja akuku 1 sztuka zjechala z tasmy w Indiach ? Kupy sie to nie trzyma chyba że mówimy o innym zupełnie aucie...

Matomiast zdjecia szpiegowskie prawdopodobnie przedstawiaja Vision L / Rapdia podczas testów.

Ja nadal nic o aucie nie wiem oprócz tego jak będzie najprawdopodobniej wyglądało z zewnątrz i od środka więc nie rozumiem czemu sie tak negatywnie nastawiacie do nieznanego.

Komentarz

• Octavianos
                              L&K
                              • 2010
                              • 1130

No to tu macie wszystko... http://www.auto.cz/skoda-rapid-prehled-motorizaci-62186
                              Jednak dostanie najnowocześniejsze silniki HTP, TSI i TDI - ze względu na bardzo rygorystyczną normę EuroVI, więc wypada z niego 1.6 MPI 102KM wg tego, co piszą , a szkoda szczerze mówiąc. Bardzo mnie ciekawi ten nowy model Rapid.
                              SIMPLY CLEVER

Moja Maszyna

Komentarz

• voltar
                                L&K
                                • 2009
                                • 1107
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

No to poziom techniki w kwestii silników mamy określony z technologią raczej nic specjalnego nie wymyślą tym razem.

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez voltar
                                  No to poziom techniki w kwestii silników mamy określony z technologią raczej nic specjalnego nie wymyślą tym razem.
                                  wszystko masz w linkach co wpisalem - to jest OFICJALNA informacja ze strony Skody w Indiach...

dlatego Tour jest lepszy niz Fabka sedan i kropka ;-)
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• voltar
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1107
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BZB 1.8 TSI 160 KM

ystko masz w linkach co wpisalem - to jest OFICJALNA informacja ze strony Skody w Indiach...

dlatego Tour jest lepszy niz Fabka sedan i kropka

Przecież nie pisze że nie wierze w to co tam napisane ale tamk tylko pisze o palecie silników a zero o technologi..
                                    Czyli zatem Tour lepszy dlatego że w Rapidzie nie ma 1.6 MPI w ofercie ?
                                    Zreszta to takie gadanie - trzea poczekac az sie pokaze w salonach i wtedy sie okaze czy lepsze od Toura czy nie ... Ja tam czekam na O III

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

wszystko wskazuje na to ze Rapid to fabia sedan... wiec nie ma co porownywac z O2 Tour bo to nizsza kategoria od Octavii... no chyba ze jakims cudem wersja na Europe bedzie zupelnie inna, ale temu przecza informacje ze stoiska Skody, gdzie mozna bylo wyczytac ze Rapid w Europie to bedzie to samo co w Indiach tylko ze nie sedan a liftback. Wiec o jakiej technologii mowisz?
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• voltar
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1107
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BZB 1.8 TSI 160 KM

stko wskazuje na to ze Rapid to fabia sedan... wiec nie ma co porownywac z O2 Tour bo to nizsza kategoria od Octavii...

Moim zdaniem można porównywać absolutnie wszystko co zresztą niektórzy tu czynią zastanawiając się czy dobrze zrobili już kupując taki czy inne auto i nie czekając na premierę. Jednak w tym momencie zdecydowanie trudno jest porównywać do nowej Skody nie mając danych i bazując jedynie na domysłach.

To że auto ma być mniejsze od Octavii a wieksze od Fabii to przecież wiadomo z informacji od producenta wiec żadna to niespodziankia , ale że to ma być wersja sedan Fabii to chyba mówisz właśnie w sensie wielkości a nie tego jakie to auto naprawdę będzie. Ja tam widze duże róznice w porównaniu Fabia >> Mission L
                                        Bazując na nowym Polo które ma już prawie 4 m długości i dodając wiekszy bagażnik wyjdzie moim zdaniem całkiem spore auto.
                                        Z tego co widać na zdjęciach będzie miało to auto następujące plusy w stosunku do obecnej Octavii : fotele wyprofilowane tak jak w obecnym Passacie, swiatła dzienne diodowe w fajnym kształcie, nowa i dużo ciekawsza oraz bardziej wyrazistą linie karoserii zgodna z tym co robi obecnie VW , ergonomie wnetrza deski także wzorowana na obecnym Passacie, możliwe że poprawia też materiały, jakość, spasowanie itp. Poziom wyposażenia Mission L/ Rapida może też być lepszy niż obecnego Toura np. dostepne w opcji DSG .
                                        Porównując Mission L z Vision D - Wydaje sie że będzie to stylistycznie mniejsza wersja Octavii III która oprócz rozmiarów będzie okrojona z pewnych rozwiązań - mówie tu zarówno o palecie silników jak i innego wyposażenia. Zawieszenie zapewne nie będzie wielowahaczowe itp.
                                        Nowa O III może urosnąc do rozmoarów już auta w pełni klasy średniej, dodać mogą też jakieś nowości wyposażeniowe a napewno stylistyczne. Pojawia sie np. chromowane listwy dookoła okien analogicznie do Passata itd.

Oczywiście to wszystko jest moje gdybanie ale moim zdaniem bardzo prawdopodobne ze Skoda pójdzie tą drogą.

[ Dodano: Nie 09 Paź, 11 14:09 ]
                                        Europe bedzie zupelnie inna, ale temu przecza informacje ze stoiska Skody, gdzie mozna bylo wyczytac ze Rapid w Europie to bedzie to samo co w Indiach tylko ze nie sedan a liftback
                                        To zdjecie przedstawiajace w Indiach przód Skody żywce skopiowany z obecnej Fabii przeczy temu co zobaczyliśmy we Frankfurcie wiec twierdze że to zdjecie to ściema serwisu na którym się ukazało lub jest mowa o zupełnie innym aucie na rynek indyjski.

[ Dodano: Nie 09 Paź, 11 14:10 ]
                                        Wiec o jakiej technologii mowisz?
                                        Mówie o tej technologii o kórej informacji wogóle nie ma ... ale niektórzy piszą że będzie mniej lub bardziej zaawanasowana technologicznie

Komentarz

• marlej108
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 4976
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Voltar - bez obrazy, ale bredzisz...

a Twoje twierdzenie, ze "Bazując na nowym Polo które ma już prawie 4 m długości i dodając wiekszy bagażnik wyjdzie moim zdaniem całkiem spore auto. " mnie rozbraja... siedziales w nowym polo i w fabii? bo ja tak (fabie to nawet przez prawie dwa lata mialem) i ich wymiary sa praktycznie jednakowe (ale fabia ma wiekszy bagaznik i wiecej miejsca nad glowa). Wiec jak ta nowosc bedzie fabia z dupa - czyli sedanem badz liftbackiem to co Ty chcesz porownywac z Octavia???? Nie ma co porownywac - Octavia lepsza i basta

Ciekawostka jest taka ze Skoda nie podaje wymiarow nowego auta... ale moze wystarczy przeczytac wymiary polo sedana robionego u Ruskich, zeby je poznac :diabelski_usmiech

a jesli nie wierzysz ze to bedzie tak naprawde fabia sedan, to odpowiedz mi co to moze byc za auto majace te same silniki co fabia, he? w tym slynny 3-cylindrowy HTP.... ;-)

ps. zaznaczam, ze ja naprawde chcialbym, zeby ta nowa Skoda byla nowoczesnym i fajnym autem. Ale obawiam sie, ze jesli jest projektowana pod rynki wschodzace (jak to ogloszono we Frankfurcie) czyli dla dziadow (europa wschodnia, ryscy, chiny, indie, itd.) to nie bedzie to jakas rewelacja...
                                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• voltar
                                            L&K
                                            • 2009
                                            • 1107
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Voltar - bez obrazy, ale bredzisz...

marlej108 - z zasady sie nie obrażam ale przeczytaj sobie kilka razy ze zrozumieniem to co napisałem i bez zbędnych emocji proszę...

Wiec jak ta nowosc bedzie fabia z dupa - czyli sedanem badz liftbackiem to co Ty chcesz porownywac z Octavia???? Nie ma co porownywac - Octavia lepsza i basta
                                            Brak logiki i konsekwencji ... nie można porównywać a właśnie nie dość że porównałeś to jeszcze z wnioskiem końcowym co jest lepsze ...

czyli dla dziadow (europa wschodnia, ryscy, chiny, indie, itd.) to nie bedzie to jakas rewelacja...
                                            Nie do końca prawda gdyż jak wiemy będzie też sprzedawany w Polsce a to już Europa Środkowa ... Zatem gratuluje samokrytyki gdyż ja sie za dziada nie uważam ...

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Voltar - ale ja to pisze troche z przymruzeniem oka i sie z Toba przekomarzam, wiec bez obrazy a jak sie okaze ze Rapid to nie de facto Fabia sedan to odszczekam moje teorie :P Ale jak sie okaze ze to Fabia sedan to licze, ze wtedy Ty zrobisz to samo :szeroki_usmiech
                                              Pozdro 8)
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• voltar
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1107
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BZB 1.8 TSI 160 KM

marlej108 - spoko Jeszcze będziemy dumni z tego co robi Skoda a jak Mission L okaże sie "tanią" kupą to jeszcze będzie Vision D / O III

Ja poczułem się w piątek bardzo dowartościowany po przeglądzie mojej ślicznotki.
                                                To już 3 lata minely i byłem na przeglądzie rejestracyjnym
                                                Niespecjalnie miałem czas aby nawet sprawdzić czy żarówki wszystkie działają a co dopiero mówić o wejściu do kanału. Jakoś nigdy do tego przez ostatnie 3 lata nie doszło
                                                Szczerze mówiąc auto mi się trochę znudziło i stwiedziłem że tak to jest że jak się ma coraz wiecej to się nie docenia ...
                                                W każdym razie diagnosta jak tylko wsiadł do auta to zaczął się tak nim zachwycać że byłem aż zażenowany. Od razu zauważyl że badzo bogata wersja , super silnik, zaczął cmokać i cmokał jeszcze bardziej gdy sprawdził stan auta

Komentarz

Pracuję...