Elektryczne Audi R8 zmierza do produkcji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grabek209
    Classic
    • 2011
    • 34

Ja czasem mam wrażenie, że wymiana przepalonego kierunkowskazu po prostu wszystkich tych "miszczów" przerasta i dlatego go nie używają - albo po prostu nie zmaontowali im go w fabryce :evil:

Inny temat rzeka - królowie prostej, mistrzowie zwalniania na zakrętach... :evil: :evil: :evil:
  • McGan
    RS
    • 2010
    • 3573
    • Superb III (3V3)

Nawiązując do poprzedniego newsa: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=798323

Samochody z napędem elektrycznym pojawiają się w coraz to kolejnych segmentach motoryzacyjnego rynku. Już na przełomie 2012 i 2013 roku do sprzedaży trafić ma elektryczny supersamochód spod znaku czterech pierścieni.

Na tegorocznym Frankfurt Motor Show Audi przedstawiło przedprodukcyjną wersję ekologicznego modelu R8 e-Tron. Z zewnątrz da się ją rozpoznać po powiększonych wlotach powietrza ozdobionych srebrnymi listwami oraz dodatkowych elementach z włókna węglowego.

Za wprawianie elektrycznej „R-ósemki” w ruch odpowiada zestaw czterech silników elektrycznych generujących łącznie 313 KM mocy oraz 4500 Nm momentu obrotowego. Jednostki te połączono z akumulatorem litowo-jonowym o pojemności 53 kWh.

Jak na auto sportowe wyposażone w napęd elektryczny, e-Tron waży niewiele, bo 1,5 tony. Dzięki temu przyspiesza do „setki” w zaledwie 4,8 sekundy i potrafi przejechać 250 km na jednym ładowaniu. 6-8 godzin trwa naładowanie baterii w 100 procentach przy użyciu zwykłego gniazdka domowego.

Źródło: autocentrum.pl
    Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
    Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

7 godzin ładowania, 250km zasięgu (przy eko jeździe bo jak się depnie to pewnie 50km) --> jeszcze długa droga przed elektrycznymi samochodami.

PS Parametry silnika: 313 KM mocy oraz 4500 Nm akurat w sam raz dla traktora. Całkiem poważnie to w gospodarstwie rolnym elektryczny traktor, mógłby się sprawdzić. (chyba znalazłem niszę rynkową dla elektrycznych pojazdów)
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...