co wy na to? angliki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michal2
    Ambiente
    • 2010
    • 131
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CDAA 1.8 TSI 160 KM

co wy na to? angliki

2 tygodnie z Czech albo pieszszo przybedzie albo okrezna droga przez cala europe :shock: Powodzenia Soomood i nie daj sie
  • ruwado
    RS
    • 2009
    • 14885
    • Octavia IV (NX3)

co wy na to? angliki

Jak nie kijem go, to pałką. Polska znajduje się na szarym końcu wszelkich unijnych statystyk, obrazujących bezpieczeństwo ruchu drogowego.
    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Tych urzędasów z UE powinni... dopowiedzcie sobie sami bo mi się nic ładnego na język nie ciśnie.

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14885
        • Octavia IV (NX3)

Urzędasów z UE to ....niezbyt lubię. Ale temat wyprzedzania z kierą po prawej stronie? Sam nie wiem.
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

Coś mi się wydaję że w sposób legalny chcą zmniejszyć liczbę ludności na kontynencie

Komentarz

• macluke
            Elegance
            • 2010
            • 875

no nie wiem, ten argument z wyprzedzaniem - to ma sens.

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez ruwado
              Ale temat wyprzedzania z kierą po prawej stronie?
              Jeżdżę z kierownicą po lewej w UK wiec wrzucę swoje dwa grosze Na autostradach, których wciąż mało w PL, nie ma żadnego znaczenia. Jeżdżąc w mieście zdarzyły mi się tylko dwie sytuacje kiedy było to utrudnieniem - jak się zatrzyma przede mną autobus na przystanku i ja akurat zbyt blisko podjadę do niego - po prostu muszę poczekać. Druga sytuacja jak się wyjeżdża z bocznej drogi i np po prawej stronie zaparkowało jakieś duże auto zbyt blisko, to jest duża lipa bo totalnie nic nie widać. Muszę się wpasować przed niego i wtedy looknac w lusterko boczne. Dodam, że musiałem sobie zainstalować prawe asymetryczne, co bardzo mi poprawiło widoczność.

No i ostatnia rzecz, której prawie nie doświadczyłem (mało jeżdżę takimi drogami) - wyprzedzanie na jednojezdniowych drogach pozamiejskich. Nie jest to wielkim problemem, bo generalnie widać co się dzieje przed autem. Byc może wyprzedzanie na styk jest prawie nie możliwe, ale generalnie nie ma z tym jakiegoś większego problemu.

Jeśli wprowadza to w Polsce to na pewno, tak jak w UK, będą droższe ubezpieczenia dla takich aut.
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

W ten sposob to powinni zakazac ruchu aut z kiera po prawej na kontynencie, a na wyspie tych z kiera po lewej :lol:

Zgadzam sie z tym co pisze winni77 po UK nie jezdzilem z kiera po lewej, ale po Europie i Polsce jezdzilem z kiera po prawej.

Roznica polega na tym, ze u nas tych podmiejskich jednopasmowych jest wiekszosc i kazdy jezdzi jak mu sie widzi, a tam tych drog jest powiedzmy mniej, a ludzie jezdza zdecydowanie szybciej i pewniej :idea:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• sosna1
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 463
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BGU 1.6 MPI 102 KM

Jestem zdecydowanie przeciwko rejestracji takich samochodów,bo nie mam zamiaru,żeby co drugi kretyn(bo takich samochodów pojawi się u nas mnóstwo) wychylał się całym samochodem na mój pas,bo on chce wyprzedzać i nikt mnie nie przekona,że w naszym chorym kraju gdzie ludzie 70% czasu podczas nauki jazdy spędzają na placu manewrowym bo tak jest taniej i parkować się nauczą będą bezpiecznie wyprzedzać z kierownicą po prawej stronie,a może niech te mądre z UE nakażą UK zmianę ruchu na prawostronny.
                  Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• ruwado
                    RS
                    • 2009
                    • 14885
                    • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Maicroft
                    W ten sposob to powinni zakazac ruchu aut z kiera po prawej na kontynencie, a na wyspie tych z kiera po lewej :lol:
                    tu nie chodzi o zakaz ruchu tylko o rejestrację na stałe. Nie można zakazać turystom odwiedzania Anglii lub reszty Europy.
                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kabanos
                      RS
                      • 2011
                      • 4544
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Wyobraźcie sobie młodych łepków, którzy za bezcen przywożą auto z Anglii, legalnie rejestrują i jeżdżą nim po wioskach i miasteczkach, a później przy każdej możliwej okazji wyprzedzają (ale jak tu wyprzedzać?). Tak jak koledzy piszą, nie chciałbym jechać wtedy z naprzeciwka.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• winni77
                        RS
                        • 2009
                        • 2183
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez sosna1
                        a może niech te mądre z UE nakażą UK zmianę ruchu na prawostronny.
                        Postuluje już o to od 8 lat, ale będzie ciężko. Szwecja 1967 roku "zgwałciła" się i przeszła na ruch prawostronny :twisted: więc wszystko jest możliwe, ale oczywiście aut było pewnie 95% mniej na drogach. Ale idą do przodu bo ma się zwiększyć prędkość na autostradach do 80 mil (129km/h)
                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Zamieszczone przez winni77
                          Ale idą do przodu bo ma się zwiększyć prędkość na autostradach do 80 mil (129km/h)
                          Ale juz teraz mase anglikow jezdzi po 140-150
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• macluke
                            Elegance
                            • 2010
                            • 875

Na autostradach, których wciąż mało w PL, nie ma żadnego znaczenia
                            no, to w Polsce będzie to miało kolosalne znaczeni.
                            Zamieszczone przez Maicroft
                            to nie to samo - tranzyt a możliwość rejestracji kolejnego złomu z zachodu i to jeszcze z kierownicą po prawej. I tak już wielu tych przyjeżdżających do Polski w odwiedziny oślepia. Jakiś procent naklejających coś na światła, ale z tego, co obserwuję to mniejszość.
                            Szwecja 1967 roku "zgwałciła" się i przeszła na ruch prawostronny :twisted: więc wszystko jest możliwe
                            tak, to byłoby najlepsze wyjście, ale w dzisiejszych czasach już nierealne. Za dużo aut.
                            Wyobrażacie sobie ten bałagan w UK przez - powiedzmy - 10-15 lat, zanim aktualne auta zjadą na złom, ludzie z kierą po prawej będą też chcieli wyprzedzać...

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

Pisałem już kiedyś - w zeszłym roku (chyba czerwiec) wracam z "nad wody" z ciężarną żoną (7 miesiąc). Z naprzeciwka sznur samochodów i nagle jeden zrobił taki manewr - wyjechał na mój pas (centralnie na czołówkę) i odrazu wrócił na swój pas (takie szybie wachadło).

Dopiero w lusterku dostrzegłem żółte blachy - kretyn jechał anglikiem i chciał obadać co na drodze się działo i czy może wyprzedzać, przy okazaji o mało mnie i żony z młodym nie zabił .....

Znając naszą narodową mentalnść to po zezwolaniu na rejestrowanie anglików będziemy mili ruch lewostronny

Komentarz

• Skfarek
                                RS
                                • 2010
                                • 4795
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez kabanos
                                Wyobraźcie sobie młodych łepków, którzy za bezcen przywożą auto z Anglii, legalnie rejestrują i jeżdżą nim po wioskach i miasteczkach, a później przy każdej możliwej okazji wyprzedzają (ale jak tu wyprzedzać?). Tak jak koledzy piszą, nie chciałbym jechać wtedy z naprzeciwka.
                                no i tu jest pies pogrzebany jak dla mnie, dodajmy do tego TIRy zapieprzające po jednopasmówkach dla ominięcia płatnych obwodnic i za parę lat w statystykach wypadków będziemy na pierwszym miejscu.

Zamieszczone przez macluke
                                to nie to samo - tranzyt a możliwość rejestracji kolejnego złomu z zachodu i to jeszcze z kierownicą po prawej. I tak już wielu tych przyjeżdżających do Polski w odwiedziny oślepia. Jakiś procent naklejających coś na światła, ale z tego, co obserwuję to mniejszość.
                                Pytanie czy przepisy nakażą dostosowanie przed rejestracją oświetlenia do naszych warunków? Jeżeli nie to niech teraz do tych świateł młody gniewny wpieprzy chińskie "ksenony" :roll:

Do całości dodam tylko, że parę lat temu znajomy moich rodzicieli zginął przez delikwenta który na jednopasmówce w aucie z kierownica po "złej stronie" wyskoczył zza tira by zobaczyć czy da radę wyprzedzić, znajomy chcąc uniknąć czołówki odruchowo odbił w prawo i dachował.
                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Skfarek
                                  za parę lat w statystykach wypadków będziemy na pierwszym miejscu.
                                  Nie musisz tle czekać, bo ztcw to juz przodujemy, więc tu się nic nie zmieni. :roll:
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• Skfarek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 4795
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

winni77, no to jeszcze podniesiemy poprzeczkę :roll:
                                    Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                    6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                    Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• winni77
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2183
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Pytanie czy przepisy nakażą dostosowanie przed rejestracją oświetlenia do naszych warunków? Jeżeli nie to niech teraz do tych świateł młody gniewny wpieprzy chińskie "ksenony" :roll:
                                      Myślę, że będą duże obostrzenia - dostosowane światła i to nie przez naklejki, przeciwmgłowe, oczywiście pasy, lusterka itp.

[ Dodano: Pon 03 Paź, 11 12:25 ]
                                      winni77, no to jeszcze podniesiemy poprzeczkę :roll:
                                      Czytałem ostatnio artykuł, właśnie o owym podniesieniu prędkości w UK na autostradach i była mała statystyka. Okazało się, że w Niemczech jest najmniej śmiertelnych wypadków (chyba nawet na świecie) (na 100tys ludzi tylko cztery) mimo braku ograniczeń na autostradach. Podobno ma na to też wpływ jakaś tam kampania medialna.

Oczywiście odbiegamy od tematu, ale jak dla mnie budować, budować i budować porządne autostrady i na pewno będzie ten odsetek u nas spadał z anglikami czy bez.
                                      Mój "Batmobil"

Komentarz

• macluke
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 875

Myślę, że będą duże obostrzenia - dostosowane światła i to nie przez naklejki, przeciwmgłowe, oczywiście pasy, lusterka itp
                                        uhm, jak to u nas - będą kolejne obowiązkowe światła, np. każdy anglik, a docelowo każdy pojazd powinien mieć pomarańczowego koguta, żeby być widocznym.

Komentarz

• winni77
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2183
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Koniec końców i czy będzie można rejestrować angliki czy nie i tak od nas nie zależy...
                                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14885
                                            • Octavia IV (NX3)

Czytałem ostatnio artykuł, właśnie o owym podniesieniu prędkości w UK na autostradach i była mała statystyka. Okazało się, że w Niemczech jest najmniej śmiertelnych wypadków (chyba nawet na świecie) (na 100tys ludzi tylko cztery) mimo braku ograniczeń na autostradach. Podobno ma na to też wpływ jakaś tam kampania medialna.
                                            Drogi ważna rzecz, ograniczenia (byle sensowne, chociaz patrząc na Niemcy to niekoniecznie) - podstawa to kultura, mentalność i myślenie.
                                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Biszczu
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 5567

Wrzucę swoje 3 gr

Ostatnio pod Świebodzinem (miasto z największym w Polsce pomnikiem Chrystusa :wink: ) jechał facet na brytyjskich nr i z kierownicą po "złej" stronie. Chciał wyprzedzać, wychylił się i ... zabił rodzinę wracającą z wakacji ...

Anglia IMO to porąbany kraj - wszyscy lub prawie wszyscy mają kierownice po lewej stronie, a oni po prawej (ale np. smarty tam mają po lewej).

Nie powinno się pozwalać rejestrować pojazdów z Anglii. IMO powinno byc tak, że auta z Anglii są bez prawa do rejestracji :wink:
                                              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• kabanos
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 4544
                                                • Octavia I combi (1U5)
                                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

I tych kilka przypadków wychylania się, żeby zobaczyć czy coś jedzie, przez które ktoś zginął, mi wystarczy do całkowitego zakazu rejestrowania takiego złomu w Polsce.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• winni77
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 2183
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                                                  Anglia IMO to porąbany kraj - wszyscy lub prawie wszyscy mają kierownice po lewej stronie, a oni po prawej (ale np. smarty tam mają po lewej).
                                                  Kraj rzeczywiście porąbany, choć lewostronny ruch to tylko jedno z ichnich dziwactw.

Co do Twojej tezy odnośnie "prawie wszystkich" to pozwolę sobie zacytować łikipedie:

"Szacuje się, że ok. 1/3 ludności świata mieszka w krajach, gdzie obowiązuje ruch lewostronny, i że ponad 1/4 pojazdów na świecie porusza się po lewej stronie drogi."

Co zaś tyczy się smartów - moje obserwacje są zgoła inne - częściej jednak widuję kierę po prawej.
                                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

Pracuję...