2 tygodnie z Czech albo pieszszo przybedzie albo okrezna droga przez cala europe :shock: Powodzenia Soomood i nie daj sie
co wy na to? angliki
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez ruwadoAle temat wyprzedzania z kierą po prawej stronie?
No i ostatnia rzecz, której prawie nie doświadczyłem (mało jeżdżę takimi drogami) - wyprzedzanie na jednojezdniowych drogach pozamiejskich. Nie jest to wielkim problemem, bo generalnie widać co się dzieje przed autem. Byc może wyprzedzanie na styk jest prawie nie możliwe, ale generalnie nie ma z tym jakiegoś większego problemu.
Jeśli wprowadza to w Polsce to na pewno, tak jak w UK, będą droższe ubezpieczenia dla takich aut.
Komentarz
-
-
W ten sposob to powinni zakazac ruchu aut z kiera po prawej na kontynencie, a na wyspie tych z kiera po lewej :lol:
Zgadzam sie z tym co pisze winni77 po UK nie jezdzilem z kiera po lewej, ale po Europie i Polsce jezdzilem z kiera po prawej.
Roznica polega na tym, ze u nas tych podmiejskich jednopasmowych jest wiekszosc i kazdy jezdzi jak mu sie widzi, a tam tych drog jest powiedzmy mniej, a ludzie jezdza zdecydowanie szybciej i pewniej :idea:
Komentarz
-
-
Jestem zdecydowanie przeciwko rejestracji takich samochodów,bo nie mam zamiaru,żeby co drugi kretyn(bo takich samochodów pojawi się u nas mnóstwo) wychylał się całym samochodem na mój pas,bo on chce wyprzedzać i nikt mnie nie przekona,że w naszym chorym kraju gdzie ludzie 70% czasu podczas nauki jazdy spędzają na placu manewrowym bo tak jest taniej i parkować się nauczą będą bezpiecznie wyprzedzać z kierownicą po prawej stronie,a może niech te mądre z UE nakażą UK zmianę ruchu na prawostronny.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sosna1a może niech te mądre z UE nakażą UK zmianę ruchu na prawostronny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Na autostradach, których wciąż mało w PL, nie ma żadnego znaczenia
Zamieszczone przez MaicroftW ten sposob to powinni zakazac ruchu aut z kiera po prawej na kontynencie, a na wyspie tych z kiera po lewej :lol:
Zamieszczone przez winni77Szwecja 1967 roku "zgwałciła" się i przeszła na ruch prawostronny :twisted: więc wszystko jest możliwe
Wyobrażacie sobie ten bałagan w UK przez - powiedzmy - 10-15 lat, zanim aktualne auta zjadą na złom, ludzie z kierą po prawej będą też chcieli wyprzedzać...
Komentarz
-
-
Pisałem już kiedyś - w zeszłym roku (chyba czerwiec) wracam z "nad wody" z ciężarną żoną (7 miesiąc). Z naprzeciwka sznur samochodów i nagle jeden zrobił taki manewr - wyjechał na mój pas (centralnie na czołówkę) i odrazu wrócił na swój pas (takie szybie wachadło).
Dopiero w lusterku dostrzegłem żółte blachy - kretyn jechał anglikiem i chciał obadać co na drodze się działo i czy może wyprzedzać, przy okazaji o mało mnie i żony z młodym nie zabił .....
Znając naszą narodową mentalnść to po zezwolaniu na rejestrowanie anglików będziemy mili ruch lewostronny
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kabanosWyobraźcie sobie młodych łepków, którzy za bezcen przywożą auto z Anglii, legalnie rejestrują i jeżdżą nim po wioskach i miasteczkach, a później przy każdej możliwej okazji wyprzedzają (ale jak tu wyprzedzać?). Tak jak koledzy piszą, nie chciałbym jechać wtedy z naprzeciwka.
Zamieszczone przez macluketo nie to samo - tranzyt a możliwość rejestracji kolejnego złomu z zachodu i to jeszcze z kierownicą po prawej. I tak już wielu tych przyjeżdżających do Polski w odwiedziny oślepia. Jakiś procent naklejających coś na światła, ale z tego, co obserwuję to mniejszość.
Do całości dodam tylko, że parę lat temu znajomy moich rodzicieli zginął przez delikwenta który na jednopasmówce w aucie z kierownica po "złej stronie" wyskoczył zza tira by zobaczyć czy da radę wyprzedzić, znajomy chcąc uniknąć czołówki odruchowo odbił w prawo i dachował.Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
winni77, no to jeszcze podniesiemy poprzeczkę :roll:Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SkfarekPytanie czy przepisy nakażą dostosowanie przed rejestracją oświetlenia do naszych warunków? Jeżeli nie to niech teraz do tych świateł młody gniewny wpieprzy chińskie "ksenony" :roll:
[ Dodano: Pon 03 Paź, 11 12:25 ]
Zamieszczone przez Skfarekwinni77, no to jeszcze podniesiemy poprzeczkę :roll:
Oczywiście odbiegamy od tematu, ale jak dla mnie budować, budować i budować porządne autostrady i na pewno będzie ten odsetek u nas spadał z anglikami czy bez.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Myślę, że będą duże obostrzenia - dostosowane światła i to nie przez naklejki, przeciwmgłowe, oczywiście pasy, lusterka itp
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Czytałem ostatnio artykuł, właśnie o owym podniesieniu prędkości w UK na autostradach i była mała statystyka. Okazało się, że w Niemczech jest najmniej śmiertelnych wypadków (chyba nawet na świecie) (na 100tys ludzi tylko cztery) mimo braku ograniczeń na autostradach. Podobno ma na to też wpływ jakaś tam kampania medialna.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Wrzucę swoje 3 gr
Ostatnio pod Świebodzinem (miasto z największym w Polsce pomnikiem Chrystusa :wink: ) jechał facet na brytyjskich nr i z kierownicą po "złej" stronie. Chciał wyprzedzać, wychylił się i ... zabił rodzinę wracającą z wakacji ...
Anglia IMO to porąbany kraj - wszyscy lub prawie wszyscy mają kierownice po lewej stronie, a oni po prawej (ale np. smarty tam mają po lewej).
Nie powinno się pozwalać rejestrować pojazdów z Anglii. IMO powinno byc tak, że auta z Anglii są bez prawa do rejestracji :wink:"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BiszczuAnglia IMO to porąbany kraj - wszyscy lub prawie wszyscy mają kierownice po lewej stronie, a oni po prawej (ale np. smarty tam mają po lewej).
Co do Twojej tezy odnośnie "prawie wszystkich" to pozwolę sobie zacytować łikipedie:
"Szacuje się, że ok. 1/3 ludności świata mieszka w krajach, gdzie obowiązuje ruch lewostronny, i że ponad 1/4 pojazdów na świecie porusza się po lewej stronie drogi."
Co zaś tyczy się smartów - moje obserwacje są zgoła inne - częściej jednak widuję kierę po prawej.
Komentarz
-
Komentarz