A4 za 10gr za 1 km?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamSkoda
    Drive
    • 2007
    • 55

A4 za 10gr za 1 km?

Maicroft, oczywiście, że nie każdy musi jeździć biednie wyposażonym autem. Stwierdzam jedynie, ze bogato wyposażoną Octavią nie jeździ sie o 15kzł lepiej, niż wyposażoną biedniej. Stwierdzam też, że kupowanie Octavii (nawet bogato wyposazonej) za 70kzł to (moim zdaniem) złe posunięcie...
    Autor tematu pyta - ja pozwalam sobie zabrać głos...
    0
    Stawka 10gr za 1km jest rozsądna
    0%
    0
    Mogłoby być taniej ale jest już do przyjęcia
    0%
    0
    Dalej za drogo
    0%
    0
    10 gr za 1 km to dalej za drogo
    0%
    0
    Najlepiej do Katowic płatną, a do Krakowa za darmo /przez Olkusz/
    0%
    0
  • metrotest
    Rider
    • 2006
    • 506
    • Volkswagen
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

A4 za 10gr za 1 km?

Jest szansa na niższą stawkę: 10 gr za 1km, wówczas np. Wrocław-Katowice 18 zł, Wrocław-Kraków 34zł.
    Nadal sporo, ale wobec 20gr to znaczna poprawa.
    Może część kierowców nie będzie omijać A4?

Gazeta Wrocławska: Treść artykułu

Komentarz

• winni77
      RS
      • 2009
      • 2183
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

metrotest, zamieściłeś dwie takie same odpowiedzi - pierwsza i czwarta. IMO dalej za drogo.
      Mój "Batmobil"

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

metrotest, w jakim celu ta ankieta?
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• neoXs
          Rider
          • 2010
          • 555

Hmm tuż przed wyborami mieliśmy paliwo po 5zł + zapewnienia, że A4 do Wrocławia będzie bezpłatna. No i proszę jak to się już zmieniło: tankowałem dzisiaj za 5.30zł i już jest info, że "autostrada" będzie płatna.... W sumie Polacy nie powinni narzekać - sami to sobie wybrali, a 2 tyg przypieczętowali, że to im b. odpowiada....

Komentarz

• bzyq_74
            RS
            • 2008
            • 3467
            • Volkswagen
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

A jaka jest różnica między pkt 1 "Dalej za drogo", a pkt 4. "10 gr za 1 km to dalej za drogo" :?: :twisted:
            IHMO 10gr do przyjęcia
            MARCIN
            Mój szkodnik

Komentarz

• Zorr
              RS
              • 2011
              • 2110

Nie rozumiem, dlaczego nie możemy mieć systemu winietek nawet w "zachodnio-europejskich" cenach np. Austriackich --> 350zł/roczna.

A tak to mamy kosztowny system viatoll, bramki, które kosztują, bramki które wymagają zatrudnienia sporo ludzi do obsługi, bramki, które będą tworzyć korki na autostradach.
              Do tego dochodzi koszmarna cena za przejazd, dla osób codziennie podróżujących po autostradzie. Jak ktoś dojeżdża do pracy 70km po autostradzie to przy cenie 0,18zł za km miesięcznie będzie to go kosztować ~500zł per miesiąc.
              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Zorr
                Nie rozumiem, dlaczego nie możemy mieć systemu winietek nawet w "zachodnio-europejskich" cenach np. Austriackich --> 350zł/roczna.
                a to dlatego że to się nie opłaca

Komentarz

• bzyq_74
                  RS
                  • 2008
                  • 3467
                  • Volkswagen
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Jakby były winiety to i tak trzeba postawić bramownice, aby zczytawały tablicę rejestracyjną (taki system jest na Węgrzech) i ten system jest najbardziej szczelny (nie zapłacisz --> jesteś namierzony na 1-szym odczycie.)
                  U Czechów, Słowaków czy Austryjaków są tylko lotne patrole.
                  MARCIN
                  Mój szkodnik

Komentarz

• Zorr
                    RS
                    • 2011
                    • 2110

Zamieszczone przez bzyq_74
                    Jakby były winiety to i tak trzeba postawić bramownice, aby zczytawały tablicę rejestracyjną (taki system jest na Węgrzech) i ten system jest najbardziej szczelny (nie zapłacisz --> jesteś namierzony na 1-szym odczycie.)
                    U Czechów, Słowaków czy Austryjaków są tylko lotne patrole.
                    nawet bramownice będą tańsze niż bramki z ludźmi na każdym wjeździe i zjeździe + na koniec odcinków w poprzek autostrady.

Jedyny pomysł jaki mi przychodzi w temacie, braku winiet to "niemożliwość dogadania się właścicieli autostrad" co do wspólnego systemu winiet.

Komentarz

• kiki
                      Rider
                      • 2010
                      • 359

Panowie jak za drogo to może warto zrobić taką akcje jak motocykliści
                      (ustawiło się kilkaset maszyn i każdy płacił w bilonie o najmniejszym nominale)- płacimy teraz połowę tego co osobówki (wyłącznie autostrady zarządzane przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad)

Komentarz

• shok
                        RS
                        • 2009
                        • 2070
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez kiki
                        (ustawiło się kilkaset maszyn i każdy płacił w bilonie o najmniejszym nominale)- płacimy teraz połowę tego co osobówki (wyłącznie autostrady zarządzane przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad)
                        Poczytaj jak się skończyła ta zabawa... Ilu motocyklistów otrzymało wyroki za płacenie drobnymi... Polska to dziwny kraj...

Komentarz

• Sev
                          L&K
                          • 2007
                          • 1295

A pamiętacie podatek drogowy? Jest już w paliwie... błędne koło.
                          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• kiki
                            Rider
                            • 2010
                            • 359

Zamieszczone przez shok
                            Zamieszczone przez kiki
                            Poczytaj jak się skończyła ta zabawa... Ilu motocyklistów otrzymało wyroki za płacenie drobnymi... Polska to dziwny kraj...
                            no słyszałem ale skończyło się na tym, że nastąpiło odwołanie i oddalenie wyroku - czy 1gr czy 5zł czy 100zł - są to prawne środki płatnicze w Polsce i nie można zabronić komuś płacenia w drobnymi

Miałem drobne, które chciałem wydać, jak każdy - mówił Maciej Socha, motocyklista, który płacił groszami za przejazd autostradą A4. Uniewinnił go krakowski sąd. Wcześniej kierowca został ukarany grzywną w wysokości 200 zł za tamowanie ruchu w punkcie poboru opłat. Teraz oczyszczono go z zarzutów.

No ale najgorsze jest to, że nawet gdyby nikt autostrada nie jeździł to i tak Państwo musi zapłacić koncesjonariuszowi jakąś tam kasę

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez kiki
                              Zamieszczone przez shok
                              Zamieszczone przez kiki
                              no słyszałem ale skończyło się na tym, że nastąpiło odwołanie i oddalenie wyroku - czy 1gr czy 5zł czy 100zł - są to prawne środki płatnicze w Polsce i nie można zabronić komuś płacenia w drobnymi

Miałem drobne, które chciałem wydać, jak każdy - mówił Maciej Socha, motocyklista, który płacił groszami za przejazd autostradą A4. Uniewinnił go krakowski sąd. Wcześniej kierowca został ukarany grzywną w wysokości 200 zł za tamowanie ruchu w punkcie poboru opłat. Teraz oczyszczono go z zarzutów.

No ale najgorsze jest to, że nawet gdyby nikt autostrada nie jeździł to i tak Państwo musi zapłacić koncesjonariuszowi jakąś tam kasę
                              Zapomniałeś tego fragmentu: "Był to kolejny proces w sprawie protestów motocyklistów przeciwko ponoszeniu takich samych kosztów za przejazd autostradą A4, jak kierowcy samochodów osobowych. W środę w dwóch innych procesach sąd uznał, że motocykliści popełnili wykroczenia polegające na tamowaniu ruchu lub poruszaniu się pieszo po pasie ruchu i ukarał ich grzywną lub naganą."
                              Dodatkowo tych których uniewinniono wnieśli o odszkodowanie i straty moralne ? Przecież stres ,jeżdżenie po sądach do miłych nie należy.Ja nie słyszałem, a powinni i zażądać po 200tyś zadośćuczynienia
                              Podsumowując takie sprawy wyjaśnia się na wyborach...

Komentarz

• kiki
                                Rider
                                • 2010
                                • 359

Podsumowując takie sprawy wyjaśnia się na wyborach...
                                no właśnie a wcale nie zanosi się na lepsze niestety :evil:

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Nie ma obowiazku placenia papierkiem w PL. Mamy walute, ktora obejmuje tez bilon i mozna nim dokonywac zakupow. Jak nie zrobili odwolania, to sami sa sobie winni. Sad co najwyzej moglby stwierdzic ze byli winni spowodowania blokady okienek i odstapic od wymierzenia kary.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• shok
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2070
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                    Nie ma obowiazku placenia papierkiem w PL. Mamy walute, ktora obejmuje tez bilon i mozna nim dokonywac zakupow. Jak nie zrobili odwolania, to sami sa sobie winni. Sad co najwyzej moglby stwierdzic ze byli winni spowodowania blokady okienek i odstapic od wymierzenia kary.
                                    Ja to wiem i ty to wiesz . Ale motocykliści musieli wstawiać się na rozprawy.To jest właśnie chore. Płacąc grosikami stali się podejrzanymi popełnienia wykroczenia-przestępstwa?
                                    Powinni wnieść o zadośćuczynienie po 200tyś ale raczej nikt z nich nie ma już ochoty plątać się po sądach...

Komentarz

• kabanos
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 4544
                                      • Octavia I combi (1U5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ja jak jeżdżę do Katowic, to walę przez Olkusz. Koszt paliwa = kosztowi bramek. Jak jadę do Wrocka, czy dalej to jadę przez płatny odcinek, zwłaszcza na powrocie nie chce mi się szukać alternatywy. Jeżdżę tak rzadko, że przy dłuższych trasach nie patrzę na cenę (chociaż ta jest z wzięta).

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• olejek
                                        Ambiente
                                        • 2006
                                        • 121

Koledzy, sprawa płacenia przez motocyklistów bilonem w sądzie padła, sąd stwierdził, że jest to prawny środek płatniczy i te zarzuty oddalił. Motocykliści zostali ukarani za łażenie po PPO (jeden się nawet położył) - Stalexport łapał się brzytwy, żeby jakoś dowalić motocyklistom, a tych dwóch lub trzech się sami podłożyli.
                                        http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• Psycho Dad
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 629

Przynajmniej macie autostradę, ze stolicy nie da się wyjechać w weekendy.
                                          Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Zamieszczone przez Psycho Dad
                                            Przynajmniej macie autostradę, ze stolicy nie da się wyjechać w weekendy.
                                            :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Komentarz

• kiki
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 359

normalnie śmiech na sali- chyba ich powaliło dokładnie :evil:

Komentarz

• bzyq_74
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 3467
                                                • Volkswagen
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Nawet Monty Pyton by tego nie wymyslił :diabelski_usmiech
                                                MARCIN
                                                Mój szkodnik

Komentarz

• metrotest
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 506
                                                  • Volkswagen
                                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Aktualny najszybszy termin wprowadzenia opłat na A4 to kwiecień 2012 :szeroki_usmiech

P.S. Chłopaki nie spieszta sie 8)

Link

Komentarz

Pracuję...