uprzejmie melduje, ze na stronie www Skody sa nowe cenniki wszystkich modeli... pozmienialy sie troche pakiety wyposazenia i nazwy wersji... (wszedzie pojawia sie wersja active...)
Ambitna jest wersja Yeti Street reklamowana jako idealna do miasta, z tym, że mozna dokupic tempomat, który w mieście jest mało przydatny, a w standardzie mamy składane oparcie siedzenia (stolik), które w mieście można sobie wsadzić przy ciągłym skrecaniu, hamowaniu, a brakuje mozliwości dokupienia Climatronika z Jumbo do chłodzenia tyłu, oraz mozliwości dokupienia doswietlania zakretów. O innych glupotach nie wspomne. :x
Faktycznie Skoda Simply Clever chyba na papierze. :evil:
mnie dziwi w reklamie że niby dla rodziny z trójką dzieci ma być Yeti no sory ja śmigałem nim bo miałem na niego chęć przed Sharanem ale bagażnik i trójka dzieci to nieporozumienie to jest zaledwie 405 litrów po włożeniu jednego wózka X-lander jest po bagażniku.
Sam samochód jest bardzo fajny szczególnie podobają mi się przednie światła - nawet miejsce z tyłu za kierowcą jakoś ujdzie nawet jak ja siedzę.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
troche odgrzany kotlet ale... pojawily sie znowu nowe cenniki skody na stronie
przede wszystkim nowy pakiet Fresh w miejsce Family+ chyba atrakcyjniejszy, choc nie mialem mozliwosci porownac go z poprzednim cennikiem
a ponadto: pakiet biznes dla... ambition czyli amundsen + kiera wielofunkcj. + przygotowanie GSM2 za 3600
Od wczoraj obowiązuje nowy cennik Superba. Co prawda nie mam możliwości porównać z poprzednim ale coś tu jest nie tak. Albo Skoda przegina z podwyżkami albo VW po zmianie importera jest o wiele atrakcyjniejszy cenowo (głównie przez pakiety).
Przykład?
SII Elegance 1.8tsi manual - 110 100 zł
Passat Highline 1.8tsi manual - 105 890 zł Jeżeli do Passata dodamy pakiety 990 i Komfort mamy sumę 110 370 zł a posiada wyposażenie lepsze od SII Elegance (a porównywalne do Platinum). Passat w tej cenie ma system Kessy, elektryczną roletę z tyłu i tapicerkę skóra/alcantara czego w SII Elegance nie ma.
Jak widać deklaracja VW, że chcą wrócić na szczyt sprzedaży w Polsce to nie tylko puste słowa. W chwili obecnej gdybym miał znowu wybierać auto poszedł bym po Passata a nie SII.
Dokładnie tak jak piszesz i wydaje mi się, że Skoda zacznie tracić klientów na tych podwyżkach... Jeszcze 2 lata temu porównując Passata i Superba była różnica 15-20tysięcy złotych przy porównywalnych wyposażeniach. Dziś ceny są prawie jednakowe, dlatego ja przymierzając się do zakupu Superba wybrałem jednak Passata B7.
Podobnie zrobili też moi znajomi, którzy kupowali samochód w podobnym czasie.
I tak Skoda straciła już 2 klientów :szeroki_usmiech
Narzuca się pytanie, ile mozna utargować rabatu w skodzi a ile w vw? Znając naszych klubowych sprzedawców cena superba może znacząco poszybować w dół ale nie wiem jak w przypadku vw?
Ja dysponuję cennikiem z lutego 2010 (wtedy kupowałem SII) i cena SII 1.8tsi Elegance wynosiła 106 200 zł. Taka cena obowiązywała aż do grudnia 2010. Czyli w niespełna dwa lata mamy podwyżkę 4000 zł. Trochę dużo...
Biorąc pod uwagę, że np. Passat 2.0tdi DSG Highline (mam możliwość porównania cen akurat tej wersji) w przeciągu 3 lat podrożał o 3000 zł to jest pewna różnica. W Pasku w tym czasie była zmiana modelu ale mimo to cena aż tak nie poszybowała do góry. Mamy tutaj wzrost 1000zł/rok a nie 2000zł/rok jak w przypadku SII.
Komentarz