BMW HUD

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gkris
    Classic
    • 2012
    • 30

BMW HUD

Potwierdzam. Szukałem rozwiazan przez 2 tyg ... i tak kupiłem nowy uchwyt z slizgiem ... jesli masz sam uchwyt ... mam slizgi z ASO do sprzedania.
  • Eidos71
    RS
    • 2011
    • 2050
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

BMW HUD

HUD (Head-Up Display) stosowany jest w autach BMW od 2004 r. Jednak dopiero teraz marka ta opracowała pierwszy na świecie kolorowy wyświetlacz HUD, który pokazuje informacje o pracy auta, systemu audio i dane z wbudowanej nawigacji.

Reprodukcja danych dokonywana jest za pomocą intensywnego źródła światła, które znajduje się wewnątrz tablicy rozdzielczej i świeci przez przezroczysty (Thin Film Transistor) wyświetlacz TFT, a następnie obraz przenoszony jest na wewnętrzną powierzchnię przedniej szyby za pomocą luster o specjalnym kształcie. Aby uniknąć - związanego z wypukłym kształtem szyby i właściwościami fizycznymi szkła - załamania światła i rozdwajania obrazu, zastosowano cieniutką folię, która została zintegrowana z przednią szybą, zapewniając nakładanie wyświetlanych obrazów i, w rezultacie, nieskażone i niczym nie zakłócone wyświetlanie obrazu.

Kolorowy wyświetlacz Head-Up oferuje kierowcy ogromny wzrost (w stosunku do dawnego HUD-a) komfortu czytania / obserwacji wyświetlanych informacji. Pełne spektrum kolorów umożliwia realistyczne, a tym samym bardziej intuicyjne wyświetlanie obrazów i symboli.

Przydałby się taki "bajer" w Skodzie... :-)
    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

poszedłbym dalej i zlikwidował liczniki i trochę konsoli centralnej...

PS A jakby ktoś w skodzie chciał popróbować, to jest na androida programik, który odwraca obraz i można sobie zrobić mini HUDa. Problem z mini hudem jest taki, iż obraz jest troszkę rozdwojony, więc trzeba by z jakiegoś rozbitego BMW tę "folię" zdobyć

PS2 Bardziej podoba mi się polskie rozwiązanie z nawigacją na całej szybie
      http://www.smartdriver.pl/wyswietlac...ugo-standardem (na końcu)
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Projektor HUD to faktycznie super sprawa !!! Miałem okazje pojeździć najnowszym BMW 5 z tym bajerem i naprawdę to sie sprawdza !! Raz, że pokazuje prędkość i nie trzeba co chwilę spogladać na zegary, a dwa ze pokazuje również info. z systemu nawigacji co jest po prostu genialne.
        Czarny Elegance

Komentarz

• bzyq_74
          RS
          • 2008
          • 3467
          • Volkswagen
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Na razie trza złupić klientele aut luksusowych.
          Pewnie się pojawi w audi, a do skody itp to może dojdą za 10 lat.
          MARCIN
          Mój szkodnik

Komentarz

• Tichy
            Rider
            • 2010
            • 544

Uzależniające cacko

Ja byłem swego czasu bardzo sceptycznie nastawiony do cyfrowego wyświetlania prędkości (że niby mniej czytelne niż na zegarze itp.). Jakiś czas jeżdżę już z MFD przestawionym właśnie na prędkość i muszę powiedzieć, że jak przełączam na coś innego to zaczynam mieć problemy z szybkim odczytaniem prędkości z zegara...

Komentarz

• wasyl
              L&K
              • 2005
              • 1084

kiedy będzie można to w skodzie zamówić ? :szeroki_usmiech
              ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
              www.wasilewski-foto.pl
              KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• daneczek76
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3642
                • Toyota

no no fajny bajer ale przeciętny zjadacz jeszcze trochę poczeka jak trafi pod szczeche.
                a ha jak to działa wpraktyce kiedy słońce świeci na szybę intensywnie?
                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez daneczek76
                  ale przeciętny zjadacz jeszcze trochę poczeka jak trafi pod szczeche.
                  Dlaczego ? np. do Peugeota 508 - czyli samochodu za 80-100 tys zł - możesz sobie zamówić HUD jako dodatkowo płatną opcję.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Tichy
                    Rider
                    • 2010
                    • 544

a ha jak to działa wpraktyce kiedy słońce świeci na szybę intensywnie?
                    Ściemnia szybę, żeby utrzymać kontrast

Już widzę, wywalone na pół szyby okienko z informacją o dostępnych aktualizacjach...

Komentarz

• bzyq_74
                      RS
                      • 2008
                      • 3467
                      • Volkswagen
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Big
                      Dlaczego ? np. do Peugeota 508 - czyli samochodu za 80-100 tys zł - możesz sobie zamówić HUD jako dodatkowo płatną opcję.
                      Tylko to nie jest nawigacja:
                      np w 5008
                      Head-Up Display (VTH):
                      - informacje wyświetlane na ekranie:
                      - prędkość jazdy
                      - ustawienia regulatora i ogranicznika prędkości
                      - dane z radaru odległości ARTIV
                      Taniej wyjdzie smartfona dać na szybę :diabelski_usmiech
                      MARCIN
                      Mój szkodnik

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

Zamieszczone przez wasyl
                        kiedy będzie można to w skodzie zamówić ? :szeroki_usmiech
                        2078 r :lol:
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Zapata
                          Rider
                          • 2009
                          • 351

Zamieszczone przez bzyq_74
                          Na razie trza złupić klientele aut luksusowych.
                          ... znaczy się demontujemy szyby w X5 ?

Komentarz

• Wojqba
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 230

Zamieszczone przez bzyq_74
                            Zamieszczone przez Big
                            Tylko to nie jest nawigacja:
                            np w 5008
                            Head-Up Display (VTH):
                            - informacje wyświetlane na ekranie:
                            - prędkość jazdy
                            - ustawienia regulatora i ogranicznika prędkości
                            - dane z radaru odległości ARTIV
                            Taniej wyjdzie smartfona dać na szybę :diabelski_usmiech
                            masz rację, w 5008 nie ma opcji nawigacji, ale w 508 już jest....

Komentarz

• Bili
                              Rider
                              • 2010
                              • 373
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Robi wrażenie ten bajer. Ale ciekawe czy to nie przeszkadza w jeździe?
                              Pozdrawiam.
                              Michał

Komentarz

• zepter00
                                RS
                                • 2008
                                • 2304

oczywiście, że przeszkadza... po to jest... rozbijesz się to trzeba będzie kupić nowe BMW lub naprawić stare :lol: Samochód osobowy to nie myśliwiec bombardujący.... Jedynym wskazaniem jakie mogło by być przydatne, mogła by być prędkość. i ewentualnie wskazywanie krawędzi jezdni - przydało by się we mgle. Zwróćcie uwagę, że jedynie samoloty szkolne i bojowe samoloty wielozadaniowe mają to ustrojstwo. Na transportowych jest ogromną rzadkością, ma je dwa lub trzy typy. Na pasażerskich nie ma w ogóle. HUD przydaje się w manewrowej walce powietrznej i podczas lotów na bardzo niskich wysokościach. [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=7hLsWKrEAhM&feature=related[/youtube]
                                [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oZ12zIUQvXI[/youtube]
                                Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

Takie "cudo" ma nawet model nieznanej tajwańskiej marki "luksusowej" Luxgen

:arrow: środkowa fotka na dole artykułu
                                  Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                  G.B.Show

Komentarz

• Eidos71
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2050
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                                    Nie takie samo. U Koreańczyka zastosowana jest przezroczysta płytka zamontowana na kokpicie (rozwiązanie trochę archaiczne i niezbyt "wyglądające"), a w BMW wyświetlanie odbywa się bezpośrednio na przedniej szybie - opis jest w pierwszym poście.
                                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                    MOJA FURKA

Komentarz

• zepter00
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2304

Zamieszczone przez Eidos71
                                      Zamieszczone przez Morgoth
                                      Nie takie samo. U Koreańczyka zastosowana jest przezroczysta płytka zamontowana na kokpicie (rozwiązanie trochę archaiczne i niezbyt "wyglądające"), a w BMW wyświetlanie odbywa się bezpośrednio na przedniej szybie - opis jest w pierwszym poście.
                                      Może i tak ale jeśli rozwiązanie z przeźroczysta płytką sprawdza się w myśliwcu za 100 mln $. da radę i w samochodzie za promil tej kwoty. Ja wolałbym płytkę niż w razie czego wymieniać szybę za jakie 10 kafli. :wink:
                                      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Eidos71
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2050
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Generalnie w Polsce nowe BMW serii 3, lub tym bardziej serii 6 to nie autko dla przysłowiowego Kowalskiego, lecz dla kogoś, dla kogo coroczne wykupienie full opcji ubezpieczenia na auto (nawet bez zniżek) nie jest wielkim problemem... A wtedy wymiana przedniej szyby to nie problem - nawet, gdyby kosztowałą 20.000 PLN,- :wink:
                                        MOJA FURKA

Komentarz

Pracuję...