Szef zespołu Renault Flavio Briatore uważa, że Formuła 1 jest skorumpowana, a wynik rywalizacji o mistrzostwo świata został „ustalony przy stoliku”.
Dzień wcześniej kierowca Renault Fernando Alonso powiedział dziennikarzom, że Formuła 1 nie jest już sportem. Odniósł się w ten sposób do decyzji o ukaraniu go za zajechanie drogi kierowcy Ferrari Felipe Massie.
W trakcie niedzielnego wyścigu o Grand Prix Włoch Alonso wybuchł silnik i Hiszpan nie ukończył zawodów. Triumfował Niemiec Michael Schumacher (Ferrari), który na trzy wyścigi przed końcem sezonu ma w klasyfikacji generalnej dwa punkty straty do Alonso.
To co wydarzyło się w niedzielę nie jest problemem. Dziwi mnie to co miało miejsce przed wyścigiem. Kwestia mistrzostwa świata została ustalona przy stoliku. Uznano, że tytuł należy dać Schumacherowi i tak się stanie - powiedział w wywiadzie dla włoskiej telewizji RAI Briatore.
W porównaniu z tym co dzieje się w Formule 1 skandal z ustawianiem spotkań w ekstraklasie piłkarskiej wywołuje jedynie uśmiech - dodał Briatore.
Jego komentarze wywołały odpowiedź zarówno przedstawicieli Ferrari, jak i Międzynarodowej Federacji Samochodowej (FIA).
Akceptuję fakt, że niektórzy ludzie lubią od czasu do czasu opowiadać różne rzeczy o Ferrari, ale jest ktoś kto mówi za dużo i nie wykorzystał szansy by siedzieć cicho. W życiu trzeba mieć choć odrobinę klasy, więc na jego zarzuty nie będę odpowiadał - powiedział prezes Ferrari Luca di Montezemolo.
Komentarze szefa Renault zostały odnotowane i FIA rozważy jak na nie zareagować - poinformował rzecznik FIA. Na 19 września zwołano specjalne posiedzenie Rady FIA w związku z Grand Prix Turcji. Niewykluczone, że na tym spotkaniu poruszona zostanie również sprawa Briatore.
[interia.pl - link]
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Sport.pl - Informacje i aktualności sportowe. Relacje na żywo, wyniki, tabele, terminarze rozgrywek. Wiadomości sportowe z ostatniej chwili.
"Szef Renault wycofuje się z zarzutów o korupcję w Formule 1
Szef zespołu Renault Flavio Briatore, który w niedzielę mówił o korupcji w Formule 1 wyjaśnił w poniedziałek, że jego wypowiedź została wyrwana z kontekstu.
reklama
- Moje wypowiedzi zostały całkowicie wyjęte z kontekstu. Żartobliwe słowa zostały przyjęte jako coś, czym nie były. Mam pełne zaufanie do władz naszego sportu i czekam na walkę mojej drużyny o mistrzostwo świata Formuły 1 - wyjaśnił Briatore.
Briatore powiedział w wywiadzie dla telewizji RAI, że "przy stoliku" zagwarantowano tytuł mistrza świata Niemcowi Michaelowi Schumacherowi z Ferrari. Za te wypowiedzi grożą mu sankcje ze strony Światowej Federacji Samochodowej (FIA).
Na 19 września zwołano specjalne posiedzenie Rady FIA w związku z Grand Prix Turcji. Niewykluczone, że na tym spotkaniu poruszona zostanie również sprawa wypowiedzi szefa Renault."
Komentarz