Diesel droższy niż benzyna!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Ja neistety nie będę mógł Wam towarzyszyć jutro wieczorem, bo znów będę szalał karetą po Kraku i ratował babcie z zimową deprechą :twisted:
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Na co trzeciej stacji paliw w Polsce olej napędowy kosztuje już więcej niż 95-oktanowa benzyna bezołowiowa. W najbliższym czasie nie należy się raczej spodziewać zmiany sytuacji.

Diesel oferowany przez PKN Orlen i Lotos w sprzedaży hurtowej jest droższy nawet od 98-oktanowej benzyny bezołowiowej. Dla właścicieli aut z silnikami diesla oznacza to jedno – większe wydatki na paliwo.

- Z przeprowadzonych przez nas wczoraj badań wynika, że ok. 30 proc. wszystkich stacji oferuje olej napędowy drożej niż benzynę – mówi Paweł Poręba z PKN Orlen.

- Cena diesla rośnie w Polsce od kilkunastu tygodni. To efekt dużego popytu na ten rodzaj paliwa i wysokich notowań gotowego produktu na światowych rynkach. Na razie nie ma sygnałów dotyczących ewentualnego spadku cen. Można się go spodziewać mniej więcej w połowie listopada – stwierdza Paweł Poręba.

- Największym problemem jest obecnie podaż oleju, która jest za niska. Co więcej producenci paliw sprzedają diesla po niższych cenach firmom, które związane są z nimi stałymi kontraktami. Ci, którzy kontraktów takich nie mają, muszą płacić więcej, co odbijają sobie podnosząc ceny na stacjach – mówi Urszula Cieślak z firmy Reflex zajmującej się monitorowaniem rynku paliw.

- Sytuacja rzeczywiście może się unormować w połowie listopada. To właśnie wtedy produkcja oleju napędowego ma zacząć trafiać w całości na rynek sprzedaży bieżącej, a nie będzie służyć odnawianiu uszczuplonych zapasów, jak to się dzieje w tej chwili – stwierdza Urszula Cieślak.
    [motofakty.pl - link]
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• -Piotr-
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1018
      • Octavia III (5E3)
      • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Z racji posiadania w swojej octavce silnika benzynowego temat ten nie dotyczy mnie bezpośrednio, ale nie przypominam sobie aby podobna sytuacja w różnicy cenowej Pb <vs.<ON kiedykolwiek wystapiła u nas w kraju. Wydaje mi się, że nawet przy dłuższym utrzymaniu się takiej sytuacji na rynku nie wpłynie to ujemnie na zainteresowanie Polaków samochodami z silnikami na ON.
      O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
      KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
      O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez -Piotr-
        nie przypominam sobie aby podobna sytuacja w różnicy cenowej Pb <vs.<ON kiedykolwiek wystapiła u nas w kraju
        ja sobie przypominam -> w zeszlym roku
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• -Piotr-
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1018
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

To jest gorzej niż myślałem. W tamtym roku byłem jeszcze "zagazowany" , więc musiało mi to umknąć uwadze.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A ja dzis juz widzialem drozszy ON niz Pb, na jednej stacji o 1gr :twisted: ale w porownaniu z inna to juz byloby pewnie z 15gr
            Spritmonitor.de

Komentarz

• mariobros
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 551

Ja tankuję Verva ON... Już od dłuższego czasu to oznacza wyższą cenę, niż Pb. I co z tego
              Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
              Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• BioBogon
                Elegance
                • 2005
                • 921

Jakoś wszędzie pisza o tej cenie ON wyższej niż Pb, a ja wczoraj tankowałem na bp za 3,87, a benzyna była 4,02. Jeśli cena ma skoczyć to trzeba zapasik zrobić.
                Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• -Piotr-
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 1018
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez BioBogon
                  Jeśli cena ma skoczyć to trzeba zapasik zrobić.
                  Parę dni temu jechałem do pracy i widziałem traktor z beczką 200L na wozie przy stacji paliw . Coś się święci :!:

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez -Piotr-
                    Zamieszczone przez BioBogon
                    Jeśli cena ma skoczyć to trzeba zapasik zrobić.
                    Parę dni temu jechałem do pracy i widziałem traktor z beczką 200L na wozie przy stacji paliw . Coś się święci :!:
                    podobno (zwlaszcza na prowincjonalnych stacjach) w ogole brakuje ON :!:
                    wiec mozna spodziewac sie wysokich cen...
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• moonwalker37
                      Classic
                      • 2006
                      • 18

ON zawsze jest droższy zimą bo rośnie zapotrzebowanie a powstaje on na końcu procesu rafinacji ropy naftowej.
                      W trakcie tego procesu powstają gigantyczne ilość odpadów w postaci benzyny, mają nadmiar benzyny więc jej cena spada a cena ON rośnie.
                      -Piotr-, święci się święci bo kraje OPEC od 1 listopada zmniejszają produkcję o 1mln baryłek/dzień.
                      Moja żona jest na stażu z irańczykeim, u nich litr ON kosztuje 30 GROSZY i wszytskie samochody maja klimę :szeroki_usmiech
                      Octavia II Liftback Ambiente 1,9 TDI 77kW(jeszcze) i ta magiczna czerń

Komentarz

• Jabar1975
                        RS
                        • 2006
                        • 3331

Gdyby realna cena produkcji przekladala by sie na cene na stacjach to stosunek bylby taki jak w GB gdzie od wielu lat ON jest o 5-10% drozszy od benzyny. Wzgledy kulturowo polityczne utrzymuja ceny na takim poziomie.
                        nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Dokladnie to co Jabar pisze. Czy polski robotnik za godzine pracy na tasmie kupi na stacji 5l benzyny Pb95?? Nie wydaje mi sie, a w UK bez problemu, dlatego tam nikt nie musi szukac oszczednosci w ON.
                          Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...