z naszym logiem 30 zł ???
Koniec TDI w Volkswagenie
Zwiń
X
-
Koniec TDI w Volkswagenie
Już od 2007 roku VW zastosuje w swoich nowych modelach silniki diesla typu common rail. Na początku pojawią się jednostki 3- i 4-cylindrowe. Tym samym producent, który od 1990 roku wierny był pompowtryskiwaczom odchodzi od dotychczasowej technologii.
Główną przyczyna rezygnacji z dalszego wykorzystywania pompowtryskiwaczy jest trudność w połączeniu tej metody zasilania z filtrami cząstek stałych, które są konieczne ze względu na nowe przepisy Unii Europejskiej dotyczące emisji spalin.
Pierwsze TDI pojawiło się w koncernie 16 lat temu w modelu Audi 100. Wtedy była to rewolucja. Zmiana oblicza silnika wysokoprężnego była dla VW powodem do dumy. VW pokazał, że diesel może być szybki, elastyczny, cichy i oszczędny. W TDI paliwo dostarczane jest pod dużym ciśnieniem do każdego cylindra osobno za pomocą wtryskiwaczy. Nic jednak nie trwa wiecznie. Mimo ciągłego udoskonalania TDI, silniki te straciły swoją świeżość wobec zupełnie nowej technologii zwanej common rail. Tu za zasilanie jednostki odpowiada jedna pompa. Paliwo podawane jest za pośrednictwem wspólnej szyny.
Mimo, że nadal pompowtryskiwacze zapewniają bardzo dobre osiągi, jednak nowe rozwiązanie charakteryzuje się wyższą kulturą pracy. Dodatkowo ostatnie „common raile” są tańsze w produkcji i lepiej współpracują z filtrami cząstek stałych. Nowe filtry wymagają wielofazowego wtrysku paliwa, pompowtryskiwacze nie są w stanie tego zapewnić.
Te fakty zadecydowały o rewolucyjnej decyzji szefostwa Volkswagena. Producent już przyznał, że wspólna fabryka z Siemens VDO, która obecnie produkuje wtryskiwacze, mogłaby w przyszłości wytwarzać elementy systemu common rail.
Link do artykułu: http://moto.onet.pl/1297314,2244,artykul.htmlO2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
-
-
No bo to jest wlasnie tak jak mam w podpisie. Ci panowie mowia i pisza z glowy czyli z niczego. Gdyby poswiecili chociaz 10 minut na rzetelne przygotowanie sie do artykulu, to wiedzieliby, ze pompowtryskiwacze w TDI sa zaledwie od kilku lat.
Chociaz przydaloby sie, zeby dziennikarze motoryzacyjni nie musieli nawet sprawdzac wiadomosci o jednej z najpopularniejszych technologii zasilania silnikow wysokopreznych w paliwo, ale nie ma juz co wymagac od nich za duzo.
Kompromitujace jest to, ze koles puszcza cos publicznie, biorac za to pieniadze i nie przygotowuje sie do tego. Straszna zenada.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez IronDal mnie to CR to za ciche jak na dieselka....
Vag według mnie wydał na siebie wyrok , i już widzę spadki sprzedaży odnotowane po prowadzeniu CR w Vagu. Pytałem się mechanika , ile przejedzie taki TDI ?On mówi : Jak nie kacony to 500.000km minimum . TDI ma wyrobioną markę , VW będzie dalej sprzedawać samochody z napisem TDI ale w środku CR , tak jest chyba w nowym Crafterze :|Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ZiomalVag według mnie wydał na siebie wyrok , i już widzę spadki sprzedaży odnotowane po prowadzeniu CR w Vagu.nasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
Kaszana
Przecież od jakiegoś już czasu VAG z powodzeniem stosuje CR w swoich silnikach
( 2,7 i 3,0 TDI ). Miałem okazję pojeździć autem z silnikiem 3,0 i jednak dżwięk jest dużo
przyjemniejszy niż np. 2,0 TDI.
Poza tym diesle oparte na CR niektórych producentów są po prostu rewelacyjne np.
nowy 3-litrowiec BMW ma coś koło 286 KM i 560 nM.
Komentarz
Komentarz