Z cyklu jeździłem - Abarth

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mokart
    Drive
    • 2005
    • 40

mathew, wejda, wejda
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Zrobiłem dłuższe jazdy próbne Abarthami - Punto i 500.
    Punto ma 165km i jeździ fajnie. Osiągi są na przyzwoitym poziomie ale zawieszenie jak dla mnie jest jakieś nie dopracowane, trzęsie gdy nie potrzeba, amortyzuje nie harmonijnie, ogólnie wg. mnie do poprawki. Ogólnie to sympatyczne autko ale raczej za mało sportowe jak na nalepki "Abarth", ot taki usportowiony wozik.

Natomiast Abarth 500 - uuuu Panowie (i Panie ) to zupeełnie inna bajka :!: Autko o mocy 135km (są też wersje SS z mocą 160km). Myślałem że będzie to taka podpicowana i podsterydowana Panda.... A to jest po prostu SUPER autko :!: Nie wiem jak oni to zrobili ale prowadzi się lepiej i pewniej niż Punto (które jest przecież większe i cięższe) i niz wiekszosc nieduzych aut! Ma super pewne zawieszenie, nie czuć zbytnio wpływu napędu na kierownicę - Rewelacja ! Sadzilem ze ponad 60 tys za takie autko to lekka przesada, ale biorac pod uwage stosunek ceny do radosci z jazdy to praktycznie Okazja Serio. Dawno nie prowadzilem auta majac ciagle banana na twarzy :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Sebastian_M26
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1823
      • Superb II (3T4)

Proponuję "przejażdzkę" Corsą Nurburgring Edition.
      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Morgoth
        L&K
        • 2010
        • 1116

Zamieszczone przez Sebastian_M26
        Po co, przecież i tak nikt rozsądny Opla sobie, po dobroci, nie kupi.
        Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
        G.B.Show

Komentarz

• perfex
          L&K
          • 2005
          • 1117

Zamieszczone przez Sebastian_M26
          Jeździłem "zwykłą" Corsą OPC 192km - nie powala. A na pewno nie daje połowy takiej frajdy jak Abarth
          Pozdrawiam
          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Zamieszczone przez Morgoth
            dlaczego ?

Zamieszczone przez perfex
            Jeździłem "zwykłą" Corsą OPC 192km - nie powala. A na pewno nie daje połowy takiej frajdy jak Abarth
            no chyba jednak sporo dynamiczniejsza jest corsa . podejrzewam że ta frajda bierze si e z tego ze 500 jest b. mały i sa zupełnie inne odczucia z jazdy.
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Morgoth
              L&K
              • 2010
              • 1116

Zamieszczone przez leszekmw
              Morgoth napisał/a:

dlaczego ?
              Ople są niedopracowane pod każdym względem - po pierwsze są drogie (względem konkurencji), po drugie ciężkie (co przekłada się na słabe osiągi), po trzecie nie mają niczego lepszego od konkurencji (silniki, skrzynie, zawieszenia, materiały, gwarancja, serwis), no może poza ogromnymi zniżkami dla firm :diabelski_usmiech

Miałem raz Opla i wiem, że nigdy więcej nie wrócę do ich salonu po samochód. Chyba że kupią lepsza markę, ale na to się nie zapowiada, bo mają ogromne kłopoty w Europie

Co z tych wszystkich OPC i Nurburgring Editions, gdy mają niedopracowaną resztę. Kolega miał Vectrę OPC, owszem po prostej szła jak burza, ale na zakręcie podsterowność wyciągała ją prosto w krzaki.
              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
              G.B.Show

Komentarz

• Skfarek
                RS
                • 2010
                • 4795
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Morgoth
                po trzecie nie mają niczego lepszego od konkurencji (silniki, skrzynie
                tu się z tobą zgodzę, nie spotkałem opla który nie miał by gumowatej w czuciu skrzyni biegów dającej 100% pewności trafienia w bieg, porównanie mam bo jeździłem kilkoma oplami. W polo z 1994 roku z przelotem ok 135 tys. km (najprawdopodobniej autentyczny bo przez ostatnie kilka ładnych lat parę tysięcy może łącznie nim zrobiłem a szwagier wcześniej też miał go jako 2 auto) skrzynia i drążek chodzą precyzyjniej i pewniej niż w Corsie C z 2005 roku z przelotem ok 50 tys. (mój starszy nią podróżuje a właściwie to przestawia pod domem :diabelski_usmiech ) .

Corsą D też jeździłem tak jak i Astrą H i wcale nie było lepiej, ta sama gumowatość.
                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• adi747
                  L&K
                  • 2008
                  • 1138

a co powiecie na twingo sport 136ps?? clio sport 197ps/201ps z takich mniejszych ?? jezdził ktoś?? ewentualnie megane rs 250km ?? rs cup 265km??
                  http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                  była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                  2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                  JEST
                  megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                  octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                  octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• Morgoth
                    L&K
                    • 2010
                    • 1116

To chyba nie te forum
                    Widziałem kiedyś na zlocie takie Clio pod 200 KM. Cóż, silnik przebóg zacny, ale reszta ... słabo, jak to w Renaulcie. Wiem coś o tym, swego czasu żona miała Clio i musiałem się nim czasem przejechać, jeździłem też Renaltem Megane Coupe kuzyna - taniocha, drążek biegów trzęsie się jak pijany w rytm obrotów silnika, takie tam :diabelski_usmiech
                    Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

Morgoth, to co piszesz to jedno , a 6,5s/100, mechaniczna szpera, zawieszenie bilstein, hamulce brembo i najlepszy czas przejazdu toru Corsy z hachback-ów, to drugie
                      Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Morgoth
                        L&K
                        • 2010
                        • 1116

OK, a ile to kosztuje i który serwis w PL potrafi to serwisować/naprawiać?
                        Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

adi747, meganka ponoć bardzo fajny samochód, daje dużą frajdę z jazdy, nie wiem jak z jakoscią materiałów wewnątrz ale ogólny design mi odpowiada
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Yarek
                            Elegance
                            • 2005
                            • 992

Ogólnie to sympatyczne autko ale raczej za mało sportowe jak na nalepki "Abarth", ot taki usportowiony wozik.
                            zgadzam się, imho Punto nie zasłużyło na znaczek "Abarth"...szczególnie na tle A500

Serio. Dawno nie prowadzilem auta majac ciagle banana na twarzy
                            moim skromnym zdaniem, Abarth 500 to na rynku najlepszy wybór, jeśli chodzi o ilość frajdy z jazdy vs. cena. :diabelski_usmiech
                            . pzdr Jarek
                            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• adi747
                              L&K
                              • 2008
                              • 1138

piramida design tej nowej tez mi odpowiada ;DDD ale nie miałem okazji jechać :diabelski_usmiech wyprzedziła mnie jak przeciąg i tyle ja widziałem
                              Morgoth mam taką meganke jak piszesz i drążek trząsł sie dopłóki nie wymieniłem poduszki pod silnikiem a frajda z jazdy jest w sam raz na kjs'y
                              JEST
                              octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• gadula007
                                L&K
                                • 2009
                                • 1085
                                • Octavia III combi (5E5)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Omawiane tu samochody oglądałem dziś na TOP GEAR. Była 500, DS3 i Clio.
                                Dwa pierwsze mniejsze silniki z turbo, zaś CLIO 2.0 wolnossący. No i CLIO wypadło najgorzej - jeżeli ktoś wierzy w przekoloryzowane testy Anglików.
                                W jakimś innym odcinku pokazywali właśnie wypasioną CORSĘ. Nie wiem czy była to OPC czy Nurburgring Editions.
                                Według nich wypadła bardzo słabo w warunkach drogowych: strasznie twarda (okrutnie trzęsło) oraz bardzo duża podsterowność (samochód nie skręcał) i coś tam jeszcze.
                                Więcej nie pamiętam bo oglądałem sobie na "lajcie" bez analizowania danych.
                                TO tyle co zasłyszałem w TV.

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

gadula007, w 2013 wchodzi clio 1.6 turbo 200PS

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• adi747
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1138

silniki renówki w technologi tce miażdzą system nie bez powodu siedzą w nissanie i dci też kłopoty z elektroniką powoli zarzegnane :diabelski_usmiech nawet czytałem gdzieś ze mercedes bierze sie za współprace z renault
                                    JEST
                                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

adi747, czyli wychodzi na to że francuskie i włoskie diesle są bardzo dobre a te z grupy vag już nie, więc co my tutaj robimy :P

Można przyjąć że powyższe diesle pomijając grupę vag nie mają problemów z układem wtryskowym, układem smarowania jednostki, głowicami, panewkami, wałkami itp :?: :szeroki_usmiech

Komentarz

• adi747
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1138

Nie wiem co wy tutaj robicie ja mam benzyniaka :lol:
                                        nigdzie nie napisałem że vagowskie diesle nie są dobre :diabelski_usmiech tylko że renówka poprawiła silniki
                                        JEST
                                        octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

Zamieszczone przez piramida
                                          Można przyjąć że powyższe diesle pomijając grupę vag nie mają problemów z układem wtryskowym, układem smarowania jednostki, głowicami, panewkami, wałkami itp
                                          mówimy o 2.0 od 2005 do końca 2007 roku potem było tylko lepiej.
                                          Ale i tak wole Vag jak widzę w pracy multijety w doblo i ich problemy dla mnie jest nie pojęte aby auto bez awarii nie przejechało min. 120 tyś.
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...