Nowa marka Volkswagena konkurentem dla modeli Dacia?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUKI
    RS
    • 2005
    • 5776

Zamieszczone przez piramida
    Piszcie co chcecie ale jak dla mnie wydech atrapa w nowej O3 to wieś tuning i świadomość tego że mam pseudo wydech w nowym "sportowy" aucie było by dla mnie nie do przyjęcia dlatego pierwsze co bym zrobił po zakupie auta to wybrałbym się do MG po nowy wydech :szeroki_usmiech
    Tacy co sobie dorabiali atrapy wydechów to lądowali na "poboczem.pl", a tu to już na pewno. :lol:
    kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Jedną z ciekawszych informacji w branży motoryzacyjnej ostatnich dni są doniesienia o planach Grupy Volkswagen, która rozważa wprowadzenie na rynek nowej marki samochodów z segmentu low-cost.

Według doniesień różnych mediów, byłaby to oferta szykowana przede wszystkim z myślą o rynkach z tzw. grupy BRIC (Brazylia, Rosja, Indie oraz Chiny), jednak po uwagę brana jest też możliwość ewentualnego rozpoczęcia sprzedaży w Europie, gdzie jednym z głównym konkurentów byłaby rumuńska Dacia, przeżywająca dynamiczny rozwój pod skrzydłami Grupy Renault.

Na razie mówi się wstępnie o planach przygotowania trzech modeli w ramach nowej gamy (sedan, kombi oraz van lub SUV wzorowany dla Dacii Duster), z wykorzystaniem sprawdzonych, ale nieco starszych już konstrukcji podwozia (platforma PQ25 lub PQ35) oraz jednostek napędowych.

Dobrze poinformowane źródła podkreślają jednak, że Volkswagen nie podjął dotychczas ostatecznej decyzji co realizacji nowego projektu nisko-budżetowego, nie wiadomo też jeszcze, jak mogłaby nazywać się nowa marka.
    Jedną z ciekawszych informacji w branży motoryzacyjnej ostatnich dni są doniesienia o planach Grupy Volkswagen, która rozważa wprowadzenie na rynek nowej marki samochodów z segmentu low-cost.
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• piociel
      Rider
      • 2010
      • 526
      • Volkswagen

Zaraz, zaraz...Skoda jest przecież taką marką
      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
      Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Boobass
        Rider
        • 2011
        • 440

Skoda już jest wyżej

Komentarz

• neoXs
          Rider
          • 2010
          • 555

Zamieszczone przez piociel
          Kiedyś była, tzn. cenowo jest teraz znacznie wyżej, chociaż wykończenie niekoniecznie to potwierdza...

W sumie nie ma co się dziwić, Skoda z opinii auta budżetowego dorobiła się marki tańszego VW i koncern chce to wykorzystać na maksa. Jak dla mnie trochę głupio robią bo teraz Skoda ostro przyhamuje. A wg mnie lepiej mieć 3 marki (VW, Skoda, Seat) i dobrze nimi gospodarzyć, niż rozdrabniać się na jeszcze inną, która ma być budżetówką, a pewnie będzie tylko mydleniem oczu.

No nic, niech kombinują, konkurencja ciągle rośnie zatem przynajmniej będzie większy wybór. Tylko Szkoda Skody

Komentarz

• phoneman
            RS
            • 2008
            • 3374
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Maja przecież marki z grupy AutoUnion np. DKW
            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• r2r
              RS
              • 2008
              • 4720
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Po co tworzyć nową markę jak pod szyldem tych istniejących można wypuścić modele które np. nie są dostępne na niektórych rynkach.
              W Polsce przykładem niech będzie VW Santana, będący w sprzedaży w Chinach. Wiem...brzydkie to to, ale jak mniemam, tanie w utrzymaniu no i stanowi jakąś alternatywę, dla tych którzy nawet nie śnią o Passatach, Jettach, ale chcieli by mieć tani niezawodny wóz.
              Nawet jeśli istnieje grupa która chcę miec małego VW, ale nie chce przepłacać na za Polo albo tym bardziej za Golfa, to idealnym strzałem dla niej byłby VW Gol produkowany na Brazylię. Auto wygląda biednie, ale jakby było do wyrwania za ~22tyś.zł to Ci którzy kupują nowe Pandy i tym podobne auta, mieliby dodatkowy wybór.

Jest od cholery różnych aut, które nie wiem dlaczego trafiają na jedne rynki, a na drugie już nie. Nasz rynek jest dosyć ubogi i jak statystyki pokazują - nadal ubożeje. Siada liczba sprzedawanych aut w salonach, bo ludzi zwyczajnie nie stać. Trzeba umieć wyjść naprzeciw tym którzy mają mało, ale też chcieli by mieć "nowe" i wcale nie trzeba do tego moim zdaniem nowej marki, a jedynie lekkiego przegrupowania w dostępności poszczególnych modeli na konkretne rynki.
              Artur

Komentarz

• t271828
                Elegance
                • 2008
                • 928

Zamieszczone przez piociel
                Porownanie cen Dustera i Yeti oraz Logana i Rapida pokazuje, ze nie jest

[ Dodano: Sob 20 Paź, 12 11:17 ]
                Zamieszczone przez r2r
                Po co tworzyć nową markę jak pod szyldem tych istniejących można wypuścić modele które np. nie są dostępne na niektórych rynkach.
                Po to, zeby tym co kupili drozsze modele istniejacej marki nie zrobilo sie przykro, ze (ubozszy) sasiad ma samochod tej samej marki

[ Dodano: Sob 20 Paź, 12 11:30 ]
                Zamieszczone przez neoXs
                No nic, niech kombinują, konkurencja ciągle rośnie zatem przynajmniej będzie większy wybór. Tylko Szkoda Skody
                Tak, dla Skody moze byc juz wtedy za ciasno, zawsze latwiej jest poswiecic marke, ktora fabryki ma poza macierzystym krajem koncernu. Zreszta dobrze to widac na przykladzie Seata czy chocby tyskiej fabryki Fiata.

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez r2r
                  W Polsce przykładem niech będzie VW Santana, będący w sprzedaży w Chinach. Wiem...brzydkie to to, ale jak mniemam, tanie w utrzymaniu no i stanowi jakąś alternatywę, dla tych którzy nawet nie śnią o Passatach, Jettach, ale chcieli by mieć tani niezawodny wóz.
                  U nas takie coś się nie przyjmie. Kazdy będzie chicał mieć pełnoprawnego Passata, a nie jego tańszą podróbę. Tak to już w Polsce jest że ludzie wolą 4 letniego Passata niż nowe auto które wg. nich ma niższy prestiż np. Fiata Bravo.

Zamieszczone przez r2r
                  Jest od cholery różnych aut, które nie wiem dlaczego trafiają na jedne rynki, a na drugie już nie.
                  Dlatego, że kazdy renek ma swoja specyfikę. W Chinach np. pójdzie wszystko co jest długie i jest sedanem - tam takie auta uważane są za bardzo prestiżowe. Dlatego tą tam oferowane np. C4 sedan którego brak w europejskiej ofercie Citroena.
                  W Polsce auta marek mało prestożowych, pomimo niskiej ceny nie mają racji bytu. Polak lubi jeździc bemką, lub audikiem, albo mesiem, choćby te auta miały 10-12 lat to i tak są postrzegane w naszym karaju jako baaaardzo prestiżowe. Własnie dlatego na naszym runku nie oferuje się cześci modeli i marek których oferowanie w Polsce nie miałoby większego sensu.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• marbab
                    RS
                    • 2009
                    • 4713
                    • Fiat
                    • BMM 2.0 TDI 140 KM

niech VAG przejmie zgliszcza FSO i zrobi nowego Poldka dla Chinczykow tak jak mial to zrobic kiedys
                    Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                    Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• neoXs
                      Rider
                      • 2010
                      • 555

Zamieszczone przez Big
                      Tak to już w Polsce jest że ludzie wolą 4 letniego Passata niż nowe auto które wg. nich ma niższy prestiż np. Fiata Bravo.
                      Ej tylko 4letnie auto to jest b. świeża bryka (no chyba, że ktoś nabije nim 300tys km w tym czasie ), a jeszcze tej marki to tanie na pewno nie będzie.

U nas średnia wieku auta to około 14-15 lat, tak podawali jakiś czas temu w wiadomościach, zatem jeżeli ktoś kupuje BMW to często 20letnie za 8-10 tys., takich u mnie jest pełno w okolicy.

U nas ludzie są nieco dziwni, bo Niemiec, Francuz, czy Anglik kupuje Dacię i cieszy się z nowego, taniego samochodu, a u nas przy takich zarobkach często mamy dupę wyżej niż sramy, albo jak to mój znajomy powiedział "Polak znajdzie u sąsiada minimalną drzazgę wszędzie, ale belki we własnym tyłku to już nie czuje".

Skoda jako tania marka odchodzi już do lamusa, niestety. W najnowszym nr magazynu motor redaktorzy stwierdzili, że Logan 2 jest ładniejszy od Rapida (tzn. ogólnie im się wizualnie najbardziej podobał wśród "tanich" sedanów).

To forum śmieje się z Dacii, a forum Dacii śmieje się z OCP. Szkoda, że w Polsce dalej auto jest wyznacznikiem wirtualnego pytonga kierowcy -_-' Stąd dalej po sieci krążą mądre teksty typu "20letnie BMW jest sporo lepsze niż nowa Skoda".

Zresztą w temacie o Rapidzie dało się także wyczuć z niektórych postów, że ten kto posiada Toura I czy II jest nieco gorszy od posiadacza OII FL.

Komentarz

• r2r
                        RS
                        • 2008
                        • 4720
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez neoXs
                        Zamieszczone przez Big
                        Tak to już w Polsce jest że ludzie wolą 4 letniego Passata niż nowe auto które wg. nich ma niższy prestiż np. Fiata Bravo.
                        Ej tylko 4letnie auto to jest b. świeża bryka (no chyba, że ktoś nabije nim 300tys km w tym czasie ), a jeszcze tej marki to tanie na pewno nie będzie.

U nas średnia wieku auta to około 14-15 lat, tak podawali jakiś czas temu w wiadomościach, zatem jeżeli ktoś kupuje BMW to często 20letnie za 8-10 tys., takich u mnie jest pełno w okolicy.

U nas ludzie są nieco dziwni, bo Niemiec, Francuz, czy Anglik kupuje Dacię i cieszy się z nowego, taniego samochodu, a u nas przy takich zarobkach często mamy dupę wyżej niż sramy, albo jak to mój znajomy powiedział "Polak znajdzie u sąsiada minimalną drzazgę wszędzie, ale belki we własnym tyłku to już nie czuje".
                        Ależ proszę bardzo. Niech sobie polaczek dalej robi napierdalające zawieszenie wielowachaczowe w swoim sztruclu Passacie 1.9 TDI z przebiegiem 170tyś.km. które jest już (za sprawą PRAWDZIWEGO PRZEBIEGU) tak wypaczone że nijak się go nie doprowadzi do stanu bezwadliwego - i niech się dalej ten sam polaczek śmieje z sąsiada co ma mniejsze, tańsze, ale za to takie auto że się siada, leje i jedzie mając w dupie jakieś wizyty w Inter-cars i żebry o zniżkę i zawracanie dupy znajomemu mechanikowi "Na kiedy zrobisz?" "Nie będzie teraz stukać?". Zasadnicze pytanie: Kto jest na koniec wygrany???

Zamieszczone przez Big
                        Zamieszczone przez r2r
                        U nas takie coś się nie przyjmie. Kazdy będzie chicał mieć pełnoprawnego Passata, a nie jego tańszą podróbę. Tak to już w Polsce jest że ludzie wolą 4 letniego Passata niż nowe auto które wg. nich ma niższy prestiż np. Fiata Bravo.
                        Racja stary, Wyprowadziłeś mnie na prostą z błędu
                        Wsiór i tak nic nie skuma i kupi 4-latka Passata, dając nawet pod zastaw 2 krowy i kawałek ziemii, byleby mieć. A to że jak się coś sknoci i będzie kosztować tysiące - oraz że bez naprawy tego czegoś, auto NIE BĘDZIE funkcjonować. Co tam...
                        Artur

Komentarz

• Flame
                          Elegance
                          • 2010
                          • 898

Ja uważam, że takie podchodzenie do sprawy jak niektórzy piszą jest nie fair, przecież żyjemy w wolnym kraju i każdy mając określoną kwotę pieniędzy decyduje czy chce nowy jakiś mniej prestiżowy samochód, czy 4-letniego Passata.

A już totalnie mnie rozbraja teoria, że Niemiec, Francuz woli Dacię, tam jest jak u nas część ludzi wybiera Dacię, a część Passata na rynku wtórnym. Opinia o Dacii jest powielana tylko z uwagi na to, że w tych krajach grupa ludzi mogąca sobie pozwolić na auta w takich kosztach jest zdecydowanie większa, niż u nas.

Sam osobiście jestem zwolennikiem nowych samochodów choćby gorszych w wyposażeniu i mocy, niż używek, ale w życiu by mi do głowy nie przyszło oceniać ludzi przez pryzmat nowego albo używanego auta.
                          ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• r2r
                            RS
                            • 2008
                            • 4720
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Flame
                            Ja uważam, że takie podchodzenie do sprawy jak niektórzy piszą jest nie fair, przecież żyjemy w wolnym kraju i każdy mając określoną kwotę pieniędzy decyduje czy chce nowy jakiś mniej prestiżowy samochód, czy 4-letniego Passata.
                            ...i zasadniczo wszystko się zgadza, ale sedno tkwi gdzie indziej, bo jakoś tak się utarło, że ten który ma określoną kwotę, decyduje się na 4-letniego passata, ale po przemyśleniu weźmie kredyt, dopożyczy u znajomych i łyknie 7-letnie BMW po lekkiej kolizji, wremontuje to spartańsko za grosze w szopie i będzie się woził jak szpaner, nie mając nigdy tak naprawdę dobrego auta ale mając długi i jakies dziwne przeświadczenie że jest zajebisty i ubił dobry deal.
                            Artur

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Flame
                              Sam osobiście jestem zwolennikiem nowych samochodów choćby gorszych w wyposażeniu i mocy, niż używek, ale w życiu by mi do głowy nie przyszło oceniać ludzi przez pryzmat nowego albo używanego auta.
                              Zgadzam sie w 108% :-))))

ps. a co do Dacii we Francji - primo dla nich to samochod francuski - a wiec wspanialy, i secundo - Francuzi dziadzieja coraz bardziej i dlatego zaczynaja liczyc kase...
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Flame
                                Elegance
                                • 2010
                                • 898

r2r, ale przecież to chyba Ciebie w oczy kole że ktoś jeździ takim autem, bo mi w życiu nie przyszło do głowy analizować czy ktoś wyremontował bite BMW w szopie, a nawet jeśli to jak go to cieszy to najważniejsze, tak jak innego cieszy nówka Skody z salonu.
                                ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• r2r
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 4720
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Flame, albo źle przedstawiłem sprawę, albo nie rozumiesz.
                                  Znam z autopsji przypadek, gdzie gość kupił (nota-bene) BMW na które wyłożył wszystko co miał, a że nie miał za dużo to takie też było BMW. Właściciel który mu to sprzedawał, uprzedzał że w aucie kilka rzeczy nie gra i wymaga nakładu finansowego - NIE MAŁEGO!
                                  Kupiec z uśmiechniętą miną nabył auto i od początku zaczął z nim walczyć. Większość awarii, które się pojawiały, były dla niego czarną dziurą - począwszy od zapalającego się CHECK (co gośc sobie potrafił wytłumaczyć że "komputer wyświetla komunikat że sprawdza rutynowo podzespoły silnika i inforumuje o tym na desce rozdzielczej - że niby taka cwana bestia to auto), poprzez te zielone ikonki które w BMW gasną jedna po drugiej między wymianami oleju (facet przy kupnie miał jedną zieloną i nie wiedział absolutnie do czego to służy), poprzez wypadające wtryski i inne bardziej zjawiskowe awarie.

Kolega trwał jednak nie wzruszony na stanowisku, że ma zajebiste auto, a nie jakąs hujową Skodę. Auto wyglądało tragicznie. Było malowane na kilku elementach i jak było widać, nie u fachowca. Na kilka podpowiedzi żeby pojechał na komputer, strasznie się wkurzył i kilka naszych rozmów skończyło się jego wielka obrazą, a także sympatycznym "spierdalaj" zamiast "do zobaczenia", choć wiem pokątnie od innych znajomych że wkładał dosyć duże kwoty które go centralnie wyczyszczały z $, w parę remontów, które nie trwały godzinę czy dwie tylko dłużej. Nasze stosunki w międzyczasie nieco się ochłodziły. Wiem że auto sprzedał, twierdzi że nie mniejsze pieniądze niż nabył - choć używał 2 lata - ale wciąż utrzymuje że to było zajebiste BMW i jak jeszcze kiedyś będzie miała kasę to sobie kupi następne. Chodzi i rozpowiada takie kocopoły do ludzi, stąd to wiem.

Flame, jeśli pytasz czy coś kole w oczy, to odpowiadam: TAK, KOLE MNIE W OCZY GŁUPOTA TAKICH CYMBAŁÓW, a wiem że takich jak on jest jeszcze więcej. Zbesztają Cię z góry do dołu jak w piaskownicy, a sami mają centralne gówno. Nie da się ich przekonać w dyskusji to jakichś sensownych ruchów, NIE bo masz "spierdalać" ze swoim hujowym plastikowym samochodem. Od tej przygody ostrożnie dobieram dyskutantów do motoryzacyjnych spraw, unikam rozmów o wyższości silnika nad innym silnikiem, wszelkich sporów i nieporozumień, bo z tym jest trochę jak z polityką i wyznawaniem wiary w poszczególne ugrupowania polityczne :roll:
                                  Artur

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Nie wiem czy kazdy tani samochod musi byc paskudny...

Volkswagen se chystá uvést na trh novou značku velmi levných aut. Se spuštěním prodejů se počítá v roce 2015.

ale ten wyglada paskudnie... a przeciez sam projekt wygladu auta ladnego i brzydkiego kosztuje tyle samo... ale widac ze tani musi byc brzydki, zeby ten drogi kusil...
                                    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• neoXs
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 555

Cennik UK nowego Sandero: http://www.dacia.co.uk/vehicles/sand...hure041012.pdf

Logan 2 ma mieć podobne ceny, albo nawet identyczne.

Komentarz

• tomekjmopl
                                        L&K
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1187
                                        • Opel
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

neoXs, nawet nie wiedziałem, że daćki są obecne na wyspach

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez marlej108
                                          Nie wiem czy kazdy tani samochod musi byc paskudny...

Volkswagen se chystá uvést na trh novou značku velmi levných aut. Se spuštěním prodejů se počítá v roce 2015.

ale ten wyglada paskudnie... a przeciez sam projekt wygladu auta ladnego i brzydkiego kosztuje tyle samo... ale widac ze tani musi byc brzydki, zeby ten drogi kusil...
                                          no to chyba oczywiste, jakby każdy tani był pod każdym względem taki sam jak drogi, to chyba mijałoby się z celem, no nie?
                                          więc tanie są pod każdym względem trochę "gorsze" co wcale nie umniejsza ich funkcjonalności, nie każdy brandzluje się nad swoją skodą jak my
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• neoXs
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 555

Każda potwora znajdzie swojego adoratora :P Grunt aby auto dobrze jeździło i mało się psuło, wygląd to już kwestia gustu, no i pieniędzy

Komentarz

Pracuję...