Zamieszczone przez Enriquez
Pierwsze wrażenia - Citroen c-Elysee
Zwiń
X
-
Ostatnio jak nie burza w temacie O3, to ciągłe dissy na Rapida, zatem z innej beczki.
Dziś widziałem pierwszy raz w ruchu miejskim C-Elysee. Samochód z zewnątrz prezentuje się niewyszukanie. Ma bardzo ładny tyłek, nieco gorszy przód, natomiast z boku prezentuje się nieco dziwnie. Pokaźny tył i bardzo króciutki, tyci przód. Przedni błotnik jest nieproporcjonalnie mniejszy do reszty bryły, ale to tylko moje zdanie.
Liczyłem że pierwszego "na mieście" ujrzę Rapida, ale rzeczywiście coś tam chyba sprzedaż nie może ruszyć, natomiast Cytryna i Pug, reklamują dosyć agresywnie swoje francuzy, ostatnio gdzie nie spojrzę tam C-Elysee i 301.Artur
Komentarz
-
-
Każdy ma odmienne zdanie i jak mogę się z Tobą zgodzić co do prezentacji tych aut z boku, to dla mnie przody tych aut są fajne a tył jaki taki doklejony, jakby wziął hatchbacka i wyciągnął tył. Tak samo światła z tyłu są jakieś nijakie. Jak nie patrze na tył tych autek to jest OK :-).
Ty nie widujesz Rapida a ja jak do tej pory nie widziałem C-Elysee i 301 na drogach.
Może w Twoim rejonie mniej się ich sprzedało bo u nas w łódzkim już kilkanaście widziałem w normalnym ruchu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzesktył jaki taki doklejony, jakby wziął hatchbacka i wyciągnął tył. Tak samo światła z tyłu są jakieś nijakie.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Być może spojrzałem z innej perspektywy i dla mnie to przód jest trochę ucięty, jakby mniejszy od reszty, a inni wychodzą z założenia że to przód jest ok, natomiast tyłek jest za duży. Różne spojrzenia, różne opinie, ale za to poprawne polityczne wypowiedzi. Nie ma przynajmniej dyskusji na poziomie, "kur.a, ale to brzydkie, chyba tylko chory by kupił"Artur
Komentarz
-
-
No to jak ktoś chce mieć jako tako jeżdżące spore nowe auto z LPG, to może sobie kupić Peugeota 301 1.6i. Cena w salonie od ~51kzł, realnie pewnie ~47kzł.
Zawsze to sprawniejsze na drodze niż Rapid 75KM zasilany gazem...
Ja tam nie wiem, ale taki Peugeot w kolorze brązowym wygląda dla mnie bardzo OK.
Komentarz
-
-
r2r, ja rok temu miałem jazdę próbną tym autem (najwyższa wersja z silnikiem 1.6i). Co prawda było to raptem kilka kilometrów, ale ja nie czułem się w tym wnętrzu źle - dla mnie było całkiem OK. Silnik też fajnie napędzał ten samochód (ale próba odbywała się w mieście, więc nie wiem jak na trasie), wewnątrz było dość cicho. Wiem (co potwierdza to forum), że dla wielu problemem może być brak zagłówków na tylnej kanapie - ale dla mnie nie jest to czynnikiem dyskwalifikującym - ale pewnie dlatego, że na razie wożę swoje dziewczyny w fotelikach. No i druga, gorsza sprawa: brak kurtyn powietrznych - nawet w opcji.
Ja zupełnie obiektywnie mogę stwierdzić, że nie uważam tego bliźniaka ze znaczkiem Peugeota za auto gorsze, niż jego klasowy rywal (tzn. Rapid) - właściwie 2/3 razy w tygodniu jeżdżę Rapidem Ambition i nie wydaje się ten samochód lepszy od 301. W każdym razie design deski dla mnie ładniejszy jest w 301. Co do materiałów nie wypowiadam się.
PS: jak byłem w grudniu w salonie Peugeota (ul. Radzymińska, Warszawa), to pomimo mojego 15-20 minutowego obmacywania moja obecność przy aucie została przez sprzedawców niezauważona - czyżby Peugeot miał tak wielu klientów, że nie musi zabiegać o nowych?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TippoJa myslalem o top wersji dla zony, tej z hdi, mozesz powiedziec ile kwotowo utargowales wtedy??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11Zamieszczone przez TippoJa myslalem o top wersji dla zony, tej z hdi, mozesz powiedziec ile kwotowo utargowales wtedy??Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
A jak jest z benzyną 1.6 :?:
Co to za silnik i czy był już gdzieś montowany :?:
Wiem, że da się z tym ożenić LPG, zatem chyba jest to typowy wolnossak. Pytanie jak awaryjny, bo ostatnio przeczytałem w Auto-Moto o jakimś rodzaju silnika montowanym w Peugeocie, który po 100tyś. zaczynał tak wydziwiać, że potrafił doprowadzić do samozapłonu i spalić całe auto :shock:
Wypytuję, bo jeśli miałby teraz trochę gotówki, to prawdę mówiąc miałbym ciężki zgryz z tym czy postawić na kilkuletnią O2 FL, czy dołożyć do nówki Peugeot/Citroen.Artur
Komentarz
-
-
r2r, silnik 1.6 NFU to dobrze znana jednostka w koncernie PSA ( symbol silnika EC5 ) tylko ma teraz 115 KM i spełnia normę Euro 5. Ma vvt i parę pierdół zmienionych w konstrukcji, inne materiały, inne kształty panewek etc. żeby zmniejszyć tarcie. Ogólnie jest to bezawaryjna jednostka. A problemy to były z silnikami 1.6 VTi BMW/PSA - to nie ten sam silnik co w 301/C-Elysee. Teraz już co prawda poprawili parę rażących usterek, ale to wciąż opcja potencjalnie bardziej narażona na kosztowne awarie ( w dodatku jak to niemiecki silnik lubi sobie popijać olej co jakiś czas :P ).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mirek_p11jak byłem w grudniu w salonie i poprosiłem ofertę na C-Elysee 1.6 hdi wersja Exclusive doposażona o felgi 16'', pakiet Zimowy, czujniki parkowania, to cena była bardzo zachęcająca 49500 zł po rabacie.
ps. Dlugo trzeba ich bylo molestowac o taka cene??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TippoZamieszczone przez mirek_p11jak byłem w grudniu w salonie i poprosiłem ofertę na C-Elysee 1.6 hdi wersja Exclusive doposażona o felgi 16'', pakiet Zimowy, czujniki parkowania, to cena była bardzo zachęcająca 49500 zł po rabacie.
ps. Dlugo trzeba ich bylo molestowac o taka cene??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12mirek_p11, za całym szacunkiem dla Citroena, ale jakoś nie widzę dziewczyny w C-Elysee. To raczej auto dla dziadków...
Zatem jak widać są gusta i guściki ;] ale ręce mi opadają jak ktoś próbuje przypisać dane auto do "dziadka". Bo po co to?
Swoją drogą tych Peugeotów trochę zaczyna jeździć, a na pewno częściej je spotykam niż Rapidy. Prawdopodobnie gdyby Peugeot miał taką samą ofertę jak teraz to istnieje duża szansa żebym się nim poruszał w tej najwyższej opcji + LPG zamiast O3. Oczywiście decyzji nie żałuje, ale jakoś wtedy podczas zakupu nie miałem okazji poznać tego Peugeota, Citroen mi się nie spodobał i został wybór Rapid vs Octavia 3.
52tys. zł + możliwy rabat za "full wypas" z LPG to b. ciekawa oferta
Komentarz
-
-
neoXs, zwróć uwagę, że moja opinia nie jest opinią z tych "ja mam rację i moja racja jest najracniejsza"...
Po prostu ten model Peugeota (Citroena) bardziej pasuje osobom statecznym, niechcącym się wyróżniać w tłumie, niż kobiecie, która obecnie porusza się autem raczej "oryginalnym". Ja na przykład uważam, że odnalazłbym się w tym sedanie i wcale tej "dziadkowości" tego auta nie uważam za wadę...
Komentarz
-
Komentarz