Zakupy aut w Polsce w 2012 r. - klienci indywidualni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario34
    Ambiente
    • 2007
    • 151

a jak sie przy tym zachowuje samo sprzęgło? rozłącza napęd, czy pomimo wciśniętego w podłogę pedału nie da się zmieniać biegów (nie rozumiem, co znaczy próba zmiany biegów bez skutku)? co się dzieje, jak przy wciśniętym pedale i włączonym biegu próbujesz uruchomić, wcześniej zgaszony silnik? Auto próbuje jechać (uważaj, może tak się stać, więc ostrożnie)

płynu nie ubyło ani trochę? ja przy wymianie płynu zauważyłem, że bardzo szybko płyn osiąga poziom, gdzie sprzęgło nie ma już swojego przydziału płynu.
    mario
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

info ze strony samar.pl

od siebie tylko dodam, ze progres koncernu Hyundai/Kia na rynku nowych aut kupowanych przez klientow indywidualnych jest gigantyczny. Podejrzewam, ze jesli Skoda nie obnizy ceny Rapida i nie daj Boze przesadzi z cena O3 oraz nie zmodyfikuje (unowoczesni) Fabii to Kia gdyby nieco obnizyla ceny ma spora szanse zajac pierwsze miejsce gdyby w tym roku miala tez zanotowac przyrost sprzedazy az o 25%.... :!:

"W 2012 na osoby prywatne zarejestrowanych zostało w sumie 119 317 nowych samochodów osobowych, tj. o 9,8% mniej niż w 2011 roku. Dane rejestracyjne z Centralnej Ewidencji Pojazdów pokazują, które marki cieszyły się największym zaufaniem prywatnych odbiorców, a które traciły na popularności.

Poniżej ranking najpopularniejszych marek w 2012 roku, zmiana procentowa oraz miejsce zajmowane w rankingu w 2011 roku:
    1. Skoda - 13 115 sztuk; -2,30%; 1 miejsce (bz),
    2. Kia - 9 642 sztuki; +25,81%; 8 miejsce (+6),
    3. Toyota - 9 262 sztuki; -2,24%; 4 miejsce (-1),
    4. Hyundai - 8 764 sztuki; -8,71%; 3 miejsce (-1),
    5. Volkswagen - 8 752 sztuki; +22,12%; 9 miejsce (+4),
    6. Opel - 8 463 sztuki; -8,23%; 5 miejsce (-1),
    7. Chevrolet - 7 426 sztuk; +26,77%; 11 miejsce (+4),
    8. Fiat - 6 657 sztuk; -42,92%; 2 miejsce (-6),
    9. Nissan - 5 953 sztuk; -27,34%; 6 miejsce (-3),
    10. Ford - 5 504 sztuk; -21,77%; 10 miejsce (bz).

Jak widać, największymi wygranymi w tym zestawieniu są marki Kia, Volkswagen i Chevrolet, a przegranymi Fiat i Nissan. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w czołowej 10-tce nie ma żadnej marki francuskiej. Skoda, która od wielu lat jest liderem na polskim rynku, jak na razie nie znalazła godnego siebie rywala, choć trzeba przyznać, że marki koreańskie są coraz mocniejsze. Zdarzały się miesiące, w których Kia była liderem w rankingu rejestracji na osoby prywatne.

Poniżej ranking najpopularniejszych modeli w 2012 roku, zmiana procentowa oraz miejsce zajmowane w rankingu w 2011 roku:
    1. Skoda Octavia - 5 914 sztuk; -10,89,%; 1 miejsce (bz),
    2. Toyota Yaris - 3 903 sztuki; +4,25%; 6 miejsce (+4),
    3. Opel Astra - 3 884 sztuki; -16,42%; 3 miejsce (bz),
    4. Skoda Fabia - 3 879 sztuki; -16,42%; 4 miejsce (bz),
    5. Chevrolet Aveo - 3 576 sztuki; +10,88%; 9 miejsce (+4),
    6. Opel Corsa - 3 392 sztuki; -1,65%; 7 miejsce (-1),
    7. Kia Sportage - 3 290 sztuk; +42,18%; 15 miejsce (+8),
    8. Dacia Duster - 2 835 sztuk; +30,83%; 17 miejsce (+9),
    9. Nissan Qashqai - 2 761 sztuk; -19,15%; 8 miejsce (-1),
    10. Ford Fiesta - 2 757 sztuk; +9,49%; 11 miejsce (+1).

W TOP10 zestawienia, swoje pozycje poprawiły Toyota Yaris i Chevrolet Aveo. Do czołówki wskoczyły trzy modele - Kia Sportage, Dacia Duster oraz Ford Fiesta, natomiast wypadły z niej: dwa Fiaty (Punto z 2-go i Panda z 5-go miejsca) oraz Hyundai i30 (rok temu 10 miejsce).

Podobnie jak w przypadku marek, również w rankingu modeli Skoda ma bardzo mocną pozycję, a Octavia jest niekwestionowanym liderem. Nowy Yaris zgodnie z oczekiwaniami bardzo szybko zdobył popularność, podobnie jak designerski Sportage i najtańszy SUV na polskim rynku, czyli Dacia Duster. Na 11 miejscu w rankingu uplasowała się Honda Civic (2 703 sztuki, +36,79%), która jest obecnie najchętniej kupowanym japońskim kompaktem w Polsce.

Prezentowane wyniki pokazują, na jakie marki i modele zwraca uwagę przysłowiowy Kowalski. Koreańskie marki z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością, natomiast francuskie marki wyraźnie są w odwrocie, co potwierdzają także wyniki z pozostałych rynków europejskich. Zaskakująco dobrze radzi sobie Volkswagen, który po zmianach polskich struktur, wyrasta na jednego z liderów rynku i razem ze Skodą może niepodzielnie panować w tym roku. Mający problemy Fiat, raczej nie ma szans na powrót do czołówki. Słabo wśród klientów indywidualnych radzi sobie Ford, który zajmuje trzeci miejsce w rankingu marek flotowych, a jego czołowy model Focus ustępuje w nim miejsca tylko Octavii. Wielką niewiadomą będzie w tym roku SEAT, który przy wsparciu Volkswagena może znacznie zwiększyć swój udział rynkowy."
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• anol89
      Classic
      • 2012
      • 38

Fiat ma taki drastyczny spadek ponieważ Fiat Punto już nie jest samochodem wykorzystywanym do nauki jazdy. Dlatego też Toyota Yaris jest na 2 miejscu ponieważ w tym roku zastąpiła Fiata
      Karol
      Pensjonat Karwia
      Wielkanoc 2014 nad morzem
      Wielkanoc nad morzem 2014

Komentarz

• Big Wojtek
        Rider
        • 2010
        • 440
        • Hyundai

anol89 w kazdym województwie są inne samochody, np aktualnie na śląsku są Yarisy, a w Warszawie Fabie.
        Bardziej chodzi o to, ze Fiat ma lichą ofertę:
        Nowa Panda juz nie jest najtańszym wozidłem na rynku
        Punto - premiera 2005r
        Bravo - premiera 2007
        Klasy średniej brak, a zresztą to się nigdy Fiatowi nie sprzedawało
        Freemontem się raczej statystyk nie poprawi.

Dziwi mnie az tak wysokie miejsce Dustera. Wiem, ze SUVy modne, ze Dacie tanie, ale i tak mnie to dziwi.

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

z Fiatem to sie zgodze - gama modelowa koszmarna, wlasciwie mi sie podoba tylko 500tka i moze teraz to 500L.

Ps. mnie natomiast dziwi - kto kupuje Nissana Qashqai (czy jak to sie pisze..) ??? ja tego prawie na ulicach nie widze... moze sie nie rzuca w oczy, albo jestem slepy. Z tego co kojarze to ten samochod jest tez w pierwszej 10tce najlepiej sprzedajacych sie modeli w calej Unii....

Ps. szkoda ze ten Sportage taki drogi.. :P .
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• dato
            L&K
            • 2012
            • 1431

Zamieszczone przez Big Wojtek
            Dziwi mnie az tak wysokie miejsce Dustera. Wiem, ze SUVy modne, ze Dacie tanie, ale i tak mnie to dziwi.
            rodzinka.pl
            Ludzie uwierzyli, że da się tym w 5 osób na wakacje jeździć.

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

Zamieszczone przez marlej108
              Ps. mnie natomiast dziwi - kto kupuje Nissana Qashqai (czy jak to sie pisze..) ??? ja tego prawie na ulicach nie widze... moze sie nie rzuca w oczy, albo jestem slepy.
              jeżdżą .., a odpowiedź sobie sam wybierz :szeroki_usmiech
              nissan spadł również sporo ale tam naprawdę niema co kupić za bardzo , w dodatku ceny ma troszkę spore.. .
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Yarek
                Elegance
                • 2005
                • 992

Zamieszczone przez dato
                rodzinka.pl
                Bo się da - na pewno wygodniej niż fabią.
                . pzdr Jarek
                aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• neoXs
                  Rider
                  • 2010
                  • 555

Kiedyś Dacię na drodze widziałem raz na pół roku, teraz praktycznie codziennie mijam Dustera, coraz częściej Sandero i Logana. Obstawiam, że będzie coraz to więcej Dacii na drodze bo to auta przede wszystkim tanie, wytrzymałe i nowe modele mogą się podobać.

Aczkolwiek hejt na Dacie był, jest i będzie tak samo jak na Skodę

Komentarz

• TomekRs
                    RS
                    • 2011
                    • 1670

Zamieszczone przez dato
                    rodzinka.pl
                    Powiem szczerze, ze wlasnie w tym serialu to auto mnie jakos zaczelo przekonywac swoim wygladem ale to pewnie zasluga dobrego marketingu telewizji

Komentarz

• yogi_at_pozen
                      Rider
                      • 2011
                      • 418

zobaczcie na skok VW (+61%) w styczniu 2013 wzgledem analogicznego okresu 2012

Komentarz

• BADYL
                        RS
                        • 2011
                        • 2396
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

gdyby duster nie miał tak tandetnego wnętrza i ciut mocniejszy silnik to zainteresowanie byłoby jeszcze większe....kto wie może kiedyś sytacja mnie zmusi i takiego dustera będę musiał sobie sprawić :roll:
                        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

W dzisiejszym tygodniku Motor sa dane za styczen - chodzi o zakupy indywidualne:

1. Fabia
                          2. Astra
                          3. .... Kia Sportage! - ciekawe jakie sa faktyczne transakcyjne ceny modelu z 1.6 GDI... ???
                          4. Octavia
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14885
                            • Octavia IV (NX3)

Dzisiaj gdzieś w necie czytałem, że Polacy pokochali Citigo. Najlepiej sie sprzedaje z małych autek.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• neoXs
                              Rider
                              • 2010
                              • 555

Nic dziwnego, tanie (chociaż ja nie dałbym 30tys za takie maleństwo, to powinno kosztować góra 15-20tys.) małe auta zawsze dobrze u nas schodziły. Kiedyś Panda była najtańsza i ludziom nie przeszkadzało, że buda, plastiki trzeszczy od nowości na minimalnych dziurach.

Citigo oferuje to samo co Panda, pewnie w lepszej formie/jakości i taniej. To się przerzucili na to co tanie. Część chętnych na Upy, Citigo oraz Pandy przejdzie do Daci gdzie za tę samą cenę kupią Logana, które jest już Sedanem

Komentarz

• ruwado
                                RS
                                • 2009
                                • 14885
                                • Octavia IV (NX3)

Dla mnie w Citigo odpada iosć miejsc - 4. Nawet w małym autku sporadycznie powinna być możliwość przewiezienia piątej osoby po imprezie
                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...