Czeka nas kolejna wymiana prawa jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witeek
    Rider
    • 2005
    • 502

Na Civica Type-R, to pewnie trzeba bedzie czekac z pol roku od momentu zamowienia.
    witeek - octavia 2.0 TDI DSG
  • NEOrADEk
    L&K
    • 2005
    • 1469

Parlament Europejski zatwierdził w czwartek dyrektywę, która przewiduje, że 200 mln kierowców w Unii Europejskiej będzie musiało najpóźniej do 2033 roku wymienić swoje prawo jazdy na jednolity, europejski dokument.

Tym samym dobiegły końca prawie czteroletnie prace nad tym dokumentem, który długo budził sprzeciw m.in. Polski.

"To krok w stronę większego bezpieczeństwa na drogach i mniejszej biurokracji" - cieszył się z wyniku głosowania unijny komisarz ds. transportu Jacques Barrot.

Nowe, wzajemnie uznawane prawo jazdy będzie miało formę plastikowej karty ze zdjęciem i zastąpi 110 różnych wzorów dokumentów będących obecnie w użyciu we wszystkich krajach UE. Ułatwi to pracę policjantom, utrudni podrabianie dokumentów, oraz będzie kolejnym po wspólnej monecie euro symbolem zjednoczonej Europy.

W przeciwieństwie do obecnych dokumentów, unijne prawo jazdy będzie wydawane na 10 lat (z możliwością przedłużenia do 15 lat). Prawo jazdy na samochody ciężarowe i autobusy będzie wydawane na 5 lat.

Nie będzie wspólnych zasad wydawania praw jazdy, co oznacza m.in., że kraje członkowskie będą miały swobodę we wprowadzaniu badań lekarskich przy wydawaniu i odnawianiu dokumentu.

Prace nad propozycją nowej unijnej dyrektywy ciągnęły się od 2003 roku. Pomysłowi zastąpienia krajowych praw jazdy unijnym dokumentem przeciwna była m.in. Polska, która od 1999 roku prowadzi wymianę starych papierowych dokumentów na nowe.

Ostatecznie kraje członkowskie dostały sześć lat na wprowadzenie w życie przepisów krajowych wynikajacych z dyrektywy (licząc od publikacji, co nastąpi najpewniej na początku 2007 roku). Po tym czasie w całej UE wydawane będą wyłącznie nowe dokumenty. Na wymianę starych będzie 20 lat od wejścia w życie dyrektywy, zatem najpóźniej w 2033 wszyscy kierowcy będą mieli unijne prawo jazdy.

Takie zapisy dyrektywy zostały w marcu uzgodnione przez ministrów transportu krajów UE. Drugie czytanie na forum plenarnym było już tylko formalnością.

Materiały PAP
    O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
    "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Koledzy posiadam takie oto prawo jazdy:

Więc moje pytania?
      - Do kiedy muszę wymienić prawko?
      - Na ile po wymianie prawka dostanę poszczególne kategorie JEŻELI NIE JEŻDŻĘ ZAWODOWO!
      - Ile kosztują badania lekarskie jakbym chciał wymienić prawko zachowując wszystkie kategorie prawa jazdy?[/u]
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Waznosc uprawnienia masz bezterminowa. Tak samo dokument nie ma terminu waznosci, wiec po co wymieniac ??

BTW, po co C bez E ?? :wink:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Rosomak
          L&K
          • 2011
          • 1365
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          wiec po co wymieniac ??
          - bo prikaz qrwy unii jest że do max 2033r...

Ja już nie kumam bazy...
          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Matfiejkos
            Rider
            • 2015
            • 556
            • Octavia I (1U2)
            • ARX 1.8 20VT 150 KM

Rosomak, dokładnie tak jak Maicroft mówi - masz bezterminowe prawo jazdy i nie musisz go wymieniać. Jeżeli je zgubisz, wymienisz czy cokolwiek i będziesz musiał mieć nowe - to maksymalnie dostaniesz je na 15 lat w przypadku kategorii A i B (jak jest w innych nie wiem).

Badania teraz kosztują 200 zł bodajże, a czy jednym świstkiem można załatwić wszystkie kategorie - nie wiem. Na A i B wystarczyło jedno zaświadczenie.

[ Dodano: Pią 11 Gru, 15 17:02 ]
            Zamieszczone przez Rosomak
            - bo prikaz qrwy unii jest zę do max 2033r...
            Nic mi o tym nie wiadomo . Jednakże, to i tak jeszcze ponad 15 lat, więc zostaw ten temat.
            Srebrna Szczała 1.6 Octavia I FL Classic - sprzedana po 15 latach
            Jeszcze srebrniejsza Szczała 1.8T Octavia I FL Elegance

Zapraszam do obejrzenia mojego auta i luźnych pogaduch
            Škoda Octavia I FL Elegance+ 1.8T 4x4

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

Re: Czeka nas kolejna wymiana prawa jazdy

Zamieszczone przez NEOrADEk
              200 mln kierowców w Unii Europejskiej będzie musiało najpóźniej do 2033 roku wymienić swoje prawo jazdy na jednolity, europejski dokument.
              "Musi to na Rusi"...jak nie wymienię do 2033 to co? Tracę uprawnienia? A na 15 lat dostanę uprawnienia czy dokument na 15 lat? Bo to też różnica.
              رافال
              Spoty
              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Rosomak
                L&K
                • 2011
                • 1365
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rafiki
                jak nie wymienię do 2033 to co? Tracę uprawnienia?
                chyba tylko ważność dokumentu

Komentarz

• Matfiejkos
                  Rider
                  • 2015
                  • 556
                  • Octavia I (1U2)
                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

chyba tylko ważność dokumentu
                  Czyli de facto uprawnienia do kierowania pojazdem, tak jak jest teraz. Ważność dokumentu - a w zasadzie ważność poszczególnych kategorii stwierdza, do kiedy możesz kierować pojazdem danej kategorii. Jeżeli w miejscu, gdzie masz kreskę miałbyś np. 22.10.2016, oznacza, że do 22 października przyszłego roku posiadasz uprawnienia na kierowanie pojazdem danej kategorii. Po tym musisz zrobić badania lekarskie i udać się do Urzędu z wnioskiem o wydanie nowego prawa jazdy (plastiku).

rafiki, do 2033 roku to może UE się rozpadnie albo chociaż wyjdziemy z niej :szeroki_usmiech.
                  Srebrna Szczała 1.6 Octavia I FL Classic - sprzedana po 15 latach
                  Jeszcze srebrniejsza Szczała 1.8T Octavia I FL Elegance

Zapraszam do obejrzenia mojego auta i luźnych pogaduch
                  Škoda Octavia I FL Elegance+ 1.8T 4x4

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

Matfiejkos, termin ważności dokumentu nie ma nic wspólnego z terminem ważności uprawnień. Na blankiecie to są 2 różne pozycje: 4b (ważność dokumentu) i 11 (tabelka - ważność uprawnień) :idea: i w jednym i w drugim miejscu mam kreskę, czyli bezterminowe uprawnienia i dokument. Kto mnie zmusi żebym wymienił skoro mam bezterminowe? I po raz kolejny pytam co z uprawnieniami? Podobno prawo nie działa wstecz więc czemu moje prawko wydane ca. 6 lat temu jako bezterminowe od "kiedyś tam" ma być terminowe?
                    رافال
                    Spoty

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

Zmienisz miejsce zameldowania i już masz nieważne - proste.
                      A zmusi Cię pierwszy lepszy policjant, który Cię zatrzyma do kontroli i porówna dowód osobisty z prawkiem. Stwierdzi, że zawiera nieprawdziwe dane, więc jest nieważne i je zatrzyma.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• Rosomak
                        L&K
                        • 2011
                        • 1365
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                        i porówna dowód osobisty
                        nie trzeba go posiadać

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

No ale w czym Wy macie problem?
                          Ze będziecie musieli iść po nowy blankiet za 15 lat?
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• Rosomak
                            L&K
                            • 2011
                            • 1365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Enriquez, gdybym ja mial tylko kat A,B to nie byłby dla mnie duży problem, ale w moim przypadku to już jest istotne...

Komentarz

• Biszczu
                              RS
                              • 2011
                              • 5567

A zmusi Cię pierwszy lepszy policjant, który Cię zatrzyma do kontroli i porówna dowód osobisty z prawkiem. Stwierdzi, że zawiera nieprawdziwe dane, więc jest nieważne i je zatrzyma.
                              .

W PL nie jest obowiązkowe posiadanie dowodu osobistego przy sobie. Dodatkowo meldunek od 2016 też nie jest obowiązkowy, bo np. w nowych dowodach nie masz wpisanego adresu zameldowania. Poza tym
                              "policjant zatrzyma (musi zatrzymać) prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:

a) uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
                              b) stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,
                              c) podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
                              d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
                              e) gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lub decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy,
                              f) gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów lub wydano decyzję o cofnięciu prawa jazdy,
                              g) przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,
                              h) przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego.

Ponadto, policjant może (przypadek fakultatywny) zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów. Zatrzymanie prawa jazdy w tym trybie uzasadnia konieczność wykonania przyszłego orzeczenia o zastosowaniu środka karnego w postaci zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych, z równoczesnym wyeliminowaniem z ruchu drogowego kierowców, którzy swoim postępowaniem zagrażają jego bezpieczeństwu."
                              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Enriquez
                                RS
                                • 2009
                                • 7685
                                • Superb III (3V3)

No to ciekawe jest to co piszesz, bo mojemu sąsiadowi zabrali za pokwitowaniem i tyle w temacie. Tyle, że komplet - dowód rejestracyjny i prawo jazdy. Porównali zameldowanie z dowodem, datę wydania dowodu, w tym przypadku było więcej niż miesiąc od zameldowania i papa... Grzecznie przerejestrował pojazd i wyrobił nowe prawo jazdy. Co im możesz zrobić powiedz mi.
                                Pozdrawiam
                                Marcin

Komentarz

• BADYL
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2396
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Biszczu, co Wy tym meldunkiem do 2016?miało być nie jest????termin przesunięto do 2018. Co do prawka...policjant nie odbierze mi praska jeżeli adres na nim jest inny niż na dowodzie?
                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

Ponoć nie, ale wiesz...
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• Biszczu
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 5567

No to ciekawe jest to co piszesz, bo mojemu sąsiadowi zabrali za pokwitowaniem i tyle w temacie. Tyle, że komplet - dowód rejestracyjny i prawo jazdy. Porównali zameldowanie z dowodem, datę wydania dowodu, w tym przypadku było więcej niż miesiąc od zameldowania i papa... Grzecznie przerejestrował pojazd i wyrobił nowe prawo jazdy. Co im możesz zrobić powiedz mi.
                                      A pewnie o całej sytuacji wiesz od sąsiada, który zapewne był grzeczny i potulny jak baranek? Co możesz zrobić? Napisać skargę - przysługuje Ci takie prawo chociaż jakoś nie mogę uwierzyć w to o piszesz
                                      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

No to ciekawe jest to co piszesz, bo mojemu sąsiadowi zabrali za pokwitowaniem i tyle w temacie. Tyle, że komplet - dowód rejestracyjny i prawo jazdy..
                                        Na podstawie?
                                        رافال
                                        Spoty

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

A co kogo obchodzi na jaki adres mam prawo jazdy ?? To jest dok. potwierdzajacy uprawnienie a nie meldunek.

Nigdy DO nie okazuje do kontroli drogowej, mimo ze mam go ze soba, bo nie ma takiego obowiazku.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• mac_aaron
                                            Elegance
                                            • 2012
                                            • 984
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJSA 1.8 TSI 180 KM

10 lat jeździłem z PJ i DO na zupełnie inne miasta/adresy i nikt z drogówki nigdy słowem nie pisnął przy kontroli. Dodatkowo pokazanie DO przy kontroli drogowej to tylko moja dobra wola.

Komentarz

• Mariusz87
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1286
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Enriquez, gdybym ja mial tylko kat A,B to nie byłby dla mnie duży problem, ale w moim przypadku to już jest istotne...
                                              No ale co to za różnica? Poprostu nie robisz badan i dostajesz nowe prawko bez C.
                                              moje stare auto
                                              jest scout

Komentarz

• Rosomak
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1365
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Mariusz87
                                                Poprostu nie robisz badan i dostajesz nowe prawko bez C.
                                                W d...e mam takie prawko. Nie po to płaciłem kupę kasy na kursy, aby stracić uprawnienia...

Komentarz

• Mariusz87
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1286
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM
                                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Sam napisałeś, że nie korzystasz z C. Poza tym tak naprawdę nie tracisz uprawnień. Jak będziesz chciał jeździć robisz badania, wyrabiasz nowy kartonik i jedziesz. Badania dostajesz max na 5 lat. No i jeszcze przewóz rzeczy zwany obecnie kwalifikacją wstępną też musisz odnawiać co 5 lat.
                                                  moje stare auto
                                                  jest scout

Komentarz

Pracuję...