Superb po liftingu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tony065
    RS
    • 2009
    • 2497
    • Octavia I (1U2)
    • ARX 1.8 20VT 150 KM

ha :!: niezłe poczucie humoru mają w redakcji Motoru. w nr 22 z 27.05.2013r najpierw określili dla kogo jest to auto /menadżerowie spółek skarbu państwa lub urzędnicy na szczeblu wojewódzkim/, potem zkwitowali autostradowych "lewaków", że nic lepszego dla nich. najważniejsze stwierdzenie to możliwość dojechania na 1 baku z Wa-wy do Brukseli :wink: chodzi oczywiście o "siłę małego diesla" w postaci 1.6TDI 105KM.
    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
    @ by Tune-up Gdańsk
    TDI VP++ i jeszcze rośnie
    Antek

Komentarz

• ruwado
      RS
      • 2009
      • 14908
      • Octavia IV (NX3)

jak dla mnie w poprzednim Superbie liftback - tylne światła były jakieś takie mizerne, jak by nie od tego modelu. Teraz jest lepiej. Ogólnie przejeżdżałem obok saloonu - wdepłem i pooglądałem. Niby to samo autko, a jednak bardziej rasowe jest teraz.
      pozdrawiam - Darek
      ​​

Komentarz

• marlej108
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 4976
        • Octavia III (5E3)
        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

w angielskim (czyli niemieckim...) odpowiedniku Auto Świata - a wiec Auto Bild, jest artykul sprzed 4 dni, ze nowy Superb pojawi sie bardzo szybko - wiec pewnie ta data podawana w Auto Swiecie jest prawdziwa, ze od listopada 2014 rusza produkcja. Wszystko pasuje - za rok nowy Passat i nowy Superb. Ma to byc rzekomo "striking design" jak pisza... czyli nowy uderzający design... gorzej ze tak samo pisali o Rapidzie...
        Ma byc tez na poczatku 2014 r. w sprzedazy Fabia III, czyli pewnie jeszcze w tym roku zobaczymy jej zdjecia. Fotki nowego Superba mysle ze beda przed wakacjami 2014 - czyli za jakies 10-11 miesiecy.
        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15976
          • Superb III (3V3)

marlej108, informacja z AŚ nie jest prawdziwa. Produkcja już ruszyła, a odświeżony S2 jest już dostępny w Polsce. Ceny zaczynają się od 78.550 PLN za najsłabszą benzynę (1.4 TSI 125 KM) a kończą na 178.300 PLN za najdroższą benzynę 3.6 FSI 260 KM) z najlepszym wyposażeniem w wersji Platinum. Ogólnie w wyposażeniu są 4 wersje: Active, Ambition, Elegance, Platinum. Pełny cennik dostępny jest tu. Jako ciekawostkę mogę dodać, że jednym z pierwszych S2 FL jeździ dyrektor Tour de France (podczas wyścigu, bo prywatnie to cholera go wie :wink.
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Rafiki.... ja pisze o Superbie III... a nie FL obecnego :-) i jest prawdziwa bo wlasnie pojawila sie kolejna na Auto Express - angielskim mutancie Auto Bilda... za rok nowy Superb III razem z nowym VW Passatem.
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15976
              • Superb III (3V3)

a to się nie zrozumieliśmy. Ale dla mnie to trochę bez sensu. W tym roku zrobili S2 FL a za rok ma być S3? nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli 2 FL, to nie 3 rok później i odwrotnie :| Dobrze nie zaczną zbierać zamówień na FL a już będą zbierać na 3...wątpię :roll:
              رافال
              Spoty
              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• marlej108
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 4976
                • Octavia III (5E3)
                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez rafiki
                a to się nie zrozumieliśmy. Ale dla mnie to trochę bez sensu. W tym roku zrobili S2 FL a za rok ma być S3? nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli 2 FL, to nie 3 rok później i odwrotnie :| Dobrze nie zaczną zbierać zamówień na FL a już będą zbierać na 3...wątpię :roll:
                a ja mysle, ze tak zrobia z prostego powodu... tak jak Golf 7 jest tanszy w produkcji od 6tki (o czym jak wchodzil do produkcji to sie chwalili), jestem swiecie przekonany ze O3 jest tansza w produkcji od O2, i sadze ze nowy Passat tez bedzie tanszy w produkcji od obecnego. Watpie zeby Superb III byl wyjatkiem - tez pewnie w produkcji bedzie tanszy.

Ps. a zmiany FL Superba to prawde mowiac dowcip - przod dopasowany do Rapida, w kombi minimalne zmiany - zalamania na klapie i ledy, w sedanie inna klapa. Srodek bez zmian - inna kierownica.

To sie wysilili... dlatego ... czekam w 2014 na Superba III :-)
                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Koczis81
                  Classic
                  • 2011
                  • 34

Jak się tak patrzy na nowego Superba, to nie widać różnicy. Całe szczęście, że ceny zostały na podobnym poziomie co wcześniej. Mi osobiście bardziej podoba się tył, ale przód to chyba był ciekawszy w poprzedniej, bo był inny od całej rodziny Skody, a ten taki przeszczep
                  Koczis81

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Patrząc na ceny Superba FL, zastanawiam się po co ludzie kupują O3.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• Koczis81
                      Classic
                      • 2011
                      • 34

Masz rację. Biorąc pod uwagę wyposażenie "S" w porównaniu do "O" to niewiele dopłacając ma sie duuużo większe auto.
                      Enriquez, Octavię kupiłem od Ciebie i jak będziesz sprzedawał S2 to daj znać
                      Koczis81

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

nie każdy chce mieć dużego Superba, do tego OIII to jednak nowa konstrukcja
                        do tego dużo OIII zamówiły floty

Komentarz

• mirek_p11
                          RS
                          • 2010
                          • 6763
                          • Volkswagen
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez ketivv
                          nowa konstrukcja
                          to nie znaczy, że lepsza

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                          Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                          Fotki

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

Tańsza na pewno w produkcji, ale droższa w zakupie.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• ketivv
                              L&K
                              • 2011
                              • 1155

ciężko mi powiedzieć czy lepsza czy gorsza ale lżejsza a zarazem sztywniejsza bo takie między innymi były założenia płyty MQB
                              mniejsza waga to zazwyczaj lepiej

z drugiej strony o ile tańsze mogą być dość porównywalne ze sobą auta ?
                              co tak naprawdę ma wpływać na odrobinę wyższą cenę Superba lub co miałoby powodować, że OIII miałaby być dużo tańsza ?

silniki, napędy, skrzynie, opony, koła ogólnie cała technika zbliżona jeśli nie ta sama
                              wielkość konstrukcji niewiele się od siebie różniąca więc koszty blach, malowania, składania itp też niewiele się różnią, ilość czynności przy produkcji pewnie taka sama

jakość materiału, wyposażenie dodatkowe podobne, Superb pewnie ma odrobinę więcej jakiś materiałów wygłuszających, być może ma lepsze szkło w szybach tak jak można było w OII FL dokupić za ok 4 k pln inne szyby z powłoką IR (z racji, że Skoda to auta budżetowe więc niestety szyby są z "niskiej półki")

czym się różnią Superb FL Combi i OIII Combi z takim samym wyposażeniem ?

chodzi mi tylko o stronę techniczną zagadnienia bo to wpływa na koszt produkcji

Komentarz

• fan
                                Elegance
                                • 2009
                                • 760

Zamieszczone przez Enriquez
                                Superb to wyższa klasa,ale obecnie w OIII są montowane nowsze silniki,bardziej dynamiczne i bardziej ekonomiczne,no i sama konstrukcja auta jest nowsza.Obecnie cena SIIFL i OIII przy tym samym silniku i wyposażeniu jest na podobnym poziomie.Jak dla mnie Superb to tylko wersja kombi i nad taka się zastanawałem,ale jednak OIII jest dużo oszczędniejsza.Porównując dwa auta o identycznych osiągach czyli : OIII KOMBI 1.4TSI i SIIFL KOMBI 1.8TSI przyśpieszenie identyczne : 8,5sek do 100km/h a spalanie na poziomie odpowiednio OIII 6,7 ltr/100km i SIIFL 9,4 ltr/100km (w realu oczywiście wyższe).Wnioski nasuwają się same:jeśli nikt nie potrzebuje tak dużego auta jak Superb ,a większość nie potrzebuje to bierze Octavie,która jest oszczędniejsza i "świeższa".
                                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• MadDriver
                                  Rider
                                  • 2013
                                  • 285

Jesli ktos na prawde nie potrzebuje gabarytow SII, to poszedlbym w OIII (mialem podobny dylemat). Chociaz osobiscie Superb z buda kombii podoba mi sie bardzo.

Zrobilem sobie kiedys liste za/przeciw dla SII i OIII. Jednej rzeczy, ktorej mi brakuje w SII to aktywny tempomat. A, ze 80-90% jezdze na trasie nomen omen Krakow-Bruksela, to ten wynalazek jest bardzo pomocny. Daruje sobie juz odswiezonego Columbusa (ktory w OIII jest szybszy), czy pierdołe typu kolorowy MaxiDOT.

Wiele juz tu argumentow zostalo przytoczonych. Ja dodam od siebie jeszcze jeden, dosc subiektywny: gdy zasiadlem w SII to mialem wrazenie, ze to wielkie, dlugie auto, ale jakos nieproporcjonalnie waskie Superb II gabarytowo to taka "wydluzona" Octavia III, bo szerokosc te samochody maja bardzo zblizona.

Poza tym OIII juz tak urosla, ze kiedys biegajac w parku widzialem obok zaparkowana OIII kombi i pomylilem ja z SII. Widzac tyl z daleka myslalem poczatkowo, ze to SII
                                  Mój Brzydal :-)

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez fan
                                    OIII KOMBI 1.4TSI i SIIFL KOMBI 1.8TSI przyśpieszenie identyczne : 8,5sek do 100km/h a spalanie na poziomie odpowiednio OIII 6,7 ltr/100km i SIIFL 9,4 ltr/100km
                                    Piszesz o spalaniu na trasie ? Jeśli tak, to niestety spalanie 1.8 TSI z SII, które podajesz jest mocno nieprawdziwe. 9,5 l/100 km to S II z 1.8 TSI pali w mieście. Na trasie SII z tym silnikiem przy prędkościach 12-130 km/h pali 7,2-7,3 l/100km.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• fan
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 760

Zamieszczone przez Big
                                      Zamieszczone przez fan
                                      OIII KOMBI 1.4TSI i SIIFL KOMBI 1.8TSI przyśpieszenie identyczne : 8,5sek do 100km/h a spalanie na poziomie odpowiednio OIII 6,7 ltr/100km i SIIFL 9,4 ltr/100km
                                      Piszesz o spalaniu na trasie ? Jeśli tak, to niestety spalanie 1.8 TSI z SII, które podajesz jest mocno nieprawdziwe. 9,5 l/100 km to S II z 1.8 TSI pali w mieście. Na trasie SII z tym silnikiem przy prędkościach 12-130 km/h pali 7,2-7,3 l/100km.
                                      Pisalem o spalaniu w miescie,bo glownie jezdze po miescie.Podane dane sa to dane ze strony producenta i trzeba je zweryfikowac w praktyce.Podejrzewam,ze srednie spalanie SII 1.8tsi bedzie wyzsze o 2 litry niz OIII 1.4tsi,wiec kazde przejechane 100km bedzie wychodzilo drozej o kilkanascie zl.Jeden duzy plus silnika 1.8tsi to lepsza podstawa do ewentualnego podkrecenia mocy i momentu,nie wiem jak jest z tym 1.4tsi 140KM z OIII.
                                      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez fan
                                        i trzeba je zweryfikowac w praktyce
                                        Podane powyżej przeze mnie spalanie dotyczy mojego S II z 1.8 TSI pod maską, na 17" felgach z oponami 225/45R17 .
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• MadDriver
                                          Rider
                                          • 2013
                                          • 285

Zamieszczone przez Enriquez
                                          1/ Bo nie potrzebuja tak wielkiego auta
                                          2/ Bo nie ma Superba w wersji RS
                                          3/ Bo Superb ma troche juz nieswieze wyposazenie, jak np. Columbus
                                          4/ Bo Superb nie ma Adaptive Cruise Control
                                          5/ Bo limuzyna Superb'a wciaz wiekszosci osob po prostu nie podoba sie
                                          6/ Bo Superb to starsza konstrukcja i niebawem doczekamy sie nastepcy
                                          7/ Bo Superb jest nieco zbyt waski do swoich gabarytow

OK -- to na szybko byly moje argumenty przeciw. A dodam, ze mi Superb w kombi podoba sie bardzo
                                          Mój Brzydal :-)

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

do tych argumentow dodalbym jeszcze jeden.... moze banalny, ale sadze ze realny - czesc ludzi nawet nie sprawdza cen Superba (a dokladnie znizek na niego...) bo wychodza z zalozenia ze on MUSI byc drozszy od Octavki.
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...