ha :!: niezłe poczucie humoru mają w redakcji Motoru. w nr 22 z 27.05.2013r najpierw określili dla kogo jest to auto /menadżerowie spółek skarbu państwa lub urzędnicy na szczeblu wojewódzkim/, potem zkwitowali autostradowych "lewaków", że nic lepszego dla nich. najważniejsze stwierdzenie to możliwość dojechania na 1 baku z Wa-wy do Brukseli :wink: chodzi oczywiście o "siłę małego diesla" w postaci 1.6TDI 105KM.
Superb po liftingu
Zwiń
X
-
w angielskim (czyli niemieckim...) odpowiedniku Auto Świata - a wiec Auto Bild, jest artykul sprzed 4 dni, ze nowy Superb pojawi sie bardzo szybko - wiec pewnie ta data podawana w Auto Swiecie jest prawdziwa, ze od listopada 2014 rusza produkcja. Wszystko pasuje - za rok nowy Passat i nowy Superb. Ma to byc rzekomo "striking design" jak pisza... czyli nowy uderzający design... gorzej ze tak samo pisali o Rapidzie...
Ma byc tez na poczatku 2014 r. w sprzedazy Fabia III, czyli pewnie jeszcze w tym roku zobaczymy jej zdjecia. Fotki nowego Superba mysle ze beda przed wakacjami 2014 - czyli za jakies 10-11 miesiecy.
Komentarz
-
-
marlej108, informacja z AŚ nie jest prawdziwa. Produkcja już ruszyła, a odświeżony S2 jest już dostępny w Polsce. Ceny zaczynają się od 78.550 PLN za najsłabszą benzynę (1.4 TSI 125 KM) a kończą na 178.300 PLN za najdroższą benzynę 3.6 FSI 260 KM) z najlepszym wyposażeniem w wersji Platinum. Ogólnie w wyposażeniu są 4 wersje: Active, Ambition, Elegance, Platinum. Pełny cennik dostępny jest tu. Jako ciekawostkę mogę dodać, że jednym z pierwszych S2 FL jeździ dyrektor Tour de France (podczas wyścigu, bo prywatnie to cholera go wie :wink.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikia to się nie zrozumieliśmy. Ale dla mnie to trochę bez sensu. W tym roku zrobili S2 FL a za rok ma być S3? nie chce mi się w to wierzyć. Jeśli 2 FL, to nie 3 rok później i odwrotnie :| Dobrze nie zaczną zbierać zamówień na FL a już będą zbierać na 3...wątpię :roll:
Ps. a zmiany FL Superba to prawde mowiac dowcip - przod dopasowany do Rapida, w kombi minimalne zmiany - zalamania na klapie i ledy, w sedanie inna klapa. Srodek bez zmian - inna kierownica.
To sie wysilili... dlatego ... czekam w 2014 na Superba III :-)
Komentarz
-
-
ciężko mi powiedzieć czy lepsza czy gorsza ale lżejsza a zarazem sztywniejsza bo takie między innymi były założenia płyty MQB
mniejsza waga to zazwyczaj lepiej
z drugiej strony o ile tańsze mogą być dość porównywalne ze sobą auta ?
co tak naprawdę ma wpływać na odrobinę wyższą cenę Superba lub co miałoby powodować, że OIII miałaby być dużo tańsza ?
silniki, napędy, skrzynie, opony, koła ogólnie cała technika zbliżona jeśli nie ta sama
wielkość konstrukcji niewiele się od siebie różniąca więc koszty blach, malowania, składania itp też niewiele się różnią, ilość czynności przy produkcji pewnie taka sama
jakość materiału, wyposażenie dodatkowe podobne, Superb pewnie ma odrobinę więcej jakiś materiałów wygłuszających, być może ma lepsze szkło w szybach tak jak można było w OII FL dokupić za ok 4 k pln inne szyby z powłoką IR (z racji, że Skoda to auta budżetowe więc niestety szyby są z "niskiej półki")
czym się różnią Superb FL Combi i OIII Combi z takim samym wyposażeniem ?
chodzi mi tylko o stronę techniczną zagadnienia bo to wpływa na koszt produkcji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezPatrząc na ceny Superba FL, zastanawiam się po co ludzie kupują O3.Respect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Jesli ktos na prawde nie potrzebuje gabarytow SII, to poszedlbym w OIII (mialem podobny dylemat). Chociaz osobiscie Superb z buda kombii podoba mi sie bardzo.
Zrobilem sobie kiedys liste za/przeciw dla SII i OIII. Jednej rzeczy, ktorej mi brakuje w SII to aktywny tempomat. A, ze 80-90% jezdze na trasie nomen omen Krakow-Bruksela, to ten wynalazek jest bardzo pomocny. Daruje sobie juz odswiezonego Columbusa (ktory w OIII jest szybszy), czy pierdołe typu kolorowy MaxiDOT.
Wiele juz tu argumentow zostalo przytoczonych. Ja dodam od siebie jeszcze jeden, dosc subiektywny: gdy zasiadlem w SII to mialem wrazenie, ze to wielkie, dlugie auto, ale jakos nieproporcjonalnie waskieSuperb II gabarytowo to taka "wydluzona" Octavia III, bo szerokosc te samochody maja bardzo zblizona.
Poza tym OIII juz tak urosla, ze kiedys biegajac w parku widzialem obok zaparkowana OIII kombi i pomylilem ja z SII. Widzac tyl z daleka myslalem poczatkowo, ze to SII
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez fanOIII KOMBI 1.4TSI i SIIFL KOMBI 1.8TSI przyśpieszenie identyczne : 8,5sek do 100km/h a spalanie na poziomie odpowiednio OIII 6,7 ltr/100km i SIIFL 9,4 ltr/100kmCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigZamieszczone przez fanOIII KOMBI 1.4TSI i SIIFL KOMBI 1.8TSI przyśpieszenie identyczne : 8,5sek do 100km/h a spalanie na poziomie odpowiednio OIII 6,7 ltr/100km i SIIFL 9,4 ltr/100kmRespect All,Fear No One!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezPatrząc na ceny Superba FL, zastanawiam się po co ludzie kupują O3.
2/ Bo nie ma Superba w wersji RS
3/ Bo Superb ma troche juz nieswieze wyposazenie, jak np. Columbus
4/ Bo Superb nie ma Adaptive Cruise Control
5/ Bo limuzyna Superb'a wciaz wiekszosci osob po prostu nie podoba sie
6/ Bo Superb to starsza konstrukcja i niebawem doczekamy sie nastepcy
7/ Bo Superb jest nieco zbyt waski do swoich gabarytow
OK -- to na szybko byly moje argumenty przeciw. A dodam, ze mi Superb w kombi podoba sie bardzo
Komentarz
-
Komentarz