Skoda Octavia II - kupno używanych-za i przeciw.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niedro
    Classic
    • 2015
    • 18

Arti23, czyli sugerujesz, że nie iść w spawanie i używkę? Dużo jeździsz?
    Pozostaje wymiana na nową - tylko strasznie duży koszt, no i też nie ma pewności, że wytrzyma dłużej niż rok - a na rok jest gwarancji na AMC.

Mógłby ktoś się wypowiedzieć więcej kto ma doświadczenia z tematem wymiany głowicy w BKD.
  • georgg
    RS
    • 2013
    • 17118
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Uważam, że jest to artykuł wart przeczytania dla wszystkich chcących kupić używaną Octavię II.
    Za i przeciw kupna Octavii II
    SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
    ​​​
    Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• VolcanoPL
      Classic
      • 2013
      • 9

Kupiłem nie dawno, czarnulkę 1.9 tdi właśnie i bardzo zadowolony jestem. Obawiałem się że 105 km to trochę za mało jak na taki duży samochód , ale okazało się byłem w błędzie. Wystarcza , niebawem przedstawię ją w odpowiednim dziale.
      Było : Fiat 126p
      Było : Deawoo Tico + Gaz
      Było : Vw Golf 4 1.9 Tdi
      Było : Renault Laguna II 1.9 dci
      Jest : Skoda Octavia II 1.9 tdi

Komentarz

• Behat
        Classic
        • 2013
        • 1

Ja noszę się z zamiarem kupna OII w benzynie (1.4 bądź 1.8 TSI). Artykuł jak znalazł dla mnie. Wielkie dzięki
        SkladOkien.pl - Okna Wrocław

Komentarz

• BADYL
          RS
          • 2011
          • 2396
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Behat
          Ja noszę się z zamiarem kupna OII w benzynie (1.4 bądź 1.8 TSI).
          tak rzuciłeś ten 1.4vs 1.8TSI ale ten 1.4 to też TSI nie mpi :?:
          nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• AKa
            Rider
            • 2008
            • 572
            • Mercedes-Benz

Wydaje mi się, że chodziło koledze o TSI- bo 1.4 mpi z gazem to ma Roomster pracownika mojego Taty. Jeździłem tym- daje radę do tych 90-100km/h :diabelski_usmiech

Ale co by nie offtopować- z mojego osobistego punktu widzenia- rozglądałem się za O2 od kiedy zmieniałem auto- patrząc z perspektywy czasu- nie narzekam na Lancera (aż tak bardzo)- ale mogłem nie srać żarem i poczekać.
            O2 jako auto używane (w normalnych wersjach- wyłączamy w tym 4x4, Scout i RS) jest dosyć łakomym kąskiem- wartość rezydualna nie jest już tak strasznie pikująca, jak to miało miejsce kilka lat temu (chociaż wg. Eurotaxu A4 B8 2008 vs. Yeti 2010 we wszystkim oprócz skóry i szyberdachu- Yeti jest tańsze... :roll: ).
            Jednak obawiam się tego, że duża część aut to będą miny przeciwpancerne- bo auto jest pożądane na rynku wtórnym, a jak widać po statystykach kolegów na forum- dobre i zadbane egzemplarze nie zmieniają właścicieli bez wyraźnych powodów, albo konkretnego widzimisię, za to w podforum o kupnie- duża część prezentowanych aut jest eufemistycznie mówiąc- nietęga.

Osobiście- przeszło mi poszukiwanie O2- ze względu na to, że to jest juz po prostu auto, którego konstrukcja ma swoje lata (co nie jest wadą- bo dzięki temu wiemy, co mu dolega, a usterki wieku dziecięcego zostały już wyeliminowane)- za czym idzie, choćby to, że sprawy bezpieczeństwa poszły w ciągu tych x lat do przodu.
            Poza tym- znalezienie 2.0TSI RS lub 1.8TSI 4x4 w cenie odpowiadającej rzeczywistemu stanu tego auta jest co raz to cięższe i bez głębszej znajomości tematu- niemalże niemożliwe.
            Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez AKa
              O2 jako auto używane (w normalnych wersjach- wyłączamy w tym 4x4, Scout i RS) jest dosyć łakomym kąskiem
              tylko jak się przegląda forum, to ostatnio wszyscy chcą kupować RSa albo Scouta

Zamieszczone przez AKa
              a jak widać po statystykach kolegów na forum- dobre i zadbane egzemplarze nie zmieniają właścicieli bez wyraźnych powodów
              z drugiej strony nikt też nie pali się do kupna "forumowych" aut mimo, że są zadbane i doinwestowane- zamiast tego wszyscy polują na "okazję" od pana Mirka i chcą kupić dobre auto za grosze :roll:
              nie da rady kupić dobrego zadbanego auta za grosze ale zdaje się nikt tego nie rozumie

z drugiej strony są oczekiwania kupna "używki" będącej "nówką"- też się nie da
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• AKa
                Rider
                • 2008
                • 572
                • Mercedes-Benz

Jeżeli odpukać- nagle spieprzy mi się Lancer, a będę przyciśnięty do muru- to biorę w ciemno od forumowiczów- bo nie mają po co kłamać, że auto jest cacy kiedy w rzeczywistości jest ledwo toczącym się struclem z wypierdzianym przez jakiegoś Uwe czy innego Pierra fotelem.

A co do RS lub Scouta- moim pierwszym autem była O1 4x4- i haldex jest fajny. A RS- zachowuje walory praktyczne i dynamiczne- i teoretycznie szansa, że był zawinięty w kokardkę na drzewie jest mniejsza, aniżeli w przypadku mocnych golfów i a3-ek. :diabelski_usmiech
                Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

Pracuję...