Nowy Seat Leon

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario34
    Ambiente
    • 2007
    • 151

Nowy Seat Leon

sesik, Częstochowa by nas zjadła , ale popisałem sobie dzisiaj trochę z rafiki i mi napisał za co ma bana

ostatnio miałem trochę niewyparzoną gębę na forum, choć tylko raz zdarzyło mi się użyć przekleństw bez maskowania (poprzedni temat "Śląsk i Małopolska" jak ChillOutPL wywołał burzę w kwestii spotów).
    mario
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Nowy Seat Leon

czesc,

wlasnie dzis obejrzalem nowego Seata Leona.

Jest dostepny w salonie w Gdansku, zreszta stoi zaparkowany przy ul. Grunwaldzkiej - glownej przelotowej przez miasto. Nie wiem co kierowalo dealerem, ze wybral, a moze po prostu dostal (?), taki model do prezentacji nowosci, ale wyglada w tym kolorze beznadziejnie - to taki brudny bury bordowy, koszmar. Samo auto.... TO KROK DO TYŁU. Plastiki w środku takie same jak w nowej O3. A wiec tylko VW i oczywiscie Audi maja na drzwiach material - reszta ma znac swoje miejsce w szeregu. Wnetrze auta bardzo podobne do O3 tyle ze wydaje sie z tylu jakies malawe. Z zewnatrz auto wydaje tez sie jakims kurduplem, na dodatek wyglada na stary samochod (to moim zdaniem "zasluga" ohydnego lakieru), przypomina obecna Ibize tyle ze minimalnie wieksza.
    Jak sie zaparkuje obok Octavie II to O2 z 2004 r. wyglada lepiej od najnowszego Seata.
    Jak porownac konkurencyjna Kia C'eed nowa z tym nowym Seatem, to Kia sprawia wrazenie marki bardziej luksusowej, auto bardziej dopracowanego, wiekszego i na pewno ma lepsze materialy w srodku (mniej twardego plastiku).
    Nie zdziwie sie jak za 10 lat marki Seat nie bedzie juz na rynku.
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Alonzo_
      RS
      • 2009
      • 2460
      • Hyundai

Nie widziałem na żywca ale czytałem jakieś już testy i opinie są jednoznacznie kiepskie.
      Pomacam, ocenie.

To co robi VW z niektórymi markami w "rodzinie" nazywa się permanentnym "postarzaniem produktu"
      Do niedawna dotyczyło to schowanej przed wzrokiem technologi , która po gwarancji miała stać się zawodna. I udawało im się to niejednokrotnie. Teraz idą na całość. :czerwona:

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

trzeba być masochistą, żeby w ciągu najbliższych 2 lat pchać się w Seata
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Mymlok
          Classic
          • 2013
          • 9

..a mi się wydaje że fajnie wygląda, deska rozdzielcza o niebo lepsza niż w poprzednim leonie, a o co wam chodzi z tymi twardymi plastikami to już nie wiem, śpicie na nich i wam tak strasznie twardo jest czy jak ? ...wystarczy że fotele są miękkie :szeroki_usmiech :P

..cena atrakcyjniejsza niż za o3, którą jeśli człowiek doposaży - szybko robi się 100 tyś zł, a wersja FR (z silnikiem 1.8 tsi) można mieć za 90

Komentarz

• shado
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 5315
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Mymlok

..cena atrakcyjniejsza niż za o3, którą jeśli człowiek doposaży - szybko robi się 100 tyś zł, a wersja FR (z silnikiem 1.8 tsi) można mieć za 90
            Cenę to mogą podać nawet 10k PLN za to auto w najbogatszym wyposażeniu skoro i tak nie można go zamówić, ani nie ma potem gdzie serwisować :diabelski_usmiech
            BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Michał019
              Rider
              • 2013
              • 298

Moim zdaniem poprzedni Leon wyglądał dużo lepiej, szczególnie w wersji FR

Dla mnie nadal wygląda młodo szczególnie jak jest jeszcze po lifcie z diodowymi światłami tylnymi

Nowy Leon to dla mnie krok w tył dla Seata, nie ma już tego "czegoś".
              Moja Skoda

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...light=#1122737

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

A mi podoba się i nowy, i schodzący model. Ale to dotyczy tylko nadwozia. Wnętrze (design - bo o jakości tworzyw nie chcę pisać) jest brzydkie.
                Z drugiej strony ten VAG-owski kompakt jest najtańszy w grupie (porównując z Golfem, Octavią i Audi A3) - w ostatnim AMiS napisano, że bazowa wersja 1.2TSI kosztuje ~53kzł. Tyle tylko, że nie wiem skąd wzięli tą cenę, bo przecież auto oficjalnie nie jest sprzedawane w PL. Być może wzięli pod uwagę brokera samochodowego, np: http://otomoto.pl/seat-leon-1-2-tsi-...C29829674.html
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• dato
                  L&K
                  • 2012
                  • 1431

Braliśmy Leona FR jak wchodził lift i podobne odczucia mieliśmy z małżonką. I nie żałuję. Zbieram graty i Xenona + parktronik przód (tył jest) Jej dołożę, bo stare światła psują wygląd, poza tym jest git. no i może płetwę zamiast bata, tak przy okazji.

Komentarz

• Kedirak
                    Drive
                    • 2011
                    • 68

Zamieszczone przez Alonzo_
                    Nie widziałem na żywca ale czytałem jakieś już testy i opinie są jednoznacznie kiepskie.
                    Moglbys prosze podac linki do tych kiepskich opinii ? Chetnie poczytalbym, z "testow" ktore widzialem na sieci niestety nic nie wydaje sie obiektywne i raczej wylacznie podawane sa suche dane.

Sam tez oczywiscie pomacam juz wkrotce.
                    Jest mini cooper 1.6 115, był zbyt słaby 1.6 102 BGU.

Komentarz

• mirek_p11
                      RS
                      • 2010
                      • 6630
                      • Volkswagen
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

a propos kiepskich opini

SEAT Leon otrzymał prestiżową nagrodę jako Samochód Roku 2013 w plebiscycie brytyjskiego magazynu Auto Express.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                      Fotki

Komentarz

• Alonzo_
                        RS
                        • 2009
                        • 2460
                        • Hyundai

OK. Żeby nie wywoływać wojny wycofuję co napisałem.
                        Może napisze ze ocena w tym co czytałem była mieszana i IMO tak samo obiektywna jak podczas pierwszych publikacji o O3. Czyli od bezkrytycznego, osłabiającego wręcz (jak już sie obmacało auto i teraz sie to wie) rozpływania się nad tymi świetnymi materiałami, zawieszeniem, wyciszeniem itepe itede....
                        Po artykuły gdzie rzetelność dziennikarska była na pierwszym miejscu i uczciwie napisano że tu twardo, to trochę "tanio " wygląda, że troszkę słychać i wcale to nie taki krok milowy vs. O2
                        Ale to już było.
                        Co do Leona czytam podobne artykuły jakbym jakieś deja vu miał przed oczami.
                        Z tym, że leon II jest stylistycznie ładnym autem, wyróżniającym się ale w środku dupy nie urywa.
                        Patrząc z tej perspektywy to jakościowo pewnie gorzej nie będzie bo było no ...bez szału delikatnie mówiąc.
                        Ale poprzedni, zwłaszcza gdy się pokazał robił na mnie niesamowite wrażenie.
                        Do dziś pamiętam pierwsze foty czerwonego na czarnym tle w jednej z gazet. Na okładce ładny czerwony jego tyłeczek z boku i rozpływanie się nad jego przepiękną (wówczas) linią. I sam byłem zachwycony tym co oglądałem.
                        Ten nowy...wygląda zwyczajnie - ot taka ładniejsza ibiza. Może na żywca zrobi lepsze wrażenie.
                        Opinie , które miałem na myśli w pierwszym poście dotyczyły odczuć w ocenie wyglądu auta z zewnątrz i wewnątrz a nie leona III z technicznego ujęcia. Także to prostuje
                        i żeby nikogo nie urazić - poprawiam co napisałem.

Na mnie ( i nie tylko) to auto w nowym wcieleniu nie robi wrażenia. Osobiście mam podobne odczucia jak marlej w tym temacie tyle ze jeszcze "nie macałem" . Zwłaszcza w II generacji słowo "Seat Leon" powodowało u mnie pozytywne wrażenia. To był prawdziwy "auto emocion" dla mnie wtedy - jak w reklamie. Leon III mnie "nie bierze". Emocji tyle co w przeciętnym kompakcie bo wygląda jak kompakt, ani najpiękniejszy ani najbrzydszy. Podobnie jak O3 .....choć tu zdecydowanie mniej (ale dlatego że nie ma sieci i oficjalnej sprzedaży) szumu o zwykłe, poprawne, nie porywające niczym auto. I podzielę się własną opinią jak zobacze/stestuje...może uderzę się w pierś i zmienię zdanie......choć raczej tu wątpię. Bo czego tu sie spodziewać. Poprawnego raczej auta jak O3. Takie same rozwiązanie - płyta, zawieszenie, silniki. Ale nie ma dla mnie jednego z najważniejszych argumentów "ZA"- wyglądu Leona. Nowego, innego od II, ale "porywającego". Ale zobaczymy. To moje własne zdanie.

Zamieszczone przez mirek_p11
                        Mirku, O3 też wygrała konkurs designerski :shock: :shock:
                        Dla mnie to śmiech na sali bo za grosz w tym aucie nie ma nic wyszukanego i powalającego z nóg stylu, wyglądu.
                        Także jak już pisałem w innych tematach mnie takie "kupowane tytuły" nie ruszają. Bo wiele werdyktów dla niejednego z nas nie raz zapewne było dyskusyjnych.....
                        Wielu nowy Leon sie bedzie podobać i OK. W końcu ile aut tyle gustów. I co mi sie nie podoba nie oznacza zaraz że jest brzydkie czy niewarte zakupu.

Zwłaszcza, ze tu może (jak już u nas sie dogadają) jego cena być sporym magnesem. Zobaczymy.
                        Tyle w kwestii pierwszego dyskusyjnego mojego tu wpisu.

Pozdro

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

najnowszy Leon jest całkiem fajny. Zwłaszcza w ciemnych kolorach i na ładnej feldze. Osobiście to auto podoba się zdecydowanie bardziej niż Golf VII. Dużo ciekawszy od golfa jest tez środek auta.
                          A oto parę fotek najnowszego Leona:

[ Dodano: Pią 12 Lip, 13 18:25 ]
                          Zamieszczone przez Kedirak
                          Zamieszczone przez Alonzo_
                          Moglbys prosze podac linki do tych kiepskich opinii ? Chetnie poczytalbym, z "testow" ktore widzialem na sieci niestety nic nie wydaje sie obiektywne i raczej wylacznie podawane sa suche dane.

Sam tez oczywiscie pomacam juz wkrotce.
                          Też bym chętnie takie linki zobaczył, bo znam raczej odmienne tzn. chwalące to auto opinie i to od kogoś, kto jeździ na co dzień tym autem.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• yakuzaman
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 146

Dzięki za usunięcie postuI zauważyłem, że na forum są same bardzo inteligentne wypowiedzi, każdy ma swoje zdanie, trzeba to uszanować, nie lepiej było zamiast 2óch literek wstawic *?Bo ja zapomniałem najwyrażniej, sorry, nowy seat wygląda żle.Dziękuję.

Komentarz

• sdss
                              Rider
                              • 2010
                              • 353
                              • Seat

Zamieszczone przez Agamek12
                              A mi podoba się i nowy, i schodzący model. Ale to dotyczy tylko nadwozia. Wnętrze (design - bo o jakości tworzyw nie chcę pisać) jest brzydkie.
                              Z drugiej strony ten VAG-owski kompakt jest najtańszy w grupie (porównując z Golfem, Octavią i Audi A3) - w ostatnim AMiS napisano, że bazowa wersja 1.2TSI kosztuje ~53kzł. Tyle tylko, że nie wiem skąd wzięli tą cenę, bo przecież auto oficjalnie nie jest sprzedawane w PL. Być może wzięli pod uwagę brokera samochodowego, np: http://otomoto.pl/seat-leon-1-2-tsi-...C29829674.html
                              Dołóż to co inni maja w podstawie i wyjedzie podobnie.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• BiDi01
                                Rider
                                • 2013
                                • 460

sam nie miałem seata ale na mnie ten model robi dobre wrażenie. Mój brat jeździ leonem i samochód jest zaskakująco fajny jak dla mnie. Dobrze się prowadzi, wnętrze spoko, wygodny i dynamiczny mimo niedużego silnika.
                                O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
                                Błękit RACE
                                Beżowa Alcantara
                                Columbus
                                Webasto

Komentarz

• irekk
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1093
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

53 tyś za furacza wielkości fabki :roll: Poza tym nadwozie jak miało agresora w kresce tak teraz jest to typowy volkswagenowski dupowóz do kościoła lub na zakupy. Golf ma więcej agresora teraz :| Profil jest przepaskudny :?

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Zamieszczone przez irekk
                                    53 tyś za furacza wielkości fabki
                                    Coś ci się chyba pomerdało. Od kiedy to Leon jest wielkości Fabii Leon to kompakt, a nie klasa B jak fabia. To konkurent Golfa, Megane, Astry czy Focusa.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• irekk
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1093
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mea Culpa. Zasugerowałem się opisem że Leon to mniejszy brat Toledo, który z kolei jest bliźniakiem Rapida więc drogą dedukcji doszedłem do tego że to Fabia. Patrząc na wymiary nie wiem czemu go nazwali mniejszym bratem... nevermind

Komentarz

• Alonzo_
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2460
                                        • Hyundai

Zamieszczone przez irekk
                                        ....... nie wiem czemu go nazwali mniejszym bratem... nevermind
                                        Bo bez zadka jak w toledo. A to ma być niby Rapid z hiszpańskim temperamentem. Czyli kompakt coś jak rapid sportsback.... :?: -something like that.

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

A teraz mamy nowego LEONA ST LEON KOMBI
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Mymlok
                                            Classic
                                            • 2013
                                            • 9

..kombi też ładny ale normalna wersja lepsza

Komentarz

• Eidos71
                                              RS
                                              • 2011
                                              • 2050
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Szczerze...? Leon nie urywa... Podobnie w kombiaku - po prostu poprawne auto, jakich na drogach wiele... W piątek widziałem na drodze O3 kombi (srebrny metalik) na niemieckich blachach - jakoś na fotach wygląda lepiej... I niestety gorzej od Toledo w kombi... Ale to opinia subiektywna :diabelski_usmiech
                                              Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                              MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• BiDi01
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 460

leon jest bez polotu i wygląda przeciętnie w kombi. Szczerze to poprzednia wersja leona bardziej mi się podobała.
                                                Co do Eidos71, to jak zobaczysz jakiś kolor z charakterem to wydaje mi się że zmienisz zdanie co do O3 combi
                                                O3 Combi 1,4 TSI 140KM Elegance
                                                Błękit RACE
                                                Beżowa Alcantara
                                                Columbus
                                                Webasto

Komentarz

• Eidos71
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2050
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

BiDi01 - być może przyznam Ci rację... Ale po pierwszym kontakcie "na żywo" z O3 combi - szału nie ma :wink:
                                                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

Pracuję...