Takie samo jak to czy miały ABS czy nie.
"10 mniej ratuje życie. Zwolnij!"
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez tomekb1Ciekawy jestem ilu z was założyło wtedy odblaskowe wdzianko? Łatwo zganiać winę na pieszego.
Zamieszczone przez tomekb1Bądź widoczny człowieku, bo ja zapierdalam!
Siądź i przemyśl jeszcze raz co napisałeś.
[ Dodano: Nie 10 Lis, 13 18:09 ]
Zamieszczone przez Mariusz87oczątkowo dałoby efekt, ale z czasem ludzie by się przyzwyczaili i zaczęli wchodzić na ulicę, jak święte krowy, bez jakiegokolwiek rozglądania się i wtedy ilość ofiar by wzrosła. Musiałyby być jednocześnie akcje skierowane do pieszych i kierowców.
Natomiast nie zgodzę się w tym, że pieszy wchodziłby wtedy na pasy bez wcześniejszego rozejrzenia się. Nie wchodzą tak Niemcy, nie wchodzą Hiszpanie, nie wchodzą Anglicy. W każdym z wymienionych krajów gdy dochodzisz do przejścia auta MOMENTALNIE zatrzymują się aby przepuścić pieszego, a mimo tego każdy przed wejściem na ulicę rozgląda się na boki.
Oczywiście pieszych też trzeba nauczyć, że nie staje się przy przejściu, aby sobie pogadać. że przechodzi się szybkim i zdecydowanym krokiem, a nie stopkami.
Ale niewątpliwym jest to, że kierowca widzący zbliżającego się do przejścia pieszego powinien się zatrzymać i przepuścić pieszego. Tak jest w cywilizowanych krajach i tak powinni być w Polsce ! Co więcej takie zachowanie kierowcy pozwala w niektórych sytuacjach zmniejszyć .... korki !! Bo gdy staję przed przejściem znajdującym się przed skrzyżowaniem dróg, to poza pieszymi , których przepuszczam, z podporządkowanej drogi mogą w tym czasie wyjechać inne auta.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Co do napiasnych parę wpisów wcześniej koncepcji "utrudnień" drogowych powodujacych konieczność zwalnieniania przed pasami przypomniałą mi się pewna anegdota... :szeroki_usmiech
Otóż jakiś czas temu na pewnej konferencji poświęconej bezpieczeństwu pieszych i budowie bezpiecznych przejść pewien prelegent pochodzący z kraju, w którym potrafią budować gładkie jak stół drogi pochwalił Polskę za to, że umie budować "zwalniacze" i podpytywał jak to jest, ze Polacy potrafią to robić, a inżynierowie z Zachodu nie... A chodziło mu o naszą słynną przedskryżowaniową... "tarkę" na jezdni :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Big przemyslalem. Może za bardzo się unioslem, ale wkurza mnie jak kierownik nie widzi swojej winy, tylko wszystko stara się zrzucić na pieszego. Ja idąc do sklepu muszę przejść przez słabo oświetlone przejście. Czekam na poboczu, aż wszyscy przejadą po czym przechodzę.Być może kiedyś ktoś mnie na tym poboczu rozjedzie, bo mnie nie zauważy, gdyż kamizelki nie zakładam, a oświetlenie drogi jest kiepskie. Nie będzie wtedy ważne, że jechał za szybko, tylko to, że ja nie miałem tych cholernych odblaskow ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekb1Big przemyslalem. Może za bardzo się unioslem, ale wkurza mnie jak kierownik nie widzi swojej winy, tylko wszystko stara się zrzucić na pieszego. Ja idąc do sklepu muszę przejść przez słabo oświetlone przejście. Czekam na poboczu, aż wszyscy przejadą po czym przechodzę.Być może kiedyś ktoś mnie na tym poboczu rozjedzie, bo mnie nie zauważy, gdyż kamizelki nie zakładam, a oświetlenie drogi jest kiepskie. Nie będzie wtedy ważne, że jechał za szybko, tylko to, że ja nie miałem tych cholernych odblaskow ?
Jeśli możesz zmniejszyć ryzyko potrącenia to rób wszystko, żeby do niego nie doszło: załóż kamizelkę, mrygaj latarką lub telefonem, uskakuj przed jadącymi autami, itp...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekb1Nie będzie wtedy ważne, że jechał za szybko, tylko to, że ja nie miałem tych cholernych odblaskow ?
Czy nie rozumiesz, że człowiek idący bez żadnych odblasków poboczem drogi, w dodatku ubrany na ciemno jest dla kierowcy auta TOTALNIE niewidoczny ? i nie chodzi tu o to czy kierowca ma dobry czy zły wzrok, tylko o zwykłe ludzkie ułomności (nie jesteśmy kotami i nie widzimy dobrze w nocy !!).
Co ci, przepraszam, szkodzi, że założysz tę, jak to nazwałeś, cholerną kamizelkę, czy też odblask ? Czy to jest aż taki wielki problem? Nie dość ze uratujesz siebie, to jeszcze pomożesz innym. Gdzie tu widzisz problem??Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekb1czy zdarzało się wam kiedykolwiek iść poboczem na piechotę ?
Ciekawy jestem ilu z was założyło wtedy odblaskowe wdzianko? Łatwo zganiać winę na pieszego.
Bądź widoczny człowieku, bo ja zapierdalam!Zamieszczone przez tomekb1bo mnie nie zauważy, gdyż kamizelki nie zakładam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez xtremesystemsa ja mam wszystko w tyle bo lubie zapierdalacsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekb1...Być może kiedyś ktoś mnie na tym poboczu rozjedzie, bo mnie nie zauważy, gdyż kamizelki nie zakładam, a oświetlenie drogi jest kiepskie.
Komentarz
-
-
Jak tak czytam wypowiedzi w tym wątku i obserwuję co się dzieje na drogach, to widzę, że chcą za wszelką cenę winą z takie przypadki obarczyć kierowców. Fakt, nie jesteśmy bez winy, zdarzają się tacy co zapier*alają po mieście jak skończeni idioci, inni wyprzedzają bez jakiegokolwiek użycia mózgu powodując ogromne zagrożenie. Ale piesi też nie są bez winy, wiele razy musiałem ostro hamować bo jakiś debil postanowił przeskoczyć na zakręcie przez ulicę bo po co nadrabiać kilka metrów żeby dojść do pasów, wspomniany przez Was brak odblasków też jest istotny, ale zauważyłem jeszcze coś, skoro pieszy widzi, że kierowca nie zamierza się zatrzymać to po jaką cholerę za wszelką cenę ładuje się przed maskę, co myśli, że jest kotem i ma kilka żyć czy może wydaje mu się, że auto staje w miejscu?
Komentarz
-
-
mi się zdarza chodzić nocą poboczem i kiedy nadjeżdża samochód, to albo latarką albo komórką migam. właśnie dlatego, że wiem jak to wygląda od strony kierowcy.
szkoda, że pieszy zanim nie zostanie zarejestrowanym pieszym :lol: i rowerzysta zanim nie zostanie rowerzystą nie mają obowiązkowego stażu za kółkiem.Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maymerskoro pieszy widzi, że kierowca nie zamierza się zatrzymać to po jaką cholerę za wszelką cenę ładuje się przed maskę, co myśli, że jest kotem i ma kilka żyć czy może wydaje mu się, że auto staje w miejscu?Zamieszczone przez wietnamproblem też tkwi w tym iż pieszy nie jeden raz nie popatrzy czy coś jedzie czy nie tylko włazi jak krowa na przejście...
Rozwiązaniem przynoszącym korzyści dla wszystkich to oświetlenie wzdłuż przejść dla pieszych minimum w terenie zabudowanym , gdzie o instalację elektryczna nie trudno,choćby jeden halogen , a idelanie 2 po bokach, poza zabudowanym opaski dla pieszych i kamizelki dla rowerzystów.Ale to z trudne aby w głowach urzędników mogło się urodzić... normalnie jak na pustyni. Dziękuję z uwagę 8)
Komentarz
-
-
mnie najbardziej wkurwiają kozaki wchodzi na przejście rozbujany jak statek na sztormie patrzy na Ciebie jak sroka w piz.. i idzie bo on jest cwaniak i aut sie nie boi po krakowie niestety w ciul takich chodzi :evil: dzisiaj stało 3ech pajacy z wygladu 25-27lat z flaszką w ręce i z kieliszkiem jeden z nich staną na środku drogi i celowo wywracał sie na samochody w tym na mój i ma gnój tyle szczęscia że jechałem z żoną bo bym wysiadł do niego choc było ich trzech i cholera wie w jakim stanie tamci dwajhttp://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
JEST
megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
octavia 2 2.0TDI BKD
Komentarz
-
Komentarz