Martin-1975 ,bardzo Ciebie przepraszam wpisałem w wyszukiwarke i znalazło Chłopską Chate ale na mapie już nie sprawdziłem ,że to nie to miejsce.Chciałem dobrze ,niestety wyszło inaczej.
I doczekaliśmy się. Najmocniejszy SUV z silnikiem wysokoprężnym należy teraz do Audi, które do modelu Q7 zaimplementowało motor TDI o pojemności 4.2 l., mocy 326 KM i maksymalnym momencie obrotowym 760 Nm. Do kupienia już wkrótce.
Topowy Diesel modelu Q7w stajni Audi to często spotykana w segmencie SUV-ów, ośmiocylindrowa jednostka z wtryskiem common-rail. Poza tym, że silnik imponuje mocą jest przy tym dodatkowo ekonomiczny. 4.2 l. TDI potrzebuje średnio tylko 11,1 l. oleju napędowego na 100 kilometrów. Jest to najmocniejsza jednostka wysokoprężna jaką posiada Audi. Identyczny motor montowany jest w luksusowej limuzynie A8.
Dzięki takiemu agregatowi niemiecki SUV może poszczycić się prawdziwie sportowymi osiągami. 760 Nm osiągane już w przedziale od 1800 do 2500 obr./min. daje Q7 niesamowite przyspieszenie do setki w 6.4 s. i prędkość maksymalną 236 km/h. Dla porównania jeden z najmocniejszych SUV-ów z silnikiem benzynowym, Jeep Grand Cherokee SRT8 z mocą 420 KM przyspiesza do 100 km/h w 5,1 s.
Moc generowana dodatkowo przez dwie turbosprężarki o zmiennej geometrii, przekazywana jest na wszystkie cztery koła w układzie Quattro, za pomocą sześciostopniowego Tiptronica. Rozdział mocy na osie wynosi 40:60 na korzyść tylnej. Zawieszenie jest w pełni adaptacyjne.
Nowe Audi Q7 z najmocniejszym Dieslem 4.2 TDI pojawi się w sprzedaży najprawdopodobniej już na wiosnę. Na tym jednak nie koniec. Na 2008 rok Audi przygotuje jeszcze mocniejszą wersję Q7 z silnikiem wysokoprężnym V12 o mocy 500 KM. Powstał on na bazie silnika pochodzącego ze sportowego Audi R10, zwycięzcy niedawnego 24-godzinnego wyścigu w LeMans (6,5 l, V12, 650 KM, 1100 Nm)
(wspominaliśmy o tej wersji na forum TUTAJ)
O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
Komentarz