kw76, no mała diablica :smokedevil
Skoda Fabia III 1.2 TSI Style
Zwiń
X
-
Skoda Fabia III 1.2 TSI Style
Przez ostatni weekend miałem możliwość przetestowania najnowszej Skody Fabii III 1.2 TSI (110 KM) w wersji wyposażenia Style + pakiet Komfort dla wersji Style.
Zapraszam do zapoznania się z moimi wrażeniami oraz dyskusji.
Test dostępny pod poniższym linkiem:
Czarny Elegance
-
-
Big, test bardzo ciekawy, napisany rzetelnie, nie stronniczo. Podsumowując nowa Fabia sprawia naprawdę dobre wrażenie. Jednak jeśli mogę Ci na coś zwrócić uwagę, to przydałby się lekki lifting treści w 3 miejscach
1. Opis obrazka - narzekań a nie nażekań
2. Opis zawieszenia
Tłumienia nierówności z Skodzie też jest na dobrym poziomie i nie można mieć do niego zastrzeżeń
3. Wersje wyposażenia - nie Actice tylko Active
Wiem, że literówki, ale mnie osobiście ukłuło to w oczy
Komentarz
-
-
Araspol, pewnie niedługo będzie lift Rapida i coś poprawią. Wręcz muszą, bo wyjścia nie ma.
[ Dodano: Wto 27 Sty, 15 20:43 ]
Zamieszczone przez BigTony065, zawias był zwykły.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
Big, Dzieki za pomiary, jak widać F3 z tym silnikiem nie jest zawalidrogą. Przyśpiesza sprawnie i daje poczucie pewności przy wyprzedzaniu.
Z jednym się nie zgodzę, to co pisałem w innym temacie. To ilość miejsca i zajmowanie miejsca za kierownicą. Jak pisałeś kiedyś masz 172 cm, a ja mam 183 i niezbyt pasowała mi pozycja za kierownicą w F3. Jakoś dziwnie ustawiona jest kolumna kierownicy w stosunku do siedzenia. Ale myślę, że jest to podyktowane niższą budą. Po prostu nie da się wszydtkiego tak podnieść jak w F2, bo zakłóca się układ wnętrza i stąd ta niedogodność.
Tak jak wspomniałem ilość miejsca na szerokość jest większa, ale niestety nogi nie skorzystały i jest niestety ciasnawo z tyłu jak z przodu zasiądzie ktoś powyżej 180 cm. Jak moja żona 160cm siedzi za kierownicą, to z tyłu jest Superb, ale jak ja, to komfort jest już dla niej tzn. ma te 5 cm wolnego miejsca i nie czuje się przytłoczona.
Teraz cena. Hmm czy jest tanio, to bym nie powiedział. Za tają samą wyposażoną wersję jak moja z silnikiem 90KM i metalikiem to na wejściu trzeba dać 52580 zł. Więcej od mojej to ma ESP, ale ja mam klime półautomat, to niech wychodzi na to samo. Więc jest to dość dużo.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tony065Big, czy w ramach swoich szerokich kontaktów możesz kiedyś odbyć jazdę wersją z obniżonym zawieszeniem
Zamieszczone przez Dig DugHmm czy jest tanio, to bym nie powiedział.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, Corsa zawsze była droższa od Fabii. Jak ja kupowałem, to z tym samym wyposażeniem róznica była 10 tys zł. Skoda dawała upust 3500 zł + coś jeszcze od dilera, a opel nic, a diler opla dawał opony i dywaniki, więc taka różnica się zrobiła. Dodatkowo silnik 1.4 w oplu chodził dużo gorzej od tego co mam. Ale to z różnicy masy po trochu wychodziło.
Fabia 3 jest fajna, ale jak zwykle jak konfigurujemy bogato, to równamy się z Rapidem i podchodzimy pod O3. :| F3 do Rapida z tyłu to przepaść.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Powodów do narzekań nie daje zawieszenie auta. Jest bardzo sprężyste i dzięki niemu Fabia III prowadzi się naprawdę genialnie. Parę dni temu miałem okazję testować najnowszego Opla Corsę i napisałem, że prowadzi się on bardzo dobrze.
to prowadzi sie genialnie czy jest sprezyste .bo jedno raczej wyklucza drugie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tony065w okolicy Łodzi to chyba same Active 60KM sprzedają, więc nie ma szans na jakikolwiek test
Zamieszczone przez BigNie wyklucza
Samochody ze sprężystym, czyli dość twardym, zawieszeniem prowadza się z reguły bardzo dobrze
Komentarz
-
-
Big - a jak oceniasz nowa Fabke vs Rapid.
Ja poczatkowo bylem zagorzalym przeciwnikiem Rapida - biorac pod uwage jego porownanie z Octavia II Tour to w kazdej dziedzinie ten pojazd wypadal gorzej.
Ale ... obecnie jak nie ma O2 Tour to ... Rapid zaczal mi sie podobac, tyle ze w najtanszej wersji z 1.2 MPI jako fajna alternatywa - auto duze wewnatrz, z zewnatrz jak Golf, materialowo oczywiscie sporo slabsze, ale cenowo (1.2 active max hatchback - ok. 40.000 zl) calkiem fajne (a w wyprzedazy noworocznej to i 37.000 zl).
W kazdym razie jak Ty oceniasz wzgledem siebie te dwa auta - Rapida i nowa Fabie?
Bo ja powiem wprost - Rapid zaczal mi sie podobac :-) podoba mi sie tez nowa Fabia, ale za te same pieniadze to chyba jednak wolalbym Rapida jako auto bardziej "pełne", choc Fabka stylistycznie wewnatrz moim zdaniem jest chyba ladniejsza... Tak przy kwocie 40.000 zlotych... Hmm imho - Rapid jest lepszym wyborem. Ale chetnie zapoznam sie z Twoim czy innych kolegow zdaniem. Dzis bedac w salonie Skody obejrzalem kolejny raz Fabie i Rapida ... i Rapid mi sie bardziej podoba :-) i zeby bylo smieszniej to wlasnie w tej najtanszej wersji... jako auto nic nieudajace a wiele w sumie oferujace. Ale Fabka tez niczego sobie...
Komentarz
-
-
Gość
-
Zamieszczone przez marlej108a poczatkowo bylem zagorzalym przeciwnikiem Rapida - biorac pod uwage jego porownanie z Octavia II Tour to w kazdej dziedzinie ten pojazd wypadal gorzej.
Oglądałem nową Fabię i w droższych wersjach wygląda nieźle, dużo ładniej niż Rapid.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
rafi22, jakąkolwiek Skodę z DSG. Ile razy bym nie pytał, to owszem, jest taka opcja, ale w innym salonie z VAG... :evil: najszybciej w VW, którego nie trawię. Octavią jeździłem w Gdańsku i Wa-wie, Citigo z ASG ponoć wogóle nie ma w PL, Fabia w naszym regionie to też fikcja.Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marlej108Big - a jak oceniasz nowa Fabke vs Rapid.
Jednak Rapid daje trochę więcej miejsca wewnątrz no i większy bagażnik.
Ciężko wiec jednoznacznie stwierdzić które z tych 2 aut jest lepsze.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, Ja bym podszedł do tego tak jak te auta się różnią, a różnią się miejscem z tyłu i bagaznikiem. Więc jak ktoś jest w stanie z tych dwóch rzeczy zrezygnować, to F3 będzie lepszym wyborem, a jak wozi dorosłych z tyłu lub wieksze dzieci i bagażnik też się liczy to Rapid. Ale to w kwestii porady, bo ja osobiście uważam, że Rapid jest wynalazkiem, który jest pomyłką skody.
I osobiście jakbym dopuszczał mniejsze auto to albo brał bym F3 combi, albo O3 liftback. Teraz F3 wygląda fajnie w kombi więc bagaznik można nadrobić tą wersją. :PByła O1 jest F2.
Komentarz
-
Komentarz