Fabia WRC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pooh2005
    Drive
    • 2005
    • 47

Fabia WRC

A ja niestety odpadam z imprezy 27.08 wylatuje na 2 tyg. na urlop, więc będę z Wami tylko duchem. Miałem nadzieję, że zacznę urlop od zlotu OCP, ale niestety nie ma szans...
  • Qulek
    RS
    • 2005
    • 1630
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Fabia WRC

Skoda fabia wrc .. co wy na to ??

Wszystkie samochody WRC podwyższają ciśnienie fanom rajdów. Agresywne spoilery, ogromne koła no i przede wszystkim osiągi pozwalają zapomnieć, ze większość z nich bazuje na pospolitych hatchbackach. Inż. Èapka z firmy Brisk postanowił jednak, że stworzy coś wyjątkowego. Tak powstał Brisk RS 01 WRC.

Brisk jest znany w Europie z produkcji świec zapłonowych. Ale postanowiono stworzyć coś więcej - wyjątkowy samochód, który dodatkowo wypromuje firmę. Èapka marzył o stworzeniu wyczynowego samochodu i własnego zespołu już od 2005 roku, a teraz możemy oglądać efekty jego determinacji.

Brisk RS 01 WRC to nie jest po prostu Fabia WRC z nadwoziem coupe. Auto zostało stworzone od podstaw, z wykorzystaniem podzespołów z grupy VW. Nie ustępuje ono osiągami rajdówce, choć oczywiście nie ma homologacji.

Samonośne nadwozie z klatką bezpieczeństwa ma karbonowe panele, co oznacza masę dużo niższą niż w WRC (1000 kg). Przód jest bliźniaczy z Fabią, lecz pochodząc z tyłu można się nieźle zdziwić, widząc, że Brisk zbudował na bazie poczciwego hatchbacka coupe.

Dwulitrowy motor z turbodoładowaniem nie ma zwężki, więc moc maksymalna sięga 500 KM! Wyczynowa, sekwencyjna skrzynia biegów ma sześć przełożeń i tak jak rajdówkach jest bardzo krótka - prędkość maksymalna to tylko 200 km/h, ale sprint do setki trwa 2.7 sekundy.

W podwoziu zastosowano niezależne, wielowahaczowe zawieszenie, współpracujący z amortyzatorami Proflexa. Po 18-calowymi felgami kryją się 330- (przód) i 320- (tył) milimetrowe tarcze hamulcowe rodem z Porsche. Napęd przenoszony jest oczywiście na cztery koła, poprzez pasywne dyferencjały.

http://multimedia.motoplaneta.pl/g.php?modex=pokaz&T[id]=256

Źródlo www.rallyonline.pl , www.motoplaneta.pl
    BEST Czesci i artykuly motoryzacyjne

Było O1 jest O3

Komentarz

• c0nn3ct
      Rider
      S_OCP Member
      • 2007
      • 680

Fajna mała popierdołka to przyspieszenie to jak w Veyronie a mowia ze "z gowna bata nie ukreci..." ;D dla mnie spoko autko fajnie wyglada tylko inny kolor, inne felgi, jakis lajtowy spojlerek i w droge ciekawi mnie jeszcze jaka cena... NIECH ZROBI TAKA OCTAVIE!!!! odrazu bede kase szykowal ;]]
      pozdro all
      O1 AGR <- Była
      O2 '04 BKD "Praha"<- Jest
      OI RS <- Jest

Komentarz

Pracuję...