Źródło: AutoMapa
Premiera najbardziej oczekiwanego w tym roku systemu nawigacji.
Urządzenia służące do nawigacji satelitarnej (GPS) zyskują coraz większą popularność. Na początku odbiornik GPS podawał tylko współrzędne, potem przyszedł czas na proste mapy terenu, aż w końcu pojawiły się dokładne mapy miast. To m.in. mapa decyduje, na ile GPS jest przydatny.
AutoMapa 4 zawiera kompletną sieć polskich dróg. To najdokładniejsza dostępna na rynku mapa Polski, która potrafi znaleźć drogę nie tylko do każdego miasta, ale też do każdej ze 102 tys. miejscowości i osad. Nawet tych najmniejszych! Korek, remont drogi, czy inne utrudnienia? Nie ma sprawy. Jeśli możliwy jest jakikolwiek objazd, AutoMapa 4 wskaże go bez problemu.
Dzięki nowemu, bardziej intuicyjnemu menu, nawigacja z AutoMapą 4.0 stała się prostsza. Jednocześnie pojawiło się wiele nowych opcji, pozwalających lepiej dostosować AutoMapę do potrzeb użytkownika. Nowa baza aż 140 tys. punktów POI (Punktów Użyteczności Publicznej) deklasuje konkurencję. Dzięki zapamiętywaniu ostatnio wybranych miejsc na mapie, korzystanie z programu stało się znacznie szybsze. Nowe algorytmy szybciej wyznaczają trasę i dokonują rekalkulacji w drodze. Pojawił się też widok 3D, który ułatwia śledzenie trasy naśladując naturalną perspektywę.
AutoMapa współpracuje teraz z jeszcze szerszą gamą komputerów mobilnych i odbiorników GPS. Dzięki niezależnym ustawieniom potrafi się dopasować do funkcjonowania innych aplikacji, takich jak telefon, czy odtwarzacz multimedialny.
„Mimo tak silnej rozbudowy funkcjonalnej AutoMapa w wersji 4 działa znacznie szybciej i wymaga przy tym mniej pamięci niż poprzednie wersje. I to pomimo rozszerzenia nawigacji z Polski na całą Europę.” – twierdzi Witold Fedorowicz, prezes firmy Geosystems Polska. – „Ekipie programistów firmy Aqurat, z którą wspólnie tworzymy AutoMapę, prace nad wersją 4 zajęły ponad dwa i pół roku ale efekt jest wart czekania.”
Od czterech lat AutoMapa jest liderem rynku, oferując najczęstsze aktualizacje map. To właśnie dlatego decydując się na zakup nawigacji, aż 80 procent taksówkarzy wybiera AutoMapę. Ale najważniejsze jest to, że AutoMapa 4 posiada unikalną bazę danych z 1,6 mln dokładnych adresów nie oferowanych przez żaden innych system nawigacji GPS. Wybierając numer domu, można być Państwo pewnym, że AutoMapa doprowadzi pod same drzwi. Dosłownie!
Sprzedaż AutoMapy® prowadzona jest przez sieć autoryzowanych dystrybutorów.
no niezła ta automapa. Zainstalowałem ją właśnie. Aktualizacja do wersji 4.0 jest za darmo, jeśli ktoś kupił swoją automapę przed niespełna rokiem i nie wygasł mu roczny okres darmowych aktualizacji.
Rzeczywiście jest dużo szybsza (!) i dużo wygodniejsza. W hi-resie wygląda super (ikony wrescie są duże). Dużo nowych funkcji i opcji (można wyłączyć sporo denerwujących rzeczy). Tryb 3d, który wydawał mi się do tej pory zbędnym gadżetem, też wygląda mi na bardziej czytelny. Fajne jest podświetlanie ikon POI przy ostrzeganiu. Różne dynamiczne zoomy, itp. Testowałem na razie na biurku przez kilka minut i mam b. dobre wrażenia.
A ktos mi powie jak w tym czyms teraz SZYBKO wybrac trase, jak to bylo kiedys, ze klikalo sie 2 razy i bylo wyszukiwanie, oraz gdzie jest teraz taka zakladka gdzie byly punkty trasy i mozna je przestawic albo tam cos dodac. Kiedys to bylo, a teraz tego nie widze
Maicroft, jest kilkustronnicowy pfd na stronie producenta ładnie to opisujący teraz też jest tak samo ze klikasz na punkt mapy, rozwija sie menu i wybierasz START,PRZEZ,KONIEC lub od razu do celu. Jeśli chodzi o punkty PRZEZ i ich zmiana kolejności, to jest to ikonka INFORMACJE w menu trasy, tam są punkty trasy i dużo możliwości wachlowania
Na telefonik to wejdzie, przy widomo odpowiedniej do tego karcie?
jezeli masz palmofon to tak, jezeli telefon na symbianie to nie
na symbiana v3 polecam tomtom6 - wczesniej jak mialem tomtom5 i n70 - pokrycie drog w PL bylo ok 20%, czyli lipne - obecnie mam n73 i nie wiem jak to sie spisuje w Polsce ( podobno pokrycie wzroslo do ok 40%), ale w anglii jest git ( pokrycie znacznie ponad 90% ), do osobowki nie potrzebuje niczego wiecej, to dziala pieknie, ale jednak jak jade duzym to niestety, brakuje mi opcji wyboru typu pojazdu ( osobowka, taxi, autobus, tir, itp ), typ trasy ( najszybsza, najkrotsza itp ) to za malo :/
Na telefonik to wejdzie, przy widomo odpowiedniej do tego karcie?
jezeli masz palmofon to tak, jezeli telefon na symbianie to nie
na symbiana v3 polecam tomtom6 - wczesniej jak mialem tomtom5 i n70 - pokrycie drog w PL bylo ok 20%, czyli lipne - obecnie mam n73 i nie wiem jak to sie spisuje w Polsce ( podobno pokrycie wzroslo do ok 40%), ale w anglii jest git ( pokrycie znacznie ponad 90% ), do osobowki nie potrzebuje niczego wiecej, to dziala pieknie, ale jednak jak jade duzym to niestety, brakuje mi opcji wyboru typu pojazdu ( osobowka, taxi, autobus, tir, itp ), typ trasy ( najszybsza, najkrotsza itp ) to za malo :/
Właśnie mam telefonjik z symbianem, mam TT5 ale poszukam 6, i wgram sobie, tylko czekam na czytnik kart.
Szkoda ze AutoMapa nie podejdzie :?
[scroll:d01e0e5c3d]Zapraszamy na Spoty na Podkarpaciu :spin: [/scroll:d01e0e5c3d]
może pisze w tej chwili bez sensu bo juz to napisano ale...czy w tych całych ałtomapach jest takie cóś że jak stoi fotoradar stacjonarny to ta pani mówi mi o tym??? :roll:
sebasuperb, jaki masz model telefonu ?
jesli masz obecnie tt5 to masz wersje symbiana 1 badz 2 - na innym nie pojdzie,
tt6 dziala tylko na symbianie v3 - nie pojdzie na innym - przerabialem juz ten temat, mam mapy do szostki na kompie ( ok 4 giga lacznie, ale wystarczy wgrac np mape srodkowej europy plus glowne drogi calej europy - 300MB )
leszekmw, w zasadzie TAK,
można się zalogować na stronie http://poi.mobilne.net
i na bieżąco aktualizować katalog charakterystycznych punktów np. fotoradarów.
Oczywiście może się zdażyć, ze ta pani powie "radar", a jego tam w danym momencie nie ma, ale lepiej dmuchać na zimne
lec, tak, wersja europa zawiera też PL, a wersja PL łapie jeszcze parę kilometrów za granicą a nie ucina się tak jak w starszych wersjach na przejściu granicznym
leszekmw, symbian, jest to oprogramowanie w niektorych telefonach komorkowych, symbian v1,2,3 to oprogramowanie nokii z wyzszych polek ( np serii N ), symbian UIQ ( jedynie kilka modeli SonyEricsson ). Na symbiana wypuszczono kilka programow nawigacji, ale z tego co sam sprawdzalem to jedynie tomtom wypada najlepiej. W Polsce, pomimo niewielkiego pokrycia tez da sie jezdzic, wszystkie glowne drogi sa dostepne, ale jesli chodzi o dokladny plan miasta z nazwami ulic to jedynie w wiekszych miastach mozemy sie ich spodziewac - w miasteczku typu Pruszcz Gdanski o liczbie ludnosci ok 20tys mozemy sie spodziewac jedynie wykazu glownych drog bez nazw ulic, a w miescie typu gdansk mamy na mapie nawet najmniejsze uliczki - poza tym kazda najmniejsza wioska jest dostepna ( teraz sprawdzam pokrycie drog - w wiekszosci panstw euro pokrycie wynosi 99%, przy PL niesttety jest to tylko 34% )
Widziałem TT6 na Noki E50, N73. Całkiem nieźle wygląda. Można z tym jeździć.
Najnowsze mapy bodajże 6.75 juz mają pokrycie 34% Polski, a niedawno było to jeszcze 20%. Chyba się TT obudził, przecież rynek jest na to obecnie chłonny, ale czy nie za późno? Zobaczymy
Była O1, AGR -oszczędne cudo
Jest O2, BKD -porywisty rumak
Widziałem TT6 na Noki E50, N73. Całkiem nieźle wygląda. Można z tym jeździć.
Najnowsze mapy bodajże 6.75 juz mają pokrycie 34% Polski, a niedawno było to jeszcze 20%. Chyba się TT obudził, przecież rynek jest na to obecnie chłonny, ale czy nie za późno? Zobaczymy
No to ja na tym smigam (tt6, najnowsze mapki i n73 ) - ale ciagle te 34% nie zaspokaja w pelni potrzeb - chociaz fakt, daje juz duzo. Dzisiaj ku mojemu zaskoczeniu w Elblagu wylapalem wszystkie ulice ktore potrzebowalem, a przeciez to nie jest takie duze miasto... boli mnie to, ze na mapie Polski mniejsze miejscowosci ( i nie takie male - pruszcz gdanski ) nie maja ponazywanych ulic - na zachodnich mapach gdzie pokrycie jest 99% wyglada to calkiem inaczej.
Z tego co sie orientuje to wszystkie systemy nawigacyjne korzystaja z tych samych map bazowych - czy mam racje? z tego co widze w nawigacjach www ( www.viamichelin.com )to pokrycie wyglada tak samo jak w tt
jak jade duzym to niestety, brakuje mi opcji wyboru typu pojazdu ( osobowka, taxi, autobus, tir, itp ), typ trasy ( najszybsza, najkrotsza itp ) to za malo :/
Komentarz