widzę deespe ze nie czytasz tego topika uważnie c0nn3ct pisał że już nima kierowniczki :P a hamowałem żebyś ty z sebą zgarnął towary bo przez CB jakoś tak wyczułem że wyposzczony jesteś :P
Nowe diesle Fiata - dwie wersje silnika 1.9 - 177KM i 188KM
Zwiń
X
-
Nowe diesle Fiata - dwie wersje silnika 1.9 - 177KM i 188KM
Fiat ogłosił kilka dni temu, że pracuje nad rozwinięciem znanej jednostki wysokoprężnej o pojemności 1,9 litra. Powstaną z niej dwie nowe wersje o mocy 177 oraz 188 koni mechanicznych.
Nowa jednostka jest tworzona na bazie dotychczasowej konstrukcji silnika JTD M, który sam w sobie charakteryzuje się bardzo dobrymi parametrami. Jednak zapowiadana wersja będzie jeszcze mocniejsza. Inżynierowie Fiata mają wyposażyć ją w dwie turbosprężarki. Mniejszą, która będzie żwawo reagować podczas jazdy na niższych obrotach wspomagać będzie druga, która zastąpi ją kiedy obroty wzrosną.
Dzięki takiej konstrukcji jednostka będzie dysponować bardzo dobrymi osiągami. Maksymalny moment obrotowy wynosić będzie 300 Nm już przy 1.250 obr./min. Oznacza to, że praktycznie już w momencie wciśnięcia pedału gazu w mgnieniu oka będziemy mogli cieszyć się bardzo żwawą dynamiką. Płaski przebieg wykresu momentu w dolnym zakresie obrotomierza pozwoli na jazdę z dużą elastycznością.
Na rynku mają być dostępne dwie wersje tego silnika. Jedna o mocy maksymalnej rzędu 177 koni mechanicznych będzie wykorzystywana także przez innych producentów. Jednostka topowa dysponująca zapasem w postaci 188 koni będzie dostępna tylko dla modeli z gamy Fiata, Alfy Romeo oraz Lancii. Fiat zapowiada, że silniki będą spełniać restrykcyjne normy emisji regulowane przez Euro5. Produkcja jednostek rozpocznie się już w przyszłym miesiącu. Do pierwszych modeli trafią one w 2008 roku.
[mojeauto.pl link]O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
"Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"
Uniden Pro 510XL+Hustler IC100
-
-
W tym momencie to chyba zaden z producentów diesli fiatowi nie "fiknie".Stosunek mocy do pojemnosci bedzie chyba najlepszy na rynku.w dodatku twin-turbo.To moze złamac nawet najzagorzalszych przeciwników marki.Tu wlasciwie musze przyznac,ze moj CC sporting smiga juz 10-ty roczek bezawaryjnie,tak ze ja akurat jestem moze nie fanem,ale sprzymierzeńcem fiata.Jaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoW tym momencie to chyba zaden z producentów diesli fiatowi nie "fiknie".Stosunek mocy do pojemnosci bedzie chyba najlepszy na rynku.w dodatku twin-turbo.To moze złamac nawet najzagorzalszych przeciwników marki.Tu wlasciwie musze przyznac,ze moj CC sporting smiga juz 10-ty roczek bezawaryjnie,tak ze ja akurat jestem moze nie fanem,ale sprzymierzeńcem fiata.
Nie mniej jednak rzeczywiście poziomy mocy uzyskiwane z pojemności najnowszych diesli, w tym Fiata budzą szacunekGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76myśle że czas będzie najlepszym wyznacznikiem renomy tego nowego silnika, jak narazie tylko TDI.Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mariobrosAkurat silniki JTD zdążyły już zdobyć dobrą opinię, zweryfikowaną właśnie przez czas[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76no niewiem kolega miał w Alfie i taki szczęśliwy to on niebył ale może ja w niezawodność Koncernu Fiata w tym Alfy nie wierze. Ale może zobaczymy jak bedzie z tym wynalazkiem.Bouli
Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bouliale jeszcze długo Fiat nie pozbędzie sie etykiety auta, które lubi sie psućJaro
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jlupinoZamieszczone przez Bouliale jeszcze długo Fiat nie pozbędzie sie etykiety auta, które lubi sie psućSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Co racja to racja mariobros.Tak to juz jest,ze kazda marka ma jakąś tam renome czy tez opinie lepszą lub gorszą w oczach kierowców.I dopóki samemu na "własnej skórze" sie człowiek nie przekona to nie moze powiedzies,ze posiada cos lepszego bądź gorszego.Bo jak piszesz meredes tez moze doprowadzic do "białej gorączki".Jaro
Komentarz
-
-
Tylko w Fiacie jest tak ,ze przykładowo auto ma 75KM ale dostępne jak kręcisz silnik( moj fiat siena wkercal sie do 8000obr bez klopotu) .
A zawieszenie jak stuka to okazuje sie ,ze wszystko jest ok tylko przekladnie trzeba regenerowac.
Albo zamiast zuzycia jakiegos łożyska pęka alternator.
W 4 osoby samochód prowadzi się jak jakiś inny.
Rozbieranie tapicerki to w facie rwanie.Żarówki palą się co pół roku.
Sprzegło skrzeczy ale mechanik twierdzi ,ze tak ma być.
W Fiacie Siena (made in Poland) mialem wszytsko naprawde dobre Valeo np. Chłodnica, sprzęgło, Żarówki; Philips, osram. Zawieszenie TRW, elektryka magneti-marelli, delphii, ale nie wynika z tego wiele. Wszytsko to działa jak w tańszym i gorszym aucie czyli na 80%. A mechanicy rozkładają ręce. A części czyli np. klocki i inne są w podobnych cenach a czasem droższe (rozważając ,ze maja zatrzymac 75KM).
Więć ja tam podziwiam nawet tego kierowce mercedesa bo przy bardziej skomplikowanym aucie niż Fiat mamy podobną ilość awarii. Nie mówie już o historiach nie wytłumaczalych i nie naprawialnych.nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
półosie seryjne przebieg 273 tyś
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafalusA mechanicy rozkładają ręce.
Fiat Siena to taka Skoda Felicja - w rodzinie są dwie i też nie są dobrym przykładem na prezentowanie jakości koncernu VW.
Wszystkie samochody są fajne nowe i na gwarancji a potem to z każdym zaczynają się jakieś problemy - i tak ten biznes ma się kręcić.Powered by VSI PRINS
Komentarz
-
-
W sumie tak . Choc mój mechanik jak narazie radzi sobie ze wszystkim.
Moze dlatego ,ze obsluguje Felicije Octavie i Superbe a w fiacie co model to inne problemynowy cSIMC od Aliego
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez borutSkoda Felicja - w rodzinie są dwie i też nie są dobrym przykładem na prezentowanie jakości koncernu VW.[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Dlatego ja np. wolałem Fiata niż Felicie z 1.3 (na łańcuchu). Do ostatniej chwili wahałem sie SIena czy Felicia. Do tego ta rdza w felicii oraz brak wspomagania
Ja jeszcze chciałbym poruszyć jeden aspekt czyli spalanie . Większość Diesli np. Fiata i Forda o tej samej, podobnej mocy katalogowo pali więcej niż diesel VW .nowy cSIMC od Aliego
Komentarz
-
Komentarz