Fiat 500 Samochodem Roku 2008

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witeek
    Rider
    • 2005
    • 502

Mruganie sygnalizuje jakiś poważny błąd w układzie climatronica.
    Zrób test układu: wyłączony zapłon, wciskasz i przytrzymujesz jednocześnie "obieg wewnętrzny"i ECONO", włączasz zapłon.
    Climatronic zaczyna swój test, trwa on ok.30 sek.
    Po zakończeniu testu wyświetli się pierwszy kod usterki, przyciskiem "temp+"lub"temp-" przechodzisz do odczytania następnego kodu, po ostatnim kodzie wyświetli się "000", Wciskając i przytrzymując "ECONO" możesz skasować zapamiętane błędy.
    Co oznaczają kody było na forum w dziale porady: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=51
    Jeżeli układ nie wykryje żadnych błędów to wyświetli się "444".
    Proponuję przeprowadzić test, wykasować kody błędów (czasami może być jakiś sporadyczny błąd który gdzieś kiedyś został zapamiętany), przeprowadzić ponownie test, wtedy będziesz miał aktualne kody błędów.
    witeek - octavia 2.0 TDI DSG
  • NEOrADEk
    L&K
    • 2005
    • 1469

Fiat 500 Samochodem Roku 2008 - wersja prasowa Międzynarodowe Jury Nagrody "Car of the Year", składające się z 58 dziennikarzy motoryzacyjnych reprezentujących 22 kraje europejskie, wybrało Fiata 500 "Samochodem Roku 2008".

Fiat zdobył 385 punktów wyprzedzając Mazdę 2 (325 punktów) oraz Forda Mondeo (202). Oprócz absolutnego zwycięstwa w plebiscycie "Car of the Year 2008", superkompakt Fiata uzyskał także głosy największej liczby sędziów: 57 z 58 członków jury umieściło go na liście swoich preferencji, a 33 wytypowało go na pierwszym miejscu.
    [...]
    Fiat 500 to manifest "nowego Fiata", to model który w pełni stanowi urzeczywistnienie nowej wizji i strategii Marki, nowego sposobu pojmowania idei samochodu. To dlatego ten model wprowadza tak wiele nowości i bije kolejne ważne rekordy w swoim segmencie. Dla przykładu - po raz pierwszy w historii auto o długości zaledwie 3,55 m uzyskało 5 gwiazdek w teście EuroNCAP, a absolutną nowości¹ w tej kategorii jest zastosowanie w wyposażeniu seryjnym aż 7 poduszek powietrznych (wliczając w to poduszkę chroniącą kolana - jedyne takie rozwiązanie w małych kompaktach) oraz dostępność systemu ESP opracowanego dla wszystkich wersji silnikowych (w wyposażeniu seryjnym w wersji 1.4 16v 100 KM).
    [...]
    Konkurs o tytuł "Samochód Roku" narodził się w 1964 roku. Aby wziąć w nim udział nowości na rynku samochodowym muszą w ciągu roku wejść do sprzedaży na co najmniej pięciu różnych rynkach europejskich. Ocenie poddawany jest: design, komfort, bezpieczeństwo, ekonomia użytkowania, prowadzenie, osiągi, funkcjonalność, poszanowanie środowiska naturalnego i wreszcie cena oraz relacja ceny do wartości. Wśród wszystkich nowych modeli sprzedawanych na przestrzeni roku (w tej edycji były to 33 samochody) dokonuje się wstępnej selekcji - do finału konkursu dopuszczanych jest siedmiu finalistów. Każdy członek jury ma do dyspozycji 25 punktów do podziału pomiędzy siedmioma samochodami z maksimum 10 punktami za pierwsze miejsce.

Ceremonia wręczenia nagrody "Car of The Year 2008", tym razem organizowana przez niemieckie czasopismo "Stern", odbędzie się w Berlinie 28 stycznia 2008.

[mototarget.pl link]
    O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
    "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• jlupino
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 362

Jest ładny,tylko czemu taki drogi.Prawie 10 tys wiecej od czterodrzwiowej pandy to chyba jakies nieporozumienie.Wtopią z nim tak samo jak z za drogim stilo kilka lat temu.Zresztą w volkswagenie z za drogim bettlem było podobnie.A to był vw,a nie fiat.Tu przypuszczam,ze historia sie moze powtórzyc.
      Jaro

Komentarz

• QBA
        RS
        • 2004
        • 2646

Ale 500 nalezy do klasy Premium i ma konkurowac z Mini, Lancia Y, a nie z Panda, czy VW Fox'em :roll: I mysle, ze nie beda mieli problemow ze znalezieniem klientow

Komentarz

• Hunter
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1655

ja jakoś nie mam przekonania do tak małych aut... Można się klaustrofobii nabawić :szeroki_usmiech Ta 500'ka fiata szczególnie mi nie leży... Mini Cooper trochę bardziej mi się podoba...
          ...nie ma to jak Octavia :drive:
          >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• djpi
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 429

Zamieszczone przez QBA
            Ale 500 nalezy do klasy Premium i ma konkurowac z Mini, Lancia Y, a nie z Panda, czy VW Fox'em :roll: I mysle, ze nie beda mieli problemow ze znalezieniem klientow
            Nie wiem czy klienci beda postrzegac 500-ke jako konkurencje Mini czy Lancia Y - raczej jako nastepne małego fiata i kazdy bedzie oczekiwal - ze bedzie TANIE - jak ktos przyjdzie do salonu Fiata i zobaczy Punto i 500 za te same pieniadze to raczej wezmie Punto - jesli Fiat nie obnizy ceny chociaz do ceny Pandy to wroze mu sukces taki jak mial Garbus 2
            President Johnny II ASC + President Florida
            _,.-*'`'*-.,_Dark side on the Octavia_,.-*'`'*-.,_

Komentarz

• jlupino
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 362

Zamieszczone przez djpi
              Nie wiem czy klienci beda postrzegac 500-ke jako konkurencje Mini czy Lancia Y - raczej jako nastepne małego fiata i kazdy bedzie oczekiwal - ze bedzie TANIE - jak ktos przyjdzie do salonu Fiata i zobaczy Punto i 500 za te same pieniadze to raczej wezmie Punto - jesli Fiat nie obnizy ceny chociaz do ceny Pandy to wroze mu sukces taki jak mial Garbus 2
              No własnie.Tym bardziej,ze mini to koszt prawie 70 tys. wersja podst.,a goła lancia z 60cio konnym silnikiem 45tys.No i obydwa te wozy są wieksze od piećsetki. :wink:
              Jaro

Komentarz

• Brooklyn
                Drive
                • 2007
                • 74
                • Octavia III (5E3)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Nie wiem czy słyszeliście, ale zamówień z zagranicy na Fiata 500 jest tak dużo, że pomimo, że jest produkowany w Polsce, to....nie jest u nas dostępny na razie. :lol:
                Życzę miłego dnia!

Komentarz

• edvard
                  Drive
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 69

Zamieszczone przez Brooklyn
                  Nie wiem czy słyszeliście, ale zamówień z zagranicy na Fiata 500 jest tak dużo, że pomimo, że jest produkowany w Polsce, to....nie jest u nas dostępny na razie. :lol:
                  Z racji dużej ilości zamówień przesunięto premierę w Polsce z wrzesnia 2007 na luty 2008. Na 500 czeka się nawet pół roku, bo ilość zamówień przerosła oczekiwania fiata.
                  Wg mnie autko jest śliczne. Widziałem już w Polsce kilka razy. Najłatwiej spotkac na śląsku, gdzie zasuwają sobie po autostradzie z prędkościami rzędu 160-180 km/h. Podejrzewam, że jeden z tych które widziałem to był Abarth testowy. Miałem poważne kłopoty, żeby go dogonić. Bardzo poważne kłopoty
                  Sprzedam lub zamienię na Jeepa XJ z dopłatą: O2 1.9TDI BXE 4X4 + 4xMOMO X-43
                  JETTA Highline 1.4 TSI 160

Komentarz

• jlupino
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 362

Zamieszczone przez edvard
                    Z racji dużej ilości zamówień przesunięto premierę w Polsce z wrzesnia 2007 na luty 2008. Na 500 czeka się nawet pół roku, bo ilość zamówień przerosła oczekiwania fiata.
                    Tak tylko wszyscy chyba o tym wiemy,że na zachodzie łatwiej zapłacić za te wozidełko 10 500 euro niż u nas minimum 40tys.I stąd własnie tak duże zainteresowanie za odrą tym modelem.
                    Jaro

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

Zamieszczone przez jlupino
                      A to był vw,a nie fiat
                      to akurat dziala tutaj na korzysc fiata
                      Zamieszczone przez QBA
                      I mysle, ze nie beda mieli problemow ze znalezieniem klientow
                      jak dobrze pojdzie to jednego wezmiemy
                      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Zamieszczone przez jlupino
                        Tak tylko wszyscy chyba o tym wiemy,że na zachodzie łatwiej zapłacić za te wozidełko 10 500 euro niż u nas minimum 40tys.I stąd własnie tak duże zainteresowanie za odrą tym modelem.
                        Tylko wlasnie to jest model auta dedykowany dla tych, ktorzy wiedzą, że go chcą.

Nie jest dla klientów niezamożnych, którzy wysupłuja ostatnie pieniadze na samochod rodzinny i zastanawiaja sie czy wybrać Pandę czy może zacisnąć pasa i dopłacić do bardziej rodzinnego Punto.

To będą głównie drugie/trzecie samochody w domu dla żon czy synów/córek.
                        TDI 205PS

Komentarz

• djpi
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 429

Zamieszczone przez MiKruS

To będą głównie drugie/trzecie samochody w domu dla żon czy synów/córek.
                          Tak pewnie masz racje - ale moja zona powiedziala wczoraj - "Fajne autko - gdyby kosztowało 30tys. to chyba bym sobie go kupila - ale za 40 raczej nie".

Komentarz

• QBA
                            RS
                            • 2004
                            • 2646

Zamieszczone przez Jabar1975
                            Dla mnie :?: :zlosnik:

Komentarz

• djpi
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 429

Zamieszczone przez QBA
                              Zamieszczone przez Jabar1975
                              Dla mnie :?: :zlosnik:
                              Dla Purchawy za całokształt

Komentarz

• MiKruS
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7976

Zamieszczone przez djpi
                                "Fajne autko - gdyby kosztowało 30tys. to chyba bym sobie go kupila - ale za 40 raczej nie".
                                Z całym szacunkiem, ale za 30 tys PLN to nie kupi się juz dziś chyba w miare świeżego auta miejskiego. A raczej na pewno się nie kupi.

Jesli juz to tylko jakies stare konstrukcje i inne schodzące modele typowo nastawione na taniość i po dziesięciu przecenach, zwanych promocjami.

Każda Corsa, Yaris czy inna nowa Fabia, czyli auta świeże i nowoczesne, to są wszystko kwoty, które zaczynają się od 40.000 PLN.
                                TDI 205PS

Komentarz

• djpi
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 429

Zamieszczone przez djpi
                                  "Fajne autko - gdyby kosztowało 30tys. to chyba bym sobie go kupila - ale za 40 raczej nie".
                                  Z całym szacunkiem, ale za 30 tys PLN to nie kupi się juz dziś chyba w miare świeżego auta miejskiego. A raczej na pewno się nie kupi.

Jesli juz to tylko jakies stare konstrukcje i inne schodzące modele typowo nastawione na taniość i po dziesięciu przecenach, zwanych promocjami.

Każda Corsa, Yaris czy inna nowa Fabia, czyli auta świeże i nowoczesne, to są wszystko kwoty, które zaczynają się od 40.000 PLN.
                                  Tak masz racje - tylko jak porownasz 500 do fabii yaris itp to chyba widac ze tam jesli bedzie trzeba to 4-5 osob przewiesc a w 500 to chyba nie...

[ Dodano: Wto 27 Lis, 07 13:33 ]
                                  Chyba ze beda konkursy tak jak bylo w 126p - jak duzo osob zmiesci sie w srodku?

Komentarz

• Mr T.
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 236

to jest raczej auto lifestylowe. Takie dla hobbystów. I na pewno nie jest to samochód rodzinny. Ciekaw jestem jaką karierę zrobi werjsa Abarth. Jeśli będzie się prowadzić podobnie jak Mini, to kto wie, może zdobędzie popularności wśród młodych singli z kasą jako wóz do lansu lub, tak jak pisał Mikrus, drugie trzecie auto w zamożniejszej rodzinie.
                                    życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

• Jabar1975
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3331

Zamieszczone przez djpi
                                      Tak masz racje - tylko jak porownasz 500 do fabii yaris itp to chyba widac ze tam jesli bedzie trzeba to 4-5 osob przewiesc a w 500 to chyba nie...
                                      wnetrze ma byc zblizone wielkoscia do Pandy a tam raczej podrozuje sie w 4 lub 5 osob (pomijajac warunki).
                                      Spoleczenstwo sie bogaci (generalnie w calej Europie) wiec popyt na takie jak napisal Mr T., auta lifestylowe bedzie rosl. Trzeba po prostu zozumiec ze target market dla tego auta to nie nabywca ktory chce miec jak najwiekszy bagaznik i ilosc drzwi za pieniadze jakie wydaje na auto, a chce jezdzic czyms co ma styl i klase (oczywiscie to zalezy od indywidualnych preferencji).
                                      jak w zyciu sa rzeczy "rozsadne" ale sa rowniez fiaty 500, mini itp.

Komentarz

• Lukas81
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 232

Jedna rzecz mnie martwi...

A mianowicie, postrzegam nasze forum jako forum ludzi poważnych, często z dużą, fachową wiedzą o motoryzacji. Są wśród nas również laicy samochodowi (do których pewnie i ja się zaliczam), którzy nie kreślą danej marki, dlatego, że coś tam, ktoś im powiedział...

Uważam, że powinniśmy za wszelką cenę unikać szerzenia stereotypowych opinii na temat marki Fiat, bo primo narażamy się na śmieszność, a secundo możemy kogoś urazić.

Fiat już dawno wygrzebał się ze starych wpadek i robi naprawdę przyzwoite auta. Niby dlaczego miałby one być tańsze od innych marek? Nie rozumiem tej teorii. Ktoś napisał, że Stilo było wpadką? Stylistyczną jedynie, bo to był samochód który rozpoczął erę dobrych wyposażeń w klasie kompakt (standardowo ABS,EDS, 6x Airbag). Sam jeżdżę Skodą TDi, ale wiem że dominacja volkswagenowskich silników diesla powoli dobiega końca. A fiatowskie jtd i multijet uchodzą w tej chwili za jedne z najlepszych konstrukcji na świecie - każdy mechanik Wam tą opinię potwierdzi.

Tak naprawdę to fajnieby było, żeby każdy się przyznawał jakim fiatem jeździł i co tak naprawdę było w tym aucie awaryjne? Pewnie okazałoby się, że cały negatywny przekaz powstał na bazie drezyny jaką było UNO (swego czasu car of the year, chyba '84) oraz padających alternatorów w Punto 1.

Ale myślę, że to takie polskie, nauczyliśmy się pluć na markę Fiat i do końca nigdy się tego nie pozbędzimy. Bez kitu, nie rozumiem tego, prawie każdy z nas zaczynał przygodę z motoryzacją na Fiacie, a teraz psioczy... Ja miałem Punto II 6 lat, dbałem i nigdy ten samochód mnie nie zawiódł. A gdy wsiadałem do służbowych P206 i Cors to mnie szlak trafiał, jakie to były cheble.

Co do Fiata 500- zajebisty samochód, lifecar dla ludzi z gustem i polotem. A jeżeli ktoś go porównuje z Pandą, to sam sobie wystawia świadectwo. Sorry, to samochody do zupełnie czego innego...
                                        Były:
                                        Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                                        Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                                        Jest:
                                        Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

Zamieszczone przez Lukas81
                                          Tak naprawdę to fajnieby było, żeby każdy się przyznawał jakim fiatem jeździł i co tak naprawdę było w tym aucie awaryjne?
                                          126 (bez p) awarji ulegla pompka spryskiwaczy (ta gumowa grucha w aucie co sie ja cislo sparciala i przestala dawac cisnienie) oraz linka rozrusznika :diabelski_usmiech

Komentarz

• MiKruS
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 7976

Uważam, że powinniśmy za wszelką cenę unikać szerzenia stereotypowych opinii na temat marki Fiat, bo primo narażamy się na śmieszność, a secundo możemy kogoś urazić.
                                            Jak czytam tą wypowiedź, to mam wrazenie, ze została ona napisana już jakiś czas temu i czekała, żeby ją wkleić w jakąkolwiek dyskusje o Fiacie.

A wrazenie mam takie dlatego, ze ona w zaden sposob nie przystaje do przebiegu tejze dyskusji.
                                            Nawet nikt słowem nie zajakanal sie o tym, ze Fiat jest bee - czy cos...
                                            Po prostu byly miedzy wierszami ze dwie wypowiedzi, ze Fiat to nie jest marka, ktora powinna byc droga.

Wiec nie wiem o co cho... :?
                                            TDI 205PS

Komentarz

• Lukas81
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 232

Jak czytam tą wypowiedź, to mam wrazenie, ze została ona napisana już jakiś czas temu i czekała, żeby ją wkleić w jakąkolwiek dyskusje o Fiacie.
                                              Wypowiedź napisana "ad hoc" - zapewniam, jeszcze tak źle ze mną nie jest... :P

Może i pojechałem z freestyle'em za mocno, ale właśnie między-wierszówki trochę mnie podkręciły. Myślę, że mój post nikomu nic złego nie robi, bo wydaje mi się, że mam raczej zdrowy pogląd na sprawę...

Być może podświadomie huchałem na zimne :wink:
                                              Były:
                                              Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                                              Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                                              Jest:
                                              Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• jlupino
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 362

A wrazenie mam takie dlatego, ze ona w zaden sposob nie przystaje do przebiegu tejze dyskusji.
                                                Nawet nikt słowem nie zajakanal sie o tym, ze Fiat jest bee - czy cos...
                                                Po prostu byly miedzy wierszami ze dwie wypowiedzi, ze Fiat to nie jest marka, ktora powinna byc droga.
                                                Racja
                                                Ktoś napisał, że Stilo było wpadką? Stylistyczną jedynie, bo to był samochód który rozpoczął erę dobrych wyposażeń w klasie kompakt (standardowo ABS,EDS, 6x Airbag). Sam jeżdżę Skodą TDi, ale wiem że dominacja volkswagenowskich silników diesla powoli dobiega
                                                Czyżby mała sprzedaż stilo w całej europie i przedwczesne wycofanie z rynku o niczym miały nie świadczyc?Co do diesli VW,to już opracował zaczyna montować nowoczesne common raile,chociaż by w najnowszym audi A5.
                                                Tak naprawdę to fajnieby było, żeby każdy się przyznawał jakim fiatem jeździł i co tak naprawdę było w tym aucie awaryjne?
                                                Do dziś jeżdźę CC sporingiem,mam ponad 150kkm i nic tylko leję,no,raz łożysko na alternatorze i drugi komplet amorów po za tym nic wiecej oprócz materiałów exploatacyjnych.
                                                A porównanie z corsą,yarisem lub fabią też jest wg. mnie nietrafne ponieważ to są wozy klasy B,a fiat raczej A.
                                                Jaro

Komentarz

• djpi
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 429

No to ok 500-ka to auto dla ludzi z troche wieksza kasa, bedzie w domostwach jako drugi lub 3 samochod i jest porownywalne w srodku z Pandą - to teraz moje pytanie:
                                                  Czemu 500 ma kosztowac 40kzł skoro Panda (wychodzi na to) jest podobnym autem i opłaca sie ja sprzedac za 30kzł?

[ Dodano: Wto 27 Lis, 07 18:20 ]
                                                  Czy tu Fiat za bardzo nie poleciał w zyski i nie zarabia na ludziach tych 10 kawałków?
                                                  No chyba ze cos bedzie takiego w tym aucie ze jest (to cos) warte te 10 patoli.

Komentarz

Pracuję...