Fiat 500 Samochodem Roku 2008

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lukas81
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 232

Zamieszczone przez jlupino
    Czyżby mała sprzedaż stilo w całej europie i przedwczesne wycofanie z rynku o niczym miały nie świadczyc?Co do diesli VW,to już opracował zaczyna montować nowoczesne common raile,chociaż by w najnowszym audi A5.
    Mała sprzedaż, bo w porównaniu z sukcesem Bravo/Bravy, bo do tego trzeba porównywać jeżeli już. Poza tym Multiwagon sporo strat odrobił. Może nie jest to sukces na miarę Astry II, czy Corolli, ale tak naprawdę to nie była aż tak straszna wtopa...

A porównanie z corsą,yarisem lub fabią też jest wg. mnie nietrafne ponieważ to są wozy klasy B,a fiat raczej A
    To było w odniesieniu do mojej punciny

Co do diesli VW,to już opracował zaczyna montować nowoczesne common raile,chociaż by w najnowszym audi A5.
    Zanim ten silnik trafi do popularnych aut z grupy VW, trochę wody w Renie upłynie...

Ale generalnie spoko, przyjmuję opinię Mikrusa, może i za mocnoe poleciałem z tematem :diabelski_usmiech
    Były:
    Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
    Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
    Jest:
    Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Zamieszczone przez Lukas81
      Ale generalnie spoko, przyjmuję opinię Mikrusa, może i za mocnoe poleciałem z tematem :diabelski_usmiech
      Echhh - jak miło jest zwrócić komuś uwagę (nie w sensie pouczania oczywiscie) i w odpowiedzi nie otrzymać sterty pomówień w histerycznym ataku szału...

Klasa!

Pozdrawiam

[ Dodano: Wto 27 Lis, 07 18:48 ]
      Zamieszczone przez djpi
      No chyba ze cos bedzie takiego w tym aucie ze jest (to cos) warte te 10 patoli.
      Skoro na samochód jest bardzo duze zapotrzebowanie, to dobitnie swiadczy to o tym, ze jest w tym samochodzie cos co jest warte jego ceny.
      TDI 205PS

Komentarz

• djpi
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 429

Zamieszczone przez MiKruS
        Skoro na samochód jest bardzo duze zapotrzebowanie, to dobitnie swiadczy to o tym, ze jest w tym samochodzie cos co jest warte jego ceny.
        Mysłalem raczej o wyposazeniu... :shock:
        Tak podchodzac do sprawy to w sumie słusznie... Jak beda ludzie ktorzy beda za to placic to czemu nie dac wyzszej ceny?
        President Johnny II ASC + President Florida
        _,.-*'`'*-.,_Dark side on the Octavia_,.-*'`'*-.,_

Komentarz

• Mr T.
          Ambiente
          • 2006
          • 236

Zamieszczone przez djpi
          Mysłalem raczej o wyposazeniu...
          Tak podchodzac do sprawy to w sumie słusznie... Jak beda ludzie ktorzy beda za to placic to czemu nie dac wyzszej ceny?
          djpi, uparłeś się wcześniej żeby porównywać 500tkę do Pandy (że skoro podobne rozmiary to i cena powinna być zbliżona) tymczasem mamy do czynienia z zupełnie innym typem auta, że tak powiem ;-) . Nie wiem, czy przyznanie temu autu tytułu COTY (no w sumie nie zauważyłem wcześniej że to taki skrót wychodzi :szeroki_usmiech ) ma na celu zwrócenie uwagi, że taki trend jest teraz słuszny czy pożądany? 500-tka ma się wpisać w kanon odrodzonych legend, klasyków powracających w nowym stylu. A takie auta muszą być droższe. Nie wiem, czy były w tym kierunku badania (ale pewnie koncerny badają tak rynek), mogę się jednak domyślać, że to auto nie ma być liderem sprzedaży w segmencie. Skoro jest to auto, w którym właściciel z założenia miałby się wyróżniać, to nie może tych aut jeździć po ulicach za wiele. Tak sobie popłynąłem... Generalnie auto sympatyczne, ale raczej nie znalazło by się na mojej liście dream car'ów.
          życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

• neck99
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1326

Zamieszczone przez Lukas81
            A fiatowskie jtd i multijet uchodzą w tej chwili za jedne z najlepszych konstrukcji na świecie - każdy mechanik Wam tą opinię potwierdzi.
            Lukas81, Możesz to rozwinąć troszkę ? bo to bardzo ciekawe skąd taka opinia ?
            Niecałe 3 lata temu szukając samochodu wpadł mi w oko stilo jtd w pełnym wypasie. Popytałem tu i ówdzie .. i co ciekawe właściciele alf i fiatów z jtd mówili mi żebym nie robił tego błędu co oni i nie kupował tego [cytat: gówna]. Kilka tygodni później słyszałem w zimie jak gość pomykał przez osiedle (widać było nowym) stilo właśnie klekotem. Tak koszmarnie to klekotało, że ja bym sie bał tym jechać. Tak, jak byś wsypał 3 kilo nakrętek i wsypał do silnika. Tak, napierdzielało bez rymu, taktu Zanim kupiłem autko czytałem rozne fora klubowych marek i nie natnąłem sie na informacje ze jtd jest super, raczej przeciwnie wszyscy odradzali i kazali szukac tdi.
            Tak, że zaciekawiłeś mnie tym. Możesz rozwinąc temat bo może jestem w błędzie ? Fiat robi coraz ładniejsze autka i mocne diezle. Tylko, że sie ich boje

Mialem sienke 1,2 75KM z LPG jakies 2 lata. Kupilem jak miała 3 lata. Nie było z nią większych problemów to co mnie spotkało:

- reg. zaworów + wymiana uszczelki bo ciekło
            - linka gazu
            - kazdy raz zdjęty plastik nadawał sie na śmietnik bo pękały zaczepy
            - w zimie zamarzały zamki i linki - jak sie otwarło drzwi juz nie dało sie zamknac
            - bujało jak na łajbie
            OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
            SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez djpi
              Czemu 500 ma kosztowac 40kzł skoro Panda (wychodzi na to) jest podobnym autem i opłaca sie ja sprzedac za 30kzł?

[ Dodano: Wto 27 Lis, 07 18:20 ]
              Czy tu Fiat za bardzo nie poleciał w zyski i nie zarabia na ludziach tych 10 kawałków?
              No chyba ze cos bedzie takiego w tym aucie ze jest (to cos) warte te 10 patoli.
              dotad dokad beda ludzie chcacy za to zaplacic : Dlaczego nie? Przestalbys chodzic do pracy gdyby ktos dal ci 20% wiecej bylebys chodzil w lepszych butach i innym garniturze? :diabelski_usmiech
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

edvard, W Polsce nie jezdza Abarthy To sa takie Sportingi na 17" kolach :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Lukas81
                  Ambiente
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 232

Zamieszczone przez neck99
                  Możesz to rozwinąć troszkę ? bo to bardzo ciekawe skąd taka opinia ?
                  Jeżeli chodzi Ci bezpośrednio źródła - to tez m.in. fora, moich dwóch mechaników, którzy obsługują samochody z mojego rodzinnego otoczenia, znajomi, którzy jeżdżą takimi samochodami, parę artykułów z prasy, których tytułów niestety nie jestem w stanie przytoczyć.

Kilka tygodni później słyszałem w zimie jak gość pomykał przez osiedle (widać było nowym) stilo właśnie klekotem. Tak koszmarnie to klekotało, że ja bym sie bał tym jechać. Tak, jak byś wsypał 3 kilo nakrętek i wsypał do silnika.
                  ja już jechałem kilkoma stosunkowo nowymi Audi, które klekotały jak kombajn Bizon, więc to akurat żadny argument - jak się nie dba to nic nie pomoże, wszystko zacznie klekotać choćby było Audi lub BMW.

Ja szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem się z negatywną opinią na temat JTD/multijet. No chyba, że to były jakieś sporadyczne przypadki. O ile benzynówkom fiata sporo można zarzucić, o tyle dieslom nie bardzo. Prosty przykład: czy często słyszysz jak w JTD wysypują się wtryski lub turbina? Chyba raczej nie, a niestety np. w Tdci to praktycznie norma, a w TDI też dość często się zdarza.

Niecałe 3 lata temu szukając samochodu wpadł mi w oko stilo jtd w pełnym wypasie. Popytałem tu i ówdzie .. i co ciekawe właściciele alf i fiatów z jtd mówili mi żebym nie robił tego błędu co oni i nie kupował tego
                  Ja 8 miesięcy temu przymierzałem się do kupna samochodu. Oglądałem obok Octy kilka Stilo kombi JTD i właściwie przypadek zadecydował, że teraz siedzę w Skodzie, a nie w Fiacie (no może poza tym, że bardziej przypadło mi do gustu twarde zawieszenie Octy, bo w Stilo lekko się pływa).

Reasumując, nie twierdzę, że JTD/multijet jest lepszym silnikiem niż TDI. Uważam natomiast, że jest w stanie zaoferować porównywalną jakość, a przy tym moze być nawet nowocześniejszy technologicznie. Póki co, chyba poza Audi jeszcze VW nie montuje silników z 2 turbinami...
                  Były:
                  Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
                  Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
                  Jest:
                  Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Ja szczerze mówiąc nigdy nie spotkałem się z negatywną opinią na temat JTD/multijet. No chyba, że to były jakieś sporadyczne przypadki. O ile benzynówkom fiata sporo można zarzucić, o tyle dieslom nie bardzo. Prosty przykład: czy często słyszysz jak w JTD wysypują się wtryski lub turbina?
                    Swojego czasu pękały w nich paski/łańcuchy rozrządu.
                    Osobiscie widzialem kiedys takiego na własne oczy. W chwili startu szczeliło i nastała głucha cisza.

Wiec z pewnoscia nie jest tak rozowo z tymi silnikami, a w kazdym razie nie zawsze bylo.
                    Jak jest teraz nie mam wiedzy.
                    TDI 205PS

Komentarz

Pracuję...