Toyota i Skoda w pojedynku roku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Witeek
    Rider
    • 2005
    • 502

Poproszę kolegę MROV o informacje co do ceny tej 5mm oraz możliwości rabatowe :szeroki_usmiech
    witeek - octavia 2.0 TDI DSG
  • NEOrADEk
    L&K
    • 2005
    • 1469

Tygodnik motoryzacyjny "Auto Świat" na wzór miniturnieju piłki nożnej przygotował ciekawe porównanie oferty wybranych modeli dostępnych w gamie dwóch najpopularniejszych aktualnie marek na polskim rynku - Toyoty oraz Skody. Za każdym razem chodziło o dokonanie jak najkorzystniejszego zakupu z punktu widzenia oczekiwań przeciętnego polskiego klienta.

Przeciwko sobie stanęły następujące modele:
    - Skoda Fabia 1.2 oraz Toyota Yaris 1.0 VVT-i
    - Skoda Octavia 1.6 FSI oraz Toyota Auris 1.6 VVT-i
    - Skoda Superb 2.0 TDI oraz Toyota Avensis 2.2 D-4D

Aby móc wybrać zdecydowanie najlepszą ofertę, do oceny każdego z modeli wykorzystano pięć następujących kryteriów:
    - parametry użytkowe
    - cena i wyposażenie
    - utrata wartości
    - koszty eksploatacji
    - niezawodność

W klasyfikacji końcowej rywalizacji Toyoty i Skody padł wynik 2:2. Remis nie oznacza jednak zrównoważonego rozkładu punktów we wszystkich meczach.

I tak: w segmencie B mocniejszą pozycję startową ma według "Auto Świat" Skoda Fabia. Wygrała z Yarisem przestronniejszym miejscem dla kierowcy, przyjemniejszymi wrażeniami z jazdy (lepszy układ kierowniczy, precyzyjniejsza zmiana biegów) i ceną, jak również wyposażeniem i kosztami eksploatacji. W klasie kompakt Toyota Auris zwyciężyła Octavię pod względem wyposażenia i niezawodności. Klasa średnia przyniosła natomiast remis. Choć to trudny pojedynek, a samochody różniły się mocno nawet z wyglądu, udało się odnaleźć porównywalne cechy i wydać werdykt: Superb i Avensis to dla potrafiącego liczyć klienta równie atrakcyjne auta.

Więcej informacji w najnowszym wydaniu tygodnika "Auto Świat".
    [samar.pl link]
    O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
    "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez NEOrADEk
      W klasie kompakt Toyota Auris zwyciężyła Octavię pod względem wyposażenia
      Sorry ale czegoś tu nie rozumiem? W której wersji Auris ma bogatsze wyposażenie od Octavii II?? Z tego co pamiętam jak wybierałem auto i patrzyłem na listę z wyposażeniem standartowym to jest dokładnie odwrotnie To Skoda ma bogatsze wyposażenie od Aurisa. Nie mówiąc juz o materiałach użytych do wykonania wnetrza Aurisa które zdaja się pochodzić z koreanskich aut z połowy lat 90-tych .
      Czarny Elegance

Komentarz

• tomekjmopl
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1187
        • Opel
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
        Nie mówiąc juz o materiałach użytych do wykonania wnetrza Aurisa które zdaja siepochodzić z koreanskich aut z połowy lat 90-tych .
        Dokładnie tak - ja rozważałem jeszcze zakup Avensisa - materiał z którego była wykonana deska rozdzielcza skojarzył mi się w nim z okładkami zeszytów szkolnych z czasów komuny - takich z ceraty... :?

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Pomijając jakość wykończenia i fakt że Auris jest autem mniejszym i ciaśniejszym od OII. Porównując wersje wyposażenia luna-ambiente, soll-elegance trzeba przyznać, że toyota jest lepiej wyposażonym autem standardowo (porównywałem specyfikacje przed chwilą). Pozostaje kwestia cen na OII dostajemy średnio 10 tyś rabatu + dodatkowe wyposażenie a w toyocie dostaniemy co najwyżej alarm, blokadę i dywaniki.

Co do bez awaryjności toyoty-hmm trzeba jeszcze trochę poczekać.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• marcind
            Rider
            • 2005
            • 438

Zamieszczone przez NEOrADEk
            tak: w segmencie B mocniejszą pozycję startową ma według "Auto Świat" Skoda Fabia. Wygrała z Yarisem przestronniejszym miejscem dla kierowcy, przyjemniejszymi wrażeniami z jazdy (lepszy układ kierowniczy, precyzyjniejsza zmiana biegów) i ceną, jak również wyposażeniem i kosztami eksploatacji
            To sie tyczy nowych aut. Ja chce kupic cos dla zony i wlasnie zastanwialem sie nad yaris i fabia ew. corsa, tylko jakies 2, 3 letnie. Co byscie doradzili, bo ja sklaniam sie jednak do yaris.
            Passat 2.0 TDI, 140 KM, 2007, Comfortline
            mam nadzieję, że będzie równie dobry co octavia...

Komentarz

• jlupino
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 362

Zamieszczone przez marcind
              To sie tyczy nowych aut. Ja chce kupic cos dla zony i wlasnie zastanwialem sie nad yaris i fabia ew. corsa, tylko jakies 2, 3 letnie. Co byscie doradzili, bo ja sklaniam sie jednak do yaris.
              Jezeli nie masz zamiaru jeździć wozem żony to kup jej yarisa ( ja bym raczej tym nie chciał jeździć tak samo jak np. micrą).To są po prostu samochody typowo damskie lub dla tzw. kochających inaczej.I nie ja to wymyśliłem.Kup lepiej fabie lub corse tak jak piszesz.Chociaż ja bym sie skłaniał ku fabii z uwagi na wiekszy dostep części i niższe ceny.
              Jaro

Komentarz

Pracuję...