Z cyklu: tanie auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek1957
    Classic
    • 2008
    • 22

AdamB, masz racje,ale koledze chodzi raczej o skoki temp. przy max.
    chlodzeniu,a tego byc nie powinno.
    Jesli ustawisz klime na min. to ona nie reguluje,tylko powinna chlodzic w sposob
    staly i maksymalny.
    pozdrawiam
  • mdo1
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 441

Ciekawe co by z niego zostalo po tescie zderzeniowym?

"Indyjski koncern samochodowy Tata Group zaprezentował w czwartek na targach w Delhi auto za 100 tysięcy rupii (ok. 6 tysięcy złotych). Samochód dla niezamożnych ma zastąpić masowe w Indiach skutery.

Szef koncernu Ranan Tata z ''Nano''Eksperci obawiają się, że samochód dla mas o nazwie "Nano" doprowadzi do zapchania i tak zatłoczonych indyjskich dróg i wzrostu emisji zanieczyszczeń.

Czterodrzwiowe auto, przeznaczone jest dla pięciu osób. Ma ubogie wyposażenie, bez klimatyzacji, silnik o mocy 33 KM. Spala 4 l benzyny na 100 km.

Podczas prezentacji na targach szef koncernu Ratan Tata uznał produkcję nowego samochodu za wydarzenie na miarę lotu człowieka na Księżyc.

Indyjski samochodzik ma w tym roku trafić na europejski rynek. Jego cena z pewnością wzrośnie z uwagi na konieczność dostosowania go do norm europejskich.

Obecnie w Indiach jeździ jedynie siedem milionów samochodów, przy 1,1 mld ludności. W ubiegłym roku Indusi kupili 1,1 mln samochodów i liczba ta ma się podwoić do 2010 roku, na co liczy koncern Tata.

Indyjski sektor samochodowy wytwarza rocznie 5 procent Produktu Krajowego Brutto (PKB). "

Komentarz

• Lukas81
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2007
      • 232

Taki matiz, tylko, że za rozsądną cenę.
      A nie jak ten badziew made in Dajewo - ponad 20 tys.
      Były:
      Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
      Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
      Jest:
      Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• mdo1
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 441

Zamieszczone przez Lukas81
        Wiem, wiem, lokalny patriotyzm sie we mnie odezwal

Tak tylko zapytam, jezdziles wogole kiedys tym badziewiem czy znasz "ze slyszenia"?

Bo ja w 6 lat zrobilem nim 160 kkm i powiem Ci, ze jakby mi sie octa tak samo dobrze sprawowala to bylbym bardzo, bardzo happy , no ale jak na razie sie na to nie zanosi

Zdarzyly mi sie tez nim dwa wypadki, wiec od tej strony tez mam jakies rozeznanie

Komentarz

• mariobros
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 551

Tak po prostu i po ludzku jak czytam takie wypowiedzi, wyrabiam sobie określone zdanie o ich autorze... Niezależnie od auta, jakie w danej chwili użytkuje :evil: Dla Twojej już tylko informacji - w 9-letnim Matizie, który użytkuje moja żona od momentu sprzedaży O2 do tej pory, czyli całe 13 miesięcy (będzie go zresztą nadal użytkowała po naszym powrocie do Polski) zepsuło się mniej rzeczy, niż w tejże O2 od chwili zakupu do chwili sprzedaży (czyli w ciągu 15 miesięcy)... Jaki z tego wniosek? Ano taki, że każda niedziela to święto...
          Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
          Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Lukas81
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2007
            • 232

Zamieszczone przez mdo1
            Tak tylko zapytam, jezdziles wogole kiedys tym badziewiem czy znasz "ze slyszenia"?
            Tak jeździłem...

Zamieszczone przez mariobros
            wyrabiam sobie określone zdanie o ich autorze...
            współczuję - szybko skreślasz ludzi, a to nie wróży dobrze...

Po to jest forrum, żeby swoje opinie wypowiadać. W związku z tym moja jest taka: Oby polskiej motoryzacji już nigdy nie przytrafiło się coś takiego jak Dajewo.

A wszystkich urażonych przepraszam za użycie określenia "badziew", i za OT
            Były:
            Skoda Octavia 2004, 1.9 TDI 110 km, ASV,
            Fiat Croma 2006, 1.9 MultiJet 150 km
            Jest:
            Volkswagen CC 2013, 1.4 TSI 160 km

Komentarz

• mdo1
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 441

Tak jeździłem...
              To widac ja mialem wiecej szczescia albo mniejsze oczekiwania

bez przesady, racja jest jak d..., kazdy ma swoja

Komentarz

• BaD-BoY
                Drive
                • 2007
                • 51

Zamieszczone przez mdo1
                Bo ja w 6 lat zrobilem nim 160 kkm
                Zamieszczone przez mariobros
                w 9-letnim Matizie, który użytkuje moja żona
                Każdy swojego broni ...

A tego że to nadal jest tylko Daewoo nic nie zmieni ot co

Poza tym rzecz jasna, że zawsze można trafić na jakiś felerny egzemplarz ... np. ciesząca się popularnością Xsara 2 w HDi zdawać by się mogła mało awaryjna ... a mój ojciec trafił niestety jakiś "dziwny" egzemplarz no i co ? i lipa

Niema reguły na pojazdy teraz - prawda jest jedna - teraz auta produkuje się masowo ... a nie jakościowo jak to było niegdyś .

Komentarz

• mariobros
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 551

współczuję - szybko skreślasz ludzi, a to nie wróży dobrze...

Po to jest forrum, żeby swoje opinie wypowiadać. W związku z tym moja jest taka: Oby polskiej motoryzacji już nigdy nie przytrafiło się coś takiego jak Dajewo.

Z całym szacunkiem, daleko mi do obrażania się na kogokolwiek o to, jaki ma stosunek do auta, które przypadkiem znalazło się w użytkowaniu w mojej rodzinie. Nie zmienia to jednak w niczym faktu, że mam genetyczną niechęć do określeń generalizujących i wrzucających wszystko do jednego worka. Dla przykładu, pomimo, iż posiadałem Skodę, ani razu nie miałem na łepetynie kapelusza. Natomiast Twoje "badziew" zabrzmiało po prostu tak, jak gdybyś usiadł na czubku świata i w oparciu o swój wyborbiony i nieomylny smak postanowił przywalić skądinąd zupełnie przyjemnemu wozidełku... Jeśli zareagowałem nazbyt impulsywnie - przepraszam.
                  Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                  Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Misiekoctavia
                    Elegance
                    • 2005
                    • 891

A ja jak patrze na ta Tate to sie zastanawiam gdzie to ma silnik :P Bo tu ani maski ani bagaznika niema :wink:

Komentarz

• BaD-BoY
                      Drive
                      • 2007
                      • 51

Wiecie co ? Tak się składa że pracuję z kilkoma osobami z Indii ... i jeśli chodzi o samochody marki TATA ... to pochlebnie wypowiadają się tylko na temat aut dostawczych/ciężarowych ... osobówki nie za bardzo ... no ale cóż

Komentarz

• przemeku
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 222

Jeśli chodzi o tak tanie auta ze wschodu to wyniki testów zderzeniowych chińczyków, a także ich jakość sprawiły że wg mnie nie mają szans na podbicie Europy. Ciekawe jak ten indyjski mieszczuch przejdzie europejskie testy, czy też będzie autem dla samobójców, albo jednorazówką?

Komentarz

• misiekwaw
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7715
                          • Ford

Zamieszczone przez przemeku
                          Jeśli chodzi o tak tanie auta ze wschodu to wyniki testów zderzeniowych chińczyków, a także ich jakość sprawiły że wg mnie nie mają szans na podbicie Europy. Ciekawe jak ten indyjski mieszczuch przejdzie europejskie testy, czy też będzie autem dla samobójców, albo jednorazówką?
                          a moim zdaniem ludzie w Polsce beda to gowno kupowac, skoro sa ludzie ktorzy jezdza Tico (przykład :idea: ) i nie widzą konieczności zapinania pasów, to co ich obchodzą jakieś tam testy zderzeniowe... albo spawaja auta z 2 czy 3 i tez jest "cacy"... "paaaanie, byle tanio bylo" i klienci beda :?
                          Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                          http://www.disi-tune.pl
                          Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                          Był WRX
                          Była Octa

Komentarz

• Mr T.
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 236

to auto ma zastąpić skutery i pewnie dlatego ma silnik skutera i takiż bagażnik. Chociaż można znaleźć w necie obrazki czego to ludzie skuterem lub motorowerem nie przewiozą. Ciekawe czy będą też tak pomysłowi przy tym autku. Z drugiej zaś strony ciekawostka - widać, że można wyprodukować samochód, który będzie wart c.a. 6tys.PLN. Nie wiadomo jaka jest jego jakość i bezpieczeństwo, ale nawet gdyby te cechy zwiększyć o 100% i cenę o 100% to i tak byłoby to prawdziwe auto za rozsądną cenę .

Tak jeszcze btw a propos Daewoo. Jeździłem jakiś czas Lanosem. Nie miałem do niego uwag, mimo że nabyłem go z przebiegiem 130tys km, nic poza standardowym serwisowaniem nie było do robienia. Ze względu na mały bagażnik przesiadłem się do Skody. I tu już parę ponadstandardowych wizyt w salonie zaliczyłem. Wnioski - no cóż, nie psioczę na Skodę, bo jako całokształt to dobry samochód. Ale na Daewoo złego słowa nie dam powiedzieć :-) .
                            życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

• abyss
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 245

Jakos nie mogę znaleźć testów zderzeniowych tata nano na googlach. Wyrzuca mi tylko to:

http://www.motorpasion.com/images/Ch...ash_Test-7.jpg (chińska podróbka daewoo )

http://static.paultan.org/crash_f150.jpg jakis ford 150

http://blog.vehiclevoice.com/Chery%20Amulet%20Crash.jpg Chińska podróbka chryslera

http://www.gizmodo.fr/savedfiles/mdi_aircar.jpg (tata - ale nie crash-test, grafika fajna)

http://www.bilhistorie.dk/Andrebille.../fiat126_7.jpg PF 126 wersja military ;P

http://www.tiscali.cz/auto/images/9/9/6/4/996484.jpg nie, no fajne felgi

http://es.autoblog.com/media/2007/06/0espiararo1.jpg maskowanie?

Ale w sumie ŻADNEGO tata nano po crash'u nie znalazłem (albo go nie rozpoznałem)
                              ...

Komentarz

• rad10
                                Ambiente
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 180

Ta liczba koni tj.33 jest raczej przerażająca!!! :szeroki_usmiech Toż to auto nie będzie jeździć tylko się toczyć!!!

Komentarz

• daneczek76
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 3642
                                  • Toyota

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                  a moim zdaniem ludzie w Polsce beda to gowno kupowac, skoro sa ludzie ktorzy jezdza Tico (przykład ) i nie widzą konieczności zapinania pasów, to co ich obchodzą jakieś tam testy zderzeniowe... albo spawaja auta z 2 czy 3 i tez jest "cacy"... "paaaanie, byle tanio bylo" i klienci beda
                                  Dokładnie bo polacy kupują cene a nie jakość nie oszukujmy się dlamnie takie auta nie powinny istnieć na rynku europejskim i czemu to nazywać autem.

Co do naszego daewoo też uważam że to koreański resorak a nie samochód ale każdy lubi to co ma i naco go stać. Choć ja wole starsze auto zachodnie niż nowe Daewoo
                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...