1,4 TSI w Altea, Altea XL i Leon

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yanooshiiik
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2007
    • 172

Skodio_, nie dziwota. Silnik benzynowy spala mieszanke o stalej (w przyblizeniu) proporcji wachy do powietrza. Jak dasz mu w palnik to turbo musi dac wiecej powietrza - wtedy takie 1.4 TSI 125 KM pali tyle co silnik 1.8. Zysk jest tylko przy braku obciazenia silnika. Mala pojemnosc = male spalanie.

Diesel potrafi sobie radzic z uboga mieszanka i miedzy innymi z tad jest ten zysk.

Na horyzoncie pojawia sie powoli diesotto mercedesa. To moze byc przelom (ale nie musi). Pozyjemy - zobaczymy.

Komentarz

• metrotest
      Rider
      • 2006
      • 506
      • Volkswagen
      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
      • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

W ofercie Skody i tak ich wszystkich naraz nie będzie, więc w czym problem??
      Wszystko ok 8), tyle że nie wiem jaki jest sens robienia tylu silników o zbliżonej mocy.

Komentarz

• PiterNZ
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 389

Zamieszczone przez metrotest
        Wszystko ok 8), tyle że nie wiem jaki jest sens robienia tylu silników o zbliżonej mocy.
        Moim zdaniem wynika to z różnicy w cenie. Dusza chciałaby 160 KM a portfel pozwoli na 125 do 140.

Komentarz

• metrotest
          Rider
          • 2006
          • 506
          • Volkswagen
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
          • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

No tak ale teraz masz 1.4 TSI 160 KM/ Jetta, Scirocco/ i 1.8TSI 160 KM /Octavia/. Why :?:

Komentarz

• PiterNZ
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 389

No tak ale teraz masz 1.4 TSI 160 KM/ Jetta, Scirocco/ i 1.8TSI 160 KM /Octavia/. Why :?:
            Podatki w Niemczech i Europie, koszty? Może bardziej opłaca się rodzina 1,4 ale wycofać 1,8 tak od razu też byłoby marnotrawstwem. Może silniki mają różne wymiary?
            Nie wiem ale jakiś poważny powód jest, tak myślę

Komentarz

• gebek
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1214

Zamieszczone przez PiterNZ
              Podatki w Niemczech i Europie, koszty? Może bardziej opłaca się rodzina 1,4 ale wycofać 1,8 tak od razu też byłoby marnotrawstwem. Może silniki mają różne wymiary?
              Nie wiem ale jakiś poważny powód jest, tak myślę
              Ja mysle,ze jest to potrzeba prestizu pojemnosci silnika w duzym np.Audi.
              Dla przykladu w nowej A4 silnik 1.8TFSI wystepuje w dwoch wersjach 160KM i 120KM.
              Dla odroznienia pozycjonowania auta w stosunku np do Skody Superb nie wystepuje
              w tym modelu silnik 1.4TSI 125KM.
              Tak mysle,ale moze jest inny powod.
              pozdrawiam
              Tato,tato...czy to auto jest chore?
              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• metrotest
                Rider
                • 2006
                • 506
                • Volkswagen
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Nie no chyba też nie? Octavia jest bardziej prestiżowa od Jetty albo od Scirocco?
                A z drugiej strony 1.8TSI jest w Audi, które jest bardziej prestiżowe od powyższych.

Bez chariłku nie rozbieriosz :szeroki_usmiech

Komentarz

• Skodio_
                  Rider
                  • 2008
                  • 324

ELO elo koledzy spalanie 4.3-4.5L tyczyło sie predkosci 90km/h!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ Dodano: Wto 15 Lip, 08 22:31 ]
                  Zamieszczone przez MisiekWAW
                  przy predkosci 130-150 :?: 1 tos sie zapedzil :lol: :szeroki_usmiech uwazaj zeby Ci nie zaczela dolewac do baku :zlosnik:
                  tak jak napisałem około 4.5L/100KM przy 90km/h bez problemu nawet mniej przy 130-150 pali około 6L zaleznosci od tego jaki ruch oczywiscie mówie o trasie

Komentarz

Pracuję...