OPONY całoroczne - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez Agamek12
    Koledzy, tak żeby usystematyzować: napiszcie proszę, które opony można nazywać "całosezonowymi"? Ja narazie znalazłem:
    - GY Vector; 4 Seasons
    - Barum Quartaris
    - Dębica Navigator
    jest ich więcej, ale tylko te pierwsze wypadają bardzo dobrze we wszystkich testach jakie widziałem i są drogie.
    reszta rzeczywiście wygląda na popierdółki.

[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 08:50 ]
    MATADOR MP61
    PIRELLI P2500 Euro 4S
    PIRELLI P6 Four Season
    DUNLOP SP 4ALL SEASONS
    VREDESTEIN Quatrac 2
    VREDESTEIN Quatrac 3
    GOODYEAR VECTOR5+
    DUNLOP SP ALLSEASON M2
    GOODYEAR EAG VECTOR EV-2
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Skfarek
      RS
      • 2010
      • 4795
      • Octavia I (1U2)
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jeszcze Falken Ziex Ze912 sprzedawana za granicami naszego pięknego kraju jako całoroczna a u nas jako letnia :P
      Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
      6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
      Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• krzysn
        Rider
        • 2007
        • 515

Zamieszczone przez szkoda
        nikt nie jeździ na całorocznych a każdy wszystko wie :lol:
        Jak to nikt ? W ubiegłym roku pisałem, że jeżdżę na goodyear vector4seasons. Po 2 sezonach nadal uważam, że to świetna decyzja. W porównaniu do przeciętnych zimówek są bardzo dobre, na mokrym rewelacja. Przy 130-140 robią się chyba trochę głośne (ale mój rozmiar to 185/60 R14, skoda fabia).
        Jeżdżę około 12-14 tys rocznie, głównie po mieście. A kupiłem opony nie z biedy i dziadostwa, jak to niektórzy sugerują, ale z wygody. Nie mam garażu i jest problem z przechowaniem kół zimowych. Samemu po kilkunastu latach już nie chce mi się bawić w wymianę i kolejne zawracanie d. -zapakować koła, pojechać na wymianę, wypakować i wnieść do bloku.

Do planowanej nowej octavii kupię od razu nowy komplet tych samych opon.

Pozdrawiam, krzysn

Komentarz

• Pawel11
          Drive
          • 2010
          • 99

To i ja się wypowiem.

Osobiście pomimo, że od czterech lat jeżdżę nie jeżdżę na oponach całorocznych, to uważam, że wbrew kreowanej opinii są one bardzo dobry rozwiązaniem i powinny być montowane do samochodów na pierwszy montaż. Cała reszta o miękkości gumy w zależności od temperatury (oleje silnikowe też kiedyś były sezonowe), lamelkach itp. przy użytkowaniu na normalnych drogach, które w większości są odśnieżane jest jedynie marketingowym chwytem. Szczególnie irytującym, kiedy czyta człowiek porównania opony letnich z zimowymi bez uwzględnienia opon całorocznych, np. na śniegu, podczas gdy większości użytkowniku na śniegu lub błocie pośniegowym, jeździ zaledwie kilka dni w roku. W większości przypadków w testach nie uwzględnia się opon całorocznych, nie porównuje się drogi hamowania, na czarnym lub mokrym asfalcie. Poza tym zawsze się zastanawiam co zrobić w ciepłe dni (powyżej magicznej temperatury 7 st. C) kiedy jadę na zimowych oponach. :wink: przecież guma nie nadaje się do takich temperatur.

Ciekawy jest jeszcze jeden aspekt, związany z oponami większości producentów twierdzi, że guma w oponach się starzeje i niezależenie od zużycia bieżnika najpóźniej po 6 latach, chociaż spotkałem się z opiniami, że nawet wcześniej opony należy wymienić.
          Zatem osoba, której roczne przebiegi są poniżej 15 tyś km powinna wymienić opony przed zużyciem bieżnika. Oczywiście wszystko jest uzależnione od stylu jazdy, robionych przebiegów jakości dróg, itd itp.

Podsumowując, uważam że opony całoroczne są jak najbardziej wskazane dla osób, które jeżdżą głównie po mieście lub głównymi drogami, i robią umiarkowane przebiegi roczne.

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez krzysn
            A kupiłem opony nie z biedy i dziadostwa, jak to niektórzy sugerują, ale z wygody. Nie mam garażu i jest problem z przechowaniem kół zimowych. Samemu po kilkunastu latach już nie chce mi się bawić w wymianę i kolejne zawracanie d. -zapakować koła, pojechać na wymianę, wypakować i wnieść do bloku.
            dokładnie

[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 12:31 ]
            Zamieszczone przez Skfarek
            Jeszcze Falken Ziex Ze912
            z tym to jest dziwnie, miałem 512, które też w opisach figurują jako całoroczne, czy nawet zimowe, natomiast bieżnik jest typowo letni, nie ma tam ani jednej zimowej lamelki a poza tym na tych oponach (512) nie ma żadnych oznaczeń, które sugerowałyby ich wielosezonowość.
            nawiasem mówiąc nie nadają się one do niczego, nie polecam :?
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Pavvlik
              Drive
              • 2009
              • 76

Osobiście niedawno kupiłem takie oponki http://www.lassa.com.pl/01_impetus_revo.html , które przypadły mi do gustu i mam zamiar stosować je jako całoroczne - jeżeli ktoś nie jeździ zbyt często i nie robi setki kilometrów to dlaczego by nie
              Pozdrawiam

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez Pavvlik
                Osobiście niedawno kupiłem takie oponki http://www.lassa.com.pl/01_impetus_revo.html , które przypadły mi do gustu i mam zamiar stosować je jako całoroczne - jeżeli ktoś nie jeździ zbyt często i nie robi setki kilometrów to dlaczego by nie
                Pozdrawiam
                ale wiadomo o nich coś więcej, czy ot tak kupiłeś bo opis Cię przekonał?
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• firmek
                  Rider
                  • 2008
                  • 477

Patrzac na bieznik to nie wroze tej oponie za wiele przyczepnosci na sniegu.

Komentarz

• Pavvlik
                    Drive
                    • 2009
                    • 76

Żebyś nie zrozumiał mnie źle - to nikogo do nich nie namawiam !
                    Potrzebowałem nowych opon, miałem na to przeznaczone 1000 zł - pojeździłem po warsztatach, popytałem sprzedawców i dużo osób polecało te opony - może chcieli wcisnąć? Nie wiem :?
                    W testach Test opon letnich ADAC 2010 ma status "warunkowo polecana" także nie jest to zadowalające, wręcz może odpychać potencjalnych klientów.
                    Zrobiłem na nich na razie 2 tys. kilometrów więc nic nie mogę obiektywnie powiedzieć. Może tyle, że fajnie się jeździ i spalanie jest zadowalające (ale mam AGR 90KM więc spalanie średnie 4,5 to pewnie normalne).
                    Poza tym są to opony letnie, a nie całoroczne ( więc trochę odbiegam od tematu) - ale spróbuję w zimie poślizgać się na nich

Zamieszczone przez firmek
                    Patrzac na bieznik to nie wroze tej oponie za wiele przyczepnosci na sniegu.
                    Pewnie masz rację, jak sprawdzi się to co mówisz, a do tego zima dorówna zimie z ubiegłego roku, to jednak zimówki będą niezbędne

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Pavvlik, IMO trochę się dałeś zrobić w bambuko, potrzebowałeś całorocznych a kupiłeś letnie nołnejmy...
                      a w cenie, o której mówisz mógłbyś zapodać bardzo dobre vectory i mieć naprawdę spokój

no nic, ale w zimę nie powalczysz...
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• outlaw
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 237
                        • Octavia I (1U2)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

ja mam autogward, i sa dobre w zimie nie bylo wiekszych problemow z wyjazdem z glebszego sniegu, a latem z odprowadzaniem wody , np: glebokie , dlugie kaluze.
                        prawidłowa odległość ,mniejsza od większej

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez outlaw
                          autogward
                          to jest marka?
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• outlaw
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 237
                            • Octavia I (1U2)
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

to jest marka?,sorry poprawie nazwe :szeroki_usmiech AUTOGUARD :szeroki_usmiech ,nie to nie jest ,zadna marka, niemiecko bodaj japonski koncern,
                            Załączone pliki

Komentarz

• Skfarek
                              RS
                              • 2010
                              • 4795
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

nawiasem mówiąc nie nadają się one do niczego, nie polecam
                              no własnie z tego co czytałem na necie o tych 512 to większość użytkowników ma taka samą opinię :wink:
                              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez Skfarek
                                nawiasem mówiąc nie nadają się one do niczego, nie polecam
                                no własnie z tego co czytałem na necie o tych 512 to większość użytkowników ma taka samą opinię :wink:
                                ja za to czytałem wiele pochlebnych opinii - dlatego kupiłem :? , ale dla mnie są do niczego + potwornie głośne\ząbkują a miałem z nimi do czynienia tylko przez JEDEN sezon :idea: :lol:
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• outlaw
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 237
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

kupilem teraz pirelli p6 all sesons , we srode je montuje i zobaczymy , pogoda akurat sie spaprala wiec , jka na mkorzej bede je mopgl sprawdzic , co i ajk , relacjer juz wkrutce zdam , pozo :szeroki_usmiech

Komentarz

• setunia
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 51

Czytając temat widzę, że wielu forumowiczów myli opony letnie z całorocznymi. No cóż poziom edukacji spada W Octavii mam dwa komplety opon, bo jest to samochód podstawowy i musi wyjechać zawsze i dojechać wszędzie - nawet na narty. Natomiast w Fieście, która służy do okazyjnej jazdy Pusi do Fryzjera i na ploty i robi ok 5tys. km rocznie nie ma zupełnie sensu kupowania dwóch kompletów opon. Dlatego zaraz po zakupie zdecydowałem się na całoroczne najtańsze Dębice Navigatory2.
                                    Zimą zdarzyło mi się jeździć na nich po ślizgawce i po błocie. Nie dorównują z pewnością porządnym zimówkom, ale jadąc spokojnie nie miałem problemu z utrzymaniem właściwego kierunku jazdy. Ogólnie byłem z nich zadowolony.
                                    Latem przy ostrym hamowaniu szybciej zrywają przyczepność.

Ogólnie zgadzam się ze zdaniem specjalistów i wielu osób na forum. Do samochodu firmowego, jedynego w domu, który musi wyjechać kiedy tylko jest to konieczne, potrzeba dwóch kompletów opon.
                                    Do Pusiowozu, uzytkowanego sporadycznie, w niedziele, do fryzjera w zupełności wystarczy jeden komplet opon całorocznych. Zwłaszcza jeśli jest to samochód ze słabym silnikiem i kierowca ma lekką nogę.
                                    Było:
                                    126p 1980
                                    Polonez Caro 1,5GLE 1991
                                    Fiat Uno 1,4 1995
                                    Polonez 1989 1,4Rover (SWAP)
                                    Fiat Palio Weekend 1,2 HL 1999
                                    Toyota Camry 3,0GX V6 1992
                                    Renault Scenic 1,9 dTi 2000
                                    Ford Fiesta 1,3 1998 (Pysi ;-)

Jest:
                                    Skoda Octavia 1,2TSI Mint 2011
                                    Mondeo 1,8Ghia 1998 (młodego)

Komentarz

• pandzik
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2254
                                      • Seat

To jak, brać GY Vector 4seasons? W teście, który zamieścil @szkoda wynika że to dobra oponka. Nie wiem czy będzie na śniegu gorsza od jakiejś Dębicy, którą chcę kupić. A i roboty przy tym mniej.

Komentarz

• ruwado
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 14889
                                        • Octavia IV (NX3)

Jak ktoś pomyka w zimie tylko w mieście, to wg. mnie może kombinować z całorocznymi. Najwyżej przy sporym śniegu lub lodzie odstawi autko na kilka dni.

Ja w zimie często jeżdżę w trasie (chociażby do rodziny na wieś), wożę dziecko, jadę w góry na narty, więc mam dwa komplety opon. Uważam, że tak jest lepiej.

Ale wiadomo, że jak ktoś nie ma kasy/ nie jest przekonany/ nie musi jeździć całej zimy/ nie wyrusza poza miasto, to musi znaleźć złoty środek:
                                        - lepsze całoroczne niż letnie w zimie
                                        - lepsze najtańsze zimówki niż letnie i całoroczne.
                                        pozdrawiam - Darek

Komentarz

• macluke
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 875

Zamieszczone przez setunia
                                          Ogólnie zgadzam się ze zdaniem specjalistów i wielu osób na forum. Do samochodu firmowego, jedynego w domu, który musi wyjechać kiedy tylko jest to konieczne, potrzeba dwóch kompletów opon.
                                          Do Pusiowozu, uzytkowanego sporadycznie, w niedziele, do fryzjera w zupełności wystarczy jeden komplet opon całorocznych. Zwłaszcza jeśli jest to samochód ze słabym silnikiem i kierowca ma lekką nogę.
                                          ja mam do tego tematu nieco inne podejście. Tak, moja żona robi teraz swoim samochodem (O1) ok. 7000km rocznie, 95% po mieście.
                                          Ale w trosce o jej bezpieczeństwo i ponieważ wozi dzieci - wole kupić zimówki, ponieważ jak sam piszesz:
                                          Nie dorównują z pewnością porządnym zimówkom
                                          Fatalnie bym się czuł, gdybym zaoszczędził kilkaset złotych na oponach i miałoby to kosztować zdrowie (lub gorzej) mojej rodziny.
                                          W mieście też jest śnieg.

Komentarz

• pandzik
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2254
                                            • Seat

Kupuje zimówki.

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14889
                                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez pandzik
                                              Kupuje zimówki.
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• setunia
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 51

Zamieszczone przez macluke
                                                ja mam do tego tematu nieco inne podejście. Tak, moja żona robi teraz swoim samochodem (O1) ok. 7000km rocznie, 95% po mieście.
                                                Ale w trosce o jej bezpieczeństwo i ponieważ wozi dzieci - wole kupić zimówki, ponieważ jak sam piszesz:
                                                Nie dorównują z pewnością porządnym zimówkom
                                                Fatalnie bym się czuł, gdybym zaoszczędził kilkaset złotych na oponach i miałoby to kosztować zdrowie (lub gorzej) mojej rodziny.
                                                W mieście też jest śnieg.
                                                Wiadomo troska o dzieci najważniejsza, ale chłodno rozumując i wspominając własne doświadczenia, mam takie spostrzeżenia. W czasie największej ślizgawki w mieście wszyscy odruchowo jeżdżą dużo delikatniej, ryzykuję nawet stwierdzenie - jak ślimaczki. Zakładając, więc, że Pusia z milusinskimi wsiada do samochodu i mozoli się 40, albo i wolniej mając opony całoroczne, trudno mi sobie wyobrazić sytuację, gdzie opony są przyczyną tragedii rodzinnej. Jeżeli coś przywali w Pusiowóz to nie pomogą jej żadne opony, a jeśli ona w coś cmoknie to ważniejsze będzie, czy pociechy były zapięte w pasy, czy hulały po kabinie. W czasie extremalnie trudnych warunków jazdy najwięcej jest właśnie drobnych stłuczek.

No i w ostatnim AŚ test opon całorocznych dla wahających się.
                                                Było:
                                                126p 1980
                                                Polonez Caro 1,5GLE 1991
                                                Fiat Uno 1,4 1995
                                                Polonez 1989 1,4Rover (SWAP)
                                                Fiat Palio Weekend 1,2 HL 1999
                                                Toyota Camry 3,0GX V6 1992
                                                Renault Scenic 1,9 dTi 2000
                                                Ford Fiesta 1,3 1998 (Pysi ;-)

Jest:
                                                Skoda Octavia 1,2TSI Mint 2011
                                                Mondeo 1,8Ghia 1998 (młodego)

Komentarz

• Zorr
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2110

Przeniosłem z innego wątku:

Wytłumaczcie mi proszę jaki jest sens ekonomiczny używania opon całorocznych?

Opony całoroczne Goodyear Vector 4 Seasons w rozmiarze 205/55/R16 kosztują 431zł za indeks H, ale część z nas musi mieć indeks V a to już 491zł.
                                                  Zimówka UG8 (H) kosztuje 438zł
                                                  Letnia Goodyear EXCELLENCE (V) kosztuje 302zł

Zakładam, iż zużycie opon będzie podobne więc w ciągu 3-4 lat zużyjemy:
                                                  2 x Goodyear Vector 4 Seasons (V) na kwotę = 3928zł (za 8 opon) + 1 przekładka 50zł + 2 wyważenia 30zł = 4008 zł

UG8 + Goodyear EXCELLENCE (V) na kwotę = 2960zł (komplet 8 opon)
                                                  Jak doliczysz 8 przekładek po 50zł to trzeba dodać + 400zł co da 3360zł.

Czy warto więcej płącić, aby latem i zimą jeździć, hamować, skręcać na dużo gorszych oponach? Jakby się uprzeć i kupić średnie zimowe i letnie to ta różnica będzie jeszcze większa.

EDIT: wcześniej koszty policzyłem pojedynczych opon a przecież montujemy po 4 opony. W efekcie zestaw zima/lato jest jeszcze bardziej opłacalny tj. wnioski się zmieniły.
                                                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• krzysn
                                                    Rider
                                                    • 2007
                                                    • 515

Nigdy nie zastanawiałem się nad oszczędnościami. Dla mnie liczy się wygoda, nie mam kłopotu ze zmianą i przechowywaniem opon.

Komentarz

Pracuję...