Zamieszczone przez szkoda
Spawanie migomatem przy tlumiku
Zwiń
X
-
czasami dłubię w CB radiachTagi: Brak
-
-
.
Poradzcie mi bo mam obawy - chce jutro przyspawac koncowki na tlumik. Gadalem z gosciem ze chce to pospawac gazowo, ale on mowi ze to lipa. Lepiej (solidniej) bedzie migomatem - elektrycznie.
Stad moje obawy. Czy to nie spowoduje uszkodzenia elektroniki samochodu ???
Spawal ktos z Was przy swoim aucie, mam sie stresowac ????????????
.
-
-
Trusek, musisz odłączyć klemy :!: :!: :!: bo coś tam może sie zrobić..
ale w tej chwili fachowcy którzy zajmują się spawaniem na poważnie maja jakies takie ustrojstwo które zakładają na klemy i nie trzeba ich odpinać a potem programować wszystkiego... :roll:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TrusekGadalem z gosciem ze chce to pospawac gazowo, ale on mowi ze to lipa. Lepiej (solidniej) bedzie migomatem - elektrycznie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Trusek, podepnę się pod temat, gdyż sam zastanawiałem się nad montażem końcówek.
Może jestem przewrażliwiony, ale zacząłem się zastanawiać czy w ASO nie spróbują mi anulować gwarancji mechanicznej np. na silnik, ze względu na modyfikacje (cięcie i spawanie) wydechu. Obaj doskonale wiemy, że modyfikacje samego końca wydechu, nie będą miały negatywnego wpływu na jego pracę, ale wiadomo ASO wykorzysta każdy pretekst. Brałeś to pod uwagę, czy może rozmawiałeś z serwisem?
Żeby moja wypowiedź nie była kompletnie nie na temat, dodam iż kilkukrotnie spawano mi końcówki wydechu w autach z elektroniką i nigdy nie odłączano akumulatora, za to zawsze zakładano jakąś skrzynkę pomiędzy klemy.
Komentarz
-
-
Re: Spawanie migomatem przy tlumiku
Zamieszczone przez Trusek.
Poradzcie mi bo mam obawy - chce jutro przyspawac koncowki na tlumik. Gadalem z gosciem ze chce to pospawac gazowo, ale on mowi ze to lipa. Lepiej (solidniej) bedzie migomatem - elektrycznie.
Stad moje obawy. Czy to nie spowoduje uszkodzenia elektroniki samochodu ???
Spawal ktos z Was przy swoim aucie, mam sie stresowac ????????????
.sprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
W O1 odłączyłem tylko minusową klemę i spawałem uchwyt po środku rury. Zero problemów.
Nie powinno być problemów jeżeli zacisk ujemny migomatu złapiemy blisko spawanego elementu. Prąd przy spawaniu i tak wybiera najkrótszą drogę, więc jeżeli łapać będziemy na nadwoziu (!) no to sorry batory
Komentarz
-
-
Podsumowanie
Otoz - sprawa wyglada nastepujaco.
Koncowek w koncu nie pospawalem - zawiodl pan "fachowiec" spawacz. W koncu to byl piatek (tyle ze to byl poranek, a juz zawiodl) - cokolwiek to znaczy :x W czwartek sie umowilem a w piatek rano mi jakies fochy stroi. Ciekawe jak wygladal o 15. Mniejsza o to - nie chce sie denerwowac.
Koncowki zamontuje na obejmy z nierdzewki (jak bede to mial juz zrobione wrzuce fotki) - nie bede spawal (wykluczam obawy dot. uszkodzenia czegokolwiek w aucie i uzeranie sie z ASO w razie gwarancji, itd itd)
Co to bezpieczenstwa - rozmawialem z gosciem ktory mi zaimponowal wiedza i umiejetnoscia przekazania tej wiedzy. Wytlumaczyl mi od strony fizyki (elektycznosci) ze nic nie ma prawa sie stac jak tylko scisle dopilnuje sie pewnych zasad, przy okazji obalil kilka dziwnych wymyslow pseudofachowcow.
1. Masa BEZWZGLEDNIE zamocowana najblizej jak sie da miejsca spawania i NAJMOCNIEJ jak sie da wykonany kontakt z elementem spawanym (to jest 98% sukcesu)
2. Wcale nie trzeba sciagac klem z akumulatora, w niektorych markach jest to wrecz nie wskazane bo dopiero wtedy robi sie zamieszanie w sterowniku auta, wariuja alarmy itd.
3. Nie wolno prowadzic przewodow od spawarki w poblizu instalacji elektrycznej samochodu (wahniecia pradu w kablach zaindukuja duze napiecie, nawet 40 - 50V w przewodach instalacji auta a to jest ZABOJCZE dla urzadzen elektrycznych jak sterownik silnika, ABSu, radia, alarmu itd itd - nawet jak odlaczymy akumulator!!!)
4. Jesli juz ktos zdecyduje sie na odlaczenie klem z akumulatora to kategorycznie NIE WOLNO ZWIERAC KLEM ZE SOBA (spowoduje to wystrzelenie nierozladowanych pojemnosci w urzadzeniach elektrycznych auta). A najbardziej widowiskowe jest wystrzelenie kondensatora np 1F w instalacj Car-Audio jesli ktos ma to w bagazniku.
5. Dla zwiekszenia poczucia bezpieczenstwa zaklada sie na nieodlaczony akumulator zabezpieczenie przepieciowe wylapujace "szpilki" napieciowe podczas spawania (np. numer katalogowy A07731224, http://www.wurth.pl/katalog2/katalog/index.php) - mamy wtedy 99% pewnosci
6. zostaje 1% - zawsze moze sie zdarzyc cos nie przewidzianego dlatego nie ma czlowieka ktory powie ze na 100% bedzie git.
Tu podam linki do miejsc w ktorych naczytalem sie informacji waznych, ciekawych i sprzecznych o spawaniu elektrycznym w aucie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andystyle że bez dyfuzorów
Zamieszczone przez TrusekJa zakupilem 2 szt. firmy Buzzer
Zamieszczone przez Andysprzykręcanesprzedam do OI :
szyby cala lewa strona
nadkole nowe LP
kontakt PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vince123Andys napisał/a:
tyle że bez dyfuzorów
slychac troche ten swist z dyfozora :?: :?: nie jest to zaden agro tjuning :?:
Zamieszczone przez vince123to troche slaba metoda,sruby te slabo trzymaja... chyba bedzie spawanko ...migomat w ruch i koncowka nie spadnie :szeroki_usmiech
Rozwiązałem problem inaczej, kupiłem kilka nakrętek i specjalnym klejem do klejenia głowic przykleiłem je w środku na przeciwko śrub. W ten sposób skręconych nie ruszysz mi ich z auta :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TrusekJa zakupilem 2 szt. firmy Buzzer (mam z produktami tej firmy doczynienia juz drugi raz - rewelacyjna jakosc. Cena tez rozsadna, nizsza od Ultera a tez wszystko zrobione z kwasowki)
http://www.tlumikisportowe.com/20,koncowka-zz70x.html
właśnie zastanawiam się nad montażem anteny do CB, widzę ze masz na stałym uchwycie, całkiem ładnie to wygląda.
Masz może jakieś foto jak to wygląda w otwartym kufrze i jak poprowadziłeś kabel?
Dzięki z góry :-)Pozdrawiam wojtas
O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vwojtasZamieszczone przez TrusekJa zakupilem 2 szt. firmy Buzzer (mam z produktami tej firmy doczynienia juz drugi raz - rewelacyjna jakosc. Cena tez rozsadna, nizsza od Ultera a tez wszystko zrobione z kwasowki)
http://www.tlumikisportowe.com/20,koncowka-zz70x.html
właśnie zastanawiam się nad montażem anteny do CB, widzę ze masz na stałym uchwycie, całkiem ładnie to wygląda.
Masz może jakieś foto jak to wygląda w otwartym kufrze i jak poprowadziłeś kabel?
Dzięki z góry :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndysTeż polecam końcówki Buzzera, zdecydowałem się na takie same, tyle że bez dyfuzorów i przykręcane . Poza tym, też 70mm. ścięte. Obróciłem ja pod kątem 90 stopni tak, że stanowią jedną, jakby ściętą w bok linię . Ja swoje kupowałem za 70zł za sztukę.
Komentarz
-
-
ja ostatnio spawałem u siebie migomatem, bez żadnych zabezpieczeń oraz odłączania akumulatora
prąd płynie najbliższą możliwą drogą, to tylko kwestia podłączenia masy,
więc moim zdaniem spawając końcówkę wydechu nie ma możliwośći żeby coś stało się z elektroniką
ja na twoim miejscu bym spawał :-)
za tak na marginesie to spawania nie ma dużo, te końcówki (przynajmniej u mnie) są nakładane na starą końcówkę i nie trzeba spawać po całym obwodzie, tylko mała spoina pachwinowa krótkimi odcinkami
Komentarz
-
Komentarz