Spawanie migomatem przy tlumiku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szpara
    Ambiente
    • 2010
    • 212
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez szkoda
    Zamieszczone przez Maicroft
    Nie ma co panikowac, nowy soft zegarow tak ma, kazdy nowy Superb tez tak ma. Czy to czemus przeskadza ??
    więc to może kwestia nowego softu, ale zrozumiałem, że w końcu go nie wgrywali :roll:
    Grześ, chodzi tylko o to że nie było a jest i nikt nawet bąka nie puscił, że coś koledze w aucie zmienia...
    szkoda może soft jakiś wgrali ale u mnie chodzi o jakąś akcję (później odczytam numer akcji ze zlecenia), której nie mogli wgrać a która pojawiła się w im w komputerze tam gdzie wypisują zlecenia, nie znam się akurat na tym jak im pracuje ten system.
    czasami dłubię w CB radiach
  • Trusek
    Rider
    • 2009
    • 520
    • Octavia III (5E3)
    • DADA 1.5 TSI 150 KM

.

Poradzcie mi bo mam obawy - chce jutro przyspawac koncowki na tlumik. Gadalem z gosciem ze chce to pospawac gazowo, ale on mowi ze to lipa. Lepiej (solidniej) bedzie migomatem - elektrycznie.
    Stad moje obawy. Czy to nie spowoduje uszkodzenia elektroniki samochodu ???

Spawal ktos z Was przy swoim aucie, mam sie stresowac ????????????

.
    <<>> MACIEJ <<>>
    Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• kmicio
      Ambiente
      • 2008
      • 233

Odłącz masę od akumulatora.
      *1B1B*1.8T*4x4
      *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Trusek, musisz odłączyć klemy :!: :!: :!: bo coś tam może sie zrobić..

ale w tej chwili fachowcy którzy zajmują się spawaniem na poważnie maja jakies takie ustrojstwo które zakładają na klemy i nie trzeba ich odpinać a potem programować wszystkiego... :roll:
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Albo zdejmujemy klemy i spawamy, albo zaklada sie takie urzadzenia do wyrownania potencjalow i po sprawie. Mozna smialo spawac
          Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Trusek
            Gadalem z gosciem ze chce to pospawac gazowo, ale on mowi ze to lipa. Lepiej (solidniej) bedzie migomatem - elektrycznie.
            Spawanie gazowe do takiej takiej końcówki średnio się nadaje z powodu choćby takiego że płomień palnika bardziej nagrzeje elementy i może dojść do odbarwienia. Lepiej migomatem i jak napisali poprzednicy odłącz akumulator.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Andys
              Elegance
              • 2007
              • 762

Trusek, podepnę się pod temat, gdyż sam zastanawiałem się nad montażem końcówek.
              Może jestem przewrażliwiony, ale zacząłem się zastanawiać czy w ASO nie spróbują mi anulować gwarancji mechanicznej np. na silnik, ze względu na modyfikacje (cięcie i spawanie) wydechu. Obaj doskonale wiemy, że modyfikacje samego końca wydechu, nie będą miały negatywnego wpływu na jego pracę, ale wiadomo ASO wykorzysta każdy pretekst. Brałeś to pod uwagę, czy może rozmawiałeś z serwisem?
              Żeby moja wypowiedź nie była kompletnie nie na temat, dodam iż kilkukrotnie spawano mi końcówki wydechu w autach z elektroniką i nigdy nie odłączano akumulatora, za to zawsze zakładano jakąś skrzynkę pomiędzy klemy.
              Pozdrawiam,
              Andys

Komentarz

• vince123
                Elegance
                • 2009
                • 923

Re: Spawanie migomatem przy tlumiku

.

Poradzcie mi bo mam obawy - chce jutro przyspawac koncowki na tlumik. Gadalem z gosciem ze chce to pospawac gazowo, ale on mowi ze to lipa. Lepiej (solidniej) bedzie migomatem - elektrycznie.
                Stad moje obawy. Czy to nie spowoduje uszkodzenia elektroniki samochodu ???

Spawal ktos z Was przy swoim aucie, mam sie stresowac ????????????

.
                mialem spawana koncowke wydechu migomatem..tylko ze w feli...klem nie odlaczalem... 5min roboty...wszystko trzyma sie solidnie :lol: co prawda fela to nie octa...dlatego tez posluchal bym kolegow powyzej i odlaczyl te klemy...
                sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                nadkole nowe LP
                kontakt PW

Komentarz

• Sev
                  L&K
                  • 2007
                  • 1295

W O1 odłączyłem tylko minusową klemę i spawałem uchwyt po środku rury. Zero problemów.
                  Nie powinno być problemów jeżeli zacisk ujemny migomatu złapiemy blisko spawanego elementu. Prąd przy spawaniu i tak wybiera najkrótszą drogę, więc jeżeli łapać będziemy na nadwoziu (!) no to sorry batory
                  6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                  Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• Trusek
                    Rider
                    • 2009
                    • 520
                    • Octavia III (5E3)
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Podsumowanie

Otoz - sprawa wyglada nastepujaco.

Koncowek w koncu nie pospawalem - zawiodl pan "fachowiec" spawacz. W koncu to byl piatek (tyle ze to byl poranek, a juz zawiodl) - cokolwiek to znaczy :x W czwartek sie umowilem a w piatek rano mi jakies fochy stroi. Ciekawe jak wygladal o 15. Mniejsza o to - nie chce sie denerwowac.

Koncowki zamontuje na obejmy z nierdzewki (jak bede to mial juz zrobione wrzuce fotki) - nie bede spawal (wykluczam obawy dot. uszkodzenia czegokolwiek w aucie i uzeranie sie z ASO w razie gwarancji, itd itd)

Co to bezpieczenstwa - rozmawialem z gosciem ktory mi zaimponowal wiedza i umiejetnoscia przekazania tej wiedzy. Wytlumaczyl mi od strony fizyki (elektycznosci) ze nic nie ma prawa sie stac jak tylko scisle dopilnuje sie pewnych zasad, przy okazji obalil kilka dziwnych wymyslow pseudofachowcow.
                    1. Masa BEZWZGLEDNIE zamocowana najblizej jak sie da miejsca spawania i NAJMOCNIEJ jak sie da wykonany kontakt z elementem spawanym (to jest 98% sukcesu)
                    2. Wcale nie trzeba sciagac klem z akumulatora, w niektorych markach jest to wrecz nie wskazane bo dopiero wtedy robi sie zamieszanie w sterowniku auta, wariuja alarmy itd.
                    3. Nie wolno prowadzic przewodow od spawarki w poblizu instalacji elektrycznej samochodu (wahniecia pradu w kablach zaindukuja duze napiecie, nawet 40 - 50V w przewodach instalacji auta a to jest ZABOJCZE dla urzadzen elektrycznych jak sterownik silnika, ABSu, radia, alarmu itd itd - nawet jak odlaczymy akumulator!!!)
                    4. Jesli juz ktos zdecyduje sie na odlaczenie klem z akumulatora to kategorycznie NIE WOLNO ZWIERAC KLEM ZE SOBA (spowoduje to wystrzelenie nierozladowanych pojemnosci w urzadzeniach elektrycznych auta). A najbardziej widowiskowe jest wystrzelenie kondensatora np 1F w instalacj Car-Audio jesli ktos ma to w bagazniku.
                    5. Dla zwiekszenia poczucia bezpieczenstwa zaklada sie na nieodlaczony akumulator zabezpieczenie przepieciowe wylapujace "szpilki" napieciowe podczas spawania (np. numer katalogowy A07731224, http://www.wurth.pl/katalog2/katalog/index.php) - mamy wtedy 99% pewnosci
                    6. zostaje 1% - zawsze moze sie zdarzyc cos nie przewidzianego dlatego nie ma czlowieka ktory powie ze na 100% bedzie git.

Tu podam linki do miejsc w ktorych naczytalem sie informacji waznych, ciekawych i sprzecznych o spawaniu elektrycznym w aucie.

<<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• niuniek54
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 110

Witam

Wczoraj właśnie zakładałem końcówki wydechu od Octavii RS były spawane "migomatem", gość zamontował na akumulatorze (urządzenie do wyrównania potencjałów - tak bym to nazwał) , nawet klemy (-) nie zdemontował. WSZYSTKO OK
                      Załączone pliki

Komentarz

• vince123
                        Elegance
                        • 2009
                        • 923

niuniek54, mozesz wrzucic foty z tym tlumikiem... :?: ciekawy jestem jak to wyglada ..koncowke gdzie nabyles :?:
                        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                        nadkole nowe LP
                        kontakt PW

Komentarz

• niuniek54
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 110

vince123, zrobię foty i wstawię (postaram się zrobić to na jutro) OK. Kupiłem w ASO w promocji za 130zł

Komentarz

• Trusek
                            Rider
                            • 2009
                            • 520
                            • Octavia III (5E3)
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Ja zakupilem 2 szt. firmy Buzzer (mam z produktami tej firmy doczynienia juz drugi raz - rewelacyjna jakosc. Cena tez rozsadna, nizsza od Ultera a tez wszystko zrobione z kwasowki)
                            Załączone pliki
                            <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• Andys
                              Elegance
                              • 2007
                              • 762

Też polecam końcówki Buzzera, zdecydowałem się na takie same, tyle że bez dyfuzorów i przykręcane . Poza tym, też 70mm. ścięte. Obróciłem ja pod kątem 90 stopni tak, że stanowią jedną, jakby ściętą w bok linię . Ja swoje kupowałem za 70zł za sztukę.
                              Pozdrawiam,
                              Andys

Komentarz

• vince123
                                Elegance
                                • 2009
                                • 923

Zamieszczone przez Andys
                                tyle że bez dyfuzorów
                                slychac troche ten swist z dyfozora :?: :?: nie jest to zaden agro tjuning :?:
                                Ja zakupilem 2 szt. firmy Buzzer
                                ze smakiem wyglada ta koncowka
                                Zamieszczone przez Andys
                                przykręcane
                                to troche slaba metoda,sruby te slabo trzymaja... chyba bedzie spawanko ...migomat w ruch i koncowka nie spadnie :szeroki_usmiech
                                sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                nadkole nowe LP
                                kontakt PW

Komentarz

• Andys
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 762

Zamieszczone przez vince123
                                  Andys napisał/a:
                                  tyle że bez dyfuzorów
                                  slychac troche ten swist z dyfozora :?: :?: nie jest to zaden agro tjuning :?:
                                  Heh, no przecież napisałem, że mam bez dyfuzora

Zamieszczone przez vince123
                                  to troche slaba metoda,sruby te slabo trzymaja... chyba bedzie spawanko ...migomat w ruch i koncowka nie spadnie :szeroki_usmiech
                                  Spawanka na gwarancji nie będzie, bo mi szef serwisu w ASO dał do zrozumienia, że jak się coś z silnikiem stanie, to się przyczepią modyfikacji wydechu :roll:
                                  Rozwiązałem problem inaczej, kupiłem kilka nakrętek i specjalnym klejem do klejenia głowic przykleiłem je w środku na przeciwko śrub. W ten sposób skręconych nie ruszysz mi ich z auta :szeroki_usmiech
                                  Pozdrawiam,
                                  Andys

Komentarz

• vince123
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 923

Zamieszczone przez Andys
                                    Heh, no przecież napisałem, że mam bez dyfuzora
                                    sory zadalem pytanie nie do tej osoby ops:
                                    Trusek, w Twojej koncowce jest chyba dyfuzor z tego co widze...
                                    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                    nadkole nowe LP
                                    kontakt PW

Komentarz

• niuniek54
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 110

vince123, Taką końcówkę posiada kolega "Maru 123" ale obiecuję jutro umyję auto, bo dziś to ona cała CZARNA (wstyd) i wstawię foty OK :wink: :wink:

[ Dodano: Nie 06 Gru, 09 11:20 ]
                                      vince123, Tak wygląda

[ Dodano: Nie 06 Gru, 09 11:22 ]
                                      Jeszcze jedno foto
                                      Załączone pliki

Komentarz

• vince123
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 923

napaliłem sie tylko na taki dodatek :diabelski_usmiech ..bede go musiał poszukać
                                        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                        nadkole nowe LP
                                        kontakt PW

Komentarz

• vwojtas
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 92

Ja zakupilem 2 szt. firmy Buzzer (mam z produktami tej firmy doczynienia juz drugi raz - rewelacyjna jakosc. Cena tez rozsadna, nizsza od Ultera a tez wszystko zrobione z kwasowki)
                                          http://www.tlumikisportowe.com/20,koncowka-zz70x.html
                                          Przepraszam ze wtrącę nie ma temat.
                                          właśnie zastanawiam się nad montażem anteny do CB, widzę ze masz na stałym uchwycie, całkiem ładnie to wygląda.
                                          Masz może jakieś foto jak to wygląda w otwartym kufrze i jak poprowadziłeś kabel?
                                          Dzięki z góry :-)
                                          Pozdrawiam wojtas
                                          O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR

Komentarz

• Trusek
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 520
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez vwojtas
                                            http://www.tlumikisportowe.com/20,koncowka-zz70x.html
                                            Przepraszam ze wtrącę nie ma temat.
                                            właśnie zastanawiam się nad montażem anteny do CB, widzę ze masz na stałym uchwycie, całkiem ładnie to wygląda.
                                            Masz może jakieś foto jak to wygląda w otwartym kufrze i jak poprowadziłeś kabel?
                                            Dzięki z góry :-)
                                            wrzuce fotki jak tylko dam rade
                                            <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• vwojtas
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 92

Senkju
                                              a co to za antena, ile kosztowała etc?
                                              Pozdrawiam wojtas
                                              O2 ambiente 1.6 MPI + LPG LR

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                                Ambiente
                                                • 2009
                                                • 138

Zamieszczone przez Andys
                                                Też polecam końcówki Buzzera, zdecydowałem się na takie same, tyle że bez dyfuzorów i przykręcane . Poza tym, też 70mm. ścięte. Obróciłem ja pod kątem 90 stopni tak, że stanowią jedną, jakby ściętą w bok linię . Ja swoje kupowałem za 70zł za sztukę.
                                                Mpzesz podac namiary na te koncówki, chyba zdecyduje sie na przykrecane jednak, nie chce ryzykowac.

Komentarz

• krisekpl
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 24

ja ostatnio spawałem u siebie migomatem, bez żadnych zabezpieczeń oraz odłączania akumulatora
                                                  prąd płynie najbliższą możliwą drogą, to tylko kwestia podłączenia masy,
                                                  więc moim zdaniem spawając końcówkę wydechu nie ma możliwośći żeby coś stało się z elektroniką
                                                  ja na twoim miejscu bym spawał :-)

za tak na marginesie to spawania nie ma dużo, te końcówki (przynajmniej u mnie) są nakładane na starą końcówkę i nie trzeba spawać po całym obwodzie, tylko mała spoina pachwinowa krótkimi odcinkami

Komentarz

Pracuję...