Elm 327 - co w ogóle potrafi ten interfejs

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2009
    • 10917
    • Fiat

Elm 327 - co w ogóle potrafi ten interfejs

Mam pytanko do Szanownych kolegów i koleżanek. Mam dwa interfejsy ELM 327, jeden V-Gate, drugi jakiś allegrowy no name. Ten drugi działa, ale soft mam okrojony (same sharewary) i tylko silnik i ew. błędy w jego adresie może wyłapać. I pytanko, bo w sieci różne opinie chodzą. Czy ten interfejs pozwala tylko na wejście w "silnik", czy może skanować inne podzespoły? jeśli tak to jakim programem i gdzie go znaleźć?
    Oczywiście nie chodzi o Vaga, a o Forda.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi.
  • dawcio
    RS
    • 2015
    • 3430
    • Octavia III (5E3)
    • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis
    interfejsy ELM 327
    kilka filmików widziałem na youtube co nawet nie wynajduje błędów chociaż były,ale niech się wypowiedzą Ci co mają i korzystają
    Dawid
    czarna 2018 skoda octavia 3FL by dawcio

Komentarz

• georgg
      RS
      • 2013
      • 17103
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis
      interfejsy ELM 327
      Mam no name z Allegro. Próbowany z aplikacjami PISTON, TORQUE. Jedyne co robi to odczytuję niektóre czujniki. Błędów nie wykrywa pomimo, że były (sprawdzane w VCDS).
      SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
      ​​​
      Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• krzychor
        Ambiente
        • 2010
        • 221
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Używałem kupiony na Ali... z aplikacją Torque. Podłączałem do Octavki, Seika i Picasso. odczytywał błędy i kasował je.Poza tym podstawowe parametry jak obroty silnika, temperaturę. Pokazywał też prędkość i przyśpieszenie ale to juz chyba aplikacja wg. GPSu podawała.

Komentarz

• dieselinside1900
          Ambiente
          • 2017
          • 228
          • Ford
          • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Jeśli chodzi o silnik, to jeszcze idzie skasować błędy i podejrzeć parametry, ale inne moduły to już lipa. To trochę taka zabawka, którą można porównać do portalu autodna, niby masz jakieś info na podstawie VIN, ale nie do końca to czego byś oczekiwał i co daje info z ASO. Ukryte moce w kabelku są np. do współpracy z Fordem przez ELMConfig, wystarczy mała przeróbka.
          Ostatnio edytowany przez dieselinside1900; 43793.
          Była Octavia II, jest Ford S-Max 2.0TDCi Titanium

Komentarz

• pedros
            RS
            • 2009
            • 1958
            • Volkswagen
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Pokazuje podstawowe parametry z sekcji engine. Można kasować Wszystkie błędy ale widzimy tylko sekcje silnika. Za 5 pln warto.

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Wczoraj podłączyłem się jakimś scantoolem.net chyba, rzeczywiście tylko silnik, no i można odczytać parametry. Chodziło mi o temp. płynu chłodniczego, bo chce sprawdzić czy termostat nie pada. Udało się odczytać na żywo - jest w programie pomiar z czujników na bieżąco, mimo, że to jakiś shareware. Mam interfejs bt, bez kabla.
              Mimo, że szału nie ma coś tam pokaże odnośnie silnika, za to kwotę można rzeczywiście posiadać to coś.
              Mam vag-coma po kablu obd w pełnej wersji jakiegoś starego co podłączałem do Superba I, ale do forda nie podłącze niestety.....elm mi został po Renówce, stąd pytanko.
              Jeszcze raz dzięki

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

dieselline, chodzi o to?:

można jednak coś więcej wyciągnąć z tego inferfejsu w Fordzie elmconfigiem? jeśli tak to napisz proszę jak

Komentarz

• dieselinside1900
                  Ambiente
                  • 2017
                  • 228
                  • Ford
                  • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Dokładnie o to chodzi. Po małej przeróbce ELM staje się narzędziem, gdzie możemy kodować różne rzeczy w Fordzie np. włączenie świateł automatycznych, zakodowanie tempomatu itd. Mamy dostęp do poszczególnych modułów i możemy się bawić w zmiany. Na youtube jest trochę filmików.

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

tylko jeszcze żebym wiedział jak to ruszyć na kompie to zmodyfikowanie tego elma....narazie ściągnąłem te pliki

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

np. co te pliki dokładnie dają i co z nimi zrobić?

rozumiem, że to jakieś firmwary? ściągnąłem sobie, ale wgrywać ich nie będę próbował, bo to grozi polutą, tymbardziej, że w kompie mam dłubniętę już i tak, bo mam wywalonego dpfa i wyłączonego w profi firmie.
                      Ostatnio edytowany przez sew1981; 6296.

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

np. chciałbym dostać się jakoś do wyłącznika prądu na licznik i radio, bo czasem bezsensu świeci po 20 minut od zamknięcia auta. Poprostu, żeby gasło szybciej bez włączania shipping mode (bo wtedy usypia całą elektronikę i elektrykę, nawet centralny). Piszą na forach, że nic z tym nie da rady zrobić, że tttm, ale skolei drugiej strony czytam, że ten elmconfig ma spore możliwości i można. Tylko jak piszesz jakiś przerobiony kabel trzeba mieć (?)

Komentarz

• dieselinside1900
                          Ambiente
                          • 2017
                          • 228
                          • Ford
                          • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Zarejestruj się na forum Forda i tu będziesz miał ładnie pokazane co i jak połączyć
                          https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=204800
                          Może uda mi się znaleźć mój, to postaram się pstryknąć fotkę, jak to jest połączone.
                          Tu masz również tłumaczenie, zrzuty ekranów programu. Oczywiście na forum Forda.
                          Ostatnio edytowany przez dieselinside1900; 43793.

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

dzięki za linka i sugestie wszelkie
                            ok, byłbym wdzięczny jak znajdziesz chwilkę. Nawet nie wiem jaki mam kabelek dokładnie, czy obsługuje to ms-hs co piszą, że potrzebne. Aczkolwiek czuje się trochę niedouczony do grzebania w tym configu, to już wyższa szkoła jazdy, nie zwykły program diagnostyczny dla laika.
                            chciałbym mieć program, który ładnie wszystko odczyta poprostu, a ten config służy raczej do czego innego widzę i tak, to wprowadzania innego softu, programowania funkcji (jeśli się nie mylę)

Komentarz

• dieselinside1900
                              Ambiente
                              • 2017
                              • 228
                              • Ford
                              • BLS 1.9 TDI PD 105 KM

Mam zamiar wrócić do Forda w niedługim czasie, więc zapewne będzie okazja odświeżyć sobie możliwości kabelka.

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2009
                                • 10917
                                • Fiat

aha, to jak ogarniesz temat odświeżania, napisz mi co taki kabelek potrafi tak naprawdę dokładnie jak pobawisz się programem, jeśli to nie problem for U. Tzn. czy można kasować tym błędy poza silnikiem w tym elmconfigu, czy można sterować np, czasem podświetlenia zegarów po zaryglowaniu i takie tam. Jeśli takie opcje bedą dostępne, będę bawił się w to, bo upgradu softu czy coś nie chce robić sam, bo coś spartole jeszcze, a tam już grzebali przy okazji akcji "dpf out" i nie chce namotać.

Komentarz

Pracuję...