Opony letnie posiadam w aucie od nowości , tj. 7 lat.
Dzisiaj rozerwało jedną na tylnej feldze i zastanawiam się co robić ? Bo jeżeli patrząc na bieżnik to można jeszcze śmiało jeździć. Załozyłem zapasówkę (jest ona takich samych wymiarów jak pozostałe 195/65 r15) i zastanawiam się co zrobić, czy zostawić tak jak jest i dokupić koło zapasowe ? Doracie coś ?
seven, kup nowe opony, bo zaleca się wymianę co max. 5 lat niezależnie od zużycia. Guma traci swoje właściwości, parcieje itd. więc szczerze to się nie dziwię, że poszła się paść
Dla własnego bezpieczeństwa chyba musisz zainwestować w nowe. Gdyby ci strzeliła z przodu mogłoby się to źle skończyć. Rafiki to nie jest tak do końca. Nie powinno się jeździć na starszych gumach niż 10 lat, a do 3 lat sprzedają jako nowe. Ale 10letnie gumy to chyba opcja dla samobójców
Rob79, pytałem wielu oponiarzy i każdy mówił, że 5-6 lat max i wymiana na nowe, bo dramatycznie wzrasta ryzyko ja w Golfie 3 rozwaliłem przednią oponę przy ok. 50 km/h - dobrze, że chodnik był szeroki i nikt nie przechodził
Mi tą oponę rozpiepszyło przy 160 km/h ale na szczęście była to tylna i nie skończyło sie to źle. (nie było huku ani rwania kierownicą) Przejechałem jeszcze na niej ok. 700 m 20km /h do miejsca w którym mogłem się zatrzymać i zamienić koła.
A jakie opony byście doradzili, do tej pory miałem Michelin energy 195/65 r 15 91h
Zapytam inaczej rafiki, bo to temat "rzeka".
Czy te opony: Michelin energy 195/65 r 15 91h są godne polecenia? Bo z tego co czytam w sieci mają dobre opinie.
seven, nie wiem, nigdy nie jeździłem na michelinach. Obecnie mam barumy i nie mogę narzekać, choć przydałaby się szersza guma, ale to plan na najbliżej przyszły sezon, razem ze zmianą alufelg na 16".
Michelin Energy to typowa "plastikowa" guma. Duże przebiegi, ale marnie na mokrym.
Jeśli zamierzasz jeszcze trochę pojeździć tym autem, to kup komplet nowych opon - starczy na kolejne 5-6 lat. Moja O2 bardzo dobrze sprawowała się na fabrycznych Conti EcoContact 3 w takim samym rozmiarze (wymieniłem po 5.5 roku i przebiegu ok. 60 kkm - bieżnika zostało 3-4 mm na jednej parze i 4-5 mm na drugiej parze).
Komentarz