Spawanie felg aluminiowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cianek
    Classic
    • 2018
    • 23
    • Octavia III (5E3)
    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Tez slyszalem, ze jest za suchy ale ostatnio wzialem ulotke vervy ze stacji i jest w ulotce, ze zawiera srodki smarne dla lepszej zywotnosci wtryskiwaczy. Podejrzewam, ze jest odsiarczone czyli bardziej "suche" ale czegos tam dolewaja, zeby bylo bardziej "mokre". Tak ja to sobie tlumacze
  • cianek
    Ambiente
    • 2014
    • 171
    • Octavia II (1Z3)
    • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Witam,
    mam pytanie odnośnie renowacji/spawania felg. Ostatnio udało mi się kupić okazyjnie OZ superturismo gt na allegro i według zapewnień sprzedającego miały być proste i bez pęknięć. Jednak okazało się, że na jednej z felg, wewnętrzny rant ma pęknięcie widoczne na zdjęciach (ok 1,5cm długości, 1mm szerokości).
    Moje pytanie brzmi, czy ma sens spawanie takiej felgi i w jakim stopniu to wpłynie później na użytkowanie/usterkowość felgi? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
    Producenci upierają się, że naprawiać nie można, warsztaty upierają się, że można i że są lepsze niż fabryczne. Kogo słuchać?

GARAŻ

Komentarz

• instal-gaz
      Classic
      • 2009
      • 17

Hej! Ja od ok. 70 tyś. km użytkuję taką pospawaną felgę 17". Przy wyważaniu nie ma problemu, podczas jazdy nic się nie dzieje. Na początku kontrolowałem to miejsce systematycznie, teraz przy zmianie felg lub opon oglądam. Generalnie jak dobrze będzie pospawane to nie będzie problemu, a przynajmniej ja nie mam .
      Pozdrawiam Piotr

Komentarz

• cianek
        Ambiente
        • 2014
        • 171
        • Octavia II (1Z3)

Dzięki za opinię, na pewno się przyda W sumie to bardziej żona ma jakieś wątpliwości, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże :wink:
        Czekam na kolejne opinie, bo felgi to nie mały wydatek i renowacja też.

GARAŻ

Komentarz

• jerol
          Ambiente
          • 2014
          • 188

Znajdz kogos kto dobrze spawa aluminium i sie tam dobrze wtopi, i uzytkuj normalnie. Jakby pekla drugi raz gdzie indziej tzn ze material jest zmeczony i pewnie znowu peknie nawet gdzie indziej. Poki co pospawaj jak ja sciagnie przy spawaniu to podprostuj i bedzie jezdzilo.

Komentarz

• Waśka
            Rider
            • 2013
            • 552
            • Mitshibishi

abstrahując od celowości spawania, reklamuj i niech sprzedawca zwraca kasę. nie ma żeboli, skoro dostałes bubel mimo deklaracji że towar jest bez wad.
            Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• cianek
              Ambiente
              • 2014
              • 171
              • Octavia II (1Z3)

Staram się reklamować, ale nie jest tak łatwo, bo felgi kupione na allegro. Gość ma profil firmowy, ale sprzedawał tam niby prywatnie, bo nie ma rachunku. Wysłałem zapytanie do allegro co z tym fantem zrobić, zobaczymy co odpiszą. Gorzej byłoby felgi zwrócić a kasy nie dostać.

[ Dodano: Czw 09 Paź, 14 07:46 ]
              Jest odpowiedź z allegro. Może kiedyś komuś się przyda, więc ją wkleję.

"W sytuacji jeśli dokonał Pan zakupu w ofercie „Kup Teraz!” u
              Sprzedającego, który posiada konto Firma ma Pan prawo do odstąpienia od
              umowy bez podania przyczyny w ciągu 10 dni od dnia otrzymania towaru. O
              takim zamiarze musi Pan poinformować pisemnie Sprzedającego (mailowo lub
              listownie).

W takiej sytuacji Sprzedający jest zobowiązany do zwrotu pełnej wpłaty
              wraz z kosztami przesyłki. Pan pokrywa jedynie koszty odesłania towaru.

Wzór oświadczenia odstąpienia od umowy może Pan znaleźć na stronie:

Jeśli odeśle Pan towar i Sprzedający nie zwróci wpłaty proszę o
              ponowny kontakt."

GARAŻ

Komentarz

Pracuję...