obtarcie zderzaka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wloczi44
    Classic
    • 2010
    • 19

obtarcie zderzaka

Zamieszczone przez bzyq_74
    Nie przekraczałem setki i spalanie wyszło 4,2
    Dokładnie. Jadąc w pojedynkę, na krajowej 7-ce, setką, przy 2tyś obr., komputer pokazuje mi 3,8 - 4L/100. :wink:
  • mobil
    Ambiente
    • 2009
    • 139

obtarcie zderzaka

No własnie, auto 2 miesiąc i jakiś ssyn lub ssynka cofając na parkingu zjechała mi zderzak z boku. Lekkie wybrzuszenie. Pytanie czy w razie wymiany zderzaka z auto casco u dilera dają sprowadzają zderzak polakierowany czy sami go lakierują. jaki koszt naprawy Skoda octavia II po fc. Czy może lepiej wsiąść kasę i samemu naprawić lub zostawić jak jest. Bo te obcierki parkingowe są plagą. zaliczyłem w przednim aucie ze 4 w sumie na kwotę ok 12 tys złotych.
    http://emmu.pl
    ----------------------------------------------------------
    W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

Mnie w pierwszym miesiącu zarysowali zderzak tylny, obili drzwi z prawej w kilku miejscach i wgięli delikatnie błotnik. Nie ma się czym przejmować. Nie wiem, czy zwyżka AC jest warta tej roboty. I Herkules dupa jak idiotów kupa.
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• DOBI
        Drive
        • 2008
        • 95

ja poczekalem do wiosny i pojechałem do skody na lakierowanie zderzka przod i tył bo mnie te obcierki troche denerwowały były małe ale miałem trzy takie przetarcia..od 1cm do 3cm .....zrobili w skodzie robota oki bez zastrzezeń. No niestety nie wszyscy uważają na parkingach ......(jak by były jakieś kamerki w autach to co poniektórzy by sie zdziwili jakby człowiek zapukał do nich z dowodem) ja znam tylko jedną osobe ktora miała przypadek obcierki i facet zostawił adres i nr telefonu ale myślał ze 50zł wystarczy a się okazało że zderzak zerwał z zaczepów i trzeba nowy zderzak i lakierowanie i nawet 300zł nie wystarczy to powiedział że ostatni raz zostawia nr telefonu......
        narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14890
          • Octavia IV (NX3)

A może detailing lub smart repair???
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• karpecik
            Rider
            • 2004
            • 279

I u mnie żona zarysowała zderzak. Nie zamierzamy tym się martwić. Zdarza się.

Komentarz

• mariobros
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 551

To, czy robić, czy nie robić zależy ściśle od Twojej osobowości . Ja zdecydowanie optuję za kopiowaniem zachowania dojrzalszych, niż nasza polska, cywilizacji motoryzacyjnych, w których nie rozpacza się nad każdą ryską na aucie. Oczywiście, im auto nowsze, tym trudniej zdobyć się na takie myślenie, ale z drugiej strony - jeśli się uda w sobie wypracować takie podejście, to znacznie mniej siwych włosów przed 40 rokiem życia gwarantowane . A tak już całkiem do rzeczy - jeśli to byłoby znaczne obtarcie czy wgniecenie jakiegoś elementu metalowego (np. błotnik), to raczej bym robił (bo z czasem mogłoby to skorodować, lakier na odkształceniu może popękać po pewnym czasie na skutek nienaturalnych naprężeń powłoki, itp.), bo z blachami to generalnie lepsze jest podejście "zaszyj dziurkę póki mała". Jednak zderzak to kawałek plastiku, jeszcze niejeden raz przydarzy mu się obcierka (zafundowana przez innych kierowców, lub zdarzy się Tobie). Jest sens za każdym razem to robić? Dla zdrowego mentalnie człowieka otarty zderzak nie stanowi przy zakupie wady dyskwalifikującej auto do zakupu, wszak auto z czasem musi dostać od życia "szlif" .
              Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
              Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• mobil
                Ambiente
                • 2009
                • 139

mariobros dobrze to określiłeś, ale niestety w zderzaku pościło mocowanie i sam zderzak wygląda paskudnie. Także wymiana całego zderzaka na koszt AC bo jak inaczej. Pytanie czy można kupić gotowy zderzak z fabrycznym lakierowaniem czy mi polakierują. Robi to ASO ze względu na polisę AC.
                Także dzięki za słowa otuchy. A włosy mam już siwe lekko i jestem po 40. Pozdrawiam.
                http://emmu.pl
                ----------------------------------------------------------
                W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• fuego_2007
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 230
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ac owszem pokryje wymiane zderzaka na nowy jednak żaden serwis nie zapewni ci zderzaka w twoim kolorze w 5 min, według mnie najlepszym rozwązaniem jest dogadać się z doradcą serwisowym na telefon żeby oni taki ci załatwili i polakierowali a ty wpadniesz w umówionym terminie na wymiane. Szybkie i bezbolesne załatwienie sprawy jak to się mówi wilk syty i owca cała :szeroki_usmiech

Komentarz

• Kenu
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 222
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Obtarłem tylni błotnik. ops:

Widać podkład na długości 3-5 cm, szerokość 2-3 mm plus rysy na lakierze.

I biję się z myślami co robić. Na AC nie chcę zgłaszać bo obetną składkę.

Blacharz znajomy też raczej nie wchodzi w grę bo auto na gwarancji.

Wychodzi że należałoby jechać do ASO. Tylko ile taka przyjemność kosztuje...

Zresztą doradzcie coś.

Komentarz

• zepter00
                      RS
                      • 2008
                      • 2304

Zaczekaj aż się gwarancja skończy i sobie pomalujesz o wiele taniej u dobrego lakiernika poza ASO.
                      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• igorlo
                        Classic
                        • 2012
                        • 15

Każdemu może się zdarzyć ale moim marzeniem są osłony od octavi scout. Całe lakierowane zderzaki są może ładne ale bardzo niepraktyczne. Teraz jeżdżę autem z czarnymi niemalowanymi zderzakami , wygląd nie OK. ale nie zwracam na to uwagi. W tourze podobało mi się to czarne malowanie na lini podwozia, było chyba praktyczne w OII fl tego brak.

Komentarz

• TomekRs
                          RS
                          • 2011
                          • 1670

A po co to malowac?
                          Poza tym przeciez juz chyba nie trzeba serwisowac w ASO zeby miec gwarancje nie?
                          Pomalowanie zderzaka raczej nie ma wplywu na waznosc gwarancji.

Komentarz

• Chris11
                            RS
                            • 2011
                            • 1587

Zamieszczone przez Kenu
                            Podziwiam to podejście... Płacić rocznie 1000złotych w górę po to, żeby w razie konieczności z tego nie skorzystać...

Komentarz

• Damik
                              Classic
                              • 2012
                              • 17

Ja dziś podczas mycia zauważyłem, że jakaś p...zda lub sk..syn zarysował mi z tyłu zderzak. Auto 1 rok użytkowania. Rysa 10 cm, szerokość 2 cm. Trudno trzeba będzie jeździć z rysą, bo można znów trafić na takiego "super" kierowcę.

Komentarz

• conan
                                Rider
                                • 2011
                                • 546

Kenu napisał/a:

Podziwiam to podejście... Płacić rocznie 1000złotych w górę po to, żeby w razie konieczności z tego nie skorzystać...
                                A ja podziwiam ludzi co kupują ubezpieczenia bez przemyślenia. Czy tak ciężko wykupić ochrone zniżek na AC ?
                                Moja skodzinka o2
                                Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• bishop
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1430

Zamieszczone przez conan
                                  ...Czy tak ciężko wykupić ochrone zniżek na AC ?
                                  I jeszcze zabezpieczenie przed utratą ochrony zniżek na AC ... a potem plasterek kiełbasy po kromce przesuwac aby starczył do końca

Komentarz

• conan
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 546

Aż całe 25zł mnie to kosztowało w pzu to jeszcze na mortadele styknie.
                                    Ok koniec OT.
                                    Moja skodzinka o2
                                    Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• podkowa84
                                      Classic
                                      • 2013
                                      • 12

jezdzilem kiedys Octavka jako autem sluzbowym i zaliczylem dzowna. Auto zostalo odstawione do ASO. do wymiany byl przedni zderzak, pas przedni, oslana chlodnicy, chlodnica i reflektor. ze szczegolowego opisu uslugi wynikalo ze zderzak zostal kupiony/sciagniety w stanie surowym i pozniej polakierowany.

pozdr

Komentarz

• Orientalny11
                                        Classic
                                        • 2013
                                        • 1

conan, jakoś nie wierzę , że zapłaciłeś za to tylko 25 złotych, bo resztę kosztów wliczyli Ci w koszty ubezpieczenia.
                                        lokaty 2013

Komentarz

Pracuję...