Fotoradar pstryk! Różne "ceny" wykroczenia.
W tym tygodniu do firmy przyszły dwa pisma.
1. GITD za fotoradar na trasie Piotrków-Wieluń
2. SM - fotoradar na gminnej drodze w okolicach NDM k/Wawy.
W pierwszym przypadku auto przekroczyło prędkość o 39km/h - proponowany mandat to 300zł i 6pkt. lub "nikt nie wie kto kierował" za 400zł bez pkt.
W drugiem przypadku inne auto i inny kierowca przekroczył prędkość o 25km/h - proponowany mandat to 150zł i 4pkt lub "nikt nie wie kto kierował" za 200zł bez pkt.
Jak mówi art.96par.3 - ustawodawca przewidział za to wykroczenia mandat karny w wysokości od 20 do 500zł.
Czyli w teorii sankcja zastępcza, jest proporcjonalna do kary zasadniczej, a z drugiej za to samo wykroczenie można być ukaranym w bardzo szerokich widełkach.
Jak nie powiem kto ukradł kurę to dostanę pstryczek w nos, ale jak nie powiem kto ukradł świnkę to mi skopią dupę na miękko
Nie muszę chyba dodawać, że w obu przypadkach została wybrana druga opcja - bo to są wozy o dmc<3.5t - więc nie jest prowadzona karta pojazdu i ewidencja czasu pracy na tych autach. Owszem, można by dojść do tego kto kiedy i gdzie kierował, ale to na pewno by zajęło więcej niż 7 dni, w ciągu których organ przysyłający zawiadomienie zobowiązuje do udzielenia odpowiedzi :lol:
W Krzyżakach A.Forda, Wielki Mistrz powiedział mniej więcej tak: "sprawiedliwość to nie smok, któremu obojętne czyją krew chłepce" - tu widać jest inaczej.
kazik4x4, a do mnie raz przyszedł mandat z foto w którym podawałeś lub nie podawałeś sprawcy i kwota w obu przypadkach była taka sama.....oczywiście nie podałem, żeby uniknąć punktów, tylko zapłaciłem. Widać że robią jak chcą w gminach.
Te foto trzeba rozmontować i będzie po problemie...W wakacje troche latam po polsce, parę rozwalonych widziałem...chyba zdesperowani kierowcy. Najlepszy był zasłonięty kartką na której był narysowany "karny ku......"za robienie fotek :lol:
A mam pytanie czy SM jak przysyła pisemko musi przysłać foto? Ja dostałem za przekroczenie o 24 km/h 150zł i 4pkt lub 250zł bez podania. Ale foto nie przysłali
WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana WT 514** Srebrny VW Sharan
kazik4x4, do mojej firmy GITD równiez przysłało podobny liścik z subtelną sugestią dofinansowania Skarbu Państwa i oczywiście nie wskazano kierującego. Niedługo przysłano kolejny liścik, który sugerował, żeby wskazac osobę odpowiedzialną za transport, bowiem mandat nie może być wystawiony na firmę.
tomwawa, wg dotychczasowej interpretacji to powinno, ale interpretacja zmieniła się w momencie kiedy fotoradary przejęła GITD - oni uważają, że nie muszą wysyłać i widac Twoja SM poszła w ich ślady. Możesz zadzwonić i ich zapytać lub podjechac do nich i obejrzeć się w HD
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
no ja robię zazwyczaj tak, że piszę do nich pismo albo dzwonie i informuję iż mam na utrzymaniu 5 osób i max co jestem w stanie zapłacić to 50 pln i czy im pasuje a jak nie pasuje to proszę skierować sprawę do sądu w 99% przypadków jest odpowiedź to proszę zapłacić te 50 pln.
tomwawa, wg dotychczasowej interpretacji to powinno, ale interpretacja zmieniła się w momencie kiedy fotoradary przejęła GITD - oni uważają, że nie muszą wysyłać i widac Twoja SM poszła w ich ślady. Możesz zadzwonić i ich zapytać lub podjechac do nich i obejrzeć się w HD[/quote]
Dzwoniłem do nich bo chciałem się dowiedzieć czy prowadziła kobieta czy mężczyzna bo to już by rozwiało wszystkie wahania na kogo ma być mandat ale uprzejma strażniczka powiedziała że nie jest w stanie powiedzieć tego na podstawie zdjęcia i żebym "wybrał" kogoś kto ma mało punktów najlepiej, ale tablice podobno widać bardzo dobrze.
WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana WT 514** Srebrny VW Sharan
Powiem wam tylko tyle, że 90% "postępowań mandatowych" robionych przez SM a i teraz też ITD nie ma wiele wspólnego z prawem, a już szczególnie z kodeksem postępowań w sprawach o wykroczenia.
Jest to w większości do "uwalenia" w sądzie, bo idą na skróty, stosują jakieś dziwne procedury bez podstaw prawnych, licząc na nieznajomość prawa przez ludzi.
Gdyby się tym prasa zainteresowała to w całej Polsce była by afera, postępowania z 231 kk itd.
No ale zajmować się nie wolno, bo kasy do budżetu nie będzie.
Marcello01, dobre hehe. te od tylca są "najlepsze". Mi kiedyś tak przysłali 100 zł za "ogromne" złamanie prędkości na pustej i prostej drodze....to im podałem obywatela hiszpani....a czy jechał, czy nie jechał sam nie jestem pewny,ale to bardzo prawdopodobne, że tak było :wink: :P
Pismo z SM przyszło w formie wydruku gotowca, gdzie gotowcem jest zeskanowane razem z pieczątką i podpisem pismo KomendantaSM, a całość tylko podpisała jakaś tam "specjalistka".
Czyli komendant niejako poszedł na skrótu i niedopełnił obowiązku podpisania pisma.
"Krokodyle" chcą kasę, trzeba przecież wykazać swoją przydatność, więc można im podać kogokolwiek w kwicie, który przysyłają do wypełnienia, albo dać oficjalną łapówkę, no bo jak nazwać opcję "nie wiem kto prowadził, ale mam tu jakieś banknoty, to może się nimi zajmiecie, a ja już sobie pojadę".
Gorzej jest jak się przy wyrywkowej kontroli zdjęć okaże się, że ktoś podał, że kierowała osoba innej płci niż ta na fotce (przypadek opisany w Auto Świecie czy innym Motorze) - kobieta w Warszawie podobno ma sprawę o składanie fałszywych zeznań. A że zdjęć wcześniej jej nie przedstawiono to już inna sprawa.
Generalnie ITD dąży żeby postępowanie mandatowe było w trybie administracyjnym, czyli bez wskazywania sprawcy.
O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Wystarczy mieć znajomego z białorusi który prowadzi i którego podajemy jako sprawcę i w związku z tym iż jest to sprawca spoza terenu UE postępowanie jest anulowane
Wystarczy mieć znajomego z białorusi który prowadzi i którego podajemy jako sprawcę i w związku z tym iż jest to sprawca spoza terenu UE postępowanie jest anulowane
Komentarz